Cea de-a XIX-a ediție a Bucharest International Film Festival (BIFF), va fi o sărbătoare cinematografică ce aduce lumea în București și nu o sărbătoare de o zi, pentru că BIFF îi va aștepta pe cinefili din 15 până pe 22 septembrie.
Conceput ca un festival deschis cinematografului de artă care încurajează curente cinematografice nou-apărute, descoperă talente și promovează tineri realizatori de film, Bucharest International Film Festival (BIFF) reprezintă prima mare competiție cinematografică de film de lungmetraj organizată la București și este co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul programului București acasă 2023.
Recunoscut pentru diversitatea și calitatea selecției sale, prezentând o gamă largă de pelicule care abordează teme actuale și universale, secțiunile celei de-a XIX-a ediții a Bucharest International Film Festival (BIFF) vor fi: Competiție, Panorama, Autori Români, Istorie și Cinema, Omagiu (anul acesta figura marcantă in memoriam adusă în lumina reflectoarelor va fi cea a marelui pianist japonez Ryuichi Sakamoto).
Filmele care vor purta amprenta BIFF 2023 vor rula anul acesta în patru locații: Sala Mare – ARCUB, Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Union și Grădina cu filme – Cinema & More – CREART și vor purta publicul prezent prin cele mai diverse și unice experiențe ale cinematografiei anilor 2022/ 2023.
Cele 18 ediții anterioare ale festivalului certifică necesitatea existenței unui asemenea eveniment în mediul cultural bucureștean prin prezența numeroasă a publicului, dar înseamnă și recunoaștere la nivel internațional prin invitați de notorietate precum: Vanessa Redgrave, Andrei Konchalovsky, Amos Gitai, Danis Tanović, Jerzy Skolimowski, Jan Harlan (producătorul lui Stanley Kubrick ), Radu Mihăileanu, Franco Nero, etc.
Pentru că nu mai este mult până atunci, hai să vezi ce au pregătit organizatorii pentru noi:
”Competiția Festivalului Internațional de Film de la București aduce în 2023 opt filme ale unor cineaști care au reușit să cucerească critica și uneori și juriile de la Berlinale, Cannes, Rotterdam, Sundance sau Locarno. Filme de debut riscante, proaspete și pline de viață, care ajung pentru prima dată în România și care vor avea o șansă la premiu, în cadrul celui mai important festival de lungmetraje din capitala țării, pentru a fi descoperite de publicul cinefil. Sunt filme care preiau ștafeta de la cele premiate anul trecut: Aftersun, Hit the Road, și bineînțeles, Falcon Lake, care a fost distribuit în țară în urma câștigării Premiului pentru cel mai bun film la BIFF”, a declarat Jose Cabrera, curatorul competiției BIFF 2023.
CELE ȘAPTE FILME CONFIRMATE DIN COMPETIȚIA BIFF-2023:
Totem regizat de Lila Avilés (Premiul juriului ecumenic – Berlinale 2023).
The Sweet East, în regia lui Sean Price Williams (nominalizat la Cannes Film Festival 2023 – Quinzaine des cinéastes).
Disco Boy, semnat de Giacomo Abbruzzese (Ursul de Argint Berlinale 2023 – Contribuție Artistică Remarcabilă Hélène Louvart).
Past Lives este un film scris și regizat de Celine Song care a avut premiera mondială anul acesta la Festivalul de Film de la Sundance și în Germania, la Festivalul Internațional de Film de la Berlin.
Inside the Yellow Cocoon Shell, regizat de Pham Thien An (trofeul Camera d’Or la cea de-a 76 ediție a Festivalului de Film de la Cannes).
Day of the Tiger (Tigru), regizat de Andrei Tănase (care a avut premiera mondială anul acesta la Festivalul de Film de la Rotterdam, nominalizat la Marele Premiu al Juriului în cadrul Festival premiers plans D’Angers 2023).
Ein schöner Ort (A Good Place), în regia Katharinei Huber (nominalizat la categoria Cineasti del presente din cadrul Festivalului de film de la Locarno 2023).
Nu voi intra în detalii cu fiecare film, dar îți las mai jos programul integral pentru a te decide singur în funcție de program, unde vei putea ajunge. După ce te-ai decis, să ne anunți și pe noi în comentarii, poate ne vedem la cinema.
