Caravana filmului românesc Câmpina 30 mai – 1 iunie

La sfârșitul lunii mai, când primăvara se îngână cu vara, Caravana filmului românesc ajunge în orașul lui Nicolae Grigorescu și Bogdan Petriceicu Hașdeu, cu un buchet de filme pentru toate gusturile și toate vârstele. Primăria Municipiului Câmpina invită publicul de toate vârstele la Casa Tineretului, în perioada 30 mai – 1 iunie, pentru a viziona unele dintre cele mai frumoase filme românești. La Câmpina, Caravana filmului românesc se derulează în cadrul proiectului CâmpinArtelor, inițiat de Primăria Municipiului Câmpina.

Pe 30 mai, mijlocul zilei este rezervat prichindeilor și elevilor. De la ora 10.30, proiecțiile încep cu Maria Mirabela ce sunt, de fapt, Maria și Mirabela, două fetițe jucăușe, care trec prin aventuri nemaivăzute, în pădurea fermecată, unde licuricii, broscoii și fluturii vorbesc cu Zâna Pădurii. Maestrul necontestat al filmului românesc, regizorul Ion Popescu Gopo, a construit și aici o poveste fermecată, un basm S.F. în care personajele vii și cele de desen animat se mișcă și vorbesc cu egală îndreptățire, în lumea lor minunată.

Mare mi-ar fi mirarea dacă ar mai fi cineva care să nu știe cine a fost Decebal, dar ce o făcut și cum o poate afla din coproducția româno-franceză Dacii (de la ora 12:15 și 14:00), filmul istoric  în care regizorul Sergiu Nicolaescu și neasemuitul actor Amza Pellea l-au portretizat pe regele dacilor Decebal la dimensiuni monumentale.  Scenele de luptă dintre daci și romani, o poveste de dragoste “la nivel înalt”, spionaj în lumea antică și mirajul aurului dac, ce pune în mișcare o acțiune alertă fac din această peliculă, cel de al patrulea cel mai vizionat film din toate timpurile, o operă interesantă și utilă.

În seara aceleiași zile de 30 mai, de la ora 18.00, îi așteptăm pe cei maturi, cu Dimineața care nu se va sfârși, o dramă din 2016, scrisă și regizată de Ciprian Mega. Este primul lungmetraj al acestui preot-cineast, după ce, în anul anterior, scurtmetrajul său Nunta lui Iov a fost selectat la Festivalul de la Cannes.

Ca absolvent de Teologie, Ciprian Mega privește lumea printr-o grilă creștină. Ca cineast, o vede încărcată de toate problemele ei, cum sunt violența, migrația, relațiile de putere interpersonală. Avem aici povestea unei (anti)eroine care, abuzată de tatăl vitreg și devenită victimă a traficului de carne vie, reușește să-și construiască o rețea de influență în Cipru, unde s-a stabilit, lucrând cu aplicație la cercul ei de oameni importanți, care o frecventează. O prostituată de lux, care își întreține familia din România. Una din milioanele de emigranți români care trimit bani acasă, până nu demult la concurență cu investițiile străine directe în economia românească. Dar un eveniment o face să-și schimbe planurile.  Filmul surprinde cu minuție și portretul micii comunități românești din Cipru, surprinzându-i neputința de a avea o relație normală cu autoritățile țării pe care au părăsit-o. Pelicula a câștigat Premiul Special al Juriului, la Festivalul de Film de la Sankt Petersburg, iar la Sevastopol, Premiul de regie.

Pe 31 mai, de la ora 10.30, cei mici sunt invitați la un film pentru ei: Novăceștii. Istoria în film de animație, pentru copii, pe înțelesul copiilor! Inspirat de legenda populară, regizorul Constantin Păun a desenat și animat eroii din familia lui Baba Novac, prinși în lupte, pe fondul conflictelor dintre turci și români, în secolul al XVI-ea.

