Astăzi este ziua internațională Sailor Moon

În fiecare an, pe 6 august se sărbătoreşte Ziua Internațională Sailor Moon. Cu acest prilej, m-am gandit să dăm drumul la nostalgie şi să ne amintim cât de mult a însemnat acest anime pentru generația copiilor din anii ’80 şi ’90.

Pentru noi ar fi ciudat să fim întrebați cine este Sailor Moon, însă voi încerca să trec peste asta şi să rezum acest anime al unei generații. Citește până la final pentru a afla despre concursul Sailor Moon.

De unde până unde?

Totul a început în 1991 când artista manga, Naoko Takeuchi, crează primele pagini cu titlul Codename: Sailor V, poveste care o avea drept protagonistă pe Sailor V. Manga-ul prinde la public și se aduce vorba de a se crea un anime cu această poveste. Însă artista a decis că Sailor V trebuie să facă parte dintr-o echipă, îi oferă numele Sailor Venus și reimaginează conceptul creând astfel primele manga cu Sailor Moon care au fost adaptate în anime-ul numit Frumoasa luptătoare Sailor Moon din 1992 până în 1997. La noi au fost difuzate la TVR între 1997 și 1998. Am avut parte de 200 de episoade (cuprinse în 5 sezoane, 3 filme și 5 episoade speciale. Anime-ul a câștigat premiul “Animage Anime Grand Prix” în 1992.

Povestea pe scurt din Sailor Moon

Tsukino Usagi este o elevă de 14 ani puțin cam copilăroasă şi visătoare care se trezeşte într-o zi că o pisică vorbitoare cu o semilună pe cap îi face o vizită şi îi dăruieşte o broşă magică. Cu ajutorul acesteia fata se transformă în luptătoarea Sailor Moon şi îşi salvează prietena de un monstru îngrozitor. De aici a pornit totul, însă pe măsură ce serialul evoluează, descoperim noi eroine: Sailor Mercury, Sailor Mars, Sailor Jupiter şi Sailor Venus. Misteriosul Mascat în frac apare şi el încă de la început, fiind întotdeauna prezent în momentele cheie ale acțiunii cu un trandafir şi o vorbă încurajatoare. Desigur, serialul nu prezintă o poveste plană, ci aflăm că personajele sunt defapt reîncarnări ale luptătorilor din orasul magic de pe Luna, Silver Millennium, iar antagoniştii sunt persoane din trecutul lor care caută Cristalul de Argint, puterea supremă prin care ar putea cuceri lumea. Desigur, totul evoluează în cele 200 de episoade. Apar eroi noi, antagonişti noi, persoane din trecut sau din viitor, timp și spațiu. Usagi se îndrăgosteşte de Mamoru, care era defapt chiar Mascatul în frac şi află că ei doi fuseseră îndrăgostiți şi pe vremea când ea era Prințesa Lunii, Serenity, şi el Prințul Pământului, Endymion. Pe scurt, povestea este una romantică, despre prietenie şi iubire, este conturată cum nu au mai fost alte animații până în acel moment şi nu este de mirare că acest anime a isterizat o generație întreagă. Evoluția personajelor este graduală, putem observa felul în care ele se maturizează și personalitatea le este conturată frumos. Îi vedem în luptă, în relațiile sociale, la școală sau în parc, avem parte de un fir narativ frumos țesut care te captivează chiar și ca adult. Aș face o postare kilometrică dacă aș posta despre fiecare sezon în parte, însă dacă există dorințe de detaliere vom face asta.

Dacă dorești să înțelegi complet firul temporal al poveștii, am dat peste acest filmulet explicativ. Desigur, sunt multe spoilere despre serie, însă mi se pare frumos ilustrat și explicativ cu privire la cine este, de când și când apare cine, ce și cum.

Controverse

Desigur, la acea vârstă fragedă totul părea amuzant şi fabulos, însă acest anime, privit astăzi, cu ochi de adult prezintă o interpretare mult mai intensă a societății. Lucruri pe care în copilărie nu le percepeam, sunt dezvăluite în ochii de astăzi ca pe niște epifanii. În Japonia, probleme precum iubirea dintre două fete nu sunt considerate un tabu, însă in SUA anilor ’90 au fost cenzurate episoade întregi. Nu are sens să bat apa în piuă pe această temă. Cert este că acest anime a crescut o generație cumva mai permisivă şi empatică. Nu e un lucru rău în asta, iar în cazul prezentării în România, episoadele nu au fost compet cenzurate, ci ușor modelate ca telespectatorii să înteleagă diferit diverse referințe. La nivel internațional acest anime a fost apreciat foarte mult pentru curajul de a prezenta aceste lucruri tabu ca fiind normale, naturale și fără a face mare caz pe această temă. Și să nu uităm că Sailor Moon a fost popular acum peste 25 de ani. (Ps. Prezint niște fapte și analize generale aici, nu intenționez să deschid dezbateri despre moralități sau pe teme homofobe, orice comentarii care deviază de la subectul central al postării vor fi șterse.)

