Animest 14 – ziua 2 – noi am vazut, tu poti sa vezi!

Salut,

Animest ediția cu numărul 14 a încheiat aseară a doua zi de festival.

Cu toate că, în cele ce urmează, îți vom spune ce filme de lungmetraj și scurtmetraj ne-au impresionat, majoritatea dintre ele le poți vedea și tu zilele acestea. Festivalul Animest are frumosul obicei de a rula fiecare film de două ori în cadrul festivalului deci, ce am văzut noi azi, poți vedea mâine sau zilele următoare. Vom mai scrie despre filmele care ne-au plăcut la festival atât pe blog cât și pe pagina de facebook. Despre programul complet ți-am scris aici, iar mai multe despre filme din festival poți citi aici.

Astăzi ne-am petrecut întreaga zi la Cinemateca Eforie. Nu am făcut asta din comoditate, dar majoritatea filmelor pe care doream să le vedem, acolo erau.

Noi am început ziua cu filmul de lungmetraj Haios și blănos sau, după numele lui original, Missing Link, un film de animație american produs în 2019 pe care suntem bucuroși că nu l-am ratat de această dată, căci filmul a mai rulat la noi în cinema anul acesta.

Personajul principal, veriga lipsă este întregul scop al călătoriei animate realizată în stilul „Călătorie în jurul pământului în 80 de zile”. Filmul este frumos animat și plin de haz atât pentru copii cât și pentru adulți. Îl poți vedea și tu, duminică, 06 octombrie 2019, la ora 18:30 tot la Cinemateca Eforie.

După aventura cu blănosul Sasquach, am privit cu mare plăcere secțiunea de scurtmetraje futuristice Yesterday Will Be Tomorrow 1. Dacă vrei să vezi unele scurtmetraje din această secțiune, ce vom menționa în continuare va rula și luni, pe data de 7 octombrie la AWE. Adaptive Work Environment, iar duminică, 06 octombrie 2019 poți prinde continuarea la 14:30 și 16:30 la Cinemateca Eforie, scurtmetraje pe care le vom vedea și noi și despre care îți vom scrie.

Din respectiva secțiune îți recomandăm:

Anacronte -frumos și profund, Anacronte ne-a făcut să ne dorim că se va transforma în viitor într-un film de lungmetraj – Anacronte şi Vrăjitorii Răului pun la încercare fericirea umanităţii într-o luptă care nu va trece mult şi ne va împărţi pe toţi în câştigători şi pierzători.

Spațiul puternic și independent – cu toate că este plin de non-culori, sentimentele sunt clare și evidente – Doi soţi sunt separaţi de o distanţă enormă, în spaţiu şi timp. Obligaţi să trăiască în două locuri diferite, ei trebuie să înfrunte realitatea înconjurătoare şi să înţeleagă sensul situaţiei ambigue în care s-au trezit.

ANNA (Răpitoarea) – cu o animație care ne amintește de filmele de acțiune realizate după manga, ANNA a reușit să ne surprindă prin discuții bine gândite și un suspans care ne făcea să ne dorim o continuare – Anii ’60. Enigmatica şi frumoasa Anna e neîntrecută la un singur lucru: să răpească oameni. Îl răpeşte pe Profesor chiar de la propria nuntă, la cererea uneia dintre fostele lui iubite. Femeia, pe care Anna nu a văzut-o niciodată, vrea să moară alături de Profesor înainte ca el să se însoare…

După atâtea scurtmetraje, tânjind după o poveste mai complexă și mai detaliată, am rămas la filmul 9.

Producția este din anul 2009, dar, mulțumită stilului de animație si datorită subiectului futuristic, suntem sigur că va fi vizionabil și peste multe decenii de acum înainte. Tot ce sperăm este ca atunci când vom ajunge în aceste decenii viitoare să nu fim în situații precum în film.

Dacă trailerul doar te-a făcut să dorești să îl vezi sau dacă acum 10 ani nu ai avut plăcerea de ajunge la cinema, 9 va rula și miercuri, 9 octombrie la ora 16:30, la Cinemateca Eforie.

După o scurtă pauză de prânz mult așteptat, ne-am întors la cinematograf pentru ce avea să fie ultimul nostru film al serii: Rândunelele din Kabul.

Cu toate că stilul animației nu atrăgea în mod special, am decis să îi dăm o șansă deoarece tema filmului era interesantă.

Rândunelele din Kabul va rămâne probabil, pentru această zi, filmul cel mai șocant și cel mai inpresionant (poate și pentru că filmul 9 îl văzusem și în 2009).

Kabulul sub ocupaţie talibană. Două cartiere şi două cupluri. Unul tradiţionalist, celălalt modern. Într-o zi are loc o lapidare. Şi apoi o luptă… iar viaţa face o întorsătură neaşteptată. Când vieţile acestor oameni extrem de diferiţi se întrepătrund, dragostea va putea fi posibilă doar cu un sacrificiu.

Cu toate că citisem această descriere, nu mă așteptam să empatizez atât de mult cu personajele, să îmi doresc cu atâta ardoare ca unele vieți să nu fie curmate și să fiu atât de indignat că povestea are cel mai probabil la bază unele practici reale și, de ce să nu spunem, bazat pe realitatea din Kabul într-un moment.

Această animație merită văzută atât pentru povestea ei cât și pentru a vedea unele diferente culturale.

Dacă dorești să îl vezi, îl poți prinde duminică, 06 octombrie 2019, la ora 21:00 la Cinema Elvira Popescu.

Acestea sunt recomandările noastre după a doua zi, vor mai urma și altele… rămâneți pe frecvență.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.