Câștigătorii de la Premiile Gopo 2021

Iată lista completă cu filmele și personalitațile din industria cinematografică câștigătoare la Premiile Gopo 2021. Gala Premiilor Gopo a avut loc marți, 29 iunie, și va fi retransmisă în reluare pe 1 iulie, de la ora 20.30 pe PRO Cinema, și este încă prezentă pe TIFF UNLIMITED.

Premiile Gopo sunt premii cinematografice românești oferite de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc. Anual, sunt recompensate cele mai importante realizări cinematografice naționale din cursul anului precedent. Numele festivalului este un omagiu adus cineastului român Ion Popescu-Gopo, câștigător al premiului Palme d’Or pentru „Cel mai bun scurt metraj de animație”.

Evenimentul a fost susținut printr-un moment special pe covorul roșu prezentat de vedeta PRO TV Amalia Enache, iar prezentarea galei a fost realizată de actorul Adrian Nicolae.

În cadrul ceremoniei de decernare a Premiilor Gopo au putut fi urmărite trei momente muzicale speciale pregătite de trupa OM LA LUNĂ, muzicianul și culegătorul de folclor Bogdan M. Simion și violoncelistul Andrei Cavassi.

16 lungmetraje românești lansate în cinematografe sau pe platforme VOD în 2020 au fost luate în considerare de juriul din acest an pentru desemnarea nominalizărilor la cea de-a 15-a ediție a Galei Premiilor Gopo. Filmele cu cele mai multe nominalizări sunt: „Urma” (12 nominalizări), „Ivana cea groaznică” (12 nominalizări), „Tipografic majuscul” (10 nominalizări), „Acasă” (7 nominalizări) și „5 minute” (7 nominalizări).

Premiera anului 2021 este prezența a trei categorii distincte dedicate scurtmetrajelor: 12 titluri au fost nominalizate pentru Cel mai bun scurtmetraj de ficțiune, Cel mai bun scurtmetraj de animație și Cel mai bun scurtmetraj documentar. Poț citi interviuri în exclusivitate cu câștigătorii acestor categorii dând click pe ele mai sus.

Nominalizările la toate categoriile Premiilor Gopo 2021 au fost stabilite de un juriu de preselecţie alcătuit din profesioniști din domeniu: criticii de film Iulia Blaga, Irina Trocan, Victor Morozov, Călin Boto și Gabriela Filippi, regizorii Marius Olteanu, Mona Nicoară și Nora Agapi, actrița Emilia Dobrin, editorul Eugen Kelemen și Ioana Dragomirescu, coordonatoarea Cinema Elvire Popesco. 

După anunţul nominalizărilor, peste 650 de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film româneşti au fost invitaţi să voteze pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor Gopo 2021, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de prestigioasa firmă de audit şi consultanţă PwC România, cu care organizatorii Premiilor Gopo au demarat un parteneriat încă din 2011.

Iată, mai jos, lista completă cu nominalizările Premiilor Gopo 2021:

Cunoscutul actor Costel Constantin a fost distins, în cadrul celei de-a 15-a ediții a Galei Premiilor Gopo, cu Premiul Gopo pentru Întreaga Carieră, oferit de Apa Nova o companie Veolia, iar apreciata scenografă și realizatoare de costume Doina Levintza a fost omagiată cu Premiul pentru Întreaga Activitate, oferit de Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural Expo Arte. Două premii speciale pentru carierele lor deopotrivă excepționale și îndelungate au fost acordate criticului de film Magda Mihăilescu și sculptorului machetist Enache Hărăbor.

Premiul Publicului pentru filmul cu cel mai mare succes de box office va merge anul acesta către Miami Bici, regizat de Jesus del Cerro (553.941 spectatori și încasări de 11.610.679 lei).

Cel mai bun film:

ACASĂ

producători: Monica Lăzurean-Gorgan, Ümit Uludağ, Hanka Kastelicova, Ari Matikainen | România (Manifest Film, Corso Film, Kinocompany, HBO Europe)

COLECTIV

producători: Alexander Nanau, Bianca Oana, Bernard Michaux, Hanka Kastelicova | România (Alexander Nanau Production, Samsa Film, HBO Europe)

IVANA CEA GROAZNICĂ

producători: Ada Solomon, Ivana Mladenovic | România (MicroFILM)

TIPOGRAFIC MAJUSCUL

producător: Ada Solomon | România (MicroFILM)

Cel mai bun regizor:

Alexander Nanau pentru filmul colectiv

Ivana Mladenovic pentru filmul Ivana cea Groaznică

Radu Ciorniciuc pentru filmul Acasă

Radu Jude pentru filmul Tipografic Majuscul

Cel mai bun actor în rol principal:

Igor Babiac pentru rolul Anton  din filmul Dragoste 2. America

Mihai Călin pentru rolul Nicu Holban din filmul 5 Minute

Șerban Lazarovici pentru rolul Mugur Călinescu din filmul Tipografic Majuscul

Teodor Corban pentru rolul episcopul Mihnea din filmul Urma

Cea mai bună actriță în rol principal:

Diana Cavallioti pentru rolul Liliana Calomfir din filmul  5 Minute

Irina Rădulescu pentru rolul Gilda din filmul La Gomera

Cătălina Mihai pentru rolul Ana din filmul Urma

Ivana Mladenovic pentru rolul Ivana din filmul Ivana cea Groaznică

Cel mai bun actor în rol secundar:

Dragoș Bucur pentru rolul Radu din filmul Urma

Emanuel Pârvu pentru rolul Coman din filmul 5 Minute

Lucian Ifrim pentru rolul Claudiu din filmul La Gomera

 Richard Bovnoczki pentru rolul Cristi din filmul Urma

Miodrag Mladenovic pentru rolul Tatăl din filmul Ivana cea Groaznică

Cea mai bună actriță în rol secundar:

Ana Radu pentru rolul Anca Holban din filmul 5 Minute