Salut. La finalului anului am dat drumul la cel mai mare concurs Cinefilia de până acum. Am adunat pentru cinefili nu mai puțin de 60 de premii tematice. Dorim să mulțumim încă o dată celor care ne-au dat o mână de ajutor la premii: Provideo, Happy Cinema și Cineplex. O parte dintre premii au fost strânse la lansări de filme din ultimii ani sau achiziționate de noi special pentru această ocazie. Am citit în aceste zile cu atenție cele aproape 1700 de răspunsuri oferite de cei 75 de concurenți (dintre care 63 integraliști) A fost o provocare, să știi!
2020 a fost un an complicat. Cinematografele au fost închise aproape 9 luni din 12 și filmele noi au fost foarte puține. Cu toate astea, ne-am gândit să nu lăsăm acest lucru să ne încurce. Am apelat la amintiri, la nostalgie pentru a realiza acest concurs. Și ce este mai nostalgic decât completarea unui Oracol? Ce de lucruri fascinante aflam din Oracole în adolescență! Ei… sper că ți-a plăcut experiența! Mulțumesc tuturor care au participat. M-ați uns pe suflet cu răspunsurile voastre și am învățat o mulțime de lucruri despre voi, pasiunile voastre cinefile și probabil despre subiectele pe care le-ați citi pe site.
Am citit o mulțime de răspunsuri superbe. Am fost și în situația de a alege și dintre 10-12 finaliști la o întrebare. Sperăm totuși că am ales cele mai interesante și complete răspunsuri. Pentru că am fost impresionați de multitudinea de răspunsuri frumoase și deosebite, am decis să acordăm premii suplimentare surpriză următoarelor categorii. Unii dintre concurenți au avut un parcurs constant de răpunsuri care ne-au fermecat, însă am decis că, deși ar merita să câștige mai multe runde, să adăugăm premii suplimentare surpriză. În plus, am avut, pe lângă noi abonați și câțiva cititori fideli, care ne urmăresc prin email de cel puțin un an. Și în această situație am decis premii suplimentare surpriză. A treia suplimentare este pentru cei care ne-au trimis răspunsuri în prima oră de concurs și au întâmpinat o mică eroare tehnică. Fix cum am deschis concursul ne-am lovit de o bubă de cod pe care am remediat-o super rapid, am primit vreo 2 emailuri goale, fără răspunsuri. Am contactat acești concurenți, ne-am cerut scuze pentru situație și am decis încă de atunci că vom oferi premii suplimentare surpriză dacă au completat încă o dată Oracolul. Și ne ținem întotdeaua de promisiune.
Știm că nu a fost ușor de completat. 24 de întrebări complexe sunt o provocare. Și nu vor fi uitate. Ținem Oracolul Deschis pentru oricine dorește să îl completeze, desigur, fără premiile incluse, căci ele se dau azi. Dacă ai participat la concurs și dorești să îți îmbunătățești răspunsul, poți să ne scrii în începutul noului răspuns (completare răspuns) sau (schimbare răspuns). De ce menționez asta? Pentru că în urmăroarele săptămâni vom publica articole actualizabile cu fiecare întrebare și răspunsurile aferente pentru a putea fi citite de oricine dorește.
Acestea fiind spuse, iată răspunsurile câștigătoare pentru cele 24 de întrebări, iar la final vom pune lista cu cei 20 de câștigători Random.
1 din 24. Care a fost primul film vazut la cinema? Povestește-ne despre prima ta impresie, despre atmosfera și filmul respectiv.
Poate că a fost un blockbuster de succes la vremea aceea, poate ai mers pentru a vrăji o fată, sau poate pur și simplu ai aterizat din întâmplare la cinema cu părinții sau prietenii.
Sunt sigură că primul film la cinema este o amintire pe care o rememorezi cu plăcere și de aceea am ales pentru tine un roman care a inspirat una dintre seriile de filme cele mai populare, James Bond – 007. Cartea Goldfinger de Ian Flemming este una dintre poveștile cele mai cunoscute ale francizei, iar în filmul Goldfinger, rolul agentului 007 este interpretat de Sean Connery. Cartea de față este nouă și tradusă în limba română.
În timp ce Agentul 007, James Bond investighează tranzacțiile ilegale ale unui magnat al aurului, el descoperă un complot pentru a contamina rezervele de aur ale SUA din Fort Knox.
Mai multe despre povestea filmului poți citi în articolul nostru despre Sean Connery în rolul lui James Bond. Toate filmele cu James Bond au fost introduse recent pe platforma HBO Go.
Iată răspunsul oferit de Denisa Neațu:
2 din 24. Care este citatul tau din film favorit si de ce?
