Află totul despre Usagi Tsukino/Sailor Moon

Pe 30 iunie este ziua de naștere a eroinei noastre favorite, Usagi Tsukino, a.k.a. Sailor Moon, a.k.a. Prințesa Serenity.

Așadar, astăzi este momentul potrivit să vorbim despre cum a evoluat Usagi în anime-ul Sailor Moon. În începutul primei serii aflăm câteva lucruri despre ea, iar pe parcursul întregului serial descoperim cât de mult a crescut sub ochii noștri.

Pentru că acest articol face parte din o serie foarte lungă de articole care analizează acest anime, îți recomandăm să urmărești întreaga colecție de articole pe tagul Sailor Moon sau să te abonezi la articolele noastre.

Mă simt obligată să îți atrag atenția de la început că unele elemente din articol ar putea fi considerate spoilere dacă nu ai văzut serialul anime. Voi încerca să fiu gentilă, însă unele lucruri va fi dificil să le ascund.

Mă voi referi în special la seria din 1992, cea difuzată la noi în 1997-1998. Vom face în articole viitoare comparații între seria clasică și Sailor Moon Crystal și vom puncta aspectele în acel text.

Sailor Moon este personajul pe care îl recunoaște orice mamă chiar și iată după 20-30 de ani. Asta pentru că numai despre asta povesteam în verile din acea perioadă. Acest basm romantic ne-a prins și ne-a rămas în vise timp de ani și ani.

Codițele ei blonde și lungi, ochii mari albaștri, fața rotundă și grimasele serene, sunt elemente caracteristice indiferent că vorbim de Usagi Tsukino, de Sailor Moon, de prințesa Serenity din trecut sau regina Neo Serenity din viitor.

Voi analiza pe rând cele 4 identități ale personajului cu care ne identificam în unele momente și pe care ne băteam cu fetele din fața blocului. Deși o să vedem cât de faine sunt și restul luptătoarelor, toată lumea voia la un moment să o interpreteze pe Usagi.

Usagi Tsukino
 


Data nașterii: 30 iunie 1978
Vârstă: 14 (Classic & R)
15 (S & SuperS)
16 (Sailor Stars)
Vârstă azi: 42 de ani
Zodie: Rac
Grupă de sânge: 0
Ocupație: Elevă
Înălțime: 150 cm
Apare în absolut toate cele 200 de episoade.

 

 

Atunci când o întâlnim pe Usagi pentru prima dată în anime ne dăm seama de personalitatea ei zglobie și copilăroasă. La începutul seriei o vedem chiar ușor egoistă și plângăcioasă. Pe parcursul seriei, ea se mai maturizează (mai ales în vremuri de criză) și învață să înfrunte problemele cu maturitate.

Deși la prima vedere pare un personaj slab pregătit din punc de vedere academic, ea este mai degrabă leneșă și uneori stângace. Dovadă stă faptul că deși era slabă la învățătură, ea a reușit să intre la liceu în aceeași clasă cu prietenele ei fără probleme atunci când este amenințată că va fi părăsită de prieteni. Sau poate Ami a ajutat-o așa de mult?

Autoarea Naoko Takeuchi spunea că Usagi îi seamănă foarte mult la personalitate.

Tot ea a mărturisit că în facultate obișnuia să își facă părul în frizura deja consacrată atunci când avea de susținut examene pentru că acest stil de codițe (odango – care este un fel de chiftele) îi aducea noroc.

În faza de concept, Usagi era în plan să aibă părul roz, însă această idee s-a schimbat în blond, iar rozul i-a revenit lui Chibiusa.

Mamoru îi spune „odango” atunci când se intersectează prima dată și îi adaugă sufixul „-atama”(care înseamnă „cap”). Prin urmare Mamoru, dar și Haruka mai târziu îi spun în traducere liberă „cap de chifteluță de orez”.

Astrologia este folosită intens când vine vorba de acest anime. Usagi este născută pe 30 iunie și este zodia rac. Nu este nicio surpriză că această zodie este guvernată de Lună. Cei pasionați de zodiac știu că racii sunt uneori emoționali și nehotărâți, însă sunt prietenoși, optimiști, loiali și creativi.

