Alita: Battle Angel review

Prima dată când am pășit în lumea imaginară a lui Alita a fost în iarna anului trecut cand ne-am bucurat de 30 de minute de scene din film alături de câteva cuvinte de la Rodriguez și Cameron despre care am scris aici.

Din acel moment, eram captivat. Voiam să vad acel film cât mai curând posibil și într-un cinematograf care să avantajeze atenția la detalii cu care această producție a fost creată.

Am intrat în cinematograf cu aceeași poftă de a vedea lumea futuristică a secolului 26 ca după vizionarea de anul trecut. Pentru acest film a fost reprodus viitorul închipuit de Yukito Kishiro în manga Gunnm apărută în 1990 și intrată în atenția lui James Cameron în 2000.

Alegerea noastra: IMAX Afi Cotroceni.

Alita: Battle Angel este cel mai nou film realizat de către regizorul Robert Rodriguez (Desperado 2, seria Spy Kids și seria de filme Macete) sub tutela lui James Cameron (Titanic, Avatar, etc.).

Conform informațiilor, James Cameron a scris 600 de pagini de scenariu și notițe despre personaje pe care i le-a predat lui Robert Rodriguez după ce a descoperit dorința lui de a se implica în proiect.

Faptul că James Cameron a fost ocupat cu producția filmului Avatar a fost, în opinia mea umilă, un mare avantaj pentru această peliculă pentru că Robert Rodriguez a făcut o treabă excepțională cu povestea a cărui fan este încă de la publicarea seriei manga.

Într-un fel, ar trebui să mulțumim lui James Cameron pentru că a realizat filmul Avatar prin revoluții vizuale cinematografice permițând filmului Alita să prindă viață. Tot ce a avut nevoie Alita a fost timp pentru ca evolutia tehnică a CGI-ului să ajungă la un nivel de excelență și să facă acest proiect realitate.

Echipa de producție a efectelor speciale pentru Avatar a avut o perioada de cateva luni in care, filmul fiind in diverse stadii de producție, nu aveau ce sa facă. Au avut de ales între a merge acasă sau a lucra cele câteva luni la Alita. Consider că echipa respectivă merită mulțumirile noastre pentru alegerea făcută.

Deoarece nu sunt genul de persoană care are răbdarea de a răsfoi manga, trebuie să mă bazez pe afirmațiile persoanelor care au facut-o pentru a vă informa că filmul urmărește în mare povestea.

Norocul acestei povești este că percepția regizorului Robert Rodriguez a coincis cu scenariul parțial pregătit de către James Cameron și descoperirea actriței Rosa Salazar care s-a potrivit rolului ca o mănușă.

Alita: Battle Angel este un film pur SF și acest lucru este vizibil din primele minute. Viitorul sumbru în urma ultimului război între Pământ și Marte lasă infrastructura tuturor în paragină. Un Pământ, cândva plin de orașe plutitoare devine o ruină cu un ultim oraș pe care toți supraviețuitorii îl râvnesc.

Majoritatea oamenilor rămași la sol nu au corpuri naturale, ci au „îmbunătățiri tehnologice”, combinații de părți organice și robotice din cauza mediului violent în care trăiesc în Orașul de Fier. Oamenii care trăiesc în orașul plutitor sunt „puri” și orice boală sau defect te poate trimite în lumea dezolantă care a mai rămas.

Din punct de vedere vizual, Alita ne amintește de reușita filmului Avatar dar, în opinia mea, nu produce cu adevărat o evoluție grandioasă. Atuul său este realizarea digitală a personajelor cu o atenție la detalii atât de amănunțită încât uneori uiți că multe scene au fost realizate pe un calculator și nu în fața unui decor clasic.

Ochii măriți ai lui Alita par inițial deranjanți dar, când urmărești filmul, uiți complet de acest amănunt și de faptul că prestația actoricească a lui Rosa Salazar este realizată într-un studio cu o cască pe cap. Alegerea acestor ochi măriți vine strict de la originea manga a personajului… putem spune că este un omagiu adus benzilor desenate japoneze – manga. Și în plus, originea Alitei este incertă… nu e tocmai om.

Te invit să ghicești care personaj din următoarea poză este real și care este realizat digital.

Rosa Salazar and Keean Johnson in Alita: Battle Angel (2019)

Scenariul are unele probleme de continuitate dar, în opinia mea, nici una cu adevărat deranjantă.

