Filmul 30 de ani și 15 minute este un documentar sumbru și apocaliptic care aduce în fața spectatorului realitatea în care ne aflăm prin prisma problemelor de sistem și lipsa de conducători care să facă mai mult decât promit.
Afirm că acesta este un documentar sumbru si apocaliptic deoarece regizorul Ștefan Mandachi compară numărul de morți din accidente auto datorate infrastructurii cu momente considerate tragice în istoria noastră precum cutremurul din 77′ pentru că anual sunt peste 2000 de morți din accidente rutiere.
Mulți români sunt loviți de cei mai asprii tirani: nepăsarea, lenea și impresia că sunt lipsiți de putere, că nu ar putea schimba ceva.
În care te-adânciră barbarii de tirani!
Acum ori niciodată, croieşte-ţi altă soarte,
La care să se-nchine şi cruzii tăi duşmani.
Probabil te-ai întrebat de ce am inclus în aceast text despre un film imnul țării. Am făcut asta pentru că mulți îl aud dar puțini sunt cei care fac ceva. Aceasta este povestea unui român sătul să stea în sala de așteptare pentru o țară mai bună, pentru un trai mai bun.
La 30 de ani de la căderea regimului comunist, România este pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește kilometri de autostradă, dar pe locul întâi la numărul de morți în accidente rutiere.
https://www.youtube.com/watch?v=smDQY3FUSgs
Ce te-ai gândit atunci când ai văzut filmulețul viral realizat de către antreprenorul Ștefan Mandachi care anunța construirea a unui metru de autostradă pe terenul lui, pentru a atrage atenția autorităților care, în ciuda multiplelor promisiuni, nu au reușit în toți acești ani să construiască o autostradă în toată regiunea Moldovei și prin care cheama românii din toată lumea la o grevă de 15 minute în semn de protest?
Eu și acum îmi amintesc că m-am gândit că motivația este bună, mulți viteji vor apărea dar puțini vor face ceva practic.
Campania prin care antreprenorul a chemat întreaga societate la o grevă de 15 minute, în 15 martie 2019, începând cu ora 15:00, în semn de protest pentru lipsa autostrăzilor în România, a avut ecouri uriașe. Dovadă sunt milioanele de români și companii cunoscute ce s-au alăturat demersului său dar rezultatul final a fost aproape egal cu 0, la un an după acest protest ne aflăm în exact aceeași situație și nimeni nu a mai făcut nimic.
Călătoria spre film a regizorului a început ca o nevoie de a schimba lumea din jurul său. S-a înscris la New York Film Academy pentru un curs de pregătire intensiv, de 9 săptămâni. A regizat „The Little Truth”, film de scurtmetraj, selecționat în mai multe festivaluri de film.
Pentru a continua acțiunea lui de conștientizare a necesității unei infrastructuri în România pentru o dezvoltare economică și pentru reducerea numărului de accidente, Mandachi a realizat filmul 30 de ani și 15 minute.
Ștefan Mandachi prezintă drama unor oameni care au pierdut membrii familiei în accidente rutiere și ulterior pornește într-o căutare de răspunsuri culese de la clasa politică pentru a întelege cauza pentru care România are cele mai puține autostrăzi din Uniunea Europeană.
Primul vinovat? Sistemul legislativ deficitar. Dacă un parlamentar intră în funcție el are timp doar sa demareze proiectul și să înceapă șantierul. După realizarea tuturor studiilor și autorizațiilor, singurul lucru pe care îl mai apucă cel care a început proiectul este să deschidă șantierul. La finalul mandatului, multe contracte se refac și se revizuiesc orice lucrare fiind temporar sistată. Concluzie – fără continuitate unele proiecte nu pot continua.
Printre oamenii care au participat în documentar se numără:
Florin Călinescu, Petre Roman, Radu Moraru, Ștefan Mandachi, Robert Turcescu, Adrian Năstase, Moise Guran, Dan Barna, Ion Lungu, Sanda Cotescu, Leonard Ilas, Bogdan Bănică, Rareș Bogdan, Victor Ponta, Mihai Chirica, Andrada Voicu, Dacian Cioloș, Bianca Alexandra Spînu, Theodor Stolojan, Lucian Mândruță, Tudorel Toader, Iancu Guda, Sebi Mandiuc, Corina Crețu, Vasile Armenean, Grigorie Băbuș, Ludovic Orban, Raed Arafat, Oana Baciu, Ilinca Rotariu, Marius Stratulat, Anca Nistor, Călin Scripcaru, Radu Nistor, Anișoara Bătăiosu, Ciprian Gafincu, Gabriel Melniciuc, Daniel Zoița, Neculai Miron, Pera Novacovici, Cozmin Gușă, Paula Rusu, Dorin Goian, Marie Jeanne Ion, Victor Ciutacu, Mihai Constantin, Ghiță Ignat, Valerius Ciucă, Emilia Cernat, Tiberiu Avasiloaie.
Filmul a avut premiera în cadrul TIFF Cluj-Napoca prin 2 proiecții sold out în luna august, a fost proiectat și în cadrul Astra Film Festival de la Sibiu iar pe 3 octombrie a avut o proiecție specială la Iași în cadrul Festivalului „Serile Filmului Românesc”
30 de ani și 15 minute rulează din 2 octombrie în cinematografele din țară.
Ștefan Mandachi, autorul filmului, declară că va dona încasările obținute din vânzarea biletelor pentru sprijinirea victimelor accidentelor rutiere dar și către alte cauze în care crede așa că dacă vrei să faci o faptă bună și simultan să vezi un documentar iată ocazia perfectă.