Ce poți vedea la Bucharest International Dance Film Festival între 1 și 5 septembrie, la București

Știm că dansul în filme este molipsitor, fie că simți ritmul filmelor cu Fred Astaire, că vrei să fii ridicată la cer de un Patrick Swayze tânăr, fie că nu îți poți potoli picioarele când auzi muzica din Happy Feet sau Step Up ți-a marcat momentul muzical în cinematografie, te anunțăm că lucrurile pot ajunge la un ritm mult mai profund timp de cinci zile, din 1 septembrie, când Bucureștiul se va transforma în capitala dansului prin proiecții, ateliere, competiții de scurtmetraje și conferințe cu invitați de renume la Bucharest International Dance Film Festival 2021.

Așa că dacă pasiunea ta pentru filme este întregită de ritmuri muzicale cu siguranță nu trebuie să îl ratezi. Festivalul are loc în București la Mercato Kultur, Cinema Elvira Popesco, Fabrica Grivița și /SAC @ MALMAISON, iar bilete se pot achiziționa pe eventbook.ro/festival/bucharest-international-dance-film-festival.

Pentru programul complet poți intra AICI.

Bucharest International Dance Film Festival 2021, aflat la a șaptea ediție, este conturat de data aceasta pe tematica Potential Worlds care  invită artiștii și spectatorii să-și imagineze arta viitorului ca un ecosistem dinamic care încorporează noi elemente și mutații. Festivalul și-a extins direcția de programare cu lucrări hibride futuristice și lucrări cinematografice provocatoare, care chestionează relația dintre manifestările artistice și procesul rapid de digitizare. BIDFF prezintă filme inedite care folosesc mișcarea ca principal limbaj și corpul ca subiect.

Festivalul cuprinde, pe lângă cele 34 de titluri din competiții, o selecție de patru documentare puternice și captivante despre deschizători de drumuri și evenimente artistice memorabile: „Sisters with Transistors” (r. Lisa Rovner), „Ailey” (r. Jamila Wignot), „512 Hours” (r. Adina Istrate, Giannina La Salvia) și „Summer of Soul” (r. Ahmir “Questlove” Thompson), dar și multe alte evenimente despre care îți voi povesti în continuare. Nu rata nici BIDFF VR ‘21, un eveniment inedit din cadrul festivalului, susținut de Conceptual Lab, și nici aplicația inovatoare Dance Trail, creată de Gilles Jobin, ce propune fiecăruia o întâlnire cu dansatori virtuali, de oriunde s-ar afla, prin intermediul realității augmentate, de pe orice telefon sau tabletă iOS. Despre toate acestea poți citi mai jos.

Iată câteva

„Ailey” (r. Jamila Wignot), filmul de deschidere al celei de-a VII-a ediții a BIDFF, care a avut premiera în cadrul competiției oficiale a Festivalului de Film de la Sundance, prezintă viața lui Alvin Ailey – dansator, regizor, coregraf și activist american care a fondat Alvin Ailey American Dance Theatre – un pionier care a găsit mântuirea prin dans. „Ailey” urmărește contururile complete ale artistului a cărui căutare pentru adevăr în mișcare a dat naștere unei coregrafii durabile care examinează cu grație, forță și o frumusețe fără pereche experiența afro-americană. Documentarul rulează în premieră miercuri, 1 septembrie, de la 20:30 la Cinema Elvire Popesco

O altă premieră în cadrul BIDFF o reprezintă electrizantul „Sisters with Transistors” (r. Lisa Rovner), un documentar despre femeile deschizătoare de drumuri din industria muzicii electronice și sexismul care le-a răpit de lauri. Vocea compozitoarei avangardiste Laurie Anderson însoțește fascinante imagini de arhivă care urmăresc istoria experimentelor tehnologice cu sunete, avându-le în prim plan pe Clara Rockmore, Bebe Barron, Suzanne Ciani, Laurie Spiegel, Daphne Oram, Pauline Oliveros, Delia Derbyshire și Eliane Radigue, captivante și enigmatice genii muzicale, și modul lor caracteristic de a auzi lumea. „Sisters with Transistors” a primit Next Wave Award la ediția de anul trecut a CPH:DOX, iar în cadrul BIDFF va fi proiectat vineri, 3 septembrie, de la 20:30 la Cinema Elvire Popesco