Numele Tsukino Usagi nu a fost ales la întâmplare. Fraza „tsuki no usagi” înseamnă „iepure pe lună”. În Japonia există o legendă în care pe lună locuiește un iepure, așa că însuși numele ne spune mai multe despre eroina noastră. De aceea camera ei are o mulțime de iepuri prin ea. Luna avea o referință la această legendă atunci când mergea în sala de jocuri si cerea informații de la Artemis.

Ironic este că lui Usagi nu îi plac morcovii. Și mai ironic este că o vedem în anime mâncând curry cu morcovi gâtit de Mamoru. Asta da iubire!

Mâncărurile ei favorite sunt dulciurile și este mereu distrasă atunci când le vede. Usagi nu este foarte bună la gătit, iar cu două ocazii a reușit să se îmbete… bine. Iubește să doarmă, să citească manga, să facă shopping și să joace jocuri video. Este membră a clubului de desenat manga, însă nu arată o înclinație în special către acest fapt. În mod ironic, materia ei favorită este Economia, dar nu este prea bună elevă nici la Matematică și nici la Engleză. Îi e teamă de dentist, fantome și fulgere, iar visul ei este să devină mireasă și și-ar dori să viziteze palatul Versailles. Ea nu este bună la înot și, deși este reincarnarea lui Serenity, nu este prea pricepută la patinaj.

Este geloasă și posesivă atunci când Mamoru îi dă atenție Chibiusei. Cu toate astea, este foarte protectivă și iubitoare cu Chibiusa.

Usagi locuiește în Azabu Jūban, un cartier din Tokyo, Japonia, alături de mama sa, Ikuko Tsukino; tatăl ei, Kenji Tsukino; și fratele, Shingo Tsukino. Aceleași nume și personalități le poartă și membrii familiei lui Naoko Takeuchi.

Poate nu ai băgat de seamă, dar Usagi face parte dintr-o familie înstărită. Prețurile imobiliare în zona unde locuiesc sunt scumpe, iar, din ce se poate observa, și restul personajelor din serie duc o viață destul de luxoasă (vezi mașinile conduse de Mamoru și Haruka).

Cu toate acestea, Usagi este profund legată de prieteni și familie. Ea vede tot ce este mai bun în oameni și de aceea crede în alte persoane, mai mult decât ar putea alte personaje din serie. Aceasta ar putea fi considerată atât o forță a caracterului ei, cât și un defect. Mai mult, Usagi nu crede în uciderea oamenilor nevinovați, iar atunci când au fost transformați în monștri vicioși a căutat modalități pentru a-i readuce la starea lor anterioară. Altruismul și empatia ies la iveală pe tot parcursul seriei, chiar și atunci când vine vorba de inamici.

Relația ei cu Mamoru debutează într-un mod agresiv. În primul sezon ei nu se suportă, iar după ce află cine sunt și ce sentimente îi leagă realizează de ce erau atât de intrigați unul față de celălalt. Desigur, despre iubirea lor îți voi povesti mai pe larg într-un articol de Ziua îndrăgostiților. Când vom vorbi mai mult și despre visul împlinit al lui Usagi.

Usagi nu a fost îndrăgostită doar de Mamoru în toată seria asta. La început era topită după Motoki, băiatul drăgut de la Sala de jocuri video. A fost mereu ceva platonic, iar Motoki i-a spus că o privește precum o soră mai mică. Nu i-a plăcut această veste… dar i-a trecut.

Când Usagi a făcut cunoștință cu Haruka, a crezut că e băiat și alături de Minako i-a făcut ochi dulci. Curând s-a clarificat situația, fetele au rămas perplexe.