Oh… citate! Sunt oameni care pur și simplu nu se pot abține să nu îți ofere din când în când un citat celebru dintr-un film. Sunt sigură că și tu ai sesizat anumite replici din filme care ți-au rămas pe retină dintr-un anumit motiv și pe care ești nerăbdător să le împărtășești la momentul potrivit. Iată că acum este un bun prilej să ne spui un citat care te-a impresionat și care este reacția pe care ai avut-o în momentul în care l-ai auzit. Cine l-a spus, în ce context? Care a fost energia transmisă de acest citat? Cum te-a influențat?
Unul dintre citatele celebre și ultra-cunoscute în lume este al vestitului Terminator, film ce a avut premiera în 1984 și care a fost atât de popular încât seria a avut anul trecut lansarea celui de-al șaselea film. Arnold Schwarzenegger a fost genial în rolul de Terminator și replicile sale celebre nu au nevoie de nicio introducere. De aceea, premiul acestei întrebări este cartea Terminator. Țin să menționez că această carte nu este una nouă, prezintă ceva urme de uzură, conținutul fiind versiunea scrisă a poveștii primului film. Cartea este tradusă în limba română.
Iată răspunsul oferit de Ivan Nicoleta:
3 din 24. În ce film ți-ai fi dorit să poți juca și în ce moment al filmului ai fi intervenit?
Ah, jocul! Nu mă refer strict la dorința de a deveni actor de cinema, ci mai degrabă la a te identifica într-un fel cu personajele și/sau acțiunea din film și a-ți imagina că schimbi povestea prin prezența ta în film. Cum le-ai schimba? Cine esti în filme? Personajul bun? Personajul rău? Eroul zilei sau poate cel care schimbă complet direcția filmului?
De aceea am ales pentru tine Ready Player One, un film SF din 2018 ce pleacă de la premisa că în viitor oamenii vor petrece mai mult timp decât orice în lumea virtuală a jocurilor video.
Atunci când creatorul unui joc virtual numit OASIS moare, el lansează o provocare post mortem către toți jucătorii din acest univers digital. Cine va găsi easter-egg-urile plasate de el în joc, va dobândi întreaga lui avere și controlul total asupra jocului.
Iată răspunsul oferit de Daniel Lipara:
4 din 24. Care este melodia pe care atunci când o auzi te face instant sa te gandesti la o scenă dintr-un film sau chiar să te comporti exact ca in scenele ilustrate in filmul respectiv. Ce film…? Ce atitudine…?
Ai dansat vreodată pe stradă? Fii sincer… ai fredonat Singing in the rain mergând prin ploaie? Ai ascultat vreodată o formație pentru că ți-a atras atenția o melodie într-un film?
Muzica face parte dintr-un film, îl întregește și îl îmbunătățește, îi dă culoare. Sunt tare curioasă care este muzica ta favorită din filme. Nu mă refer neapărat la filme muzicale, ci și la filme obișnuite care au reușit să implementeze anumite melodii în ele astfel că recunoști filmul din prima încercare după notele muzicale de început. Și apoi… le fredonezi toată ziua, nu-i așa?
Am ales pentru tine revelația muzicalo-cinefilă a lui 2018, Bohemian Rhapsody. Rami Malek a avut o interpretare fulminantă, ce i-a adus un premiu Oscar binemeritat. Muzica trupei Queen a fost timp de mulți ani prezentă în filme, iar în acest film străluceste într-un mod (A kind of) magic.
Iată răspunsul oferit de Ana M Marin:
5 din 24. Care este actorul tău favorit si care sunt rolurile în care consideri că a excelat? Argumentează ideile.
Sunt mulți actori pe care îi urmărim cu mare interes pentru că, indiferent de filmele în care au jucat, au reușit să aducă un plus de valoare prin rolurile lor interpretate ireproșabil. Ce te atrage la un astfel de actor? Cum îl caracterizezi și ce te face să îl urmărești de fiecare dată când auzi că a mai jucat într-un film? Contează viața personală a actorului în aprecierea sa ca actor?
Alegerea unui premiu potrivit pentru această întrebare nu putea să fie decât DVD-ul filmului Hook din 1991, un film clasic pentru oamenii care se simt copii chiar și atunci când cresc.
Când Căpitanul Hook îi răpește copii, Peter Pan trebuie să se întoarcă în Neverland și să își redescopere spiritul tânăr pentru a ține piept vechiului inamic.
Hook este un film de familie puternic, cu o interpretare surprinzătoare!
Iată răspunsul oferit de Andreea Piglea:
6 din 24. Care este filmul românesc din noul val cinematografic pe care ni-l recomanzi pentru că ți-a plăcut. Cum vezi noile filme românești? Cum ți se pare că evoluează cinematografia autohtonă?
În anii de după Revoluție, cinematografia românească a început, destul de timid, ce-i drept, să se reinventeze, să producă titluri tot mai interesante și premiate. Anul acesta a culminat cu nominalizăile a două documentare românești la Premiile Europene de film, dintre care a câștigat filmul colectiv. Șansele ca acest film să între în listele de la Oscaruri este mare, ma ales că însuși Barak Obama l-a apreciat ca fiind în lista sa de filme preferate din acest an.