Prezentat în premieră națională și co-regizat de o româncă, „512 Hours” (r. Adina Istrate, Giannina La Salvia) vorbește despre faimoasa expoziție-experiment cu același nume a Marinei Abramović din vara anului 2014, când vizitatorii au sfârșit prin a descoperi că ei înșiși sunt subiecții noii lucrări inovatoare. „512 Hours” a avut premiera anul acesta la CPH:DOX și va putea fi văzut la BIDFF sâmbătă, 4 septembrie, de la 20:30 la Cinema Elvire Popesco

„Summer of Soul”, aclamatul debut în regie al cântărețului Ahmir „Questlove” Thompson, care va închide cea de-a VII-a ediție a BIDFF, este un captivant documentar care consemnează un eveniment istoric de proporții care a sărbătorit moștenirea, cultura și moda afro-americană în vara lui 1969 – Harlem Cultural Festival. Pe parcursul a șase săptămâni, la doar 160 de kilometri sud de Woodstock, Harlem Cultural Festival a fost filmat în Mount Morris Park (acum Marcus Garvey Park), dar imaginile au fost uitate în mare măsură. Filmul include concerte nemaivăzute până acum ale unor artiști precum Stevie Wonder, Nina Simone, Sly & the Family Stone, Gladys Knight & the Pips, Mahalia Jackson, B.B. King, The 5th Dimension și mulți alții. „Summer of Soul (…Or, When the Revolution Could Not Be Televised)” a câștigat Marele premiu al juriului și Premiul publicului în competiția americană de film documentar la ediția din acest an a Festivalului de Film de la Sundance, iar la BIDFF va fi proiectat duminică, 5 septembrie, de la 20:30 la Cinema Elvire Popesco.

Avangarda japoneză 

În deceniile care au urmat celui de-Al Doilea Război Mondial, Japonia a cunoscut mai multe schimbări sociale fără precedent în fața cărora artiștii au răspuns provocator și inovativ, explorând noi direcții și estetici în cinema și împingând limitele către noi extreme. 

„Navel and A-Bomb” (r: Eikoh Hosoe, 1960), „The Skin of a Napping” (r: Tsuneo Nakai, 1967), „Dead Youth” (r: Donald Richie, 1967), „Biological Cycle No. 2” (r: Ko Nakajima, 1971-82), „For the Damaged Right Eye” (r: Toshio Matsumoto, 1968), „Merce by Merce by Paik” (r: Nam June Paik, Charles Atlas, Shigeko Kubota, 1978) – șase scurtmetraje avangardiste care alternează între film și digital, tradiție și modern, palpabil și abstract – se regăsesc în programul BIDFF duminică, 5 septembrie, de la ora 21:00, la MARe/Muzeul de Artă Recentă. 

 

Atelier de film de dans cu Marlene Millar

În fiecare an, Bucharest International Dance Film Festival invită creatori de film de dans renumiți la București să susțină ateliere intensive și conferințe prin care să contribuie la dezvoltarea profesională a industriei creative locale. În 2021, festivalul încurajează dansatori, performeri, coregrafi, regizori de teatru și film, directori de imagine și artiști vizuali care vor să exploreze filmul de dans, precum și studenți ai academiilor cu profil de dans, teatru, film și arte vizuale să participe la atelierul de film de dans susținut de Marlene Millar. Atelierul DANCE FILMMAKING LAB va avea loc la Centrul Național al Dansului București, în zilele de 2, 3 și 4 septembrie, între orele 11:00 – 15:00 și se va desfășura în limba engleză. Participarea la atelier este gratuită și se face pe bază de înscriere prin email la adresa contact@bidff.ro, până pe 27 august.  
Marlene Millar, una dintre cele mai prolifice regizoare de filme de dans din Canada, cu o experiență de 30 de ani în domeniu, este câștigătoarea premiului pentru Cel Mai Bun Film Internațional la BIDFF 2020 pentru filmul „Navigation” și face parte anul acesta din juriul festivalului.

