Blogosfera cinefilă: 4 martie – 10 martie 2019

Bună dimineața!

În această săptămână a avut loc lansarea în cinematografe a filmului Captain Marvel, o producție mult așteptată de fanii filmelor cu super eroi. Opiniile pentru Captain Marvel sunt împărțite:

Este un film care merită banii pentru bilet, dacă ești fan MCU și vrei să mai bifezi încă o producție Marvel.

Nipemi.ro consideră că

Captain Marvel nu este un film rău, ba chiar ar fi fost unul destul de bun dacă (și acum intră în acțiunea individul care a văzut toate celelalte filme MCU) ar fi fost lansat acum 8-9 ani.

filmsi.ro este la fel de dezamăgit de lipsa originalității

Mare acțiune sau plot-twist nu e de găsit în filmul ăsta, momentele de validare a lui Carol Danvers (sau Vers) drept Captain Marvel sînt destul de evidente (alegerea culorii costumului cu care va da bătălia finală, de exemplu) și cu un efort de regie demn de o cauză mai bună, iar per ansamblu caracterul de mare poveste e mai degrabă inexistent.
Brothers Reviews consideră că filmul este satisfăcător
Captain Marvel reuseste sa se ridice la nivelul asteptarilor. Este filmul pe care l-am asteptat de la finalul din Infinity War, unde Nick Fury ii transmite un mesaj de salvare lui Carol Danvers, Captain Marvel. Ca orice alt film MCU, rezultatul final este unul satisfacator. Acelasi stil, actiune, o poveste captivanta si personaje pe masura. Ca si comparatie cu celelalte filme MCU, este printre cele mai bune, mai exact in primele 10.
Bianca Sterie de la MovieCore a rămas impresionată
Da, Captain Marvel e aici în sfârșit și este awesome! Am văzut filmul în avanpremieră zilele trecute și mă gândeam că o să-mi placă mult pentru că Brie Larson (după ce am văzut Room, am rămas mega-fană Brie), primul titlu Marvel cu o supereroină în prim-plan, feminism, înțelegeți voi. Dar nu mă așteptam să mă entuziasmeze atât de tare cum a făcut-o (cred că o să merg să-l mai văd o dată).

Emil Călinescu de la CinEmil.ro consideră că adevărata vedetă a filmului este Goose (și noi suntem complet convinși)

Despre Pisica Goose din Captain Marvel ar putea fi spuse o tona de lucruri. Eu l-as considera personajul principal, as indrazni sa spun ca pentru astfel de roluri ar trebui inventate premii speciale: Cel mai bun animal intr-un rol principal/ cel mai bun animal intr-un  rol secundar. Ori un premiu comun de cel mai bun animal intr-un rol de lungmetraj.
Angela de la Cineamator.ro îl vede ca pe un film echilibrat
Boden si Fleck (regizorii indie) balanseaza echilibrat umorul cu actiunea intensa si ceva mitologie. Plus ca, vedem un veritabil buddy-cop (colaboarea Vers-Fury) cu datele specifice subgenului.
Călătoria perfectă consideră că este filmul primăverii
Este filmul primăverii. Nu-l scăpa. O sa te întrebi în următoarele filme de unde a apărut tipa asta incredibila și nu o sa știi…
Cum putem încheia cel mai frumos lista recenziilor despre filmele Marvel? Simplu!
Facem Film ne-a arătat cum arată filmele Marvel fără efecte speciale

Părăsim zona Marvel a blogosferei  și ajungem la documentare.

Agenda LiterNet a scris despre mai multe documentare prin:

Diana Cuzic despre Putin’s Witnesses / Martorii lui Putin

Documentarul realizat de regizorul rus Vitaly Mansky şi intitulat Putin’s Witnesses / Martorii lui Putin constituie o fereastră în timp prin care avem ocazia să retrăim acele momente atât de importante.

Iulia Hossu despre Amanecer / Dawn

Amanecer / Dawn este documentarul regizoarei Carmen Torres (2018, 78 min.). Traducerea de catalog a titlului în limba română este “Zori de zi”. Aş îndrăzni însă să cred că acest documentar este în acelaşi timp despre răsărit – lumina la care speri să ajungi atunci când te-ai pornit în căutarea a ceva, în acest caz al propriei identităţi – cât şi despre apus – întunericul ce acaparează viaţa cuiva atunci când un apropiat îl părăseşte. Cred că aceasta este starea ambivalentă în care întregul parcurs cinematic ne transpune.

