Caravana Filmului Românesc poposește într-un loc frumos

Caravana Filmului Românesc poposește într-un loc frumos cum numai istoria îl poate descrie. Îți voi spune unde, dar poate ghicești înainte să citesti…

Caravana cu filme se oprește de această dată undeva în sud-estul României, pe partea stângă a cursului brațului Borcea al Dunării,

Așa a fost decis, ca Ștefan cel Mare care a purtat lupta de la Vaslui să poposeasca printre descendenții călărașilor care asigurau corespondența cu Constantinopolul.

Acest loc, ales aparte cu o istorie uneori profund uitată se regăsește undeva unde nu-i nici sat, dar nici oraș, un loc pașnic și curat în care toată lumea se cunoaște și se salută politicos pe stradă – în Călărași.

În perioada 30 mai – 1 iunie, spectatorii de toate vârstele sunt invitați la Sala de Spectacol „Barbu Știrbei” a Centrului Județean de Cultură Călărași pentru a se deconecta de la rutina zilnică.

Accesul publicului este liber, la toate proiecțiile, în limita locurilor disponibile!

Programul începe duminică, 30 mai, de la ora 18.00, în atmosfera de poezie sonoră pe care o aduce Walter Ghicolescu, într-un concert folk dedicat întregii familii.

După concert, de la ora 19.00, este programat filmul istoric „Ștefan cel Mare – Vaslui 1475”, regizat de Mircea Drăgan, în care au jucat Gheorghe Cozorici, Gheorghe Dinică, Violeta Andrei, Florin Piersic și Ana Széles în rolurile principale.

Filmul a avut premiera în anul 1975 și fost realizat cu ocazia celebrării a 500 de ani de la bătălia de la Vaslui, din anul 1475 și reconstituie contextul istoric și atmosfera acelor vremuri.

Dacă nu te temi de ideea de a vedea un film vechi, cu toate că se află într-un raport CNC din 2006 care îl clasa în Top 10 cele mai urmărite filme românești, te provoc să te alături celorlalți cinefili pentru a vedea rezultatul unei lupte pentru care au lucrat în jur de 30 de mii de figuranți.

Luni, 31 mai, cei mai fericiți cinefili din Călărași vor fi cei care post scăpa de la muncă mai devreme deoarece de la ora 18.00, va rula comedia „Zâmbet de soare”, Filmul regizat de Elisabeta Bostan spune povestea unor elevi din clasa a-XII-a, care „evadează”, prin intermediul muzicii, încercând să scape de stresul examenului de bacalaureat. Astfel, pășind pe tărâmul fanteziei, ei devin personaje de basm, iar profesorii lor devin zmei sau împărați… În această fantezie muzicală, alături de Mircea Diaconu mai pot fi văzuți Bianca Brad, Carmen Galin, Tudor Petruț.

Dacă nu ai avut până acum plăcerea de a vedea “Zâmbet de soare”, ți-l recomandăm cu drag deoarece pe noi ne-a surprins plăcut. Filmul seamănă din unele perspective cu Chitty Chitty Bang Bang, Grease și Liceenii, supradozat muzical, fantezist precum orice basm cu prințese, zmei și cavaleri porniți în căutarea afirmării și a fericirii. Din punct de vedere muzical filmul ne amintește puțin și de producții din ultimii ani precum Into the Woods.

Are melodii voioase și care rămân întipărite în minte și ulterior te surprind cântându-ți în gând fără să vrei. Dacă ar cânta cucul odată?

PS: Garantâm că este o plăcere să vezi acest film dacă urmează să dai bacalaureatul sau dacă deja l-ai dat.

Pe 1 iunie, de la ora 17.00, copii, părinți și bunici sunt așteptați tot la Sala de Spectacol „Barbu Știrbei” a Centrului Județean de Cultură Călărași unde vor avea întâlnire cu „Maria Mirabela”. Mii de copii s-au bucurat de-a lungul timpului de povestea fantastică a celor două fetiţe, încredinţată de premiatul de la Cannes, regizorul Ion Popescu-Gopo, actorilor, dar şi personajelor animate. Acestea prind viaţă prin vocile unor mari actori români: Gilda Manolescu (Maria), Medeea Marinescu (Mirabela), Ion Popescu Gopo (Moş Timp), Anda Călugăreanu (Oachi), Alexandrina Halic (Omide), Dem Rădulescu (Regele Omizilor).

Accesul publicului este liber, la toate proiecțiile, în limita locurilor disponibile!

Desfășurarea evenimentului implică respectarea tuturor măsurilor de siguranță pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2.

Vă dorim vizionare plăcută și, pentru cei mici, inclusiv cei mari cu spirit de copil, La multi ani cu ocazia zilei de 1 Iunie!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.