Astra Film Festival – documentarele, hrana pentru creier

Astra Film Festival este un festival internațional de filme documentare ajuns la ediția a XXVI-a care se ține la Sibiu între 14 și 20 octombrie.

Pasionații de filme se agață de fiecare oportunitate pentru a observa producții cinematografice care să îi inspire, să îi emoționeze sau să îi motiveze. Poate că privești filmele doar ca o metodă de reaxare dar, cu siguranță, te poți afla printre cei care conștientizează că filmele documentare sunt o hrană pentru creier. Cred că putem fi de acord că uneori istoria este mai placută când vezi un film documentar decât când citești despre ea. Știrile au și ele rolul lor, însă un documentar va îmbina întotdeauna acel ansamblu de evenimente care au dus la un anume fenomen îmbinat cu elemente cinematografice artistice menite să ofere culoare și impact emoțional producțiilor de tip documentar.

Reproducerile istorice, analizele sociale și psihologice, dezbateri pe diverse teme umane, ecologice și nu numai își au loc în subiectele abordate în documentare. Nu ne miră nici macar un pic că festivalul Astra s-a menținut între festivalurile autohtone de film timp de atâția ani pentru că documentarele, ca stil de exprimare, au prins întotdeauna prin veridicitate și unicitate, elemente despre care cred că sunt caracteristice filmelor pe care le vei putea urmări la festivalul Astra.

Anul acesta, Astra Film Festival promite 47 filme deosebite cuprinse în 4 secțiuni competiționale care vor intra în cursa pentru premiile din acest an și multe alte zeci de filme din 12 programe tematice frapante care aduc pe marele ecran subiecte care ne frământă pe toți în aceste zile, indiferent de sex, naționalitate sau vârstă. Ediția din acest an prezintă o selecție a celor mai recente 126 de filme realizate în 45 de țări ale lumii.

Cele 4 categorii competiționale sunt: Internațional – 11 filme, Europa Centrală și de Est – 10 filme, România – 11 filme și DocSchool – 14 filme. După cum sunt descrise chiar de titluri, filmele documentare ale fiecărei categorii prezintă aspecte sociale, culturale și istorice din spațiile reprezentate la nivel de universitate, țară, continent, lume.

Premiile AFF 2019 vor fi decernate sâmbătă, 19 octombrie, iar filmele câștigătoare vor putea fi revăzute în ultima zi de festival – duminică, 20 octombrie.

Filmele din programele tematice evocă momente din istoria recentă a Europei, între două ziduri, unul care s-a demolat în 1989, și cel de-al doilea, construit la aproape 30 de ani distanță de teama străinilor (”Videograme – România 1989” și ”Europa 30”), privesc la mare adâncime secretele pe care le ascund căsătoria, dragostea și sexul (”Sex Work Stories” și ”Marriage, Sex and Beyond”), prezintă poveștile unor femei gata să înfrunte viața pentru un ideal, pentru supraviețuire sau pentru binele altora (”Puterea e de genul feminin”), surprind în detaliu microcosmosul intim al autorilor lor sau al unor națiuni (”Aparatul de filmat, membru al familiei” și ”China necunoscută”) sau aduc sistemul de justiție mai aproape de cetățeni (”Sistemul juridic sub lupă”).

Tinerii cinefili nu sunt uitați nici de această dată. Împărțit pe trei categorii de vârstă, Astra Film Junior pregătește noua generație pentru marea înfruntare cu problemele contemporane. O experiență cinematografică extrem de captivantă însumează în acest an peste 20 de filme documentare ce ating subiecte precum: schimbări climatice, dorința unui viitor mai bun, mișcări sociale, justiție sau identitate națională.

Cele 126 filme care alcătuiesc programul din acest an al Astra Film Festival vor fi proiectate la Sibiu timp de 7 zile, în 9 spații de proiecții amenajate în centrul istoric al orașului. Ceremonia de deschidere a celei de a XXVI-a ediții a festivalului va avea loc luni, 14 octombrie, iar Gala de decernare a premiilor poate fi urmărită sâmbătă, 19 octombrie. Programul festivalului va fi animat și de concerte, conferințe, discuții panel, masterclass-uri și evenimente dedicate profesioniștilor din industrie.

Din Argentina până în Japonia, din Islanda până în Kenya, din Rusia până în Canada – în acest an, programul oficial al festivalului este un veritabil tur de forță care-și va purta publicul printre cele mai recente producții cinematografice, care reprezintă 45 de țări și 5 continente. Programul detaliat și complet al festivalului va fi disponibil în curând pe site-ul Astra Film Festival.

2 comentarii la „Astra Film Festival – documentarele, hrana pentru creier

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.