Animest17 Animate the Love (7 – 16 octombrie)

Iubirea, sub toate formele ei, este tema ediției cu numărul 17 a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest. Între 7 și 17 octombrie, o vom celebra în sălile de cinema din București, urmărind peste 340 de filme sosite din întreaga lume, cu un program intensiv din care nu vor lipsi proiecțiile și evenimentele speciale, petrecerile și masterclass-urile susținute de profesioniștii din industrie invitați special la București.

Animate the Love, mesajul în jurul căruia va fi construită experiența de festival la ediția cu numărul 17, poate fi privit ca un răspuns la adversitățile la care este supusă întreaga lume: pandemie, război, criză economică, schimbări climatice. Iubirea înseamnă, în egală măsură, toleranță, self-love, empatie, sprijin și deschidere față de lumea exterioară, așa cum definește și puterea de a depăși momente dificile sau dorința de a ne accepta unii pe alții, exact așa cum suntem. Și pentru că limbajul iubirii este unul universal, Animest a invitat-o pe artista ucraineană Oksana Kurmaz, mentor în programul SYAA (Sisterhood of Young Animation Auteurs), să ilustreze posterul oficial al ediției.

Ediția din acest an nu îi va uita nici pe iubitorii filmelor de animație din restul țării, care în ultimii doi ani au urmărit în număr mare filmele difuzate online, pe platforma de streaming a festivalului. Anul acesta, Animest le va oferi ocazia să vadă online toate filmele din secțiunile competiționale.

Îți las programul festivalului la finalul articolului.

Surprize rezervate copiilor la Animest.17

Finalul vacanței nu i-a descurajat niciodată pe copiii îndrăgostiți de filmele de animație. În fiecare toamnă, distracția continuă la Animest, evenimentul internațional care include la fiecare ediție un amplu program dezvoltat special pentru ei. Anul acesta, între 7 și 16 octombrie, secțiunea Minimest revine pe marile ecrane din București cu o selecție impresionantă de filme pentru întreaga familie, dar și cu un program variat din care nu vor lipsi atelierele susținute de creatori de top din domeniu și evenimentele speciale dedicate elevilor și profesorilor.

24 de scurtmetraje concurează anul acesta în secțiunea dedicată filmelor pentru copii. Surprinzătoare și educative, filmele sunt realizate printr-o varietate de tehnici de animație (desen 2D, stop motion, animație 3D, cgi, colaj, puppet animation, pictură pe sticlă, lână) și abordează teme atractive pentru copiii de azi: preocuparea pentru un mediu curat și protejarea acestuia, importanța alimentației sănătoase, puterea comunității, prietenia, relația dintre generații, puterea de a trece cu curaj peste evenimente mai puțin plăcute, acceptarea diversității și solidaritatea față de cei mai puțin norocoși.

Create de profesioniști cu experiență, dar și de studenți în animație la școli de prestigiu din Europa, scurtmetrajele Minimest se adresează mai ales copiilor cu vârste între 4 și 12 ani, dar pot fi vizionate cu plăcere și de către adulți. Ca în fiecare an, cel mai bun scurtmetraj pentru copii va fi votat de un juriu format din trei copii și va fi anunțat în cadrul Galei de decernare a premiilor Animest.

Fie că explorează conexiunile indestructibile pe care le avem cu părinții și bunicii, fie că urmăresc relațiile de prietenie sau primii fiori ai dragostei, filmele prezentate în diminețile de weekend la Animest vor face deliciul copiilor și adolescenților iubitori de animație.

Ateliere creative pentru cei mici, susținute de profesioniști din lumea animației
Șase ateliere dedicate copiilor interesați să descopere procesul de creație din spatele filmelor de animație preferate vor îmbogăți programul zilelor de weekend, oferindu-le celor mici șansa de a studia alături de profesioniști de top. Numărul locurilor disponibile va fi limitat la 10 participanți/ atelier, iar biletele vor fi disponibile în curând pe platforma Eventbook. Participarea la ateliere le garantează micilor artiști un bilet la una dintre proiecțiile din acel weekend, dar și un cadou special din partea Editurii Arthur, partenerii Animest în organizarea atelierelor.

