Nu este dificil de imaginat de ce filmele de acțiune au luat locul 2 în statisticile Cinefilia. Pornind din vremurile antice, omul a fost fascinat de replicarea unor momente eroice pentru posteritate și așa au apărut primele picturi murale, primele statui și basoreliefuri.
De la reproducerile scenelor de luptă de pe coloana de la Adamclisi până la primul film de acțiune a fost un drum lung, dar undeva prin 1903, așa cum consideră mulți istorici, a fost realizat filmul The Great Train Robbery, un film mut western regizat de Edwin S. Porter cu o bandă de tâlhari care opresc un tren pentru a-l jefui.
De la acest film povestea a urmat un șir lung până la actorii clasici cunoscuti cum ar fi în anii ’60 John Wayne, Steve McQueen și Lee Marvin, în anii ’70 Bruce Lee, Tom Laughlin, Charles Bronson, Chuck Norris, Clint Eastwood și Sonny Chiba.
În anii ’80, Mel Gibson și Danny Glover popularizează filmele de acțiune polițiste prin franciza Armă Letală. Pe la mijlocul anilor ’80, actori veniți din sporturi de contact iau cu asalt cinematografia. Dacă în perioada westernurilor, ei ar fi putut lucra mai des din poziția de cascadori, în acești ani vedete precum Arnold Schwarzenegger sau Sylvester Stallone cu arme automate în brațe ajung să facă film după film și să captiveze publicul avid de acțiune. Steven Seagal și Jean-Claude Van Damme își etalează experiența în artele marțiale. Bruce Willis joacă în populara franciză Die Hard care, spre deliciul fanilor, refuză să moară.
În anii 1990 – 2000, devin foarte cunoscuți actori din Hong Kong cum ar fi Jackie Chan, Jet Li și Chow Yun-fat care au apărut în mai multe tipuri de filme de acțiune din Hollywood și actorii americani Wesley Snipes și Vin Diesel ridică ștacheta luptelor.
Cu toate că Harrison Ford și Keanu Reeves au avut roluri mari în filme de acțiune science fiction (Blade Runner și The Matrix), ei au migrat către un număr mare de sub-genuri al acestor filme, cum ar fi cele de acțiune-aventură. Tom Cruise, a devenit cunoscut mulțumită filmelor de acțiune Mission: Impossible, Jack Reacher și altele pentru care se mândrește că și-a realizat singur cascadoriile și luptele. La fel de cunoscuți au ajuns și actorii europeni precum belgianul Jean-Claude Van Damme (Bloodsport, Hard Target, Timecop), francezul Jean Reno (Ronin și Mission: Impossible), suedezul Dolph Lundgren (Showdown in Little Tokyo, Universal Soldier, The Expendables), irlandezul Colin Farrell (S.W.A.T., Daredevil, Miami Vice) și britanicul Jason Statham (The Transporter, The Expendables, Crank).
Odată cu evoluția efectelor CGI, aprecierea pentru filmele de acțiune a scăzut, dar nu putem contesta fascinația pentru anumite lupte și anumiți actori care reușeșc să ne atragă și să ne provoace chiar să încercăm să ne punem în pielea personajului interpretat, fie el spion, agent secret sau pur și simplu un fost militar care vrea dreptate.
Acțiunea este genul de film dezbătut astăzi și prezent în concursul nostru aniversar. Este al doilea articol de concurs dintre cele 24 despre care poți citi în articolul nostru de CONCURS și unde poți descoperi toate articolele cuprinse în acest proiect.
Concursul cinefilia constă în 24 de probe care apar între 1 și 24 decembrie, și la care te poți înscrie până pe 31 decembrie, ora 23:59. Fiecare dintre cele 24 de probe are câte un premiu și reprezintă câte un gen de filme. Poți răspunde la o singură probă sau le poți urmări pe toate cele 24. Dacă nu dorești să ratezi vreun articol din concurs, abonează-te la site-ul Cinefilia sau urmărește-ne pe rețelele sociale unde vom anunța toate concursurile și premiile aferente.
Premiul pentru categoria Acțiune este un Blu-Ray Disc cu filmul Urmărire periculoasă/Hot Pursuit (2015) cu Reese Witherspoon, Sofía Vergara și Matthew Del Negro în rolurile principale, o cursă contra cronometru prin Texas în care trebuie să se ferească de indivizi înarmați și polițiști corupți.
Dacă vrei să facem lucrurile mai interesante, cei care îndeplinesc 1 dintre cele 3 condiții suplimentare de concurs (răspund la toate probele, se abonează la site sau ne lasă în comentariu și o listă cu 10 filme de acțiune – în acest caz – pe care le consideră de neratat) vor intra în extragerea Random pentru premiile suplimentare: bilete virtuale la un film la alegere pe platforma de filme online a cinematografului Happy Cinema, obiecte personalizate 007 Bond No Time To Die, Badge Airsoft și marele premiu – o experiență într-un poligon de tragere (premiu în valoare de aproximativ 400 lei). Mai multe detalii vei afla în articolul nostru dedicat Concursului Calendarul genurilor de filme unde poți avea acces către toate probele zilnice ale concursului.
Te poți înscrie la fiecare dintre cele 24 de concursuri, dar nu vom valida mai multi concurenți cu același IP sau email pe același articol. Concursul este valabil pentru persoanele de peste 18 ani aflate pe teritoriul României. Pentru regulamentul general poți consulta Regulament Concursuri Cinefilia.