Și Seya a încercat să o vrăjească pe Usagi… însă ea nu prea a fost interesată. Mai mult, ea este singura care nu este înscrisă în fanclubul trupei Trei Lumini. Da! Până și Ami…

Usagi a fost de câteva ori ținta monștrilor. Cam în fiecare sezon se întâmpla, însă cea mai memorabilă este de departe cea întâmplată chiar de ziua ei când Mamoru i-a adus cadou pantofi de cleștar…

Usagi le recrutează pe rând în primul sezon pe tăcuta și studioasa Ami, pe care toată lumea o ignora, pe spirituala și pasionala Rei, care era destul de singuratică la templul unde locuia, și pe apriga și bătăioasa Makoto, de care toată lumea se ferea. Usagi a văzut în ele ceva ce alte persoane nu ar fi observat și s-a apropiat de ele cu o naturalețe și o voioșie contagioasă. Această caracteristică a ei se păstrează pe tot parcursul seriei, iar momentele în care se apropie cu prietenie chiar și de inamici sunt emoționante.

În primul episod al seriei Usagi o salvează pe Luna, o pisică ciudățică, cu o lună pe frunte, de niște băieți care o agasau. Luna îi oferă o broșă magică și o îndeamnă să strige „Putere Moon, Crează-mă!”. Usagi, încă șocată că o pisică poate vorbi, repetă cuvintele magice și astfel avem parte de prima ei transformare. Poți vedea filmulețul cu toate transformările în fimulețul atașat acestei categorii. Iar noi trecem la caracterizarea lui Sailor Moon.

Tot de la Luna Primește și un stilou magic care o transformă atunci când se află sub acoperire.

 

Sailor Moon
 


.

Luptătoarea Sailor Moon a avut un început memorabil. Era atât de amuzant de stângace la primele lupte încât mă gândesc că și Mascatul în frac ar fi avut crize de râs atunci când o salva.

Atacurile sunt și ele memorabile. Ai filmulete cu toate pe lateral. Chiar și cu atacul cu Pizza.

Memorabile sunt și traducerile de care am avut parte în versiunea dublată de Mihai Cabel în anii ’90:

Putere Prisma Moon, crează-mă!, Putere Moon, crează-mă!, Putere Moon Cristal, crează-mă!, Putere Cosmica Moon, crează-mă!, Crisis Moon, crează-mă!, Eterna Moon, crează-mă!

Sailor Moon se prezenta „Luptătoarea sailor pentru dragoste şi dreptate” inclusiv „Diadema Moon, actioneaza!”, „Te voi pedepsi in numele lunii”.

Unul dintre atacurile Sailor sună cam așa: Sarut vindecare lumina lunii!

Sailor Moon își schimbă costumele de fiecare dată când are loc o evoluție a puterilor. La un moment dat, cu ajutorul puterii Graalului Sfânt, ea se transformă în Super Sailor Moon pentru un boost de energie. La această transformare apar în plus câteva panglici și culori, însă o schimbare mai drastică are loc atunci când ea devine Eternal Sailor Moon. Șingurul element contant neschimbat în costumația ei sunt bulinele roșii din păr.

Naoko Takeuchi plănuia ca părul lui Usagi să se schimbe în argintiu în momentul transformării. Producătorii au considerat că acest lucru o fa face prea fadă, iar Sailor Moon a rămas blondă tot timpul.

Cristalul de argint este cel mai puternic din univers și este cumva ironic că este în mâinile celei mai stângace dintre luptătoare. Acest cristal este și mugurele de stea al lui Usagi și este legat de energia vitală a sa. Dacă Sailor Moon folosește cristalul în exces are momente în care își pierde conștiența și ar putea chiar muri.

Simbolul ei lunar este o lună în creștere (☽), poate fi observat pe toate obiectele ei și o reprezintă pe zeița romană, Luna respectiv pe cea greacă, Selena. În Alchemie, argintul este reprezentat de semnul ☽.

 

Sailor Moon luptă până la capăt cu ambiție, iar luptătoarele Sailor îi dau putere și energie. Iubirea este cheia în cazul ei. Este o pacifistă convinsă și tot ce își dorește este să protejeze pe toată lumea. Îți voi povesti, cu siguranță și despre Sailor Moon ca model de urmat.

 

Prințesa Serenity
 

Acum 1000 de ani, pe suprafața Lunii era un regat numit Silver Millennium. Pe el locuia Regina Serenity alături de Prințesa Serenity și luptătoarele Sailor. Prințul Pământului, Endymion, se îndrăgostește de Serenity și stârnește gelozia vrăjitoarei Beryl care declanșează un mare război pe Lună. Regina Serenity folosește Cristalul de Argint pentru a încheia războiul, iar toți cei căzuți în luptă se reîncarnează în zilele noastre.