În prima săptămână de festival, pe 8 și 9 octombrie, între orele 10:00 și 12:00, artista Agata Tabacu va susține două ateliere intensive de animație stop motion, la finalul cărora cei mici se vor putea mândri cu primul lor film animat. Pornind de la aventurile Micului Nicolas și folosind hârtie și plastilină, copiii cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani vor învăța să dezvolte scenarii, să modeleze personaje și să creeze fundaluri, iar la final vor învăța cum să pună cap la cap imaginile în mișcare.

Zilele de 15 și 16 octombrie vor debuta la Refugiu Urban cu două ateliere de stop motion bazate pe hârtie, piese de LEGO și plastilină, susținute de regizorul și animatorul Damian Groves, între orele 10:00 și 12:00. Sub îndrumarea sa, copiii cu vârste cuprinse între 5 și 10 ani vor învăța cum să creeze personaje și cum să spună povești prin imagini, își vor dezvolta gândirea vizuală și își vor antrena abilitățile de colaboreze cu alţi copii. La final vor primi seturi de piese LEGO din partea Magazinelor certificate LEGO, pentru a continua explorarea animației stop-motion și acasă.

Între orele 13:00 și 15:00, micii artiști cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani vor deveni co-autorii unei cărți de benzi desenate, pe care o vor putea include în propria bibliotecă la finalul ediției. Sub îndrumarea artistului Mihai Ionuț Grăjdeanu, participanții vor pătrunde în universul benzii desenate universale, dar și al celei românești și vor descoperi diferite stiluri și genuri de publicații BD.

Hug me @ Academia Minimest
Academia Minimest dă tonul discuțiilor la clasă pentru elevii din București
Academia Minimest, proiectul educativ lansat toamna trecută, revine. Intenția este de a integra filmul de animație în școală, oferindu-le profesorilor și părinților resurse de calitate, prin care copiii de 4-14 ani să ia contact cu primele noțiuni de cultură cinematografică, dar și prin care să-și însușească mai ușor noțiuni la mai multe materii școlare, în mod transdisciplinar.

Parte din acest proiect, o selecție specială de filme Minimest va fi proiectată la Cinemateca Eforie, între 10 și 14 octombrie. Accesul va fi posibil doar în grup organizat (elevi însoțiți de profesor), în urma unei rezervări efectuare printr-un email la edu@animest.ro. Mai multe detalii despre program sunt disponibile pe https://www.animest.ro/academia-minimest-2022.

Fiecare ediție a Festivalului Animest vine cu un bilet de călătorie către o altă destinație internațională.

În 2022, Portugalia este țara în care vom zbura prin intermediul filmelor de animație. Pe ritmuri de fado și cu parfum de vin de Porto, cinematografia animată care a cucerit peste 500 de distincții importante în ultimii 20 de ani, va fi celebrată într-o secțiune specială, curatoriată de Fernando Galrito, directorul artistic al Festivalului de Film de Animație Monstra din Lisabona și unul dintre numeroșii invitați portughezi ai ediției. Tot din Portugalia vor sosi la București și reprezentanții Bando A Parte – studioul invitat la Animest.17, și Universidade Lusófona – școala invitată anul acesta în programul festivalului.

Fernando Galrito, directorul artistic al Festivalului de Film Monstra Lisboa, a pregătit pentru această ediție o selecție efervescentă, ca o călătorie în timp, care înglobează de la animații timpurii, din anii ’80 și ’90 (primele distinse cu premii internaționale), până la filme foarte actuale.