Astept să il revăd cu încetinitorul pentru a confirma dacă momentul de la început, prezent și în trailer include un unghi vizual mort asupra „shawormei” sau este un defect de continuitate.

Când o sa vezi filmul, urmarește momentul pentru a-mi confirma: Alita manancă „shaworma”, servește cațelușul, dă să pună jos „shaworma” și după aceea, „shaworma” dispare din peisaj pentru ca după câteva scene mai departe să reapară.

Desigur, o altă problemă de continuitate a fost confirmată: La un moment dat Alitei i se oferă o ciocolată și muscăturile din ciocolată nu sunt consistente în perioada desfășurată.

Filmul începe prin introducerea personajului principal, Alita, pe care o descoperim pe măsură ce se regăsește pe sine.

Ea este recuperată de către Doctorul Dyson Ido din grămada de gunoi a ultimului oraș plutitor, Zalem.

După mici operații de reconstrucție și după ce Dr. Ido îi imbină pe corpul ei picioarele pe care le realizase pentru raposata sa fiică, Alita se trezește în pat cu o amnezie completă.

Rosa Salazar in Alita: Battle Angel (2019)

Pentru prima parte a filmului, această afurisita de amnezie refuză sa plece permițând personajului să se descopere gradual de față cu audiența.

Alita îl întâlnește pe Hugo, un băiat muncitor și aparent simplu care o va introduce în lumea fascinantă a Motorball-ului (un joc pe role, pentru cyborgi în care se distrug reciproc cu scopul de a arunca mingea într-un „coș”).

Descoperim complexitatea doctorului, duplicitatea persoanelor care o înconjoară și motivația centrală a tuturor personajelor mânate de lupta pentru putere.

În comparație cu multe filme, în Alita personajele evoluează din punct de vedere al caracterului și al felului de a fi.

Alita se transformă dintr-o fată inocentă într-o masinărie de luptă care își păstrează umanitatea.

Dr. Ido pașește din latura sa întunecată către lumină prin încercările de a o proteja pe Alita.

Alita: Battle Angel (2019)

Într-un recent interviu, Yukito Kishiro, autorul manga-ului folosit drept inspirație pentru filmul Alita: Battle Angel, și-a exprimat gândurile cu privire la producția cinematografică.

„Fanii vechi, care urmăresc de multă vreme franciza, trebuie să ştie că pelicula transmite foarte bine esenţa creaţiei originale. Cred că există multe motive pentru care ar trebui să fim entuziasmaţi şi să fim atenţi la ce o să urmeze. Pentru cei care iau contact pentru prima dată cu această lume, eu sunt ferm convins că filmul a ieşit extraordinar şi că vă va face să vă îndrăgostiţi de această lume”

Filmul este conturat într-o manieră completă și complexă, oferind o mulțime de metafore si semnificații deciziilor personajelor.

Lumea creată pentru filmul Alita conține toate detaliile necesare: O situație similară lumii actuale în care mulți încearcă să emigreze pentru a avea o lume mai bună (dorința cetațenilor Orasului de Fier de a ajunge în orașul plutitor Zalem), clase sociale, oameni buni, oameni răi, oameni care au ajuns să facă lucruri rele din cauza circumstanțelor, divertisment pentru mase, producție agricolă, metode de transport local pentru persoane și mărfuri atat în oraș cât și înafara lui, contrabandă, luptă între bine și rău, umanitate acolo unde te aștepți să o observi mai puțin si multe altele.

Din toate punctele de vedere merită vizionat în cinematograf și, sunt sigur că vei spune: „Am acasă televizor de peste 100 cm diagonală!”

Nu contează! Nimic nu se poate compara cu experiența de a vedea acest film într-un cinematograf.

Rosa Salazar in Alita: Battle Angel (2019)

Vrei să vezi un film SF luna aceasta? Drama este pasiunea ta? Sau, poate te atrage mai mult acțiunea? Sau poate ai intrat și tu în febra romantismului și esti curios cum poate iubi un cyborg?

Indiferent de preferințele tale, te invit să urmărești trailerul și să mergi direct în cinematograf! Te așteptăm după ce îl vezi să ne spui părerea ta.  Vizionare placută!

Filmul intră pe 15 februarie în cinematografele din toată țara și este distribuit de Odeon Cineplex.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.