BIEFF 2021 – Dacă tot experimentezi… de ce nu un festival de film?

Dacă nu te-ai aventurat până acum la nici un festival de filme, dar curiozitatea de a căuta metode noi de a te relaxa și de a-ți provoca intelectul, de ce să nu încerci Festivalul Internațional de Film Experimental București? Iată un festival axat pe filme realizate de persoane dispuse să experimenteze pentru a-și obține rezultatele dorite. Nu ai încă planuri între 17 și 21 noiembrie? 

Filmele de avangardă se întorc în sălile de cinema din capitală, la cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Film Experimental București (BIEFF). Între 17 și 21 noiembrie, evenimentul dedicat noilor forme de explorare a limbajului cinematografic aduce pe marile ecrane cele mai apreciate experimente cinematografice ale anului, invitând publicul să reflecteze asupra naturii umane și asupra aspectelor care o definesc. Are we human? – tema ediției din acest an, adresează o întrebare la care spectatorii vor căuta răspunsuri împreună cu artiștii invitați la festival, prin intermediul unui amplu program de proiecții, instalații și dezbateri, organizate la Cinemateca Eforie, Cinema Elvire Popesco și la Muzeul Național de Artă al României, în Sala Auditorium.

Programul și abonamentele BIEFF.11 sunt disponibile pe www.bieff.ro prin platforma Eventbook.

,,Pe măsură ce noile tehnologii devin o parte din ce în ce mai prezentă a sinelui nostru extins, ne transformăm deja în cyborgii viitorului. Prinși între aspirații utopice pentru specia noastră și alterări distopice ale lumii în care trăim, am ajuns la un punct de cotitură care cere transformarea radicală a societății umane. Cum putem așadar să înțelegem și să integrăm noi forme de alteritate (roboți, cyborgi, AI etc.) în realitățile noastre sociale mereu în schimbare fără să re-evaluăm propria noastră identitate ca oameni?’’, punctează Oana Ghera, directorul artistic al festivalului.

,,Ești un robot? Confirmă că nu ești. Telefoanele, tabletele și computerele noastre ne cer să ne afirmăm identitatea printr-o negație. Iar noi, ca oameni, insistăm să ne afirmăm puterea asupra celorlalți prin negarea unor experiențe și identități singulare sau colective în numele unor constructe efemere precum granițele, rasa, genul, credințele religioase, identitățile naționale și/sau statutul economic. Ceea ce ridică întrebarea: ce mai înseamnă astăzi să fii om? Și ce valoare mai are umanitatea dacă alegem să continuăm să ne dezumanizăm pe noi și pe celălalt prin instrumentalizarea alterității? Acestea sunt întrebările la care invităm publicul să răspundă pe măsură ce descoperă lucrările incluse în programul festivalului nostru.’’, adaugă Oana Ghera.

BIEFF este deschis în acest an de producția Annette, semnată de cineastul francez Leos Carax, miercuri, pe 17 noiembrie, de la ora 18:30, în sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României. Un musical halucinant cu Adam Driver și Marion Cotillard în rolurile principale, filmul a obținut Premiul pentru regie la ediția din acest an a Festivalului de la Cannes.

După 9 ani de la Holy Motors, regizorul francez Leos Carax se întoarce cu un musical ireverent despre faimă, dragoste, artă și paternitate scris împreună cu Ron și Russell Mael, membrii faimosului duo pop-rock Sparks, recompensați la rândul lor cu Premiul pentru cea mai bună coloană sonoră la Cannes. Protagoniștii poveștii sunt Henry, un comediant provocator, cunoscut pentru umorul său caustic, și Ann, o cântăreață de operă aplaudată pe cele mai prestigioase scene ale lumii. Adoraţi de public şi aflați constant în atenția presei, cei doi par să fie întruchiparea cuplului perfect. Nașterea fetiței lor, un copil cu totul ieșit din comun, le va da amândurora viețile peste cap.