Bucharest International Dance Film Festival 2021 anunță filmele care vor concura în competiția națională și internațională, în cadrul celei de-a VII-a ediții, cu tema Potential Worlds, ce va avea loc între 1-5 septembrie, la București. 34 filme au fost alese din peste 400 de titluri înscrise, în urma aplicațiilor primite.  

Competiția Românească cuprinde șase titluri, create sau co-create de regizori și coregrafi români. Relația cu natura, modalități de reacție la haos, procese colaborative care implică dans, muzică, poezie și cinematografie, explorarea corpului colectiv și critica asupra viziunilor contemporane de mediatizare a unui corp perfect sunt teme și subiecte care preocupă tinerii creatori de film de dans autohtoni. Cum putem regândi traseul nostru prin viață? – este una din întrebările ridicate de aceasta selecție scurtă și intensă, care cuprinde următoarele titluri: 

  • „Breath” (regie: Cătălin Rugină și Maria-Luiza Dimulescu, coregrafie: Maria-Luiza Dimulescu)
  • „Public Figure” (r: Mădălina Zaharia, c: Daniel Hay-Gordon)
  • „Calcar” (r & c: Georgeta Corca)
  • „Pretty UGLY” (r & c: Corina Andrian)
  • „Almost” (r: Tobin Del Cuore, c: Ana Maria Lucaciu și Răzvan Stoian)
  • „Ship of Fools” (r: Gabriel Durlan, c: Alexandra Bălășoiu, Virginia Negru, Denis Bolborea și Cătălin Diaconu)

În Competiția Internațională se regăsesc 28 de titluri în care natura și industrializarea se ciocnesc frontal. Regizori și coregrafi din 20 țări prezintă experimente cinematografice, meditații audio-vizuale, lumi futuriste, ritualuri performative și avataruri muzicale în orașe virtuale, într-un fusion de culturi și stiluri, în care omul își redefinește identitatea în raport cu lumea din care face parte. Scurtmetrajele selectate de BIDFF în 2021 sunt:

  • „Beyond” (r & c: Simone Wierød, PL/TW/HK/TH/DK)
  • „They Saw the Sun First” (r: Stefan Hunt, c: Vanessa Marian, AUS)
  • „Scapelands” (r: Katie Beard și Naomi Turner, c: Liv Lockwood, UK)
  • „Human Habitat” (r & c: Flavia Devonas Hoffmann, NO)
  • „Memories of the Future” (r & c: Dance collective Arnhemse Meisjes, NL)
  • „Moving Barcelona” (r: Jevan Chowdhury, c: Alexander Eckman, UK)
  • „The Soft Bit” (r: Jana Irmert, DE)
  • „Through Glass” (r: Marek Partyš, c: Sylva Šafková, CZ)
  • „Utro” (r: Polina Mirovskaya, c: Jeroen Janssen, Polina Mirovskaya, NE)
  • „Toke” (r: NONO, c: Stuart Shugg, UK)
  • „Salidas” (r: Michael Fetter Nathansky, c: Christiane ‘La Mona’, DE)
  • „Weakness of the Flesh” (r: Kevin McGloughlin, Jacob Jonas, c: Jacob Jonas, USA) 
  • „Dive” (r: Oscar Sansom, c: Sophie Laplane, UK)
  • „Fibonacci” (r: Tomáš Hubáček, c: Marie Gourdain, CZ)
  • „Still Life – Tabeo” (r: Ryan Renshaw, c: Jack Lister, AUS)
  • „All, or Nothing at all” (r: Margit Lukács și Persijn Broersen, c: Prakesh Baksii, DK/NL)
  • „D3C05” (r: Blaze Gonzalez, Hannah Gaengler, c: Liony Garcia, USA)
  • „Beast” (r: Benjamin Nicolas, CAN)
  • „Insomnia: Violent Nights” (r: Emilia Izquierdo, UK)
  • „Color Me” (r: Martin de Thurah, DK)
  • „Your Coffee, Please” (r: Irina Kononova, RU)
  • „Ghosts and All” (r & c: Ayano Yokoyama, JP)
  • „Ulrichs 1867” (r & c: Sven Niemeyer, DE)
  • „Voguing with Beethoven” (r: Emilie Norenberg, c: Emma Damskau, NO) 
  • „Belia” (r & c: Eman Hussein, EG)
  • „The Circadian Cycle” (r: Garry Stewart, c: Garry Stewart și dansatorii Australian Dance Theatre, AUS)
  • „The Kitchen” (r & c: Vishwakiran Nambi, IN)
  • „Shelly Belly inna Real Life” (r & c: Cecilia Bengolea, FR/AR)

