100 de ani de animație românească – Ce poți vedea la expoziția de animație până pe 22 noiembrie

Odată cu debutul ediției online a Festivalului internațional de film de animație Animest, s-a deschis și un eveniment offline disponibil celor din București până în data de 22 noiembrie cu intrare gratuită. Este vorba de o expoziție spectaculoasă dedicată împlinirii a 100 de ani de animație românească.

În  1920 a avut loc prima proiecție pe marele ecran, din ce se știe din publicațiile vremii, a unei animații autohtone. Este vorba despre animația Păcală în lună, cea dintâi dintr-o serie de peste 80 de creații ale artistului Aurel Petrescu – pionier al animației românești. Ți-am mai povestit despre acesst film și altele de la începuturi într-un articol dedicat.

De aici încolo totul a devenit istorie și este cuprinsă în această expoziție pe care am avut ocazia să o văd la vernisaj, pe-nserat, alături de alți cinefili iubitori de animație.

Expoziția cuprinde mai multe incăperi spațioase unde poți vedea desene, celuloide, fotografii, platouri de filmare pentru animații, machete de păpuși, premii și mărturii ale istoriei animației românești, o secțiune dedicată, cu lucrări realizate de artiștii Maria Bălan, Maria Surducan și Hybrid Lab, alături de o amplă colecție de postere ale filmelor lansate în ultima sută de ani.

Pe câteva ecrane poți urmări o selecție specială de filme – instalație video curatoriată de criticul de film Dana Duma care tocmai a publicat și o carte fascinantă de istorie a animației, lucrare despre care urmează să vă povestesc în curând. Printre titlurile incluse în cele două programe dedicate momentului aniversar se numără celebrul Haplea, realizat în 1927 de Marin Iorda – primul film românesc de animație care s-a păstrat în arhive, Scurtă istorie (1957), animația care l-a transformat pe Ion Popescu Gopo în primul artist român câștigător al unui Premiu Palme d’Or, și alte scurtmetraje animate din Arhiva Națională de Filme, filme digitalizate cu sprijinul Groupama.

O importantă parte a expoziției o reprezintă și animația contemporană, care a luat un avânt spectaculos în ultimii ani, odată cu debutul festivalului Animest.

Anul acesta se împlinesc și 15 ani de Animest. În încheierea expoziției, fanii evenimentului sunt invitați să redescopere o amplă retrospectivă a celor 15 ani de festival: o colecție de postere și trofee ale edițiilor anterioare, alături de o proiecție a celor mai bune scurtmetraje din Competiția de animație românească a festivalului. Sunt expuse și creațiile Animation Worksheep, un proiect născut în familia Animest, dezvoltat în timp într-o platformă educațională de formare a tinerilor animatori români și moldoveni.

Pentru generația născută după 1990, animația românească este aproape un mister. Puțini au văzut desene animate românești contemporane și sunt și mai puțini aceia care au avut ocazia să dea peste desene animate de dinaintea vremurilor lor. Este dureros să ajung la concluzia aceasta și mi-aș dori să aveți ocazia de a vedea această scurtă poveste pe care Animest a pus-o cap la cap pentru noi toți.

Să știți că nu este ușor să scoți din arhive o colecție de filme și sper că acest imbold va extinde această inițiativă astfel încât an de an să avem noi filme de animație românești scoase la lumină.

Când am auzit prima dată de Animest, primul meu gând a fost că voi avea ocazia să văd desene animate românești despre care auzisem la părinții și bunicii mei și pe care nu aveam unde să le văd pentru că nu se găsesc. În toți acești ani au fost câteva mici ocazii de a vedea câte o frântură timidă, însă abia anul acesta consider că mă pot delecta în adevăratul sens al cuvântului de gingășia fascinația desenelor animate românești.

Miercuri, 11 noiembrie, este ziua în care pe platforma Animest poți urmări o mulțime de filme românești de animație din toate timpurile în cadrul festivalului care în acest an este disponibil în întreaga țară. Nu rata programele dedicate animației autohtone pentru că la cât de dificilă a fost obținerea acestor filme, pe atât de rare vor fi poate șansele de a te mai întâlni cu aceste minunate mărturii artistice.

Pentru a vizita expoziția cu intrare liberă, spectatorii sunt rugați să se înscrie în prealabil în calendarul de pe platforma Appointy a Rezidenței BRD Scena9, pentru a putea avea un flux de vizitatori în conformitate cu numărul maxim impus de autorități. De asemenea, expoziția va fi inclusă și pe harta obiectivelor de vizitat pe 14 noiembrie, la Noaptea Muzeelor.

Trecem prin vremuri complicate, însă asta nu înseamnă nu ne putem clăti ochii cu elemente de cultură în condiții de siguranță și în mod organizat. Dacă ai drum pe la expoziție, dă-mi un semn despre cum ți s-a părut experiența. Sper că ți-au plăcut și fotografiile noastre care resprezintă o mică parte din ce poți vedea în cadrul expoziției.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.