Animest.16 online și în cinematografe 8 -17 octombrie

Cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest are loc în acest an din 8 până pe 17 octombrie într-o versiune hibridă atât fizic în cinema cât și online pentru a fi la îndemâna cinefililor iubitori de animație din toată România.

Animest.16 pune accentul în aceasta ediție pe femeile din producția de animație dorind să aducă un mic omagiu prin selectarea filmelor prin multiple categorii despre care îți voi povesti în cele ce urmează.

În 8 octombrie, festivalul este deschis de filmul „Belle” – cea mai nouă creație a regizorului de Oscar Mamoru Hosoda. Dacă numele regizorului îți pare cunoscut, este pentru că s-a afirmat foarte bine cu ultima sa producție, multi-premiatul „Mirai”, nominalizat în 2018 la Oscarul pentru Cel mai bun film de animație și prezentat în 2019 la Animest.

„Belle este povestea căreia mi-am dorit dintotdeauna să-i dau viață. În sfârșit am ocazia să creez acest film, grație succesului de care s-au bucurat proiectele mele anterioare”, declara Mamoru Hosoda la Cannes, cu ocazia premierei internaționale a filmului primit cu mult entuziasm de spectatorii care, la finalul proiecției, l-au recompensat cu 14 minute de aplauze.

Cu toți știm că opinia criticilor poate fi diametral opusă față de aprecierea cinefililor și deoarece nici noi nu am avut până acum plăcerea de al vedea, îțî lăsăm aici trailerul pentru a te convinge singur.

Una dintre secțiunile de la care nu lipsim niciodată este dedicată copiilor.

Secțiunea competițională Minimest.

De fiecare dată când este anunțată competiția mă întristez că m-am născut prea devreme și nu pot participa la atelierele organizate pentru juniori. Scurtmetrajele Minimest se adresează mai ales copiilor cu vârste între 6 și 12 ani, dar pot fi vizionate cu plăcere și de către adulți. Filmele din competiție vor putea fi vizionate atât la cinema, cât și online, pe platforma festivalului, de pe orice dispozitiv, de oriunde din România.

Abonamentele Animest.16, care asigură accesul nelimitat în cinema la toate proiecțiile Minimest (scurtmetraj și lungmetraj), sunt disponibile pe: https://eventbook.ro/festival/animest.

Abonamentele online, în baza cărora vor putea fi urmărite toate scurtmetrajele din competiția Minimest, sunt disponibile pe: https://online.animest.ro/pricing/plans

Poți viziona aici spotul Animest pentru Minimest și, dacă vei merge la Cinematograf pentru a le vedea, să ne lași un comentariu, ne-ar face plăcere să te vedem pe acolo și să discutăm despre animații și festival.

Cu toate că am început prin a anunța animațiile pentru copii, desenele nu sunt întotdeauna realizate pentru ei așa cum o dovedește și selecția de lungmetraje prezentat[ care abordează într-o manieră unică subiecte care ne preocupă la nivel individual, dar și tematici sensibile pentru societatea actuală. Cinci titluri curajoase concurează pentru premiul Competiției de lungmetraj, iar alte cinci povești multi-premiate vor avea parte de proiecții speciale în cinematografele din București.

Așa cum menționam la începutul articolului, această ediție celebrează regizoarele și producătoarele momentului, cele mai influente, dar și cele mai promițătoare voci feminine din lumea filmului de animație. Sub umbrela tematică Women in animation, cinefilii de toate vârstele vor descoperi în această toamnă o amplă selecție de filme semnate de artiste remarcabile din întreaga lume, multe dintre acestea difuzate în premieră în România, dar și un program special de scurtmetraje de arhivă, create de regizoare autohtone înainte și după 1989.

Suntem siguri că vei avea parte de momente magice dacă alegi să participi la această ediție și pentru a te ajuta să te organizezi mai bine, îți lăsăm aici, în finalul articolului, programul Animest.16.

Programată inițial într-o formulă hibrid, în sălile de proiecție din București și online, pe platforma accesibilă din întreaga țară, ediția din acest an a festivalului ar putea suferi modificări în contextul impunerii unor noi măsuri de protecție și distanțare. În cazul în care activitatea sălilor de cinema din capitală va fi suspendată, proiecțiile online incluse în programul Animest.16 vor putea fi urmărite prin intermediul platformei de streaming a festivalului.

Nelipsite sunt și seriile de proiecții speciale, nopțile bizareriilor animate și o colecție de clipuri muzicale hipnotizante.

Animusic Night, la Institutul Cervantes și online, pe platforma de streaming Animest

Cele mai spectaculoase videoclipuri muzicale animate ale anului se vor întrece pentru premiul ediției la Animusic Night, joi, pe 14 octombrie, la Institutul Cervantes, și online, pe platforma de streaming a festivalului. Din underground și până pe primele locuri în topurile muzicale internaționale, clipurile incluse într-una dintre cele mai bogate selecții din istoria evenimentului vor rula pe marele ecran și vor delecta iubitorii de muzică și animație. Printre cele trei membre ale juriului căruia îi va reveni misiunea dificilă de a premia cea mai bună creație din competiție se vor număra ilustratoarea Nini Tuan, creatoarea posterului oficial Animest.16, și actrița Carla Teaha, gazda show-ului ROZ și reprezentanta Radio Guerrilla, unii dintre cei mai vechi prieteni ai festivalului.

Trippy Animation Night, exclusiv pe marele ecran, la Institutul Cervantes

Excenticul Michael Helmerhorst, gazda evenimentului și curatorul selecției de povești neobișnuite din secțiunea Trippy Animation Night, îi va însoți pe cinefili vineri, pe 15 octombrie, de la ora 20:00, într-o călătorie psihotronică spre cea de-a patra dimensiune. Spectatorii vor avea șansa de a-l revedea la București, pe scena Institutului Cervantes, locul din care artistul olandez le va ghida pașii într-un univers bizar, nonconformist, neliniar, atipic. Evenimentul va fi prezentat exclusiv în sala de proiecții.

Creepy Animation Night, disponibil exclusiv online

Sufrageria fiecărui iubitor de horror-uri originale se va transforma într-o mică sală de cinema vineri, pe 15 octombrie, începând cu ora 22:00, când Creepy Animation Night va deschide porțile imaginației către cele mai întunecate povești animate produse în ultimii ani. Selecția de scurtmetraje nerecomandate minorilor va putea fi urmărită exclusiv online, pe platforma de streaming a festivalului.

Two Hot Nights: Weekendul Animest dedicat exclusiv adulților

Erotica – The Night of Erotic Animation, selecția de filme provocatoare dedicate adulților, care s-a bucurat de un succes colosal în 2019, revine într-o nouă formulă la cea de-a 16-a ediție Animest (8-17 octombrie, București). Volumul 2 va face parte dintr-o nouă secțiune ce își propune să exploreze o varietate de perspective asupra sexualității, celebrând diversitatea. Two Hot Nights – programul de evenimente interzis pudicilor și nerecomandat minorilor – va reuni în primul weekend de festival, pe 9 și 10 octombrie, două proiecții nocturne și o întâlnire unică cu Cris și Maxi, gazdele Women Watching Porn – un podcast educativ dedicat plăcerii feminine. Pe lângă selecția realizată de Animest, spectatorii vor urmări pe marele ecran și un program curatoriat de olandezii de la Kaboom Animation Festival, unul dintre cele mai mari evenimente cinematografice din Europa. 

Program Animest

PS: Nu rata secțiunea de scurtmetraje, de fiecare dată am avut parte de surprize plăcute de care ne-a fost tot dragul să le vorbim prietenilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.