 

„Contrar situației de criză în care s-a aflat industria creativă la nivel mondial în ultimul an, atât eu, cât și colegii mei – Laurențiu Paraschiv (critic de film) și Cristian Pascariu (regizor și scenarist) -, considerăm că BIDFF #7: Potential Worlds este cea mai puternică ediție a festivalului de până acum. Scurtmetrajele care fac parte din selecția oficială ne pun față în față cu lumi de nerecunoscut și chestionează paradigmele culturale existente. Filmul de dans se dezvoltă frumos și aduce cu sine o comunicarea sinestezică, în care limita dintre documentar și ficțiune devine insesizabilă. Invităm spectatorii să exploreze lumi potențiale, prin povești magice și protagoniști puternici. În căutarea fericirii, aceștia dansează, eliberându-se de tensiunile acumulate în timp, tensiuni care se dizolvă și se rezolvă.”  Simona Deaconescu, director artistic Bucharest International Dance Film Festival

Juriul ediției din acest an este format din Marlene Millar, una dintre cele mai renumite creatoare de film de dans din Canada, alături de Saddo, artist, ilustrator și muralist român și Bogdan Theodor Olteanu, regizor român de film și teatru.  

Filmele din cele două competiții vor putea fi vizionate după cum urmează:

  • Competiția Națională de Scurtmetraje de Dans | Self-Seeking Worlds | Fabrica Grivița (open-air cinema) | ora 21:00, 03:09.2021
  • Competiția Internațională de Scurtmetraje de Dans I | Twofold Worlds | Merkato Kultur (open-air cinema) | ora 21:00, 01.09.2021
  • Competiția Internațională de Scurtmetraje de Dans II | Marvellous Worlds | Cinema Elvire Popesco | ora 18:30, 02.09.2021
  • Competiția Internațională de Scurtmetraje de Dans III | Vibrant Worlds | Fabrica Grivița (open-air cinema) | ora 21:00, 04.09.2021

Apreciind excelența, noutatea și discursul artistic curajos, BIDFF oferă premii în valoare de 1500 de euro, pentru Cel mai bun film internațional și Cel mai bun film românesc

Accesul la filmele din Competiția Internațională se realizează pe bază de bilete, achiziționate de pe platforma Eventbook. La Competiția Românească accesul publicului este gratuit. 

BILETE pentru toate filmele și evenimentele BIDFF poți achiziționa de pe eventbook.ro/festival/bucharest-international-dance-film-festival

În premieră în România, „Cosmogony”, un performance digital live în care dansatori virtuali apar prin video mapping pe fațada Teatrului Odeon din București, va putea fi văzut pe 4 septembrie.  Cea de-a șaptea ediție BIDFF include, pe lângă secțiunile competitive adresate scurtmetrajelor și patru documentare premiate internațional, și o selecție de 9 lucrări cinematografice VR, ce vor fi disponibile publicului la /SAC @ MALMAISON între 3 – 5 septembrie.