Întorcându-mă la oile noastre, la concurs, am ales pentru tine un film românesc din 2016, filmul Câini. Regizat de Bogdan Mirică, filmul îi are în distribuție pe: Dragoș Bucur, Vlad Ivanov și Gheorghe Visu. Acțiunea se desfășoară într-o zonă din sectorul dunărean al frontierei româno-ucrainene, unde grupările de contrabandiști fac legea. Roman, un tânăr de la oraș, ajunge într-un sat izolat din Dobrogea, unde are de gând să vândă pământul moștenit de la bunicul său care a murit cu câteva luni în urmă. În timp ce face demersurile pentru vânzarea moșiei, Roman devine, treptat, martorul unor evenimente bizare.
Filmul Câini s-a bucurat de o mare priză la critici și a fost nominalizat și premiat la o mulțime de premii cinefile naționale și internaționale.
Iată răspunsul oferit de Andreea Barbu:
7 din 24. Daca ai putea sa iei un dvd cu un film pe o insulă pustie pentru toata viata, ce pelicula crezi ca nu te-ar plictisi niciodata și de ce?
Sunt filme pe care le revezi foarte des, la fel cum este, de exemplu, franciza Singur Acasă, care a reușit, din nou, să doboare recordurile la audiențe. Nimeni nu își mai amintește exact de câte ori a văzut aceste filme, însă tot ce se știe este că sunt filme care dau o stare de bine, care, de ori de câte ori l-ai vedea îți va aduce aceeași stare, astfel încât l-ai vedea și timp de o viață întreagă și tot nu te-ai sătura de el.
Desigur, nu vreau să te influențez să alegi Singur Acasă, Dar sunt curioasă cu ce film te-ai aventura pe o insulă pustie.
Pentru această provocare îți propun o miniserie franțuzească din 2003, Robinson Crusoe.
Robinson (Pierre Richard), un modest fermier din America, este cooptat în calitate de ghid și reprezentant al armatorului în echipajul unei corăbii care aduce sclavi din Africa. Pentru că intra în conflict cu secundul navei, care vrea să deturneze încărcătura și să-și însușească câștigul, este debarcat cu forța pe o insulă pustie. Cum nicio navă salvatoare nu își face apariția, Robinson este nevoit să-și amenajeze un adăpost, iar cu timpul reusește să-și creeze condiții de viață aproape civilizate. Când câteva bărci de canibali debarcă pe insula îi pune pe aceștia pe fugă cu ajutorul armei și îl salvează pe prizonierul lor, devenit apoi învățăcel și tovarăs credincios, Vineri, care îl va însoți și după reîntoarcerea în civilizație.
Iată răspunsul oferit de Almona:
8 din 24. Care este cel mai recent film vazut în cinema si cum ți s-a părut experiența? Ai ajuns la cinema în timpul pandemiei? Impresii? Dor de cinema?
Știu, sunt multe întrebări într-una singură, însă direcția este aceea. Știu că nu toată lumea a avut curaj să meargă la cinema în această toamnă atât în interior, cât și în aer liber. Însă dacă ai avut un prim film văzut cândva în cinema, cu siguranță ai mai ajuns în acest loc din când în când. Suntem de părere, în continuare, că nici măcar pandemia nu ne poate stinge pasiunea de a vedea filme, chit că momentan le vedem acasă, pe dvd, la Tv sau la cinematografele online, serviciile de streaming și VOD. Te-aș întreba și ce filme consideri că nu le-ai fi putut vedea decât în cinema, așa că mă rezum la care și cum a fost cea mai recentă experiență a ta într-un cinema?
Salvați soldatul Ryan – Saving Private Ryan (1998) este propunerea mea pentru această întrebare. Este considerat unul dintre cele mai bune filme de război din toate timpurile și a câștigat 5 premii Oscar, două Globuri de Aur și multe alte distincții cinefile, fiind cuprins în top AFI 100 cele mai bune filme. A readus genul de film de război în atenția publicului și detaliile culturale, istorice și estetice au fost bine porționate, documentate și plasate.
După aterizările din Normandia, un grup de soldați americani pătrund în spatele liniilor inamice pentru a salva un parașutist al cărui frați au fost omorâți.
Iată răspunsul oferit de Denisa Neațu:
9 din 24. Care este un film pe care l-ai vazut în copilărie și ți s-a părut la acel moment genial, dar care nu a trecut testul timpului și acum, că l-ai revăzut după mulți ani, nu îți mai place? Ce ți-a plăcut atunci și acum nu? Să îndrăznesc să întreb și învers?
Nu este un secret că vizualizăm lumea diferit atunci când suntem mici și uneori lipsa de repere și, în fond, experiență, ne face să catalogăm diferit câte un film sau altul. Efectele de acum 30-40 de ani nu se aseamănă cu cele din zilele noastre și un film poate părea azi fad sau fals.
