Blackbird – Nimic nu e perfect dar măcar rămâi cu inima împăcată

Drama ,,Cu inima împăcată/Blackbird”, cu Susan Sarandon și Kate Winslet, a intrat în cinematografele din România pe 19 februarie, dar și pe cinema online, pe Happy Cinema Play. Filmul prezintă o reuniune de familie diferită de oricare alta, abordând cu delicatețe și emoție un subiect dramatic. Te invităm la cinema cu o poveste despre speranță, dragoste și celebrarea vieții.

,,Cu inima împăcată/Blackbird” este un remake al producției daneze din 2014, „Silent Heart” și a intrat din turul festivalier din 2019 direct în pandemie, ajungând pe platformele online și în cinematografele internaționale în toamna și iarna lui 2020. Regia este semnată de Roger Michell („Notting Hill”), iar scenariul de Christian Torpe (care a semnat și „Silent Heart”).

Spre deosebire de versiunea daneză, Blackbird este ceva mai cosmetizat de Hollywood, iar câteva elemente sunt schimbate de dragul noului concept de politically correctness. Acestea fac un serviciu poveștii pentru că îi oferă mai multă vigoare și greutate, nu cade plată și nu este lacrimogenă. Blackbird nu este un film care să te facă să plângi, ci unul care te va îmbărbăta.

Lily (Susan Sarandon) are o boală în fază terminală, ASL, un tip de scleroză în plăci care o stinge încet și sigur și, deși o vedem în plină vigoare, ne putem da seama cu ușurință că evoluția bolii o va afecta curând. Alături de soțul ei, Paul (Sam Neill), care este și medic, își invită familia la o mică reuniune la casa lor de pe plajă. Find o întâlnire de rămas-bun, toți încearcă să fie cât mai înțelegători și să se concentreze numai la Lily, lăsând deoparte orice neînțelegeri și probleme personale. Subiectul este delicat și emoționant, iar personajele, dincolo de direcția filmului, își îndeplinesc rolurile ca la carte. Lily ne va învăța să zâmbim chiar de este ultima zi și chiar de știm acest lucru cu precizie. Cu o personalitate puternică, voioasă și plină de determinare, Lily nu dă semne că se îndoiește de decizia ei, deși este una cumva ilegală în esență. Este etic? Oare ce ar alege cineva în situația ei?

Cele două fete ale lui Lily au personalități complet opuse, iar viziunea fiecăreia dintre ele este interesant de urmărit, nu numai atunci când intră în conflict, ci mai ales atunci când cad de acord asupra unor decizii. Jennifer (Kate Winslet), este mereu organizată și calculată, uneori chiar critică, iar mezina, Anna (Mia Wasikowska), este cea care are o viață considerată deșirată sau instabilă prin comparație cu sora ei mai mare. Persoanele din viața celor două fete se vor dovedi adevărați stâlpi de susținere, iar nepotul familiei va prinde aripi datorită bunicii sale curajoase. Iubirea de familie este ceea ce călăuzește acest film și elementul care trasformă această dramă intimă într-o poveste puternic moralizatoare. Filmul poate ajuta la împăcarea sufletească a viziunii despre viață și moarte și cu siguranță va emoționa privitorii.

Contemplând la film, mi-am adus aminte de filmele Cărturan și Aniversarea. Sunt două filme românești care, dintr-un punct de vedere sau altul, ating subiecte asemănătoare și îmi trezește sentimente similare. Nu este ușor pentru nimeni să se împace cu sinele și din acest punct de vedere le recomand poate în completare la Blackbird. Cum vrei să rămâi în memoria celor dragi?

Cu siguranță Lily a dus o luptă interioară foarte puternică până a luat decizia finală și o îmbrățișează cu un calm fenomenal de calculat, cu priviri înțelepte și resemnate. Restul familiei gravitează în jurul ei încărcați de emoții conflictuale. Încearcă să pară înțelegători la exterior, însă lupta lor emoțională explodează din când în când și realități ies la iveală, punând sare pe rană. Curajul nu înseamnă absența fricii, iar aceste izbuniri vor ajuta într-un final la împăcarea sufletească a tuturor celor prezenți. Este foarte ușor să te atașezi și poate chiar să te identifici cu personajele, iar distribuția este una foarte reușită. Regia este unul dintre punctele forte ale acestei drame care reușește să ne ridice la fileu subiectul morții și acceptării acesteia. Mici elemente în care se apelează la haz de necaz sparg atmosfera cinică și oferă dinamism.

Acțiunea se petrece preponderent în casa celor doi, elegantă și cu o estetică discretă și perfecționistă, dar o plimbare pe plajă ne va arăta un peisaj exterior feeric. Deși povestea pare statică la prima vedere, filmul nu duce lipsă de dinamism, iar circumstanțele de natură etică conturează acea frântură din viața personajelor.

Într-un interviu acordat USA Today, Susan Sarandon spune că „Blackbird este o poveste în care mulți oameni se pot regăsi„.  ,,Nicio familie nu este perfectă, dar la sfârșitul zilei găsești în tine puterea să accepți pe fiecare pentru cine este, cu defecte și tot, pentru binele întregii familii. În cele din urmă, filmul este într-adevăr o poveste înălțătoare despre viață, dragoste și familie, care sunt valori universale.”

Ce poți face în ultimul tău weekend cu familia? Cu siguranță nu vrei să stai să aștepți, așa că hai să îl întâmpinăm cu sufletul încărcat la maximum și zâmbetul pe buze. Hai la cinema…

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Rămâi aproape

7,082FaniÎmi place
10,462CititoriConectați-vă
3,941CititoriConectați-vă
62CititoriConectați-vă
99AbonațiAbonați-vă

Poate te vor fascina și...