Câștigătorii Galei Premiilor Gopo 2023

Marți, pe 25 aprilie, la Teatrului Național ,,I. L. Caragiale’’ din București, a avut loc cea de-a XVII-a ediție a Galei Premiilor Gopo, în cadrul căreia au fost celebrate performanțele înregistrate de cinematografia română în ultimii ani. Oameni de treabă este marele câștigător al trofeului Gopo pentru Cel mai bun film. Cele mai aplaudate momente de pe scena Galei vor putea fi urmărite joi, pe 27 aprilie, de la ora 23:00, pe PRO CINEMA.

Premiile Gopo sunt premii cinematografice românești oferite de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc. Anual, sunt recompensate cele mai importante realizări cinematografice naționale din cursul anului precedent. Numele festivalului este un omagiu adus cineastului român Ion Popescu-Gopo, câștigător al premiului Palme d’Or pentru „Cel mai bun scurt metraj de animație” și în acest an aniversat la 100 de ani de la naștere.

Pavel Bartoș, Andreea Vasile, Monica Bârlădeanu, Andreea Grămoșteanu, Conrad Mericoffer, Ana Odagiu, Medeea Marinescu, Doina Levintza, Rodica Mandache, Andreea Esca, Vasile Muraru, Ofelia Popii, Mădălina Craiu, Olimpia Melinte, Adrian Nartea, Ada Condeescu, Virgil Ianțu, Daniela Nane, Denis Hanganu s-au numărat printre personalitățile care au acceptat invitația de a participa la ceremonia de decernare a Premiilor Gopo, prezentată în premieră de duo-ul format din regizoarea și scenarista Lia Bugnar și actorul Marius Manole.

 

Oameni de treabă, regizat de Paul Negoescu și produs de Anamaria Antoci, Ana Voicu, Paul Negoescu, Poli Angelova (Papillon Film, Tangaj Production, Avanpost Production, Screening Emotiona), a fost marele câștigător al serii, obținând trofeul pentru Cel mai bun film în urma procesului de votare la care au participat peste 650 de profesioniști din lumea filmului autohton. Oameni de treabă a obținut alte cinci trofee.

Premiul pentru Cea mai bună actriță în rol principal, oferit de Aqua Carpatica, a ajuns la Andreea Grămoșteanu pentru rolul său din lungmetrajul #doogpoopgirl.

Premiul pentru Cea mai bună regie, oferit de Banca Transilvania, i-a revenit lui Paul Negoescu, pentru filmul Oameni de Treabă.

Premiul pentru Cel mai bun actor în rol principal, oferit de Promenada Mall București, i-a revenit lui Iulian Postelnicu, protagonistul filmului Oameni de treabă (r. Paul Negoescu).

Ofelia Popii a fost distinsă cu Premiul pentru Cea mai bună actriță în rol secundar, pentru rolul din Om Câine (r. Ștefan Constantinescu), iar Vasile Muraru a fost desemnat Cel mai bun actor în rol secundar, pentru rolul din Oameni de treabă (r. Paul Negoescu), film premiat și pentru Cel mai Bun Scenariu – Radu Romaniuc și Oana Tudor – premiu oferit de Dacin Sara.

Spioni de ocazie, filmul regizat de Oana Bujgoi Giurgiu, a fost desemnat Cel mai bun documentar.

Premiul pentru Tânără Speranță oferit de Conceptual Lab by Theo Nissim i-a fost acordat Ioanei Chițu pentru rolul Irina din filmul Crai Nou. Premiul pentru Cea mai bună imagine i-a fost oferit lui Tudor Vladimir Panduru pentru filmul MetronomIoana Covalcic a câștigat Premiul pentru Costume, oferit de Cellini, tot pentru Metronom.

Premiul Publicului, oferit de Primăria Sectorului 5 prin Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache”, pentru filmul cu cel mai mare succes de box-office, a fost acordat anul acesta lungmetrajului Teambuilding, regizat de Matei Dima, Cosmin Nedelcu și Alex Coteț.

