Acasă, my home – Un documentar despre o frumoasă simbioză

Astăzi intră în cinematografe un nou film documentar care a avut premiera și la TIFF 19: Acasă, o poveste despre dezrădăcinare și tranziția la o nouă viață. Întorși în București am avut ocazia rară să vedem filmul exact în locul unde a fost creat și să aflăm mai multe despre povestea expusă în documentarul de debut al lui Radu Ciorniciuc.

Vineri, 18 septembrie, „Acasă” deschide programul Cinema Elvire Popesco, cu o proiecție indoor de la ora 18:30, în cadrul evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc. Programul complet și actualizat (și foarte frumos organizat) al tuturor vizionărilor din cinematografele bucureștene și din toată țara poate fi consultat pe pagina de facebook a filmului Acasă. Documentarul va fi disponibil și online, pentru abonații HBO GO, din 15 octombrie. Dar crede-mă pe cuvânt că nu dorești să aștepți până atunci să îl vezi. Îți voi povesti pe îndelete de ce spun asta și te invit, ca de fiecare dată să îmi lași un comentariu la articol dacă mi-ai urmat sugestia și cum ți s-a părut.

Hai să îți povestesc cum a fost filmul și cum este senzația de a înțelege ce înseamnă cuvântul „Acasă” tocmai pentru că am vizitat locul unde povestea a prins culoare.

Această locație este Delta Văcărești și, dacă te gândești instant la un documentar de la Teleenciclopedia, află că lucrurile nu stau chiar așa. Desigur, Delta Văcărești este casa a numeroase specii de păsări, țestoase, pești, insecte și alte animale deosebite și chiar protejate de lege, este casa și unor plante specifice mediului, dar este numită „Acasă” de familia Enache care a locuit timp de 18 ani în această oază din inima Bucureștiului. „Acasă” este mai mult un film documentar despre familie, iubire și simbioză cu natura.

Scurtă istorie despre cum a apărut Delta Văcărești

Ca să te pun puțin în context, iată câteva detalii despre istoria acestui loc, informații care nu sunt cuprinse neapărat în documentarul de față, însă sunt analizate în alt documentar vizionat la TIFF în acest an, Delta Bucureștiului, realizat de Eva Pervolovici. Abordarea acestuia este puțin mai istorică față de „Acasă”, însă din punctul meu de vedere aceste două documentare se completează și se complimentează.

Pe locul unde astăzi se află Parcul Natural Văcărești a existat Mănăstirea Văcărești care a fost sfințită în 1724 și unde a fost înmormântat domnitorul fanariot Nicolae Mavrocordat, cel care a cerut construirea ei. După 1848, mănăstirea este folosită pe post de închisoare unde au fost închiși chiar și presonalități importante ale vremurilor precum Liviu Rebreanu, Tudor Arghezi și Ioan Slavici.

Ca o curiozitate cinefilă, în incinta Mănăstirii Văcărești, cu puțin timp înainte de demolare, Sergiu Nicolaescu a turnat câteva scene de luptă, cu tancuri, pentru filmul „Noi, cei din linia întâi”, însă a adus mari stricăciuni clădirii.

În perioada comunismului au existat multe variante de utilizare a clădirii și multe propuneri, însă în 1986 a fost demolată complet mănăstirea pentru a face loc unui nou proiect important… Lacul Văcărești. Trebuia să deservească orașului precum Lacul Morii, însă 1989 a prins proiectul neterminat, iar lacul nu a mai fost finalizat. Băltoaca cu dig a căzut în degradare și neglijare, iar fauna și flora au cuprins întreaga zonă. Natura și-a reintrat în drepturi, tranformând Groapa Văcărești în Delta Văcărești. Din 2016 a fost declarat în mod oficial Parcul Natural Văcărești, devenind primul parc natural urban din România și prima arie naturală protejată din municipiul București.

Însă lucrurile în fapt nu sunt numai roz, iar odată cu declararea Deltei Văcărești ca arie protejată, nu numai soarta ecosistemului a fost decisă, ci și cea a familiei Enache, cei care au locuit în inima Deltei Văcărești. Pentru ei acest loc este „Acasă”, iar iubirea și unitatea lor este strâns legată de comuniunea cu natura. Acum 19 ani, un tată și o mamă au și-au construit și ei un adăpost acolo și și-au crescut copilașii în armonie cu natura, feriți și izolați de marele oraș.

Acasă este un film despre iubire, familie și fericire

Ai zice poate că n-ai răbdare să vezi încă un film despre etnia romă și despre mizeria în care aleg să locuiască, încă un film despre sărăcie și cerșetorie, însă „Acasă” nu pune accent pe ideea aceasta și prin asta se diferențiază complet de rețetele devenite clasice. Familia Enache este poate una dintre cele mai bogate familii pe care le-am văzut. Nu au multe, însă lipsurile nu mai contează atunci când se au unii pe alții.

Țin să menționez că filmul nu este despre cerșit, milogit, ilegalitate și imoralitate. Filmul nu prizintă situații roz, însă se prezintă cu o oarecare demnitate care îl plasează mai sus față de ce vedem uneori la TV sau față de alte filme care ne întristează. Desigur, vei empatiza cu personajele, viața lor tumultoasă și ruptă, însă într-un final vei înțelege cât de mult contează existența acestui film.

„Uman, filmul vorbește despre căutarea, pe care o avem cu toții, a unui loc – în noi și în jurul nostru – pe care să-l putem numi al nostru, acasă. Explorează întrebări precum: Ce este fericirea? Ce înseamnă o familie? Unde este acasă? Filmul documentar, atunci când este făcut cu pasiune, onestitate și dragoste, este un mediu care ne ajută să înțelegem atât lumea din noi, cât și pe cea din jur mai bine.”, spune Radu Ciorniciuc.