Se poate întâmpla și invers, de altfel, să nu îți placă un film când ești copil, iar când îl vezi ca adult să consideri că prima dată nu l-ai înțeles pe deplin.
Am ales filmul Baieti buni din 2019 pentru acest premiu pentru simplul fapt că nimic nu e ce pare a fi. Cert este că vei râde foarte mult.
Comedia este produsă de Seth Rogen și Evan Goldberg (scenariștii comediilor Superbad, Pineapple Express și Sausage Party) și spune povestea a trei puști de clasa a șasea care trec din belea în belea. Băieții chiulesc de la școală și intră într-o avalanșă de decizii, una mai proastă ca alta.
Iată răspunsul oferit de Daniel Lipara:
La polul celalalt, as nominaliza “Lista lui Schindler”, un film care prezinta viata unui industrialist neamt care salveaza de Holocaust mai multi refugiati evrei, polonezi, dandu-le un loc de munca in fabricile pe care le detinea. Poate nu mi-a atras atentia in copilaria din cauza subiectului pe care nu-l simteam inca, poate din cauza ca filmul e filmat alb negru, poate din alte motive. Cert este ca, in anii ce au trecut l-am revazut cu alti ochi, am simtit fiecare scena altfel, fiecare emotie intr-un mod cu totul aparte, poate si pentru ca stiam mult mai bine ce a insemnat pentru Oskar sa-i ajute pe evrei, stiind ce i se poate intampla daca se afla. Iar emotia asta este prea puternica sa nu conteze in timp.
10 din 24. Ce film sau gen de filme vezi atunci când ești cuprins de stări ceva mai deprimante? Cum te influențează?
Așadar, care este medicamentul tău cinefil? Unii urmăresc comedii romantice, alte persoane filme siropoase pentru a le ajuta să se descarce, alții poate văd un horror, sau drame, sau poate chiar desene animate. De ce alegi ce alegi? În ce mod te ajută?
Consider că Marele Uriaș Prietenos, zis și BFG este un film care ne unge pe suflet și poate fi, cu siguranță un film-medicament.
Steven Spielberg a regizat și produs această adaptare a cărții lui Roald Dahl sub umbrela Disney. BFG spune povestea lui Sophie, o fetiță orfană de 10 ani care se împrietenește cu un uriaș blând care îi arată lumea magică a uriașilor. Dincolo de acest lucru, fetița reușește să oprească un uriaș mâncător de oameni de la atacul către lumea ei.
Iată răspunsul oferit de Groza Mirela:
11 din 24. Ce preferi? Filme făcute după jocuri, sau jocuri făcute după filme? Ce jocuri ar trebui să fie transformate în filme și ce filme ar trebui dezvoltate ca jocuri? Argumentează!
Evoluția efectelor CGI transformă filmele în adevărate opere de artă digitală. Nici industria jocurilor pe calculator nu se lasă mai prejos, avem parte de jocuri foarte realiste și cu povești complexe. Unde pui că și nostalgia unor jocuri mai vechi este explorată de cinematografie. Toate poveștiile copiilor, azi adulți, care au jucat zi de zi diverse jocuri devenite azi clasice sunt transpuse și tranformate în filme interesante.
Warcraft. Începutul este un film din 2016 care a fost bazat pe o celebră serie de jocuri pe calculator. L-am ales special pentru a fi promotorul unei, sper eu, discuții interesante.
Lupte cumplite zguduie planeta Azeroth, căci oamenii trebuie să înfrunte orcii pentru a înclina o dată pentru totdeauna balanța unei confruntări milenare. Oamenii se unesc în Alianța condusă de Anduin Lothar (Travis Fimmel), un erou de război care a sacrificat totul în luptă. Cu regele Llane Wrynn și regina Taria de partea sa, Anduin trebuie să facă tot ce-i stă în puteri pentru ca omenirea să câștige războiul. De cealaltă parte a baricadei se află Orgrim, liderul Hoardei de orci, și el dispus să sacrifice totul pentru a-și salva poporul și familia de la dispariție. Orgrim se va dovedi un redutabil inamic în războiul ce va schimba o dată pentru totdeauna Azeroth.
Iată răspunsul oferit de Emil Calinescu:
12 din 24. Care este diferența dintre un horror și un thriller în viziunea ta? Unde se termină unul și începe celălalt? Pe care îl preferi?
Îți amintești atunci când erai copil și la o scenă care se anunța înfricoșătoare te ascundeai după canapea, sau puneai pătura în cap auzind muzica plină de suspans? Care este gradul de teamă și rezistență la un film horror și cum consideri că un thriller reusește să baleteze cu elementele de suspans și tresărire? Ajungi adesea să consideri un thriller ca fiind horror sau mănânci filme de groază la micul dejun?
Pentru această întrebare am ales filmul deja clasic Incoruptibilii – The untochables din 1987. Filmul a fost regizat de Brian De Palma, iar din distribuție fac parte Kevin Costner, Sean Connery, Andy Garcia și Robert De Niro.