Fiecare ediție BIFF aduce și posibilitatea de a participa la o serie de evenimente conexe extraordinare, fie că ne referim la întâlniri cu actori, regizori sau worshop-uri interesante, dintre care amintim:
Sâmbătă 16 septembrie, de la ora 11:00, la Cinema Muzeul Țăranului, după proiecția filmului Who Killed Kenya regizat de Nathan Lauer, va avea loc o sesiune de Q&A, susținută de membrii echipei de realizatori; de la 17:30, regizorul Liviu Mărghidan va fi prezent pentru a răspunde întrebărilor publicului după vizionarea peliculei Roz; iar de la 20:30, după Comoara Pierdută – Egregora a lui Andrei Chiriac, puteți participa la o sesiune de întrebări și răspunsuri.
CREART- Grădina cu filme – pelicula Vocea Ludmilei, de la 20:30, proiecția va fi urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri susținută de regizorul Gunnar Bergdhal și de protagonista filmului, ucraineanca Ignatenko Lyudmila Andriivna.
Duminică, 17 septembrie, de la ora 11:00 celebrul actor Daniel Nuță va susține un workshop actorie de film, la Cinema Muzeul Țăranului; iar de la 17:30, regizorul Liviu Mărghidan va susține din nou o sesiune de Q&A dar, de această dată, pentru filmul Castelul Crăiței. De la 18:30 pelicula Disco Boy, aflată în competiția pentru marele premiu BIFF, își așteaptă publicul la Cinema Union, în prezența regizorului Giacomo Abbruzzese care va răspunde întrebărilor celor prezenți.
ARCUB – Sala Mare, vă invită de la ora 19:00 să vizionați documentarul Valea Orbilor, în regia lui Ioan Ionescu, pelicula va fi urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri.
Luni, 18 septembrie, de la ora 18:30, regizorul Giacomo Abbruzzese va susține o nouă sesiune de Q&A tot pentru filmul Disco Boy, dar la Cinema Muzeul Țăranului.
ARCUB – Sala Mare, de la ora 19:00, după proiecția filmului Arsenia. Viața de Apoi, publicul va putea participa la o sesiune de întrebări și răspunsuri, în prezența regizorului Alexandru Solomon, iar de la ora 20:30 la CREART – Grădina cu filme, după vizionarea peliculei Comoara Pierdută – Egregora, sunteți așteptați la o sesiune de Q&A.
Marți, 19 septembrie, de la ora 18:30, un alt film aflat în competiție, Totem al regizoarei Lila Avilés care va fi prezentă pentru a răspunde întrebărilor publicul, va putea fi văzut la Cinema Union.
ARCUB – Sala Mare, de la ora 19:00 veți putea viziona documentarul Între chin și Amin al regizorului Toma Enache, urmând ca după să participați la o sesiune de întrebări și răspunsuri.
Miercuri, 20 septembrie, Cinema Muzeul Țăranului, va proiecta de la ora 18:30 pelicula Playback a regizoarei Iulia Rugină care va și susține o sesiune de Q&A, iar de la 20:30 sunteți invitați la Playback Retro Party cu DJ Sorin Lupascu.
Cinema Union, vă așteaptă de la ora 18:30 să vizionați A Good Place, film aflat și el în competiție, iar după, regizoarea Katharina Huber, recent premiată la Festivalul de la Locarno, va susține o sesiune de întrebări și răspunsuri.
De la ora 17:30, la Institutul Goethe, regizoarea Katharina Huber va ține un masterclass; de la 20:30, la CREART – Grădina cu filme, publicul este invitat să vadă documentarul Ultima Transhumanță, regizor Dragoș Lumpan, proiecție urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri.
Joi, 21 septembrie, de la ora 18:30 veți putea urmări avanpremiera filmului Boxing with Myself al Andreianei Mihail, proiecție urmată de o sesiune de Q&A.
Cinema Union – de la ora 18:30, regizoarea Lila Avilés va susține o nouă sesiune de Q&A, după filmul său Totem.
CREART – Grădina cu filme, de la ora 20:30 va găzdui reluarea filmului A Good Place, proiecție urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri din partea regizoarea Katharina Huber.
Vineri, 22 septembrie, de la ora 19:30 la Cinema Muzeul Țăranului va avea loc Gala de închidere a celei de-a XIX-a ediții a Bucharest International Film Festival cu pelicula La Bête, regia Bertrand Bonello, cu Léa Seydoux, George MacKay și Guslagie Malanda în rolurile principale. Filmul a avut premiera internațională la festivalul de la Veneția 2023.
Biletele pot fi achiziționate atât de la cinematografele partenere cât și online de pe eventbook.ro.