Cum s-a transformat ideea unui reportaj în filmul „Acasă”

În 2016, când lucrurile au început să intre pe făgașul mult așteptat, Radu Ciorniciuc, jurnalist fiind, decide să facă un scurt reportaj despre ce se va alege de oamenii care locuiau în Deltă, odată cu declararea ariei protejate. Îi cunoaște pe Gică, pe Niculina și pe cei 9 copilași ai lor care își trăiesc copilăria izolați în acest loc fascinant. Știau totul despre animalele, plantele din habitat, iar Gică a devenit ghidul Deltei pentru jurnaliști și cercetători. Asociația Parcul Natural Văcărești apreciază ajutorul oferit de familia Enache în îngrijirea Deltei, însă realitatea este că ei nu mai pot locui acolo. Unde să duci o familie întreagă care nu știe a trăi în mediul urban?

Radu Ciorniciuc a văzut potențialul, și-a dat rapid seama că povestea nu poate fi spusă pe scurt, că un reportaj ar fi neîcăpător și a rămas alturi de ei timp de 4 ani, timp în care a documentat momente din viața lor și efortul asociației de a nu-i lăsa în plata Domnului. Au insistat pentru introducerea copiilor într-un mediu educațional și au ținut cont de dorința lor de a nu fi dezbinați. Gică și fiul său cel mare, Vali, au rămas alături de Deltă atât cât s-a putut și au fost angajați de asociație să îngrijească de ea în continuare.

Filmul „Acasă” urmărește marea aventură prin care a trecut familia Enache, de la o viață în completă armonie cu natura, la traiul plin de provocări din marea junglă urbană, iar peisajele surprinse sunt absolut fascinante.

Am apreciat cadrele scurte de filmare care au captat privirile copiilor care sunt legați cu sufletul de acest loc. Peisajul și luminile sunt frumos alese și filmul se află într-o armonie pe toată desfășurarea. Dincolo de faptul că am vizionat filmul chiar în deltă, filmul reușește să te transpună în locație oriunde ai fi. Ce am vazut în plimbare am văzut si în film ca peisaje. Nu este nimic cosmetizat, și nimic regizat pe vreun scenariu pus la cale. Copiii sunt cei mai naturali și sinceri protagoniști ai filmului și să vezi lumea prin ochii lor inocenți vei descoperi cum este să fii „Acasă”.

„Acasă” este prezentat ca o felie de viață a familiei Enache și modul prin care ei văd delta și lucrurile care se petrec în ea. De la vizitele demnitarilor și chiar a prințului Charles, până la incendiile spontane de vegetație, totul este captat cu răbdare de realizatorii filmului care au fost alături în momentele diverse. Ba chiar și-au instalat un cort lângă baraca lor.

Trebuie menționat și că familia Enache s-a bucurat că Delta a devenit Parc Natural și astfel ecosistemul de care au avut grijă atâția ani este protejat. Desigur, asta nu înseamnă că nu au fost îngrijorați de soarta lor.

În luna mai este cea mai frumoasă perioadă de vizitat Parcul Natural Văcărești

Vizita în Parcul Natural Văcărești a fost ghidată chiar de copiii familiei Enache. Ei ne-au povestit despre fauna și flora locului și ne-au arătat unde pescuiau, ne-au dus la foișoarele de observare unde am putut vedea un apus superb. Tot ei ne-au spus că perioada cea mai frumoasă din deltă este în luna mai. Cu toate astea, consider că și toamna este superbă și am surprins un peisaj minunat.

Dacă vrei să vezi o frântură de viață prinsă în timp sau vrei doar să vezi Delta Văcărești fără a ajunge la ea, îți recomandăm să vezi filmul „Acasă”, deoarece este un film cu care poți empatiza ușor și la fel cum pentru noi, cinefilii, cinematograful este considerat”Acasă”, Delta a fost pentru familia Enache un loc în care se vor întoarce cu fiecare ocazie pentru că este „Acasă”.

 „Acasă” este cel mai premiat documentar românesc al acestui an

„Acasă” face parte din selecția oficială a Premiilor Academiei de Film Europene (EFA), în secțiunea dedicată documentarelor.

Pe parcursul acestui an a primit numeroase premii internaționale importante: Premiul Special al Juriului pentru Imagine în competiția World Cinema Documentary la Sundance Film Festival, Marele Premiu la DOK.fest Munchen (VIKTOR Main Competition), Premiul Special al Juriului la Thessaloniki Documentary Festival, Marele Premiu (Golden Horn for the Best Director) la Festivalul Internațional de Film de la Cracovia, Premiul pentru Drepturile Omului la Festivalul de Film de la Sarajevo și Premiul Moral Approach la Festivalul de Film Documentar MakeDox (Macedonia).

Premiera națională a filmului a avut loc Festivalul Internațional de Film Transilvania, unde a câștigat Premiul Zilele Filmului Românesc în secțiunea lungmetraj (România).

Distincțiile internaționale îi asigură eligibilitatea în cursa pentru o nominalizare la Oscar, în categoria „Cel mai bun film documentar”.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Rămâi aproape

6,844FaniÎmi place
10,674CititoriConectați-vă
100CititoriConectați-vă
4,001CititoriConectați-vă
62CititoriConectați-vă
90AbonațiAbonați-vă

Poate te vor fascina și...