Anne with an E – un serial despre maturizare, iubire și compasiune

Anne with an E sau Anne cu „e” la sfârșit este un serial canadian bazat pe o serie de cărți din același loc – Anne of Green Gables de Lucy Maud Montgomery. De-a lungul timpului s-au făcut diverse filme și chiar desene animate după poveste. Serialul adolescentin (sau poate chiar pentru copii) a fost creat pentru postul de televiziune CBC, fiind difuzat pe plan internațional în colaborare cu Netflix.

Denumit inițial doar Anne, serialul a fost cel mai de anvergură proiect de până acum al lui Moira Walley-Beckett, care l-a creat, scris și regizat. Aceasta și-a început cariera ca actriță și încet, încet și-a mărit orizonturile, aflând că îi place mai mult să stea în spatele camerelor de filmare decât în fața lor.

Nu i-am urmărit aparițiile și nici celelalte proiecte în care a fost implicată, însă pot spune cu sinceritate că serialul Anne with an E m-a cucerit încă de la sezonul 1 și nu mi-am pierdut interesul până ce am văzut ultimul episod. Asta înseamnă că și-a făcut bine treaba, nu?

Revenind la serial, Anne cu „e” la sfârșit se încadrează perfect în tema maturizării. După cum știm cu toții, acest proces e plin de obstacole și încercări… unele greu de depășit, iar altele nemaipomenit de haioase.

Povestea lui Anne

Anne, care insistă că sună mai elegant dacă are numele cu „e” la final, este o fetiță orfană de 13 ani. Datorită unor neînțelegeri provocate de transmiterea unui mesaj, ea ajunge să fie înfiată de doi frați trecuți bine de prima tinerețe.

Marilla și Matthew Cuthbert își doreau de fapt un băiat care să fie util în gospodăria lor… însă se adeverește încă o dată că socoteala de acasă se potrivește rareori cu cea din târg.

Anne Shirley, o copilă visătoare, ce a trecut de-a lungul timpului prin diverse familii unde a avut grijă de copii și a fost chinuită de fetele din centrul de plasament, trăiește efectiv din povești. Ea se imaginează o prințesă și face fel de fel de năzbâtii care, într-un mod sau altul, o ajută să supraviețuiască.

După cum îți imaginezi, deși cei doi frați se atașează enorm de ea, Anne nu este tocmai primită călduros de către ceilalți copii din comunitate. Școala reprezintă de multe ori un adevărat chin și o face să recurgă la metode drastice pentru a scăpa de ea.

Din fericire, întotdeauna există și persoane bune pe lume, iar eroina noastră se împrietenește rapid cu Diana, al ei „kindred spirit”. Apare, desigur, și un prinț pe cal alb, Gilbert Blythe, dar este imediat pus la punct de fata noastră hotărâtă. Nu e tocmai ceea ce te așteptai, nu?

Urmează o serie de peripeții delicioase, unele hazlii și altele cât se poate de serioase. Fata luptă necontenit pentru ceea ce își dorește și reușește să schimbe mentalități. Nimic nu e imposibil cât timp nu renunți. Anne evoluează sub ochii noștri și devine o adolescentă în toată puterea cuvântului, împlinind 16 ani în ultimul sezon (3) al serialului.

Oare se îndrăgostește iremediabil sau va fi pentru totdeauna mireasa aventurii? E posibil ca cele două variante să coexiste? Iar de prietenii ei ce se va alege?

Armonie perfectă

Aceasta este sintagma care descrie relația dintre imagine, scenografie, actorie și tot ce mai înconjoară serialul. Peisajul rural canadian e de poveste și te cucerește iremediabil. Costumele sunt, la rândul lor, fascinante și completează decorul deja impresionant.

Avonlea, locul unde se petrece acțiunea, nu există pe o hartă, însă se desenează pentru totdeauna pe harta sufletului privitorilor serialului…

Cât despre actori, e de ajuns să spun că în Anne with an E nu avem parte de un cast ce interpretează roluri cu vârste mult mai fragede decât cele pe care le au în realitate. Majoritatea actorilor sunt aproape de vârsta lor din serial și vedem efectiv cum cresc pe măsură ce trec episoadele.

