Călătoria fantastică a Maronei – un alt fel de a spune Te iubesc

Animest 14 ne-a adus în deschidere și în acest an o animație de lung metraj a Ancăi Daminan după Crulic – Drumul spre Dincolo din 2011 și Muntele magic în 2015. Călătoria fantastică a Maronei este cel mai nou film de animație al ei și a avut premiera românească la deschiderea Animest de vineri seară.

Anca Damian s-a remarcat în ultimii ani ca fiind printre puținele regizoare care mai realizează lung metraje de animație pe la noi. Acest lucru este superb ținând cont de evoluția animației românești în istorie, iar filmul de față, Călătoria fantastică a Maronei ne aduce aminte de animația românească așa cum a rămas ea ca blocată într-un moment din timp.

Stilurile de animație sunt îmbinate într-o manieră inedită fiind adânc traduse din stilul clasic de animație, cel desenat, pictat, colorat de mână. Spun că îmi aduce de aminte animația românească din trecut… și mă gândesc la un citat din însuși Ion Popescu Gopo:

“În primele mele desene animate am încercat să-l imit pe Disney. Cînd am văzut că nu pot să egalez perfecţiunea lui tehnică, am început să fac filme anti-Disney. Deci, frumuseţe -nu, culoare – nu, gingăsie – nu. Singurul domeniu în care puteam să-l atac era subiectul”.

Și cred cu tărie că acesta poate fi considerat un soi de manifest al animației românești, ceva ce ne putem asuma și îmbrățișa… ceva ce ne poate diferenția și deschide către noi orizonturi.

Desigur, asta nu insinuează că filmul Ancăi Damian, Călătoria fantastică a Maronei, este lipsit de aceste caracteristici. De fapt culoarea este un element caracteristc al acestui film. Frumusețea și gingășia Maronei te vor face să o îndrăgești imediat. Comentariile ei despre oamenii pe care îi întâlnește sunt filosofice și pline de înțelepciune, caracteristici pe care nu le-am fi intuit vreodată… căci nu știm ce gândesc cățelușii. Personajul este bazat pe un trăgaci emoțional trăit chiar de Anca Daminan care a salvat un cățeluș ce a fermecat-o din prima clipă.

Cu boticul ei negru, în formă de inimă, Marona este rezultatul unei povești de iubire dintre un dog argentinian și o metisă atrăgătoare. Cățelușa realizează o trecere în revistă a vieții sale care lasă urme profunde în viețile stăpânilor care, rând pe rând, o primesc în familiile lor. Marona m-a impresionat până la lacrimi și m-a făcut să o îndrăgesc până la acel punct în care mi-aș fi dorit să fiu parte din poveste. Personajul este adorabil animat, emoția transmisă este covârșitoare.

Explozia de culoare și îmbinarea de forme și mișcări este una fascinantă și reușește să mă ducă în altă lume. Filmul este prezentat prin ochii dulci ai cățelușei, vedem felul în care ea vede lucrurile, ascultăm gândurile ei și ne învârtim alături de ea printre picioarele îmbârligate ale personajelor din viața ei. Are pe rând mai mulți stapâni, unii care o îndrăgesc din prima, alții cărora le câștigă respectul, iar călătoria ei este una presărată cu o mulțime de întâmplări povestite cu șarm, înțelepciune și imaginație.

Filmul, o producție Belgia – Franța – România, este original dublat în franceză și, într-un fel, cred că această limbă oferă dramatism și o notă aparte în acest caz. Călătoria fantastică a Maronei a avut premiera internațională în luna iunie, la Annecy, cel mai mare Festival de Film de Animație din lume, unde filmul a fost inclus în competiția oficială. Iar, începând de azi, poate fi vizionat în cinematografele din România fiind distribuit de Aparte Film.

Iată discursul Ancăi Damian din deschiderea Animest 14 și apoi alături de echipă, iar la final poti viziona și traierul dublat în română al filmului Călătoria fantastică a Maronei.

În cadrul Festivalului Animest mai poți viziona Călătoria fantastică a Maronei vineri, la ora 17:00 la Cinema Elvira Popescu. Biletele pot fi achiziționate aici.

 

One thought on “Călătoria fantastică a Maronei – un alt fel de a spune Te iubesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.