Astra Film Festival 2019 la linia de start

Astăzi începe la Sibiu cea de-a XXVI-a ediție Astra Film Festival și până pe 20 octombrie ne vor încânta cu cele mai recente producții cinematografice, care reprezintă 45 de țări și 5 continente.

Centrul istoric al Sibiului va fi timp de 7 zile gazda unui festival care de 26 de ani ne încântă cu filme speciale, un festival de amploare și prestigiu cultural mondial. După cum îți povesteam și într-un articol anterior mai detaliat, programul ne va impresiona cu 126 de filme selecționate, dintre care 46 vor concura în cele 4 secțiuni competiționale, 58 vor fi prezentate în premieră, 55 de proiecții vor fi urmate de sesiuni Q&A cu regizorii români și străini prezenți la festival, iar 29 vor fi proiectate în formatele VR și full-dome.

Vor fi 7 zile pline de momente unice în cele 9 săli de proiecții din centrul istoric al Sibiului: Sala Thalia, Sala de sticlă, Teatrul Gong, Astra Film Cinema 1, Astra Film Cinema 2, Cinema ”Ion Besoiu” – Sala mare, Cinema ”Ion Besoiu” – Sala Mică, Full-dome și VR dome, iar o serie de evenimente se vor desfășura la Hub AFF Thalia. Festivalul ne promite povești diverse și profunde despre lumea în care trăim.

Gala de deschidere este marcată de două evenimente care te vor fascina: proiecția în premieră în România a filmului ”Funeralii de stat”, în regia lui Sergei Loznitsa și discuția despre comunism și postcomunism susținută de Emil Hurezeanu.

Aventura cinematografică continuă în următoarele zile cu sute de proiecții, premiere absolute, invitați din toată lumea și evenimente spectaculoase. O serie de filme urmate de discuții cu autorii și invitații speciali explorează în adâncime teme importante ale societății contemporane.

Cu toate că tehnologia VR nu mai este o noutate, în ceea ce privește filmele care pot fi văzute prin intermediul ei sunt limitate și abia acum intra în atenția publicului general prin pătrunderea accelerată în festivalele de filme.

Fiind al doilea festival din România la care întalnim o secțiune special realizată pentru filmele VR, Astra Film Festival propune pentru ediția 2019 o selecție vastă și incitantă de filme creative realizate atât în format VR (Realitate Virtuală) cât și full-dome (proiecție 360 de grade). Producțiile inovatoare vor oferi publicului o experiență audiovizuală la intensitate maximă, între 14 și 20 octombrie, în Domul amplasat în Piața Mare din Sibiu pentru al patrulea an consecutiv.

Secțiunea specială Viitorul e Azi, prezintă filme care utilizează tehnologiile imersive pentru a-și aprofunda conceptul și a crește gradul de conștientizare asupra subiectului pe care îl abordează. Domul mare (full-dome) și Domul mic (VR) modifică percepția publicului asupra noțiunilor de spațiu, mișcare și interacțiune pe durata vizionării lor.

Programul complet al festivalului este disponibil aici.

Dacă ești prin Sibiu zilele astea nu rata evenimentele inedite pe care Astra Film Festival ți le propune în acest an. Nu se spune degeaba că „viața bate filmul”, iar documentarele sunt produsul contopirii acestei expresii. Best of both worlds… te-ai gândi… doar că realitatea nu este întotdeauna roz și, cu toate astea, un film documentar îți va arăta întotdeauna partea nevăzută a poveștii. De aceea țin să îți reamintesc că dintre cele 126 de filme prezente în festival, nu mai puțin de 20 vor fi cu și despre România.

Ne vedem la Astra Film Festival.

One thought on “Astra Film Festival 2019 la linia de start

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.