Oița Animest a ajuns la vârsta adolescenței și a devenit mai îndrăzneață la cea de-a 14-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație (4-13 octombrie, București).
Prin urmare, în acest an vom avea parte de o selecție puternică de titluri noi și abordări curajoase. Puterea pe care actul creației o manifestă în societate se coagulează astfel într-un mesaj simplu: #UnitedSheep, United@Cinema!
Animest, festivalul meu de suflet
Au trecut deja 14 ani de Animest. Sunt nelipsită de vreo 8 ani de la festival și îmi doresc uneori să fi avut oportunitatea să descopăr festivalul mai din timp. Animest este mai mult decât un festival de film, el a devenit, în cei 14 ani de existență, un adevărat fenomen. Publicul este divers și atât de interesat să descopere noutățile din domeniu, numărul mare de spectatori prezent în sălile de proiecție și calitatea filmelor înscrise an de an în fiecare dintre secțiunile competiționale au consolidat, identitatea brandului, transformându-l, în timp, într-o voce a comunității.
În primul rând, Animest a renunțat la apostroful din titlu, Anim’est a devenit Animest. Nu cred că este vorba musai despre vreo rebeliune adolescentină, ci de o evoluție firească. Ce-i drept, parcă acum îmi lipsește apostroful… hi hi…
În al doilea rând, festivalul își propune să se apropie și mai mult de spectatori, vine cu provocări noi pentru cei care cred in acest proiect, relansând, într-o nouă formulă, apelul la unitate, curaj și libertate de exprimare artistică.
Oița noastră, Animest, revine într-o formă de zile mari fiind pusă pe fapte și mai mari. Iată ce știm până în acest moment.
Realitate Virtuală la Animest
Anul acesta, Animest îți propune o experiență unică, în premieră în România. Între 4 și 13 octombrie vei avea parte de un spectaculos maraton competițional de filme de animație VR care va îmbogăți programul celui important eveniment de gen din Europa de Est. Realitatea virtuală este o experiență inedită chiar dacă este deja un concepu cunoscut de multă lume, însă câți dintre cinefilii din România au avut până acum ocazia de a se delecta cu filme de animație VR? Așa că iată un motiv în plus pentru a nu rata rebeliunea Oiței Animest.
Să nu uităm că, pentru cel de-al treilea an consecutiv, marele câștigător al Trofeului Animest va intra automat pe lista lungă a nominalizărilor la premiile Academiei Americane de Film (Oscar) din care vor fi alese cele cinci scurtmetraje de animaţie finaliste. Animest este primul festival autohton care primeşte această distincţie din partea Academiei Americane de Film și este, de asemenea, Ambasadorul în România al Premiilor Europene de Animație – Emile Awards.
Călătoria fantastică a Maronei de Anca Damian în deschiderea Animest
Este a treia oară când la deschiderea festivalului Animest vom viziona un film realizat de regizoarea Anca Damian. Anul acesta, printr-o proiecție-eveniment, programată pe 4 octombrie, vom urmări Călătoria fantastică a Maronei, animație care va intra apoi în cinematografele din întreaga țară.
Aventura cățelușei cu nasul în formă de inimă va rula pe marele ecran, în versiunea originală, în limba franceză, pentru prima dată în România, la Cinema City, în Afi Cotroceni. De la ora 19:30, publicul de toate vârstele este invitat să cunoască fabuloasa poveste a Maronei, în prezența regizoarei Anca Damian, a co-producătorul francez Ron Dyens și a echipei filmului.
Biletele au fost puse în vânzare și sunt disponibile pe: http://tiny.cc/4dnwbz
Cel de-al treilea lungmetraj de animație semnat de Anca Damian a avut premiera internațională în luna iunie, la Annecy, cel mai mare Festival de Film de Animație din lume, unde filmul a fost inclus în competiția oficială. Criticii nu au întârziat să reacționeze și s-au declarat impresionați nu numai de stilurile de animație îmbinate într-o manieră inedită, ci și de povestea captivantă a protagonistei, o cățelușă născută în urma unei povești de iubire dintre un dog argentinian și o metisă atrăgătoare, ce lasă urme profunde în viețile stăpânilor care, rând pe rând, o primesc în familiile lor. După un accident, ea își amintește de fiecare dintre ei și de iubirea necondiționată pe care le-a purtat-o, indiferent de confortul pe care l-a găsit în căminele lor sau de multele nume pe care i le-au dat.