La ce trebuie să răspunzi pentru a intra în concurs!
În curioasa noastră statistică, 20% dintre preferințele în materie de genuri de filme au fost cele de acțiune și dacă până acum te-am întrebat care sunt genurile tale favorite de filme, astăzi suntem curioși care este relația ta cu filmele de acțiune. Care sunt acele filme la care îți ții respirația de fiecare dată? Ce amintiri interesante ai despre filmele de acțiune și căror filme sau actori le mulțumești pur și simplu că există? Sigur, nu îți cer să răspunzi neapărat ca la un chestionar, ci mai degrabă spune-ne ce ai pe suflet în legătură cu filmele de acțiune. Dacă îți plac, de ce îți plac? Dacă nu, păi de ce nu? Care sunt mai savuroase? Cele vechi, ori cele noi? Western, arte marțiale, SF sau ce alt stil de filme de acțiune te-a captivat mai des?
Cum fiecare gen de filme poate avea și o listă a celor mai faine 10 filme din toate timpurile (din perspectiva fiecăruia), fiecare persoană care, pe lângă răspunsul la întrebare în comentariu, adaugă și o asemenea listă, intră cu aceasta în extragerea finală. Completezi cu Lista celor mai bune/faine filme din genul respectiv de filme în toate cele 24 de mini-concursuri, ai 24 șanse să câștigi premiul cel mare sau restul celorlalte premii oferite prin Random.org.
Mult succes și așteptăm cu nerăbdare comentariile tale!
Imi plac filmele de actiune. Te tin atent si interesat la film. Si apreciez mereu noi coregrafii si miscari de lupta in aceste filme. Idei noi de a folosi diferite efecte speciale sau tehnici de filmare. Tin minte cand am vazut prima data Death Race cu Statham. Un film per total prost, dar ce mi-a placut. Scenele de curse m-au tinut acolo atenta, si mi-a placut coloana sonora. Un film ce nu va intra vreodata in vreun top de cel mai bun la ceva, dar atunci cand a iesit a avut ceva interesant si nou pt mine.
Filmele de acțiune sunt de departe cele mai profitabile filme. Pe parcursul anilor au apărut multe filme de acțiune, unele scriind istorie.
Deși nu revăd des filme, deoarece îmi place să vizionez cât mai multe filme noi, filmele de acțiune care m-au făcut mereu să-mi țin respirația sunt Avengers: Infinity War, Avengers: Endgame, unele dintre cele mai revăzute filme de mine, Star Wars: Empire Strikes Back, Star Wars: Revenge of the Sith, Matrix, John Wick 1, 2 și 3, filme de acțiune foarte subapreciate, și multe altele.
Mulțumesc filmelor Marvel și Star Wars că există, filme cu care am crescut și care m-au învățat multe lucruri despre viață. Amintirile mele cu aceste filme încep cu un DVD player în 2006, când eu cu fratele meu vizionam încontinuu Spider-man 2 și Revenge of the Sith, și încă continuă cu mine astăzi, aplaudând filme ca Eternals și No Time To Die, și așteptând filme ca Spider-man: No Way Home și Matrix Resurrections. Iubesc filmele de acțiune și cred că perioada sau tipul de film este irelevantă, atâta timp cât filmul este bun.
Și în final, lista mea cu cele mai bune 10 filme de acțiune:
1. The Dark Knight
2. Avengers: Infinity War
3. Avengers: Endgame
4. John Wick
5. Spider-man: Into the Spider-verse
6. Empire Strikes Back
7. The Matrix
8. Captain America: Civil War
9. Revenge of the Sith
10. Spider-man 2
Nu sunt fana filme de actiune dar am câteva preferate care mi au plăcut, cele mai vechi sunt printre cele preferate de mine, actiune și actori buni, cele noi doar o copie slaba după cele vechi.
Top 10 filme actiune
1. Rocky Balboa
2. Bloodsport
3. Terminator
4. Die hard
5. Top gun
6. Rambo
7. Predator
8. Mad Max old
9. Fast&furious
10. Resident evil
[…] Acțiunea – gen de filme inspirațional + concurs aniversar → […]
Filmul de acțiune nu este genul meu preferat, sigur nu în varianta ultimilor ani. Este genul în care rețeta a devenit fixă și evoluția infimă o dă, cred, doar tehnologia. E normal, fiind genul cel mai popular, ca și resursele de imaginație să fie limitate. Probabil greșesc, pentru că nici n-am văzut prea multe, m-am mulțumit cu trailerele. E și categoria din care nu-mi vine să revăd un film. De aceea cred că și topul meu are în general filme vechi, în care pe lăngă acțiune mai găsești câte ceva:
1.Shichinin no samurai/ Cei sapte samurai (1954) – Akira Kurosawa
2.Ran (1985) – Akira Kurosawa
3.Nikita (1990) – Luc Besson
4.Kill Bill: Vol. 1 (2003) – Quentin Tarantino
5.Seppuku/Hara-Kiri (1962) – Masaki Kobayashi
6.The Fifth Element (1997) – Luc Besson
7.Bullitt (1968) – Peter Yates
8.Léon:The Professional (1994) – Luc Besson
9.The Great Escape (1963) – John Sturges
10.Mad Max:Fury Road (2015) – George Miller