În timpul prohibiției în Statele Unite, agentul federal Eliot Ness pornește într-o misiune dificilă împreună cu o echipă mică aleasă de el – să îl oprească pe gangsterul Al Capone.
Iată răspunsul oferit de Alina Lupu:
13 din 24. Care este animația ta favorită și de ce?
Animația este o ramură deja distinctă a cinematografiei și a reușit să impresioneze, încă de la începuturile sale, atât copiii, cât și adulții. Există animații pentru toate vârstele și gusturile.
În fiecare an, la Animest descoperim noi animații care ne fascinează, genuri de exprimare a unor povești cu ajutorul animației. Fiecare dintre noi a crescut cu o generație diferită de animații fermecătoare. Astă nu înseamnă că nu ne mai uităm la animații și acum. Tu ce gen de desene animate preferi?
My Little Pony – Filmul din 2017 a reușit să sudeze relația multor copii cu jucăriile lor, stârnindu-le creativitatea și fascinația pentru poneii colorați și prietenoși. Este un film dulce și vesel, numai bun pentru fanii acestei francize.
Iată răspunsul oferit de Ion Andreea:
14 din 24. Zi-mi un serial sau sitcom pe care vrei sa-l recomanzi pentru că te captivează în așa mod încât nu îl poți lăsa din binging.
Știi seara aia, când te-a convins să te uiți și tu la un episod? Și după aceea a mai fost unul, și a mai fost unul, și în final ai spus… Ne mai uităm la unul înainte să ne culcăm? Fie că preferi sa te uiți la seriale care s-au terminat (pe 27 decembrie se termină Bani negri pe HBO Go) sau îți place suspansul și emotia oferită de vizionarea episoadelor pe măsură ce apar, și nu suporți să nu il vezi cand a apărut pentru ca esti sigur că vei da de cineva care iti va da spoilere, cu siguranță îți amintești acea primă noapte când te-a „furat” și care te-a făcut fan al serialului. De ce acel serial? Ce îl face atat de special și ce te tine lipit de monitor sau televizor de fiecare dată cand rulează un episod?
Serialul Doctor Who este cel mai vechi serial SF din lume care încă este difuzat. Aventura în timp și spațiu a Doctorului, un extraterestru de pe planeta Galifrey, a debutat prima dată în casele britanicilor în 1963, iar pe parcursul anilor, serialul a strâns fani în întreaga lume. Doctorul călătorește cu un Tardis, o navă al cărui nume traduce prin „Time And Relative Dimension In Space”. Prin urmare, fiecare episod se poate petrece oriunde și oricând. Doctorul este un Lord al Timpului care atunci când îi sosește vremea să moară, se regenerează într-o nouă față și o nouă personalitate, păstrând totuși amintiri din viețile sale anterioare. Acest truc a asigurat longevitatea serialului, dar și interesul ridicat asupra seriei. Doctorul este un pacifist convins care s-a atașat de Pământ și face tot posibilul să îl protejeze de invazii extraterestre periculoase sau de anomalii care ar putea pune oamenii în pericol. El călătorește împreună cu unul sau mai mulți companioni care îl ajută să rezolve mistere. Sunt multe… multe de povestit despre Doctor Who, însă la o dată viitoare… Până una-alta am pus la concurs un Dvd Doctor Who cu primele două episoade din seria relansată în 2005 și o figurină originală cu Doctorul 10 interpretat de David Tennant. Țin să menționez că aceste obiecte au fost procurate din propria mea colecție și nu sunt noi. Dvd-ul este în engleză și nu are subtitrare. Cu toate acestea, sunt sigură că un fan adevărat va aprecia acest premiu.
Iată răspunsul oferit de Ion Andreea:
15 din 24. Care este destinatia perfecta pentru tine pentru ca asa ai vazut-o intr-un film si de ce?
Omul s-a legat de pământ de când lumea, de zona în care trăia. Dorința de a explora necunoscutul ne impinge pe fiecare dintre noi în a porni în drumeții și probabil prima sursă de inspirație în acest an o reprezintă filmele. Este posibil să nici nu fi observat cum un film cu o acțiune montană ți-a deschis apetitul pentru drumeții sau cum filmul Taxi te-a făcut să gonești cu Dacia ca un adevărat vitezoman. Indiferent de modul direct sau indirect în care am fost influențați, fiecare dintre noi a observat și a notat o destinație de vis. De la New York la Paris dar fără să părăsești cadrele filmului, te invităm să ne spui care este destinația ta ideală și care film ți-a trezit interesul și dorința de a ajunge acolo.
Una dintre cele mai fascinante aventuri și călătorii este cea a lui Indiana Jones. Nu avem nevoie de introduceri, cred că oricine a văzut cel puțin un film din seria începută în 1981. Cartea Indiana Jones și Templul Blestemat reprezintă un roman creat după scenariul filmului cu același nume apărut în 1984. Trebuie să menționez că aceasta este o carte relativ veche și prezintă ceva urme de uzură. Toate filmele din serie le poți urmări pe Netflix.
