Blogosfera cinefilă: 18 martie – 24 martie 2019

Bună dimineața! Blogosfera cinefilă a vuit în această săptămână, în special pe rețelele sociale, însă și în articole pe bloguri, pe tema premilor Gopo (în special a scandalului din jurul galei din 19 martie). Preferăm, însă, să ne păstrăm imparțialitatea privind acest subiect. Fără să dorim să facem discriminări din punct de vedere a gusturilor muzicale, dorim să felicităm încă o dată câștigătorii din acest an ai premiilor Gopo,

Trecând la oile noastre, filmele recenzate în această săptămână s-au evidențiat prin diversitate, singura premieră fiind a filmului Us/Noi, un horror ca la carte despre care am decis să scriem separat.

Cătălin Bălău de la Movienews a scris o interesantă recenzie despre ultimul fil din seria How to train your dragon: The Hidden World.

Ce am apreciat în mod special la seria “How to Train Your Dragon” a fost atenția creatorilor la fiecare detaliu vizual deși vorbim despre o producție dedicată unui public care la prima vedere pare să omită acest aspect. Și al treilea film nu dezamăgește deloc la acest capitol. Jos pălăria pentru muncă, interesul și perseverența din “spatele” acestui proiect.

Pressone, prin prisma lui Daniel Iftene ne povestește despre Capernaum: copilul care ne salvează

Există drumuri pe care nimeni nu ar trebui să fie pus să le bată. Cu atât mai puțin copiii.

„Capernaum”, filmul cu care libaneza Nadine Labaki a câștigat anul trecut marele premiu al juriului la Cannes, îți ia emoțiile ostatice și te duce pe unul dintre aceste drumuri.

Urmărind figura mult prea serioasă a lui Zain, un băiat de aproximativ 12 ani, ești purtat printre destinele unor oameni fără identitate și fără viitor, într-un labirint afectiv în care momentele de candoare nu fac decât să accentueze scenele disperate.

Alexandra Malachi prezintă pe FilmSI 10 mari actori de la Hollywood care şi-au început cariera de mici copii

De multe ori ne gândim că cei mai mulţi dintre copiii actori fac parte dintr-o lume mai incertă a Hollywood-ului, în care tinerii care devin faimoşi şi plini de bani în copilărie se fac mari şi pierd totul, odată cu farmecul juvenil.

Însă, din fericire pentru industria cinematografiei, sunt multe cazuri de copii vedete care chiar au reuşit să ajungă actori în toată regula şi să îşi păstreze notorietatea la vârsta maturităţii.

Sebstian M. Ceolca prezintă tot pe FilmSI 5 mari filme regizate de critici de film:

 Orson Welles e doar unul dintr-o lungă listă de regizori celebri care, destul de deranjați de cronicile unor critici de film adresate filmelor lor, i-au îndemnat pe acești oameni detestabili să faca și ei unul, după aceea să vorbească. Altfel zis, „dacă ești atît de deștept, pune mîna și regizează și tu un film!”. Ceea ce s-a și întîmplat, încă se întîmplă. Desigur, acest pas semnificativ dinspre critica de film înspre realizarea unuia nu a avut legătură cu mustrările mai mult sau mai puțin oficiale adresate criticilor de către cineaști. Din cu totul alte motive, au simțit nevoia să contribuie mai mult la cinemaul despre care au scris – unii dintre ei au dedicat scrierii despre filme aproape jumătate din viață. Astfel, de-a lungul timpului, după caz, după puteri și după buget, unele filme regizate de critici de film au schimbat norme estetice învechite, ba chiar au stat la baza unor schimbari importante în ceea ce privește relația spectatorului cu tot ceea ce văzuse pînă în acel moment.

Filmul Păsări călătoare reușete în continuare să fascineze cinefilii. Au scris în aceată săptămân despre el: Adriana Gionea de la PostModern și Iulian Fira

Birds of Passage demonstrează încă o dată că Frida Kahlo avea dreptate când a spus că ea nu pictează suprarealist, ci doar ceea ce există. Într-adevăr, sud-americanii nu şi-au uitat rădăcinile şi trăiesc într-o realitate cu multe straturi, simboluri şi culturi. Este o realitate aparte, în care tot ceea ce nouă ni se pare halucinant pentru ei este plauzibil. Aşa este şi lumea tribului Wayuu, care mai crede în mituri, dar care la un moment dat a dispus şi de tot ce are societatea modernă mai bun de oferit, inclusiv înavuţirea (mult prea) rapidă.

Dan Romașcanu de la Filme-cărți a văzut filmul Roma și s-a declarat încântat de film, ba chiar mai mulțumit decât de câtigătorul Oscarului, Green Book.

Încerc și să judec ‘Roma’ după aceleași criterii pe care le folosesc pentru orice alt film, punând aceleași întrebări despre felul in care filmul m-a emoționat, m-a învățat lucruri noi, mi-a plăcut din punct de vedere estetic și/sau m-a distrat și deconectat de la tensiunea vieții de zi cu zi. Aprecierea mea folosind aceste criterii este că ‘Roma’ este un film foarte bun, dar nu o capodoperă.

Dacă tot vorbim de Green Book, Călătoria perfectă s-a oprit la acest film în această săptămână:

Filmul este o surpriza placuta care te atinge la suflet, iti arata in cea mai frumoasa parte , ce inseamna o prietenie frumoasa intre doi oameni total diferiti dar totusi asemanatori. Amandoua personajele incearca sa gaseasca acel lucru rar, un suflet frumos. Filmul este diferit , are un subiect care te atinge , te introduce in jocul actorilor si te provoaca sa ii intelegi in profunzime.

Captain Marvel are parte de un feedback negativ din partea Andrei Costa:

Despre Captain Marvel propriu-zis, v-am lămurit deja: nu îmi place :))). Nu îmi place cum merge. Nu îmi place faptul că este super bipolar. Pur și simplu nu îmi place. Aș fi vrut un erou puternic. Aș fi vrut mai puține clișee.

Însă Cosmin Milchis de la FacemFilm.ro ne oferă o prezentare a efectelor speciale din Captain Marvel

În final, Dan Romașcanu de la Filme-cărți ne aduce în atenție un film din anii ’70, Una cânta, cealaltă nu:

Povestea filmului se petrece în Franța anilor ’60 și ’70 și este concepută de regizoarea militantă care este Agnes Varda dintr-o perspectivă feminină, un univers în care femeile sunt în centrul atenției, eroinele acțiunii filmului și ale societății. Departe de a fi didactic sau propagandistic, este un film frumos, la sfârșitul vizionării căruia spectatorul are mari șanse să devină feminist dacă nu era deja.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.