10 nominalizări – 10 recenzii – Favorita

10 nominalizări – 10 recenzii

Asta este scorul săptămânii trecute în blogosfera cinefilă pentru proaspătul intrat în cinematografe, Favorita. Este un film amplu și structurat cu atenție pentru a captiva publicul în toate momentele.

Am citit 10 recenzii interesante despre acest film și în continuare voi scrie ce mi-a atras atenția în ele.

Despre Angela de la CineAmator.ro știm că are o afinitate pentru filmele de epocă, asa că a sintetizat cum nu se poate mai bine filmul.

Adaug in ecuatia reusitelor interpretarile puternice cu o Emma Stone geniala in frunte, formidabila si un final pesimist de taios, cu tot ce inseamna conventii si asumari. Toate cele trei actrite sunt pur si simplu senzationale. Olivia Colman este transformata, reusind sa fie extrem de convingatoare pentru a surprinde paranoia si slabiciunea unui personaj vaduvit de ratiune si putere. Rachel Weisz este darza, convingatoare, ferma si a comparat „The Favourite” cu „All About Eve (bifat recent de mine), dar intr-o abordare mai amuzanta si sexualizata. Rezulta o abordare perversa, pesimista si cumva amuzanta a unei perioade din monarhia britanica, una asupra careia nu exista niciun fel de certitudine.

Ionuț Mareș analizează în Ziarul Metropolis filmul din perspectiva stilului regizoral al lui Yorgos Lanthimos

Cu „The Favourite” (2018), grecul Yorgos Lanthimos se instalează confortabil în zona mainstream a cinema-ului de autor. Este cel mai puţin perturbator film al său şi, probabil, cel mai relaxat, chiar dacă sunt prezente toate mărcile sale stilistice. O lejeritate şi o lipsă de încrâncenare binevenite.

Bianca de la MovieCore studiază scenele și mesajele transmise:

Mi-a plăcut că nimic nu e făcut sau lăsat la întâmplare în The Favourite. Se tot întoarce roata. Pentru toți. Iar scena finală, pe care Lanthimos o prelungește intenționat, mi s-a părut fix esența acestei povești. O consecință inevitabilă a drumului pe care au ales să meargă personajele.

Alexandru Ion oferă pe malaezu.ro o viziune ușor diferitădespre film: perfecțiune prin imperfecțiune?

The Favourite nu-i chiar cel mai simplist film pe care l-ai putea digera la cinema; adică nu-i genul ăla de film de popcorn pe care ți-ai dori să-l vezi într-un weekend, înainte sau după ce bagi un Big Mac.

Dar asta nu-l face nicidecum un film prost, ci din contră, îl ajută să-și câștige (meritat) nu mai puțin de 10 nominalizări la Oscar. E abstract, ciudățel, foarte ironic, iar eu cred că reprezintă definiția perfectă a filmului de Oscar; în sfârșit văd și eu ceva care să nu se axeze pe problemele minorităților, pe discriminare, pe hărțuire sau mai știu eu ce-i la modă.

Altfel, ca să fac un joc de cuvinte super prost, The Favourite nu-i chiar favorit în ochii mei, cel puțin nu pentru titlul de cel mai bun film.

Silviu Tănase scrie o recenzie cuprinzătoare pe MovieNews.

Pentru un film care nu încearcă să invoce prea multe sentimente prin scene forţate sau momente perfect plănuite, relatează în capitole, într-un mod destul de haios, un haos aproape perfect şi nişte personaje al cărui comportament aduce mai degrabă aminte de al unui copil alintat sau răsfăţat decât al unor adulţi printre care se numără şi o regină.

Și Dan Romascanu de la filme-carti.ro analzează stilul regizorului Yorgos Lanthimos.

Mărturisesc că filmele lui Yorgos Lanthimos mă descumpănesc. Fiecare dintre cele pe care le-am văzut abordează un gen în general cunoscut, pleacă de la premize care ni se par familiare, ca spectatori de film cu oarecare experiență, și ajunge cu totul în altă parte – în teritorii în care nu mai funcționează legile decenței sau ale moralei așa cum le cunoaștem. Este evident efortul regizorului de a șoca prin limbajul folosit de personajele sale, dar și prin limbajul cinematografic. Rezultatul este o colecție de filme care aparțin spațiului bizarului, dar care rămân în memoria spectatorilor. Acesta este cazul și cu ‘The Favourite’, devenit un neașteptat favorit (jocul de cuvinte este inevitabil) în cursa pentru premiile Oscar în acest an. Este vorba despre un film istoric. Un film istoric însă cum nu a fost încă făcut până acum. Un film istoric al lui Yorgos Lanthimos.

Emil Călinescu scrie pe CinEmil cu un mare entuziasm. Este filmul lui favoit? Clar!

Filmul Favorita m-a dumirit ca SE POATE! Filmul Favorita are un singur mare ATU: FILMUL CA ATARE. Intregul. (…) FAVORITA, nu are un punct forte major. El este bun PE DE-A-NTREGUL! Despre putine filme pot afirma asta. Altfel, o alta mare calitate a acestui film este ca desi actiunea lui se petrece in secolul XVIII, totul pare a se intampla in zilele noastre. Hainele personajelor nu par a fi de atunci (si se pare ca nici nu sunt), ci par a fi niste haine regale atemporale. Da, fix asta mi-a placut. Mi-a placut metafora din spatele acestor costume.

Georgiana Mușat de la Scena 9 propune în analiza sa noi intertitluri haioase cu privire la film.

Inspirată de intertitlurile foarte sugestive ale filmului („Mocirla asta pute”, de pildă), am produs și eu câteva.

Anca Mureşan scrie pe Agenda Liternet o cronică în care nu bărbații fac istoria.

Iubire, trădare, lacrimi şi răzbunare sînt în The Favourite ingredientele unei superbe radiografii a minţii umane. Lupta pentru putere dintre Sarah şi Abigail se dă pe tărîmul alunecos al pasiunii, iar arsenalul pus în joc conţine nu doar otrăvuri şi maşinaţiuni curteneşti, ci atinge cele mai intime resorturi ale acţiunilor celor două femei. Ce ai fi dispus să faci pentru a obţine ce îţi doreşti? pare să fie mesajul subliminal al filmului.

Ștefan de la Times New Roman propune o recenzie ceva mai ieșită din tipare:

Or, în acest context/sens, who the f… is Queen Anne?! Păi, și nu contează. Pen’că pe peliculă, acest personaj istoric obscur devine puternic și memorabil. (Felicitări Oliviei Colman. Și, de asemenea lui Rachel Weisz. Mai puțin Emmei Stone, care e OK, dar nu la nivelul primelor două.)

Pe scurt, filmul Favorita a reușit cu succes să captiveze cinefilii care l-au văzut până acum și te asteaptă în cinematografe întrucât a debutat la noi pe 22 februarie distribuit de Odeon Cineplex.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.