Days și The Night, în regia lui Tsai Ming-liang, închid cea de-a 11-a ediție BIEFF

Din Competiția Oficială a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, unde a fost distins cu o Mențiune specială în 2020, cel mai recent lungmetraj semnat de Tsai Ming-liang ajunge pe marele ecran BIEFF. Un maestru al tehnicii de slow cinema, multi-premiatului autor taivanez propune în Days o explorare poetică a singurătății, a intimității și a vindecării prin intermediul conexiunilor umane. Filmul urmărește realitățile zilnice a doi bărbați care nu s-au întâlnit niciodată, dar care par să experimenteze o formă comună de izolare. Trăiesc vieți complet diferite, dar singurătățile lor sunt aproape simetrice. Lipsită de replici, dar extrem de bogată în emoții, unica întâlnire de care vor avea parte le va oferi ocazia de a-și îmbrățișa, pentru scurt timp, nevoia de apropiere. Days va avea parte de o proiecție specială la MNAR pe 20 noiembrie, de la ora 18:30. În aceeași seară, spectatorii vor putea urmări și The Night, scurtmetrajul documentar în care Tsai Ming-liang surprinde ritmul și frumusețea nopților în Hong Kong, prezentat în premieră internațională la ediția din 2021 a Festivalului Internațional de Film de la Veneția

Inovatoare și surprinzătoare, polemice sau auto-reflexive, filmele incluse anul acesta în Competiția Internațională BIEFF propun noi perspective asupra naturii umane și a aspectelor care ne definesc identitatea ca oameni într-o lume aflată în continuă schimbare. Organizate discursiv în 7 teme curatoriale, 34 de scurtmetraje provenind din 20 de țări vor putea fi văzute pentru prima dată pe marele ecran din România. Selecția realizată de Oana Ghera, directorul artistic al festivalului, împreună cu Flavia Dima, curator asociat, explorează problematici cheie pentru epoca în care trăim, precum accentuarea nevoii de conexiune umană ca răspuns la fragmentarea și virtualizarea accelerată a interacțiunilor sociale contemporane, alienarea și dezumanizare care derivă din nivelarea și/sau negarea identității si a alterității celuilalt, maniera în care ne raportăm la muncă și productivitate, dar și impactul activităților umane asupra lumii înconjurătoare.

Nesupuse convenționalului, imaginilor stereotipice și rolurilor de gen rigide, femeile din programul Fiice neascultătoare (Undutiful Daughters) variază de la entități demiurgice, la cele care se află printre noi în viața de zi cu zi, toate având în comun dorința de a transcede granițele tradiționale – ale societății, ale ficțiunii, ale reprezentării. Spectatorii BIEFF sunt invitați să le descopere în prima zi de festival, pe 17 noiembrie, de la ora 19:30, la Cinema Elvire Popesco. Tot aici vor rula joi, de la ora 17:30, scurtmetrajele din programul Interioare/ Interiorități (Interior(itie)s), o selecție de patru filme în care se conturează, într-o formă enigmatică, aproape senzorială, un discurs deopotrivă intim și politic despre tensiunile dintre spațiul public și spațiul privat, dintre realitate și interioritate.
Ce înseamnă cu adevărat să fii om? Cele cinci scurtmetraje din calupul In(complet)uman (Not Fully Human), proiectate la Cinema Elvire Popesco pe 18 noiembrie, de la ora 19:30, jonglează cu semnificația termenului, descriind varii situații în care individul e forțat fie să-și reprime complet umanitatea, fie să se dezgolească pe jumătate în fața lumii. Vineri, de la ora 17:30, filmele din selecția Limbaj = Putere (Language = Power) chestionează puterea politică și capacitatea ei de a comunica, dar și forța imaginilor așa-zis „iconice” ale cinemaului, iar de la ora 19:30, programul În căutarea unei conexiuni (Searching For Connection) pune în discuție centralitatea nevoii de afecțiune și interacțiune în definirea condiției umane.
Prezentat sâmbătă, pe 20 noiembrie, de la ora 16:30, programul tematic Munca noastră cea de toate zilele (Our Daily Work) este o interpretare revigorantă a modului în care munca a fost modelată să existe în societatea actuală. Selecția include cinci scurtmetraje aplaudate de juriile festivalurilor de la Locarno, San Sebastián, Toronto sau Annecy. În aceeași zi, de la ora 19:30, la Cinemateca Eforie, spectatorii sunt invitați să descopere Lumea în absența noastră (The World Without Us), o selecție de experimente cinematografice care alcătuiesc un portret al antropocenului în absența prezenței umane, surprinzând deopotrivă complexitatea și frumusețea lumii naturale, dar și manierele în care omenirea vine să altereze inevitabil cursul acesteia.

