Cea de-a 30-a ediție a celui mai longeviv festival de film din România va avea loc în perioada 15-22 octombrie 2023, la Sibiu. Filmele selectate în programul oficial AFF 30 vor concura în patru secțiuni competiționale (Voci emergente ale documentarului, Europa Centrală și de Est, România și DocSchool). Pe lângă secțiunile competiționale, programul oficial mai cuprinde secțiuni non-competiționale, selecții curatoriate, secțiuni tematice și programe speciale.
„După 30 de ani de Astra Film Festival, pot spune că filmul documentar și-a câștigat un loc de cinste, binemeritat, în tabloul cinematografiei românești. Mă bucur că am pus și noi umărul, prin intermediul festivalului, la această realizare. Mulțumesc regizorilor români care și-au înscris filmele la festival și care, de-a lungul anilor, au transformat Astra Film Festival în casa filmului documentar”, a declarat Dumitru Budrala, director Astra Film Festival.
Selecția de anul acesta cuprinde peste 130 de filme din mai mult de 40 de țări, care vor fi prezentate în cele patru secțiuni competiționale și într-o serie de programe speciale, în 15 spații de eveniment. Sunt programate 75 de premiere naționale, precum și producții premiate deja la Sundance, Cannes, Berlinale sau IDFA. Programul e completat de filmele selectate pentru full-dome, de expoziții, concerte, petreceri și evenimente-surpriză de-a lungul celor opt zile de festival.
Găsiți lista cu toate filmele din selecția oficială pe site-ul Astra Film AICI!
Patru secțiuni competiționale
În cele patru secțiuni competiționale ale festivalului Astra Film din Sibiu (România, Voci emergente ale documentarului, Europa Centrală și de Est și DocSchool) au fost selectate 43 de filme, din care 31 sunt premiere mondiale, europene sau naționale.
ROMÂNIA
Ca în fiecare an din istoria de trei decenii a festivalului Astra Film, producțiile selectate pentru Secțiunea competițională România aduc în fața publicului cele mai noi și mai valoroase filme documentare realizate de regizorii români în perioada 2022-2023. Din cele 11 filme
selectate, produse în Franța, Luxemburg și România, 6 sunt premiere (patru mondiale și două
naționale).
VOCI EMERGENTE ALE DOCUMENTARULUI
Secțiunea dedicată autorilor aflați pe drumul între debut și consacrare aduce în atenția publicului 9 filme foarte noi (cinci dintre ele vor fi
proiectate în premieră națională la Sibiu).
EUROPA CENTRALĂ ȘI DE EST
În secțiunea în care vor prezenta povești adevărate din spațiul sud-est european au selectat 10 filme, dintre care 7 se vor vedea la Sibiu pentru prima oară în România.
DOCSCHOOL
Filmul documentar studențesc se bucură și în acest an de o reprezentare spectaculoasă, iar 13 din cele 14 filme documentare aflate în competiție sunt premiere (6 mondiale, 3 internaționale și 4 naționale).
Alte câteva zeci de filme vor fi prezentate în cadrul unor programe speciale, cum sunt DokTank – programul de industrie al festivalului, Astra Film Junior – programul de educație prin film documentar, proiecțiile Cinema DOM din Piața Mare și medalioanele dedicate maeștrilor
cinemaului documentar.
Vom anunța mai multe detalii pe măsură ce intrăm în posesia lor.