Novăceștii | Cinemaraton

În aceeași zi, liceenii sunt așteptați la prânz, ca să și vadă, după ce au învățat la școală, de la 12:15  comedia D’ale carnavalului, cu mari actori ai teatrului și filmului românesc: Grigore Vasiliu Birlic, Alexandru Giugaru, Ion Lucian. Acest film dă viață încurcăturilor amoroase din lumea mahalagiilor inimoși, aventuri produse în jurul unui fante frizer. Putem să ne închipuim că, dacă ar fi existat telefoane mobile, aceste confuzii comice nu s-ar fi produs. Filmul ne mai oferă și prilejul ca, peste timp, să-i cunoaștem pe câțiva dintre uriașii actori ai acestui neam.

Seara, e rândul părinților să vadă o peliculă relativ recentă, din 2014: Ultimul zburător (de la ora 18.00). Pentru acest film fantastic, autorul (scenarist și regizor) Ovidiu Georgescu s-a inspirat dintr-un mit al literaturii populare, care a stat și la baza unor opere literare importante, între care cea a romanticului Mihai Eminescu, capodopera Luceafărul. Că adolescența este, pentru oameni, vremea trezirii simțurilor, nu se îndoiește nimeni. Dar înțelepciunea populară a construit un personaj aparte pentru a simboliza această înflorire a sufletului copilelor străbătute de primii fiori ai iubirii. Iar acesta este Zburătorul (cu “plete negre”, la Eminescu). Desigur că acest filmul este o variantă modernă a trecerii de la copilărie la maturitate, a legendei și a personajelor ce trăiesc atât de viu, în imaginarul colectiv. Indiferent în ce forme se produce azi această “deșteptare a primăverii”, că suntem sau nu conștienți de ea, o trăim cu toții.

De ziua lor, pe 1 iunie, de la ora 10.00, copiii au întâlnire cu neamul pisicesc și cel șoricesc, într-o animație plină de umor și antren, cea semnată de Victor Antonescu. Inspirat dintr-un roman pe care îl citeau toți copiii, Cei trei mușchetari ai lui Alexandre Dumas, el transpune conflictele de dragoste și de putere din lumea oamenilor în lumea pisicilor (aristocrate, da) și a șoriceilor bătăioși și purtători de cizmulițe cavalerești.

Uimitoarele aventuri ale Muschetarilor - YouTube

Liceenii de azi sunt invitați să-i cunoască pe frumoșii liceeni din 1985, în filmul lui Nicolae Corjos, Declarație de dragoste (ora 12:00), un fel de Romeo și Julieta modernă. El este un băiat serios și premiant, dintr-o familie înstărită de intelectuali, ea este “cea mai cea” din școală și provine dintr-o familie cu probleme, cu un tată cam bețiv. O bătaie din motive de onoare, la școală îi schimbă temporar traiectoria tânărului studios. Dragostea celor doi adolescenți va învinge oare circumstanțele potrivnice?

În seara zilei de 1 iunie, Caravana filmului românesc aduce pe ecranul Casei Tineretului, de la ora 19.00, unul din cele mai intense psiho thriller-e ale ultimului deceniu, filmul Live.

Vlad Păunescu, apreciat director de imagine și creatorul Castel Film, una din cele mai puternice case de producție din România, și-a asumat în Live și rolul de creator, scriind și regizând această peliculă, ce pune lumina reflectoarelor pe o lume pe care autorul o cunoaște bine: cea a televiziunii și a politicii românești de azi.

O prezentatoare TV de succes, Ema, cercetează, pentru o anchetă jurnalistică al cărei rating o interesează, un caz fierbinte, ce se dovedește a fi mai complicat decât ar fi crezut. Fiindcă afacerile în România nu se fac doar cu bani, ci mai ales cu legături politice.

Așa că teleasta, căutând cu încăpăținare și profesionalism, să desfacă ițele afacerii cercetate, ce implică oameni avuți și politicieni veroși, va străbate un drum anevoios, prin păienjenișul țesut în jurul ei.

Dacă va ieși învingătoare în această lume atât de românească în confuzia de valori și corupția pe care le- a așezat la baza construcției sociale, rămâne să aflați la finalul acestei povești, în care, ca în toată societatea, promiscuitatea morală pare a fi un pandant obligatoriu al avuției și a luxului.

Iar dacă Ema va câștiga bătălia, ce va face cu războiul?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.