Juriul Competiției Internaționale BIEFF 2021
Cele 34 de scurtmetraje care sfidează limitele discursive convenționale ale cinemaului, apelând la combinații inedite de mijloace vizuale și tehnici narative, vor fi analizate de Juriul Competiției Internaționale, care va decide titlul câștigător al Marelui Premiu BIEFF 2021. Regizorul și artistul vizual Antoine Chapon, ale cărui lucrări au fost expuse în cadrul unor instituții prestigioase precum ZKM|Karlsruhe (Germania), Centre Pompidou (Franța) și Venice Architecture Biennale (Italia), va face parte din juriu împreună cu Angelika Ramlow, membră a echipei Berlinale Forum Expanded și manager de proiect la Arsenal Distribution. Cei doi vor desemna câștigătorii celei de-a 11-a ediții BIEFF alături de curatorul Mathieu Janssen, pre-selecționer pentru festivalul Vienna Shorts și director al secțiunilor competiționale la Festivalul de Film Go Short Nijmegen, urmând ca spectatorii să descopere filmele premiate în cadrul unei proiecții speciale programate în seara de 21 noiembrie, la Cinema Elvire Popesco, începând cu ora 19.00.

13 abordări temerare ale unor artiști care testează limitele convenționalului, propunând noi forme de abordare ale limbajului audio-vizual, concurează în acest an pentru Premiul Competiției Naționale, acordat pentru prima dată în istoria evenimentului. O altă surpriză a ediției, este focusul dedicat grupului arădean kinema ikon, un nume emblematic pentru scena de film experimental românesc, activ încă din 1970. Publicul bucureștean va avea ocazia să descopere o selecție a celor mai apreciate lucrări realizate în ultimii 50 de ani, dar va fi invitat să ia parte și la un live performance acustic electrizant.

Adormi la filme? Încearcă să îți păcălești creierul cu o secțiune de scurtmetraje!

Peste 80 de lucrări cinematografice semnate de artiști din întreaga țară au fost înscrise în Competiția Românească BIEFF, iar 13 dintre acestea au fost selecționate în etapa finală de către Flavia Dima, curatoarea asociată a festivalului și Oana Ghera, directorul artistic. Prin acest demers, cel mai mare eveniment autohton dedicat filmului de avangardă continuă să susțină libertatea absolută de exprimare prin intermediul cinemfului, devenind și un promotor al creației autohtone care îndrăznește să îmbrățișeze ideea de inovație.
Prezentat vineri, pe 19 noiembrie, de la ora 17:00, la Cinemateca Eforie, primul program de scurtmetraje incluse în Competiția Românească invită publicul să mediteze asupra unor teme ce abordează o istorie opresivă, un prezent tulbure și un viitor obscur. În cadrul acestui program, cinefilii vor urmări The Future is a Safe Space Hidden in My Braids, (r. Mihaela Drăgan), Eram somnambul când am văzut toate acele culori (r. Bogdan Balla), You Who Never Arrived (r. Marius Olteanu), Collapsus (r. Simina Oprescu) și Harvey (r. Ilinca Hărnuț).
Proiectat sâmbătă, pe 20 noiembrie, de la ora 17:30, la Cinemateca Eforie, cel de-al doilea program de scurtmetraje românești alătură o mână de artiști care sparg aria senzorialului în încercarea de a defini apăsarea necunoscutului. Jasmina Al-Qaisi și Adrian Ganea semnează Grijile obișnuite ale scaunelor, Teona Galgoțiu concurează cu Elefant departe, iar Irinel Anghel și Alexandru Claudiu Maxim sunt prezenți în competiția autohtonă cu lucrarea Crossing the Styx; Whispers from the Underworld. În același program, cinefilii vor vedea 2020: A Covid Space Odyssey (r. Vladimir Potop, Alina Manolache) și Antologia realității invizibile (r. Daria Corlațan).