Movienews.ro gasește un documentar inimaginabil:

Behind the Curve este unul dintre cele mai bune documentare tragicomice pe care le-am văzut în ultimii ani.

MovieCore ne invită să vizionăm controversatul documentar despre Michael Jackson.

Documentarul în două părți Leaving Neverland explorează experiențele separate, dar paralele, a doi băieți, James „Jimmy” Safechuck, zece ani, și Wade Robson, șapte ani, ambii prieteni cu Michael Jackson.

Filmsi.ro face o listă frumoasă cu 10 filme despre arta fotografică

Cinematografia și fotografia sunt arte adiacente. Pentru a captura frumusețea imaginilor ce ne înconjoară, filmele se inspiră adesea din arta fotografică. Există o mulțime de filme superbe care îmbină cele două arte cu măiestrie, așadar am pregătit o listă de titluri pe care fiecare pasionat de fotografie ar trebui să le vizioneze.

Documentarul regizat de David Bickerstaff este însă o prezentare frumoasă și interesantă, o plăcere pentru ochi și pentru minte.

Ziarul metropolis realizează o recenzie a filmului Capernaum.
Ca în cazul oricărui gen, există melodrame bune şi melodrame proaste. În ciuda numeroaselor sale nominalizări şi premii, inclusiv la Cannes şi Oscar, „Capernaum” (2018), al treilea film al regizoarei libaneze Nadine Labaki, este din a doua categorie.
Cristina Iliescu continuă seria de articole din categoria Grils on Film cu un film din 1982.

Reassemblage (1982, Trinh T. Min-ha) este primul film al regizoarei independente de origine vietnameză Trinh T. Minh-ha. Folosindu-se de o structură non-narativă, nonlineară, împrumutând procedee din filmul experimental, Reassemblage  documentează viața, ritmul și tradițiile femeilor din zonele rurale ale Senegalului. Trinh suprapune un fundal sonor eclectic peste cadre care surprind femeile senegaleze și familiile lor. Cineasta combină cântece tradiționale și sunete non-diegetice provenite din mediul respectiv, pasaje cu voice-over, pasaje în care sunetul dispare complet și priză directă, reușind să traseze o imagine de ansamblu a comunității pe care o documentează fără să-și asume o poziție de vestic civilizat care documentează o țară din „Lumea a Treia”.

Marius O Liviu scrie despre Suburra

La fel ca și Gomora – mă refer la serial, nu la filmul din 2008 cu același titlu, în care a jucat Toni Servillo – Suburra: Blood on Rome duce la un alt nivel filmele cu mafioți. Acest serial de televiziune italian, care aparține și genului polițist, este inspirat de romanul cu același nume scris de Giancarlo De Cataldo și Carlo Bonini.

Malaezu a văzut un film care te învață de ce este bine să furi cu măsură –Triple Frontier

Triple Frontier e un film cu o super distribuție: Ben Affleck, Charlie Hunnan, Pedro Pascal și Oscar Isaac. Un fel de The Expendables modern, în care protagoniștii nu-s la vârsta pensionării.
Protagoniștii filmului Touch me not vin în România pentru a discuta deschis cu publicul despre problemele care au fost atinse și în lungmetrajul premiat cu Ursul de Aur la Berlin. Astăzi, 8 martie, încep dezbaterile Touch Me Not – Politicile corpului.
Diana Smeu privește Sub umbra părului sălbatic
Într-un hol îngust al unei locuințe din Turcia, Sinan (Dogu Demirkol) observă că-i lipsesc 300 de lire din buzunarul hainei, agățate în cuier. Atunci când strigă să-i fie înapoiați banii, ceilalți membri ai familiei intră, pe rând, în spațiul sufocant, fiecare cu discursul său defensiv. Acest lucru nu face decât să accentueze și mai tare înstrăinarea ostilă pe care Sinan, proaspăt absolvent de facultate, o trăiește odată întors acasă. Secvența reușește să coaguleze ireproșabil dinamicile menținute fără epuizare, pe tot parcursul noului film al regizorului Nuri Bilge Ceylan, Sub umbra părului sălbatic/The Wild Pear Tree (2019), un studiu critic și vigilent asupra evoluției societății turcești, destrămată între tendințe moderne și regresie conservatoare.

Încheiem această săptămână cu recenzia unui film despre care sincer nu am auzit, Weird City: Săracii bogați, un articol scris de cinefiltru care m-a lăsat cu dorința de a descoperi mai mult
„Ce fel de yoga e aia?”, se întreabă un locuitor deasupra liniei cînd ajunge dincolo și observă un om al străzii care doarme pe saltea, întins pe spate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.