Iată răspunsul oferit de Neacsu Mariana-Monalisa:
16 din 24. Hai să vorbim despre filmele cu final deschis. Ce ti-ai fi dorit sa vezi intr-un film… dar au aparut genericele de final și ți-au stricat atmosfera? Ce curiozități ai despre ce s-a întâmplat după ce s-a încheiat filmul efectiv?
Iar mă întind cu o întrebare lungă, însă nu de puține ori m-am intrebat oare ce s-a întâmplat după „și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți”. O mulțime de filme ne-au obisnuit cu finaluri larg deschise, menite să ne stârnească intriga și curiozitatea de a afla ce se întâmplă mai departe. Norocul nostru este că uneori speranțele ne sunt ascultate și primim continuări mult așteptate la filme. Uneori acestea sunt ceea ce așteptam, alteori mai puțin. Și totuși, care sunt câteva momente din filme fără continuări în care voiai să vezi mai mult la final și ai fost lăsat cu ochii în soare?
Hai să încercăm acest experiment fără a intra în mocirla de spoilere până la genunchi.
Am văzut filmul polonez Corpus Christi în această toamnă într-o perioadă cum nu se poate mai complicată în industria cinematografiei. Este un film despre credință și schimbare, despre adaptare și speranță. Corpus Christi este propunerea Poloniei la Oscaruri și poate fi urmărit în serviciu VOD, la un pret accesibil pe pagina de Vimeo a distribuitorului Bad Unicorn. Îți recomand acest film din suflet, mai ales în această perioadă când trebuie să fim mai buni. Premiul constă într-un pachet promoțional Corpus Christi – o agendă elegantă, autocolante și un creion, toate personalizate cu filmul.
Iată răspunsul oferit de Laura Ivancioiu:
17 din 24. Ce film sau scenă te-a influentat în vreo acțiune sau direcție în viață și ce impact a avut acest moment pentru tine? În ce mod ai aplicat informatiile din film?
Mai ales atunci când suntem copii, există replici sau scene care ne formează păreri, ideologii sau mici influențe de comportament. Unele deprinderi de acest fel din copilărie rămân și atunci când creștem. Care au fost astfel de momente din filme pe care le-ai absorbit cu ușurință? Este momentul oportun pentru o reflecție asupra propriei persoane și a felului în care filmele ne-au conturat personalitatea și drumul în viață.
Pentru că este momentul să tragi o linie, punem la bătaie la această întrebare un set Spiderman – Into the Spider-Verse care conține o riglă, un caiet, o gumă de șters și un creion personalizate cu „supereroul nostru de cartier, Spiderman”. Sperăm că acest personaj te va inspira să te regăsești și să îți descoperi direcția.
Și că tot vorbim despre Spiderman… care este versiunea ta preferată a acestui personaj ultraexplorat?
Iată răspunsul oferit de Alina Petrea:
18 din 24. Cu ce gen de film rezonezi cel mai bine?
Sunt atât de multe genuri de filme în reperele cinematografice. Multe dintre filme sunt chiar un amalgam de genuri și este uneri dificil să le deosebești. Cu toate astea, suntem siguri că există un gen de filme pe care le preferi în mod special. Poate sunt filmele de artă, poate sunt parodiile sau filmele cu cowboy. Știu și eu… Uneori realizez că și la genuri există subgenuri și deja avem filme create cu ajutorul a diferite matrițe de succes. Pentru orice cinefil există un gen de film care schimbă tot. Care este al tău?
Există acea categorie de filme cu sfârșitul lumii, din care face parte și filmul Geostorm, pe care în pun la concurs cu această ocazie specială.
Apărut în 2017, Geostorm îl are în distribuție pe Gerard Butler care încearcă să salveze întreaga lume după ce sateliții care controlau vremea s-au defectat și au dat peste cap fenomenele naturale.
Iată răspunsul oferit de Ana Maria Indrecan Șimon:
19 din 24. Ce film te-a enervat cel mai tare? Argumentează.
Is this movie make you angry? Nu e de mirare că am ales să pun la concurs o șapcă personalizată cu Angry Birds.
Sunt filme și filme, unele ne enervează pentru că sunt construite în jurul unor povești slab conturate, altele ne enerveaza pentru că au glume pe care nu le gustăm. Alteori subiectul filmului este unul prea siropos pentru noi, sau prea serios. Cert este că este ușor să nu rezonăm cu un film. Care sunt motivele tale pentru a cataloga negativ un film, dincolo de calitatea sa poate îndoielnică.
Există, cu siguranță, și filme bune care te enervează, nu-i așa? Ce te enervează la un anumit gen de film?