Spectatorii vor avea totodată ocazia să descopere în programul BIEFF cele mai recente scurtmetraje semnate de regizorul Radu Jude, care vor fi prezentate în afara competiției. Scurtmetrajul Plastic Semiotic, prezentat în premieră internațională în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Veneția va putea fi văzut în cadrul proiecției de Competiție Națională programat vineri, 19 noiembrie, la Cinemateca Eforie, în timp ce Caricaturana, prezentat în premieră internațională în secțiunea Corti d’autore a Festivalului Internațional de Film de la Locarno, va putea fi vizionat sâmbătă, 20 noiembrie.
Filmele My Bacterial Self Helps Me Sleep (r. Adrian Ganea și Chlorys), The Same Dream (r. Vlad Petri) și When Night Meets Dawn (r. Andreea Cristina Borțun), prezentate în cadrul Competiției Internaționale, concurează, de asemenea, pentru Premiul pentru cel mai bun film românesc.

Juriul care va desemna câștigătorul Competiției Naționale îi aduce la București pe curatoarea Charlotte Bohn, parte din echipa care se ocupă de programul secțiunii Forum Expanded a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, și pe criticul, selecționerul și distribuitorul de film Pedro Emilio Segura Bernal, co-fondator și director al companiei de distribuție Ola Cine și selecționer al festivalurilor Black Canvas FCC (Mexic), și Reykjavik Film Festival (Islanda). Acestora li se alătură din Spania criticul de film Andreea Pătru, selecționer al festivalului Tenerife Shorts și membră a comitetelor de selecție ale Festivalului Internațional de Film de la Las Palmas și Festivalul Internațional de Film de la Valladolid.

Kinema ikon, invitații speciali BIEFF 2021

O platformă artistică multidisciplinară înființată în 1970 la Arad, la inițiativa artistului George Sabău, kinema ikon a pornit ca un proiect care presupunea producerea unor filme experimentale de către autori exclusiv din afara câmpului cinematografic. Graficieni, pictori, fotografi, arhitecți, muzicieni și scriitori au răspuns provocării, astfel că până în 1989, grupul artistic a produs 62 de filme experimentale de autor.

După căderea regimului comunist, kinema ikon a intrat într-o nouă etapă de creație experimentală, sub semnul noilor tehnologii, una exclusiv digitală, iar din 2005, grupul se află într-o etapă analogico-digitală.
De-a lungul vremii, lucrările realizate de kinema ikon au fost prezentate la Centrul Pompidou din Paris (1995), Bauhaus Dessau din Berlin (1997), Biennala de la Veneția (2003), Observatory, New York (2012) sau Eye Museum Amsterdam (2020) și au avut expoziții dedicate în galerii prestigioase din lume.

O selecție de filme experimentale realizate de artiștii kinema ikon va putea fi urmărită la cea de-a 11-a ediție BIEFF în cadrul programului kinema ikon vintage, proiectat joi, pe 18 noiembrie, de la ora 17:00, la Cinemateca Eforie.
În plus, vineri, 19 noiembrie, începând cu ora 19:00, spectatorii bucureșteni sunt invitați la Muzeul Național de Artă al României pentru un performance inedit, o experiență acustică imersivă concepută de dyslex [d s l x] în jurul filmului La revedere (RAMBO).

Te-ai convins să experimentezi? Ce mai aștepți?

Intră pe programul BIEFF aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.