Bando A Parte (BAP), studioul de animație portughez invitat la Animest.17
Una dintre cele mai prolifice companii de producție din Portugalia, BAP s-a născut la inițiativa unui grup de artiști – foști colegi de școală. Astăzi, portofoliul studioului înseamnă o colecție impresionantă de filme prezentate și premiate la marile festivaluri de film din lume, inclusiv Cannes, Veneția, Berlin, Locarno, Rotterdam, Karlovy Vary, Clermont-Ferrand și Annecy. Spectatorii Animest vor putea urmări la această ediție 6 dintre cele mai apreciate scurtmetraje produse de BAP, prezentate la București de Vasco Sá, unul dintre fondatorii studioului, și David Doutel, alături de care lucrează încă din 2011 – două nume care se rostesc automat atunci când vorbim de animația portugheză de azi.

Nopțile albe dedicate bizareriilor animate – Trippy, Creepy și Animusic Night

Trippy Animation Night Vol. 9 – sâmbătă, pe 8 octombrie, începând cu miezul nopții
Scandaloase, eclectice și electrizante, scurtmetrajele avangardiste extrase din vasta colecție a artistului olandez Michael Helmerhorst compun cea mai îndrăzneață selecție prezentată vreodată în istoria festivalului. Volumul 9 le va oferi privitorilor curioși o diversitate de experiențe, de la filme erotice educative, scene de tapet în mișcare, desene pliate de tip Rorschach, până la cadre cu role de film distruse și descompuse.

Animate The Love – petrecerea de marți, 11 octombrie, inspirată de tema ediției
Directorul și selecționerul Animest Mihai Mitrică, alături de jurnalistul și istoricul de film francez Alexis Hunot, invitat anul acesta la București, s-au lăsat inspirați de tema ediției și au alcătuit un program spectaculos de filme cu și despre iubire. Proiecțiile lor vor fi dublate de o petrecere dedicată iubirii, marți seară la Arthub.

Animusic Night – joi, pe 13 octombrie, la Arthub, de la ora 22:00,
Cele mai spectaculoase videoclipuri muzicale animate se vor întrece și în acest an pentru premiul ediției la Animusic Night – evenimentul care va da tonul petrecerii joi seară,  la Arthub. Din Belgia până în Australia, din Japonia în Argentina, cei trei jurați invitați să analizeze și să noteze cele 28 de videoclipuri selecționate în competiție vor călători, alături de spectatorii Animest, într-un fascinant univers muzical, printre sound-uri inovative și ritmuri care-ți pun sângele în mișcare. Proiecția va continua la Arthub cu Love Affair Party, cu gemineye maestră de ceremonii.
Răzvan Exarhu, gazda emisiunii Morning Glory de la Rock FM – parteneri media Animest în 2022, va face parte din juriul Animusic alături de artistul Sașa-Liviu Stoianovici (Balkan Taksim). Împreună cu ei, va analiza videoclipurile din competiție Oksana Kurmaz, artista ucraineană care semnează ilustrația de pe posterul acestei ediții.

Creepy Animation Night – povești care te bântuie, urmate de un concert Bad Decisions, vineri, pe 14 octombrie, de la ora 23:00, la Cinemateca Eforie
Creaturi ciudate, povești întunecate și scene cu un puternic impact emoțional: aceasta este rețeta unei nopți care-i va urmări pe spectatorii și după plecarea din sala de cinema. Evenimentul dedicat filmelor animate horror va fi urmat de muzica live a celor de la Bad Decisions. Trupa a fost înființată în 2018 de către Andy Sinboy (Nuggers) și Ovidiu Chihaia (Mes Quins). Recent, Ovidiu Bejan (The Amsterdams) s-a alaturat trupei la bas. Ei cântă un post-punk energic la care au adaugat un strop de garage. Albumul lor de debut „Subnormal” este lansat de legendarul label garage-punk Voodoo Rhythm Records din Berna, Elveția.

Biletele de acces pentru proiecțiile din cinema incluse în programul Animest.17 sunt disponibile pe: https://eventbook.ro/festival/animest
Pentru a viziona online filmele din secțiunile competiționale, de oriunde din România, spectatorii pot achiziționa bilete direct de pe platforma de streaming a festivalului: https://online.animest.ro/. Filmele vor fi disponibile online începând cu data și ora anunțate în programul de cinema, și vor române pe platformă până la finalul ediției.

Această prezentare necesită JavaScript.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.