Angry Birds este o franciză care a pornit de la un popular joc pe telefon. Personajele sunt niște păsărele țopăitoare și agresive care încearcă să distrugă construcțiile porcușorilor verzi. Dar mai multe despre asta poți afla urmărind cele două filme Angry Birds aflate pe Netflix.
Iată răspunsul oferit de Laura Ivancioiu:
20 din 24. Ce film ti-a stors cele mai multe lacrimi? / Ce film recomanzi?
Iubire, emoție, empatie, trei caracteristici care te fac să verși o lacrimă pe obraz pentru fiecare dragoste împărtășită sau neîmpărtășită. Povestește-ne despre filmele de dragoste sau dramele preferate. Sunt alte genuri de filme care te emoționează până la lacrimi?
Să îți spun un secret: chiar și bărbații plâng câteodată. Așadar suntem siguri că ai lăcrimat cel puțin o secundă la un film frumos și emoționant. Curiozitatea mea este care a fost acel film și ce te-a emoționat atât de mult încât să îți lași sentimentele la iveală?
Când te îndrăgostești este un film din 1984 cu Robert de Niro și Meryl Streep pe care ți-l recomand cu drag.
Cu toate că sunt amândoi căsătoriți, Frank și Molly, doi străini, se tot intersectează de-a lungul timpului și ajung să dezvolte o prietenie care poate înflori în ceva mult mai frumos.
Iată răspunsul oferit de Ivan Nicoleta:
21 din 24. Ce film de groaza ți-a dat coșmaruri în copilărie? / Ce film recomanzi?
Te uitai când erai mic la filme precum Resident Evil și acum nu te mai sperie nici Călugărița? Ai văzut filmul Gremlins și după aceea ți-ai aruncat toate plușurile? Poate te urmăreai filme horror cu frații sau surorile tale sau trăgeai cu ochiul prin crăpătura ușii iar, după ce adormeai, cele mai negre vise te făceau să te trezești în miezul nopții. Fie că aveai coșmaruri cu vampiri, cu zombies sau după ce vedeai filme apocaliptice, vrem să descoperim ce filme de groază (pentru tine atunci) ți-au oferit palpitații. Te mai bântuie și astăzi unele filme?
Pentru că există un adevărat fandom pentru filmele horror în general, The Gallows /Spânzurătoarea din 2015 este dvd-ul oferit la această întrebare.
În timp ce își interpreta rolul din piesa „Spânzurătoarea”, Charlie Grimille moare spânzurat din greșeală pe scenă, în fața părinților săi și a publicului care asistă la tragicul eveniment. După 20 de ani, elevii aceluiași liceu vor să comemoreze tragedia punând în scenă aceeași piesă la serbare.
Iată răspunsul oferit de Georgescu Andrei Vladimir:
22 din 24. Ce filme îți plăceau în copilărie? Cum stai cu nostalgia?
Dincolo de consacratele animații pentru copii, fiecare dintre noi a avut cel puțin un film de care s-a atașat atunci când era copil. Că vorbim despre filme de familie, comedii sau poate de aventuri, sunt o mulțime de povești pe care ni le amintim cu drag. Alții preferau momentele din familie în care se așezau toți la tv să vadă sitcomul sau serialul favorit. Uneori erau filme de sărbători pe care le asociezi cu timp de calitate petrecut în familie și cu momente dragi.
E Crăciunul! Hai să ne aducem aminte de momentele copilăriei, când filmele erau mai mereu epice și interesante.
Am ales cu această ocazie să pun la concurs cartea filmului Enchanted, un minunat basm disneyan care începe animat și ajunge pe străzile din New York. Trebuie să menționez că această carte este scrisă în limba engleză și nu este una complet nouă.
Filmul Enchanted, Magie în Manhattan din 2007 poate fi urmărit pe HBO Go.
Iată răspunsul oferit de Aluniţa Voiculescu:
23 din 24. Filme vechi sau filme noi? Ce înseamnă pentru tine filme vechi?
Am întâlnit la un moment dat o prietenă alături de care voiam să vedem un film de prin 2004 și ea, fiind mai tânără decât mine, a exclamat: Dar este un film mult prea vechi! M-am gândit atunci… ce înseamnă vechi și ce înseamnă nou între filme? Nu mă refer la filmele proaspăt ieșite din cuptor când spun de filme noi, ci mai degrabă sunt curioasă cum percepi tu trecerea timpului când vezi filme vechi. Ti se par filmele de după 2000 vechi? Te-ai aventurat să vezi filme de dinainte de anii ’70? Ce părere ai despre filmele din anii ’40-’60? Dar despre filmele mute de dinainte de război?
M-am gândit să te provoc la un film vechi cu această întrebare. Sclava iubirii – Slave of love a apărut în 1976 și este un film rusesc. Desigur, ai subtitrare în limba română.
Filmul povestește despre vremuri și mai vechi din lumea cinematografică.