Filmele din competiția Animest
Întorcându-ne la oile noastre, la Animest, mai exact, suntem entuziasmați de o mulțime de filme care vor intra în competiție.
Forța mesajului cu care se identifică această ediție este susținută puternic de filmele noi, proiectate în premieră în sud-estul Europei, în prezența regizorilor sau producătorilor, filme care vor concura pentru Trofeul Animest acordat celui mai bun lungmetraj de animație. Printre acestea se numără curajosul Away, realizat, de la producție, la regie, și până la coloana sonoră, de Gints Zilbalodis, un artist lituanian în vârstă de numai 25 de ani. Comparat de criticii europeni cu filmele celebrului Hayao Miyazaki și distins cu premiul Contrechamp la Annecy, filmul depășește granițele cinematografiei invitând publicul într-o aventură feerică, pe o insulă populată de personaje fantastice.
Tot de la Annecy, unde a fost recompensat cu Premiul Juriului, vine și Bunuel in the Labyrinth of the Turtle (r. Salvador Simó), film care forțează, la rândul său, limitele convenționalului, inspirându-se din povestea vizionarului Luis Buñuel. Un fragment prețios de istorie a cinematografiei, scenariul urmărește procesul anevoios de producție a scurtmetrajului Las Hurdes (Land Withoit Beard), film interzis pe vremea aceea de regimul spaniol, reprezentând anii de aur ai suprarealismului în cinema.
Despre anarhie, revoluție și nesupunere, Black is Beltza, proiectat în premieră la San Sebastián, invită publicul în miezul unei aventuri cu spioni și implicații politice, în 2D. Acțiunea filmului regizat de Fermín Muguruza se petrece în 1965, în toiul Războiului Rece, și urmărește o serie de evenimente ce vor schimba cursul istoriei, pornind de la discriminarea rasială. Fritzi – a revolutionary tale (r. Matthias Bruhn, Ralf Kukula), se inspiră dintr-o perioadă recentă, propunând o călătorie nostalgică spre sfârșitul anilor ’80, pe vremea când Zidul Berlinului începea să se clatine. Povestea este prezentară prin ochii unui copil, determinat să-și regăsească cea mai bună prietenă.
Singurul film non-european din competiția de lungmetraj Animest, Ville Neuve (r. Félix Dufour-Laperrière) este o producție canadiană inspirată de mișcările politice și sociale născute odată cu declarația de independență a Québecului. Filmul a avut premiera internațională la Veneția, unde a impresionat printr-o poveste de iubire pe cale să se destrame pentru a doua oară, după ce protagoniștii își unesc forțele în toiul referendumului.
În ceea ce privește competiția de scurtmetraj, distribuită și în acest an în 8 calupuri, diversitatea și spectaculosul își spun din nou cuvântul, fie că vorbim despre filmele scurte înscrise de cineaști profesioniști, fie că ne referim la poveștile create de studenți. 92 de scurtmetraje se vor lupta pentru Trofeul Animest 2019, filme alese pe sprânceană din cele 1230 de titluri înscrise la această ediție.
Cea de-a paisprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Animest va avea loc în perioada 4 octombrie – 13 octombrie 2019 la Cinemateca Eforie, Cinema Elvire Popesco, Cinema City, AWE – Adaptive Work Environment, Muzeul de Artă Recentă, Institutul Cervantes, KUBE by Musette și Club Control.
[…] film, însă ca spectator lucrurile erau cumva mai simple. Visul meu era să fim parteneri media la Animest pentru că animația este subiectul meu favorit. Dar ușile ni s-au deschis în mod natural și am […]