Asociaţia Internaţională de Film Animat a ales ziua aniversării animației pe 28 octombrie pentru a marca prima proiecție de film animat din istorie pe 28 octombrie 1892, la Musee Grevin din Paris. Pelicula se numea ”Pauvre Pierrot” și avea în jur de 500 de imagini pictate care rulau timp de 15 minute formând astfel primul film de animație. Despre perioada de începuturi a animației am tot scris iar articolul Filă din istoria animației poate să îți descrie mai detaliat cum s-a dezvoltat această tehnică cinematografică numită și „a 7-a artă bis”.
În acele perioade animațiile nu erau realizate cu gândul la copii. Odată cu epoca Disney, animațiile au început să spună povești din ce în ce mai similare cu basmele. Această evoluție a dus catre ideea generală că animațiile sunt realizate pentru copii. Animația modernă ia în considerare și faptul că părinții sunt de multe ori în postura în care indiferent daca le plac desenele sau nu, trebuie să se uite împreună cu copilul. Cu toate acestea, animațiile nu mai sunt de multă vreme doar pentru copii, iar acest lucru ni-l amintește de fiecare data Animest, festivalul international de animație care are loc în fiecare an timp de 10 zile în luna octombrie. La ei am aflat de evenimente cu animații horror sau chiar erotice si am văzut filme animate diferite față de cele destinate familiei și copiilor – animații cu care ne obisnuisem în copilărie. Toate genurile de filme pot fi exprimate prin animație și unul dintre cele mai interesant dezvoltate subgenuri de animație din ultimii ani este documentarul animat. Animația poate suporta orice element cuprins de imaginația autorului și poate sfida cu ușurință logica, gravitața și orice elemente care nu pot fi redate în mod fizic. Practic… prin animație… imaginația nu are limite.
Animația este genul de film dezbătut astăzi și prezent în concursul nostru aniversar. Este al șaselea articol de concurs dintre cele 24 despre care poți citi în articolul nostru de CONCURS și unde poți descoperi toate articolele cuprinse în acest proiect.
Concursul cinefilia constă în 24 de probe care apar între 1 și 24 decembrie, și la care te poți înscrie până pe 31 decembrie, ora 23:59. Fiecare dintre cele 24 de probe are câte un premiu și reprezintă câte un gen de filme. Poți răspunde la o singură probă sau le poți urmări pe toate cele 24. Dacă nu dorești să ratezi vreun articol din concurs, abonează-te la site-ul Cinefilia sau urmărește-ne pe rețelele sociale unde vom anunța toate concursurile și premiile aferente.
Premiul pentru categoria Animație este oferit de Festivalul Animest și constă într-un fes cu sigla festivalului, o borsetă și un pin oficial de la Festivalul internațional de animație Animest despre care poți citi în multe articole pe Cinefilia.
Dacă vrei să facem lucrurile mai interesante, cei care îndeplinesc 1 dintre cele 3 condiții suplimentare de concurs (răspund la toate probele, se abonează la site sau ne lasă în comentariu și o listă cu 10 filme animate – în acest caz – pe care le consideră de neratat) vor intra în extragerea Random pentru premiile suplimentare: bilete virtuale la un film la alegere pe platforma de filme online a cinematografului Happy Cinema, obiecte personalizate 007 Bond No Time To Die, Badge Airsoft și marele premiu – o experiență într-un poligon de tragere (premiu în valoare de aproximativ 400 lei). Mai multe detalii vei afla în articolul nostru dedicat Concursului Calendarul genurilor de filme unde poți avea acces către toate probele zilnice ale concursului.
Te poți înscrie la fiecare dintre cele 24 de concursuri, dar nu vom valida mai multi concurenți cu același IP sau email pe același articol. Concursul este valabil pentru persoanele de peste 18 ani aflate pe teritoriul României. Pentru regulamentul general poți consulta Regulament Concursuri Cinefilia.
La ce trebuie să răspunzi pentru a intra în concurs!