Olga Voznesenskaya este un star al filmelor mute. Filmele ei sunt atât de populare, încât revoluționarii își riscă libertatea doar pentru a le vedea. Ea se află la filmări în sudul Rusiei, în timp ce bolșevicii se apropie de Moscova. Cu toate că este căsătorită, Olga își petrece majoritatea timpului alături de cameramanul Victor Pototsky. Însă adevărul despre identitatea lui va fi deconspirat în curând.
Iată răspunsul oferit de Adriana Balteanu:
24 din 24. Care este comedia ta preferată și de ce?
Hai să încheiem povestea într-o notă plină de amuzament! Filmele de comedie ne înseninează orice zi ploioasă și chiar și ele au căpătat sub categorii distincte. Tu pe care le preferi? Cum îți place să vezi filmele de comedie? Cu prietenii? Cu familia? Alături de cel drag?
Povestește-ne cu amuzament o întâmplare petrecută cu o comedie pe care nu o vei uita niciodată. Cum îți place să vezi comediile? Acasă, să poți râde cât vrei, sau la cinema, să simți rafalele acelea plăcute de râsete din întreaga sală?
„Melissa McCarthy este un uragan de umor”, asta scrie pe DVD-ul pe care îl propun la această întrebare. Filmul este Sufletul petrecerii – Life of the party apărut în 2018.
Acțiunea se învârte în jurul unei mame recent divorțată care se întoarce de la universitate pentru a-și termina studiile și sfârșește prin a se împrieteni cu prietenele fiicei ei.
Iată răspunsul oferit de Ion Cepraga:
În urma extragerii prin Random.org, a ieșit această listă care a pornit de la 20 de bilete virtual la un film la alegerea fiecăruia pe platforma de filme online Happy Cinema Play. În extragere au fost 63 de concurenți la care si-au dublat șansele 7 personane care erau și abonate și integraliste. S-a început cu 3 premii în plus, iar apoi s-au adăugat premii suplimentare la fiecare 5 persoane integraliste înscrise. Au fost 63 de integraliști și am ajuns cu aceste premii până la locul 16, după cum urmează:
1. Simona Banica – 1 bilet cinema online + locul 1: un DVD Tenet + un pachet promoțional oferit de Cineplex (sacoșă de pânză, stick memorie 4GB, pix, caiet)
2. Neacsu Mariana-Monalisa – 1 bilet cinema online + locul 2: un DVD Sonic the Hedgehog
3. Daniel Lipara – 1 bilet cinema online + locul 3: un DVD Câini și pisici 3 – Cats & Dogs 3: Paws Unite
4. Adriana Balteanu – 1 bilet cinema online + locul 4: un DVD Deepwater Horizon
5. Mihaela Rascu – 1 bilet cinema online + locul 5: un DVD Anturaj
6. Bianca Mihal – 1 bilet cinema online + locul 6: un DVD Vibrează cu mine
7. Alice Lodea – 1 bilet cinema online + locul 7: un DVD America, venim!
8. Neculai Florian – 1 bilet cinema online + locul 8: un DVD În siguranță
9. Irina – 1 bilet cinema online + locul 9: un DVD Câinele japonez
10. Moldoveanu Liviu Octavian – 1 bilet cinema online + locul 10: un DVD Momentum
11. Laura ivancioiu – 1 bilet cinema online + locul 11: un DVD Bastarzii
12. Ivan Nicoleta – 1 bilet cinema online + locul 12: un DVD Goana după aur
13. Georgescu Andrei Vladimir – 1 bilet cinema online + locul 13: un DVD Caravana cinematografică
14. Ardelean Anda – 1 bilet cinema online + locul 14: un DVD Chips
15. Ana Maria Indrecan Șimon – 1 bilet cinema online + locul 15: un DVD Berzele
16. Ecaterina Blejan – 1 bilet cinema online + locul 16: un DVD Despre oameni și melci
17. Alex BC – 1 bilet cinema online
18. Popa Iuliana – 1 bilet cinema online
19. Adriana Popa – 1 bilet cinema online
20. Camelia Mariana Gherasim – 1 bilet cinema online
Acestea fiind spuse, în următoarele 24 de ore voi scrie tuturor emailuri pentru a stabili intrarea în posesia premiilor. Sper să fiți înțelegători cu timingul de premii, căci la volumul acesta de colete, mă va lua și poștărița la șuturi. 🙂 Trebuie să mă organizez serios, ținând cont că pandemia ne cam obligă să trimitem prin poștă și premiile din București.
Acestea fiind spuse, dacă te întrebai ce răspunsuri are Cinefilia la întrebări, îți reamintesc că lăsăm Oracolul deschis și vom publica săptămânal cate o întrebare cu răspunsurile actualizate, un soi de „Am întrebat 100 de cinefili”.
Buna, Andreea!
Voiam sa iti spun ca mi-a placut foarte mult concursul si iti multumesc pentru ca ai considerat raspunsurile mele interesante si iti multumesc pentru premiu!
Iti urez un 2021 de vis!