Continuare Sailor Moon

În 2014 s-a început difuzarea unui remake animat, unul care strălucește din punct de vedere al tehnicii de animație. Se numește Sailor Moon Crystal și are deja 3 sezoane. Recent a fost anunțat că vom avea parte în 2020 de o continuare, un film în două părți care va prezenta arcul din maga numit Dead Moon. Desi asemănătoare seriei vechi de anime, Sailor Moon Crystal este ceva mai fidel seriei de reviste manga.

Care e treaba cu 6 august?

Păi, data Zilei Internațonale Sailor Moon este poate un mic de atenție. Ca să vedem cât de mare fan ești al seriei. Nu reprezntă nici ziua eroinei noastre, Sailor Moon, care este 30 iunie, nu este nici dată la care a fost creată manga sau a apărut anime-ul. Este defapt ziua lui Mamoru/Mascatul în frac. Este chiar logic ținând cont că el este Prințul Pământului, deci ne reprezintă perfect. De obicei, cel mai frumos mod prin care poți sărbători această zi este să te îmbraci tematic, să te uiți la un episod cu Sailor Moon sau să iți aduci aminte cu drag despre acest serial.

Ce a însemnat Sailor Moon pentru noi?

Cred că a fost momentul în care cei mai mulți dintre noi am luat conștientizat ce este un anime, ne-am îndrăgostit de Japonia și visam să ajungem la Tokyo. Deși am mai luat contact cu anime-uri și înainte de Sailor Moon, acesta a fost de departe cel care a ieșit în evidență. Toate fetele se jucau pe stradă de-a luptătoarele Sailor și toți băieții voiau să fie Mascatul în frac. Aveam cărți de colorat și colecționam abțibilduri în albume Sailor Moon. Odată cu explozia internetului a apărut și la noi moda cosplay și au devenit accesibile dvd-urile și maga-urile cu Sailor Moon. Ba chiar au apărut plușuri și alte obiecte de colecție cu Sailor Moon și pe meleagurile noastre odată cu apariția Nijikon, Otaku Festival, Comicon și altele.

Un mic concurs Sailor Moon

Dar cred că despre astea ar trebui să ne povestești chiar tu, drag cititor. Povestește-ne în comentarii despre relația ta cu Sailor Moon, când și cum le-ai văzut prima dată, ce au însemnat pentru tine. La ultimul concurs organizat am constatat cât de mulți fani Sailor Moon există, așa că am decis să facem o soi de mic concurs de comentarii în acest articol. Vom trimite autorilor celor mai frumoase povești cu amintiri despre Sailor Moon o mică atenție despre acest anime. Premiile nu sunt super consistente, însă sunt amintiri ale copilăriei alături de Sailor Moon. Și sper să vă placă.

Nu este un concurs cu un deadline sau regulament strict, vom alege cele mai frumoase povești din comentarii și vom trimite în limita disponibilității premiului. Însă, dacă tot ne lasi un comentariu, pune totuși un email valid pentru a te putea contacta în vederea intrării în posesie a premiului. Desigur, orice date ne vei transmite vor fi foloste numai pentru trimiterea premiului. (Bănuiesc că regulile generale cu peste 18 ani și domiciliul în România sunt evidente.)

Mulțumiri

În încheiere doresc să mulțumesc site-ului Desenele Copilăriei pentru că el a deschis această lume fascinantă a animației către publicul care a învățat să-și aducă aminte atât de Sailor Moon, cât și de alte povești fascinate din copilărie. Mulțumesc Ada, mulțumesc Cătă, mulțumesc Cami pentru articolele detaliate care ne-au explicat în detaliu timp de atâția ani pe site despre cele mai frumoase amintiri ale copilăriei. Mi-e dor de articolele voastre și cumva m-ati înspirat să vă urmez pașii, scriind cu toată dragostea despre animație. Consider Desenele Copilăriei o enciclopedie a animației și revin cu drag la ea când doresc să evadez în copilărie.

 

21 de comentarii la „Astăzi este ziua internațională Sailor Moon