Usagi a crezut că este o fată obișnuită și nimeni nu și-a imaginat că ea este reîncarnarea prințesei Lunii, prințesa Serenity. Nici măcar Luna și Artemis… care știu cele mai multe informații despre Silver Millennium.

O legendă mitologică spune că Selene, zeița greacă a lunii s-a îndrăgostit de un cioban pământean numit Endymion. Tot pe lună exisă o zonă numită Marea Liniștii,  Mare Serenitatis. Prin urmare, acestea sunt inspirațiile care au născut povestea de dragoste de pe Lună.

Sailor Moon se transformă de cateva ori în Prințesa Serenity, iar Mamoru o visează obsesiv.

Uneori Serenity apare cu aripi angelice, lucru care leagă toată povestea de mitic, la fel cum este și Pegas.

Regina Neo Serenity
 

Povestea spune că lumea a intrat la un moment dat într-un soi de era glaciară, iar în secolul 30, cu ajutorul cristalului de argint, Serenity, devenită acum regină, trezește lumea la viață și creează Crystal Tokyo.  În acest viitor, regina are o fiică pe care o întâlnim în anime. Ghici cine?

Pacea nu durează mult în secolul 30, iar Crystal Tokyo este atacat de Black Moon Clan/Clanul Lunii Negre. Orașul este parțial distrus, iar regele și regina sunt blocați. Numai un iepuraș roz știe de ce regina este închisă într-un bloc de cristal, iar ajutorul din secolul 20 este absolut necesar.

Prințul Diamant al clanului Lunii Negre se îndrăgostește de ea și o răpește pe Sailor Moon încercând fără prea mare succes să o seducă.

După ce Crystal Tokyo este eliberat, regina Neo Serenity se reîntoarce la îndatoririle sale alături de soțul ei. ASta nu înseamnă că nu mai chiulește câteodată, după cum ne este dezvăluit pe parcursul seriei.

Aparent, nici la maturitate nu și-a schimbat personalitatea veselă și copilăroasă. În plus, nici până în acest punct nu reușește să scrie o scrisoare în litere kanji (scriere japoneză de rang înalt). Deși regina nu s-a schimbat foarte mult în acest interval, Chibiusa o privește pe Usagi în cel mai bun caz ca pe o soră mai mare, nici decum ca viitoarea regină Neo Serenity.

Deși regina nu se mai poate transforma în Sailor Moon, puterea ei este mult mai mare. Ea poate călători în timp și spațiu sub formă de hologramă, iar cristalul de Argint îi dă puteri nebănuite.

Sunt o mulțime de lucruri de povestit și cu dificultate m-am abținut să nu intru în detalii  și să nu ofer prea multe spoilere. Pe parcursul următorului an plănuim să analizăm fiecare personaj în câte un articol distinct, dar și să oferim analize a diferite fenomene sau abordări din universul Sailor Moon.

Îți recomandăm să urmărești întreaga colecție de articole pe tagul Sailor Moon sau să te abonezi la articolele noastre.

Proiectul în care ne-am înhămat este unul destul de mare și poate chiar puțin îndrăzneț. Nu ne dorim să scriem informațiile ca pe wikipedia, ci să oferim o abordare cât mai personală, documentată temeinic, adaptată la experienta noastră ca fani ai seriei difuzate în România.

De aceea, dacă îți place să scrii și te tentează să ne dai o mână de ajutor cu vreun articol, dă-ne de veste. Nu-ți face griji dacă te temi că nu te pricepi atât de bine la scris pentru că suntem alături de tine.

Dacă ai întrebări despre serie sau idei de subiecte de abordat mai pe larg, lasă-ne mesajul tău în comentarii. Noi avem o listă de subiecte, însă în funcție de mesajele cititorilor putem grăbi apariția unui articol și vom ține cont de sugestiile tale.

Care este momentul tău favorit cu Usagi/Sailor Moon/Serenity/ Neo Serenity?

2 comentarii la „Află totul despre Usagi Tsukino/Sailor Moon

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.