Blogosfera cinefilă: 18-24 februarie 2019

Buna dimineața! Blogosfera cinefilă ne-a provocat în această săptămână cu filme care mai de care mai interesante. Filmele de Oscar au eclipsat și acaparat subiectele abordate, însă am aflat multe lucruri faine despre filme noi si filme vechi. Hai să-ți povestesc…

Hai să începem cu filmele de Oscar. O parte dintre ele au apărut în cinematografele românești săptămâna trecuta, deci s-au aflat în atenția noastră de două ori.

Favorita este un film care a captivat atentia multora. 10 nominalizări – 10 recenzii pline de savoare, motiv pentru care i-am dedicat o abordare separată.

Maria Hulber oferă pe LaPunkt.ro o cronică de o strașnică plină de poezie melodioasă a filmului polonez Războiul rece/Cold War/Zimna Wojna aflat în cursa Oscar pentru cel mai bun film străin.

Războiul rece este un film de o rară frumusețe artistică, ce oferă voluptatea unor secvențe muzicale de excepție. Iubirea și muzica trec granițele și înfruntă zidurile ridicate între țările noii Europe ce se ridică ostenite din molozul ultimei conflagrații modiale. Adevărata călătorie în vreme de război rece este, paradoxal, una muzicală.

Tot despre acest film ne scrie și Iulian Fira pe blogul său în Cursa pentru Oscar

Filmul este o constructie estetica desavarsita, asa cum a fost si Ida, insa spre deosebire de acela, aici umanitatea este predominanta si nu doar incidentala.

Christian Bale interpretează un nou rol în care se implică mai mult decât ne-am fi imaginat vreodată în filmul Vice/Vicele. Cu aceasta idee au fost de acord Daniel Iftene de la Press One și Angela Alexandru de la Cineamator.

Un alt nominalizat la Oscar este Green Book despre care a scris Dan Romascanu de la Filme-carti.ro

‘Green Book’ pare un film conceput după o rețetă pentru câștigarea premiilor Oscar. Subiectul este și istoric, dar și de actualitate politică și corect-politică.

Adriana Ruta Neagoe ne propune pe acelașii site două categorii de Oscar analizate complet și care din nefericire nu au impresionat-o în vreun fel pozitiv: Scurtmetraje și Documentare scurte

Și pe cefilmevad.ro am dat peste o recenzie a unuia dintre scurtmetrajele de la Oscar, A Night at the Garden.

Pe 20 februarie 1939, 20.000 de americani s-au întrunit la Madison Square Garden din New York pentru a celebra ascensiunea nazismului, eveniment, în mare măsură …uitat  de istoria americană.
Filmul ,, A Night at the Garden „este un scurt-metraj compus în întregime din imagini de arhivă filmate în acea noapte.

Despre Cold Pursuit, un remake al unui hit de box office norvegian, cu Liam Neeson în rol principal au scris: Movieaddict.ro, MovieNews, CineAmator, Ziarul Metropolis și Presa în blugi.

NiPeMi a încercat să ofere câte o recenzie pe zi și a reusit să scrie despre câteva filme foarte interesante: Mandy, Close, A silent voiceGoodfellas, Happy death day 2U și Your name

Internetul vuiește despre Mandy, unii au filmul pe lista celor mai bune din 2018, alții, din contră, pe lista celor mai proaste.

Ce pot spune despre el, așa, pe fugă, este că Mandy s-a dovedit o experiență greu de uitat.

A silent voice sau The shape of voice sau Koe no katachia este un film de animație japonez care îl are în prim plan pe Shoya, un puștan aparent normal, jucăuș, năzdrăvan, ca orice mucos de școală gimnazială.

Alexandra de la bloguluneicinefile.ro ne oferă o recenzie fascinantă despre un film românesc, După ea.

Ceea ce mi-a placut la acest film a fost bariera dintre fantezie si realitate. Filmul ne arata ca nu este bine sa-ti amaresti viata pentru o iluzie pe care o vezi intamplator pe strada.

Și Lucian Dinu scrie la Presainblugi despre filmul Să nu ucizi care intră în această săptămână în cinematografe.

„Am făcut filmul pentru ca am fost revoltată. Și nu e vorba doar despre problema spitalelor. E vorba despre toată corupția care e în societatea noastră la toate nivelurile. Și mă mai revoltă că ne-am obișnuit cu asta și că ni se pare ceva atât de normal” spune Gabi Șarga.

Pseudokinematikos publică un articol despre filmul clasic Taxi blues.

Balerina/Girl este lungmetrajul de debut al belgianului Lukas Dhont și a reușit să atragă atenția unor festialuri europene importante. A scris despre film Adriana Gionea de la Post Modern

Filmul regizat de Lukas Dhont surprinde datorită mai multor elemente, dar nu subiectul – încercarea unui adolescent gay şi transgender de a deveni o balerină –îi uimeşte cel mai mult pe spectatori, şi nici interpretarea credibilă, solidă, matură şi deosebit sensibilă a unui rol de compoziţie solicitant, oferită de actorul Victor Polster (premiat în secţiunea Un Certain Regard), la rândul său venit din lumea baletului.

Cinemap propune două liste interesante de filme: Timpul distruge tot. 3 filme despre ireparabil și Extraterestrul din film. Între ficțiune și realitate

Și ca să încheiem pleiada de filme într-o notă veselă, Angela realizează pe Cineamator o listă inedită cu filme despre nunți.

“The only thing that can actually be better than a real wedding is a wedding movie.”  

„Singurul lucru care poate fi intr-adevar mai bun decat o nunta poate este un film cu nunti”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.