Amybeth McNulty (Anne) a fost aleasă din peste 800 de tinere aspirante la rolul protagonistei. S-a căutat o frumusețe atipică și fata și-a făcut treaba de minune. Astfel, Anne e roșcată, pistruiată, vorbăreață și plină de fler.

Pe de altă parte, o mulțime de fete suspină necontenit după Gilbert Blythe și actorul ce i-a insuflat viață – Lucas Jade Zumann. El nu este doar carismatic și atent, ci și fermecător. Nu exagerez deloc când spun că orice fată și-ar dori un iubit ca Gilbeet Blythe din Anne with an E.

Mutându-ne la cealaltă extremă, cu toate că R. H. Thomson (Matthew) și Geraldine James (Marilla) sunt destul de în vârstă, nu își arată deloc anii, doar vasta experiență ca actori desăvârșiți.

Sunt numeroase tipologii de personaje în serial, dar e mai amuzant să le vezi decât să citești despre ele. Cert e că actorii joacă pe cinste și se vede că le face plăcere să trăiască, cel puțin pentru o vreme, cu peste un secol în urmă.

Anne with an E prezintă lecții de viață

Având în vedere că acțiunea se desfășoară la finalul secolului al XIX-lea, putem spune deschis că se abordează întâmplări neobișnuite pentru acea perioadă.

Nu m-am gândit vreo clipă că voi fi atât de atrasă într-o lume relativ simplă, dar cu situații extrem de complexe. De exemplu, dacă tindem să credem că iubirea romantică este singura care dă culoare existenței pe Pământ, Anne și prietenii ei ne demonstrează contrariul.

Am (re)descoperit dragostea față de familie (biologică sau nu), apropiați, oameni cu care abia de interacționăm și natură. O formă de a arăta acest sentiment profund este acceptarea. Uneori e suficient să fii acolo pentru cineva important și să înțelegi acel om. Alteori ajunge să visezi cu ochii deschiși și să speri la un viitor mai bun.

Mărunțișurile de zi cu zi contribuie la construirea fiecăruia din noi și e vital să ne bucurăm de tot ce avem parte. Sau măcar să învățăm din experiențe.

Că tot menționasem mai devreme acceptarea, Anne with an E tratează inclusiv și ideea relațiilor LGBTQ. Poate pare puțin straniu, fiind vorba despre un serial ce este vizionat fără probleme chiar și de copii, însă nu e nimic ieșit din comun.

Totul se bazează pe sensibilitate, inocență și… normalitate. Indiferent de vârstă, oamenii din fața ecranelor sunt îndemnați să nu judece iubirea, iar mie mi se pare minunat modul în care se petrec lucrurile. Sunt promovate valori ce, din păcate, lipsesc adesea din societate: empatia și compasiunea.

Ar mai fi multe de spus despre dăruire, simțul dreptății, rasism, emanciparea femeii și susținerea necondiționată. Totuși, prefer să mă opresc doar la enumerarea acestor elemente de impact și să te las să te întâlnești personal cu ele în serial.

Cred că e prima dată când fac o recomandare simțind o așa căldură în inimă. Pentru că da, Anne with an E are puterea de a-ți rămâne multă vreme alături și a te ghida atunci când te lovești de vreun zbucium sufletesc.

Urmărește Anne cu „e” la sfârșit (Anne with an E) de la sezonul 1 la 3 online, subtitrat, pe Netflix. Îți garantez că nu vei regreta și te vei alătura mai apoi cauzei ce susține continuarea serialului. A avut finalitate după cele 27 de episoade, ce-i drept, însă se poate mai mult, mult mai mult.

O poți face cu ajutorul petiției ce a strâns deja peste 900 000 de semnături. Semnează și tu, iar după aceea trimite-le-o tuturor cunoscuților!

În final, dacă încă nu ți-am dat imboldul necesar pentru a da play, iată trailerul serialului. Nu-i așa că te atrage ca un magnet în Avonlea? Merită să călătorești acolo la orice vârstă!

Dacă îți place cum scriu și vrei să afli ce îmi mai trece prin mintea asta colorată, te invit să „mă” citești: Be Special, Be You.

One thought on “Anne with an E – un serial despre maturizare, iubire și compasiune

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.