Blogosfera cinefila: 4 – 10 februarie 2019

Salut! Blogosfera cinefilă ne oferă săptămână de săptămână noi motive de admirație și noi sugestii de filme numai bune de vizionat mai ales în această perioadă mai friguroasă a anului. Pe langă evidentele cronici despre filmele proaspăt intrate în cinematografe, o temă dezbatută intens este Oscarul și alte festivaluri internaționale de film, dar și multe alte filme care fie au trecut testul timpului, fie urmează să ne intre în suflet.

Salut inițiativa lui Iulian Fira care notează în Caietul său de însemnări recenzii pentru filmele aflate în cursa pentru Oscaruri. În această săptămână a punctat înr-un mod inedit nu mai puțin de 3 filme nominalizate: ViceThe Favourite și If Beale Street Could Talk.

O abordare la fel de fascinantă despre Oscaruri este și cea a lui Marius Oliviu de la Ce filme vad, care a scris despre istoria filmului A star is born.

Actuala adaptare a fost plănuită timp de 16 ani, dar nu Lady Gaga și Cooper au fost în atenția producătorilor de la bun început

Anca Mureşan scrie pe Liternet tot despre un film preferat la Oscaruri: The Favourite  inclus în topul celor mai bune 10 filme din 2018.

Adrian Georgescu ne aduce aminte, în esență, cum am ajuns să iubim filmele și ne povestește prima sa experiență cinefilă.

Țin minte doar că eram cu bunicii în fața unui cinematograf mic, într-o stațiune balneară – poate Vatra Dornei, poate Căciulata – și eram fascinat de afișul în care un bărbat înalt și solid strângea în mână o ditamai bâtă. Apoi, la sfârșitul filmului, am fost foarte dezamăgit că respectivul a murit. Aveam șapte ani.

Angela Alexandru explorează pe cineamator.ro genul horror în această săptămână prin filmele The Prodigy si Escape Room.

Un copil ajunge sa dezvolte un comportament ciudat, doar pentru a se descoperi, sau mai degraba banui, ca este victima unei posedari sau a unei reincarnari. Iar cel care reclama trupul copilului este o forta sinistra, un barbat care ar putea fi responsabil de uciderea a zeci de femei in urma cu multi ani. Este de notat abordarea povestii – una indrazneata, dar nu exploatata cum trebuie – care pune protagonista sa aleaga intre instinctul matern si nevoia disperata de a stinge supranatural care ii ameninta.

Fanii horror care vor cauta o noua entitate de care sa se sperie, un nou copil infricosator de dupa „Omen”, „Children of the Corn”, „Orphan”, „Pet Sematary” sau „Case 39” ar putea fi usor impresionati.

Escape Room este un thriller psihologic care fura cateva dintre cele mai cool idei pe care se construiau „Cube” sau „The Saw”. Desi unele teme sunt mai exploatate decat altele, te prinde destul de usor in joaca de-a participa la provocari si la a ghici cateva dintre enigmele construite in jurul lui.

Nu este un secret faptul că ne plac mult articolele de tip curiozitate și de aceea trebuie să menționăm articolul lui  Cosmin Milchis de pe Facem film în care poveșteste despre tehnicile de efecte speciale folosite în anii ’70 la filmul Superman. Tot el a profitat de momentul cheie al celebrului Super Bowl, eveniment mult așteptat nu numai de pașionații de sport, ci, în ultimii ani, și de cinefili, care vor să vadă noile trailere pentru cele mai importante filme ale anului (cel puțin din punct de vedere al nerăbdării)

După cum spuneam și anul trecut, Super Bowl a devenit un fel de mini Comic-Con în ceea ce privește trailerele noi pentru filme și seriale TV care debutează în timpul finalei. Iar anul acesta nu e mai prejos, având în vedere că am primit trailere noi pentru Avengers: Endgame, Captain Marvel, Alita: Battle Angel sau Us, noul film al lui Jordan Peele (Get Out), dar și pentru sezonul 3 din The Handmaid’s Tale. O surpriză interesantă a fost anunțul celor de la Amazon, care au lansat trailerul noului serial Hanna și au anunțat că după meci, primul episod al serialului va fi disponibil gratuit pentru 24 de ore.

Postmodern.ro abordează în această săptămână două filme cu și despre câini: A dog’s way home și Dogman

Prezentat în premieră la Cannes 2018, Dogman are toate şansele de a rămâne în memoria spectatorilor datorită actorului din rolul principal (Marcello Fonte), a cărui expresivitate amuzant-melancolică este precum bucata de cer decupată printre contururile aspre ale cartierului amărât şi unită cu marea ce deschide spre orizont peisajul obturat al unui cartier lăsat în paragină. Actorul intră autentic în pielea candidului Marcello, un frizer iubit de tot cartierul amărât unde locuieşte.

Adriana Ruta Neagoe ne ofera o concluzie absolut superba în recenzia sa despre filmul Green Book de pe filme-carti.ro. Desi trimiterea aceasta nu este tocmai despre filmul în chestiune, cred că este o analiză interesantă a cinefilului și a tendințelor cinematografice cotidiene, iar atenția sa în contuarea recenziei ne-a făcut chiar curioși ce recenzii a mai scris și despre abordarea sa asupra filmelor.

De ceva timp încoace asist cu disconfort la o ciudată schimbare de roluri. Pentru americanul din fața ecranului, știrile politice și dezbaterile pe marginea lor au ajuns modul predilect de divertisment. În schimb, arta cinematografică, îndreptățită a fi considerată divertisment, tinde să devină, atunci când ea costă milioane de dolari în studiourile hollywoodiene, tot un fel de știre, de informare „ despre ce mai spune lumea” plus o luare de poziție a realizatorului ei, care își ideologizează opera, după ce a urmărit discuțiile de la televizor despre Trump, despre noul val de rasism, naționalism sau izolaționism. Și toarnă filmul bolnav de mesagită. […]

Filmele care mă interesează pe mine, însă, nu sunt acestea, ci acelea în care autorul își pune întrebări, încearca să descopere ceva nou, nu vine să ne spună el cum este lumea, ci folosește cinematograful ca să descopere lumea.

Mia si leul alb a intrat vinerea trecută în cinematografe și a stârnit empatia multor cinefili din blogosferă. Chiar este un film frumos, iar recenziile următoare îl fac până și pe leul alb, Charlie, să roșească de emoție. A topit inimile tuturor și în special lui Emil Călinescu de la CinEmil.ro, Iuliei Matache – zisă și gulia.ro si Ralucăi Uluițeanu.

Nu puteam încheia această trecere în revistă a blogosferei cinefile fără a menționa poate cel mai controversat film din acest an, film adaptat după o carte românească de succes și intitulat sec, Oh, Ramona!. Blog de Cinema a fost la vizionarea de presă și a scris o recenzie la cald despre film.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.