Unul dintre cei mai valoroși actori din România, Mircea Andreescu a fost  onorat pe scena Gopo cu Premiul pentru Întreaga carieră, oferit de Apa Nova – o companie Veolia, iar actrița Ioana Crăciunescu a fost distinsă cu Premiul pentru Întreaga Activitate, oferit de Primăria Municipiului București prin ArCub. Premiul Special oferit de Dacin Sara, a fost acordat monteurilor de film Melania Oproiu, Nita Chivulescu și Mircea Ciocâltei pentru activitatea lor excepțională.

Tot în acest an s-au împlinit 100 de ani de nașterea celebrului cineast Ion Popescu Gopo. Pentru a marca acest moment, renumitul violonist, Alexander Bălănescu, a încântat publicul cu un moment live la vioară, inspirat din animațiile lui Gopo care au rulat pe ecran.

Un alt moment surpriză și plin de emoție a fost marcat de prezența artistei Sofia Vicoveanca, care a susținut un recital care a marcat momentul In memoriam al serii. Pe scenă au urcat și formația Omul cu șobolani și Mircea Florian, Dietrich Krauser și DJ Vasile.

Înregistrarea Galei Premiilor Gopo 2023 va fi difuzată pe 27 aprilie, de la ora 23:00 pe PRO Cinema.

Iată, mai jos, lista completă cu câștigătorii Premiilor Gopo 2023:

Cel mai bun film:

CRAI NOU

producător: Gabi Suciu, Robi Urs | România (InLight, Atelier de Film, Forest Film)

IMACULAT

producător: Marcian Lazăr| România (Axel Film)

METRONOM

producător: Cătălin Mitulescu, Viorel Chesaru, Ruxandra Slotea| România (Strada Film Internațional, Chainsaw Europe, Midralgar Franța)

 MIRACOL

producător: Oana Iancu, Bogdan George Apetri | România (The East Company Productions)

OAMENI DE TREABĂ

producător: Anamaria Antoci, Ana Voicu, Paul Negoescu, Poli Angelova | România (Papillon Film, Tangaj Production, Avanpost Production, Screening Emotiona)

PENTRU MINE TU EȘTI CEAUȘESCU

producător: Claudiu Mitcu, Robert Fița, Ioachim Stroe | România (Wearebasca)

Cel mai bun regizor:

Alina Grigore pentru filmul Crai nou

Monica Stan, George Chiper-Lillemark pentru filmul Imaculat

Alexandru Belc pentru filmul Metronom

Bogdan George Apetri pentru filmul Miracol

Paul Negoescu pentru filmul Oameni de treabă

Cel mai bun actor în rol principal:

Mircea Postelnicu pentru rolul Liviu din filmul Crai nou

Șerban Lazarovici pentru rolul Sorin din filmul Metronom

Emanuel Pârvu pentru rolul Marius Preda din filmul Miracol

Iulian Postelnicu pentru rolul Ilie din filmul Oameni de treabă

Bogdan Dumitrache pentru rolul Doru din filmul Om câine

Cea mai bună actriță în rol principal:

Andreea Grămoșteanu pentru rolul Alina Moga din filmul #dogpoopgirl

Mălina Manovici pentru rolul Ecaterina din filmul Balaur

Ana Dumitrașcu pentru rolul Daria din filmul Imaculat

Mara Bugarin pentru rolul Ana din filmul Metronom

Ioana Bugarin pentru rolul Cristina Tofan din filmul Miracol

Cel mai bun actor în rol secundar:

Sergiu Smerea pentru rolul Iuliu din filmul Balaur

Vasile Pavel pentru rolul Spartac din filmul Imaculat

Tudor Cucu-Dumitrescu pentru rolul Iulian din filmul Marocco

Cezar Antal pentru rolul Batin din filmul Miracol

Vasile Muraru pentru rolul Primarul Costică din filmul Oameni de treabă 

Cea mai bună actriță în rol secundar:

Ilona Brezoianu pentru rolul Channel din filmul Imaculat

Emilia Popescu pentru rolul Dr. Avram din filmul Marocco