În curioasa noastră statistică, animațiile a fost pe locul 6 dintre preferințele în materie de genuri de filme și dacă până acum te-am întrebat care sunt genurile tale favorite de filme, astăzi suntem curioși care este relația ta cu animațiile. Care sunt acele filme la care îți ții respirația de fiecare dată? Ce amintiri interesante ai despre animații și căror filme sau personaje de animație le mulțumești pur și simplu că au fost create? Sigur, nu îți cer să răspunzi neapărat ca la un chestionar, ci mai degrabă spune-ne ce ai pe suflet în legătură cu animațiile. Dacă îți plac, de ce îți plac? Dacă nu, păi de ce nu? Care sunt mai savuroase? Cele vechi, ori cele noi? Ce stil de animații te-au captivat mai des?
Cum fiecare gen de filme poate avea și o listă a celor mai faine 10 filme din toate timpurile (din perspectiva fiecăruia), fiecare persoană care, pe lângă răspunsul la întrebare în comentariu, adaugă și o asemenea listă, intră cu aceasta în extragerea finală. Completezi cu Lista celor mai bune/faine filme din genul respectiv de filme în toate cele 24 de mini-concursuri, ai 24 șanse să câștigi premiul cel mare sau restul celorlalte premii oferite prin Random.org.
Mult succes și așteptăm cu nerăbdare comentariile tale!
[…] Pingback: Animația de la adulți la copii și înapoi + concurs aniversar – Cinefilia […]
Filmele de animație îmi plac mult le privesc și ma încântă total în ultimul timp am mers la cinema și am văzut câteva din cele mai noi apărute. Îmi plac ca sunt foarte bine făcute, gândite mai ales cele noi sunt captivante și datorita tehnologiei noi 3D, 4D si efectele speciale, au un plus aceste filme!
Top 10 filme animație
1. Toy story
2. Finding Nemo
3. The lion King
4. The Addams family
5. The boss baby
6. Frozen
7. Ice Age
8. Shrek
9. Beauty&The beast
10. Coco
Filmele de animație destinate copiilor au ajuns să aibe o pondere însemnată în proiecțiile din sălile de cinema în ziua de azi, datorită evoluției industriei (tehnologie, realism, 3D, voci celebre) dar și faptului că trebuie să țină treză atenția adultului însoțitor. Cu toate astea, pe mine n-au reușit să mă prindă, așa că rămân cu amintirea clasicelor și cu un top care abia trece de anul 1970.
1.Gay Purr-ee (1962)
2.The Point (1971)
3.Yellow Submarine (1968)
4.Lady and the Tramp (1955)
5.One Hundred and One Dalmatians (1961)
6.Snow White and the Seven Dwarfs (1937)
7.The Jungle Book (1967)
8.Aristocats (1970)
9.Pinocchio (1940)
10.Priklyucheniya Buratino / Aventurile lui B.(1960)
Filmele de animație vor avea mereu un loc special în inima mea. Cu ele am crescut, și oricât de bătrân ai fi, nu ai cum să nu te bucuri de un film de animație bun. Îmi plac deopotrivă atât cele vechi, cât și cele noi. Un top 10 al acestora ar fi:
1. Vivo
2. Coco
3. Frozen
4. Beaty & The beast
5. Despicable me
6. Secret life of pets
7. Madagascar
8. Zootopia
9. Up
10. Finding Nemo
eu voi mentiona in primul rand o animatie pt oameni mari. In general acestea sunt pt copii, si poate au cateva glume/situatii pe care noi adultii le putem interpreta cum vrem noi, ca glume pt oameni mari. Dar Encanto mi se pare o animatie facuta pt oameni mari, dar culorile si faptul ca are muzica, poate pacali copii ca e ceva si pt ei. Dar subiectul si traumele pe care le prezinta numai adultii le inteleg. Un film asa misto si interesant.
O alta animatie care mi-a mers la suflet, dar al cel de copil este Raya and the last dragon. mi-a placut pt ca pastreaza mesajele inocente, drepte si corecte cu care am fost invatata cand eram mica, dar nu are romantism. subiectul principal nu se invarte in jurul romantei cu un print 🙂