Prezentat în premieră mondială în primăvara acestui an la Singapore International Festival of Arts, unul dintre cele mai mari festivaluri de profil, „Cosmogony”, inovativul spectacol al companiei de dans elvețiene Cie Gilles Jobin, a atras imediat atenția publicului și a presei. Prin utilizarea tehnologiei de captare a mișcării în timp real pe care compania a dezvoltat-o, dansatorii își conectează avatarurile în spațiile 3D de pe ecrane pentru a compune cosmogonia unei lumi virtuale în suspensie. Capturate de la distanță, în timp real, din studioul Cie Gilles Jobin din Geneva, într-un spațiu sideral sau într-o pădure virtuală, corpurile dansatorilor în mișcare sunt eliberate de legile fizicii și oferă publicului o experiență contemplativă unică. „Cosmogony” va fi prezentat pe fațada Teatrului Odeon pe 4 septembrie, de la ora 21:00. Accesul este gratuit.


BIDFF invită bucureștenii să se alăture, pe toată durata festivalului, unei comunități globale de utilizatori ai aplicației inovatoare Dance Trail, creată de Gilles Jobin, ce propune fiecăruia o întâlnire cu dansatori virtuali, de oriunde s-ar afla, prin intermediul realității augmentate, de pe orice telefon sau tabletă iOS. Aplicația lansată la Sundance Film Festival în 2020 este disponibilă gratuit, iar fotografiile și clipurile realizate de orice utilizator prin intermediul acesteia sunt vizibile pe platformele social media utilizând hashtag-ul #dancetrail.

Aplicația Dance Trail poate fi descărcată din AppStore: https://apps.apple.com/us/app/dance-trail/id1492301269?l=fr&ls=1

BIDFF VR ‘21, un alt eveniment inedit din cadrul festivalului, susținut de Conceptual Lab, care va avea loc între 3-5 septembrie la /SAC @ MALMAISON, prezintă o selecție de 9 lucrări cinematografice ale unor artiști consacrați, care se bucură de un palmares bogat în premii internaționale. BIDFF VR ‘21 este un caleidoscop de lumi potențiale în care spectatorii vor călători în mijlocul triburilor din Kenya și al pădurilor amazoniene, în inima Indiei contemporane, pe alte planete și în realități paralele. Explorând arhive personale și culturi care se sting, lumile potențiale BIDFF VR folosesc tehnologia ca medicament, mediu de introspecție personală și chestionare a valorilor care ne definesc ca societate globală.

„A devenit deja o tradiție pentru Conceptual Lab să susțină Bucharest International Dance Film Festival. Anul acesta, bucuria e dublată de faptul că festivalul lansează o secțiune nouă dedicată producțiilor VR și sunt încântat de capacitatea echipei BIDFF de a se reinventa de fiecare dată și de a fi în pas cu tendințele în artă și tehnologie. Conceptual Lab  are misiunea de a susține inovația în industriile creative și mă bucură că Bucharest International Dance Film Festival reușește să surprindă perfect noile trenduri”, declară Theo Nissim, fondator Conceptual Lab.

Mai multe detalii despre BIDFF VR ‘21: https://fb.me/e/1YIR7IEbP

Integrarea noilor tehnologii în artă reprezintă focusul ediției 2021 a BIDFF, care invită creatori de film de dans renumiți precum Gilles Jobin și Weronika Lewandowska susțină conferințe intensive și imersive prin care să contribuie la dezvoltarea profesională a industriei creative locale. Astfel, pe 3 septembrie, de la ora 17:00, la MARe/Muzeul de Artă Recentă, are loc întâlnirea cu dansatorul, coregraful și regizorul elvețian Gilles Jobin, iar pe 4 septembrie, de la ora 16:00, prezentarea susținută de Weronika Lewandowska (regizoare, scriitoare și producătoare executivă „VR Nightsss”, doctor în studii culturale). Accesul este gratuit, pe baza unei înscrieri prealabile prin e-mail (la adresa contact@bidff.ro).

Digital Territories: The New Spaces for the Performing Arts este tema prelegerii ce va fi susținută de Gilles Jobin, care va prezenta diferitele proiecte de dans digital pe care le-a creat în ultimii ani și va discuta despre modul în care tehnologia de captare a mișcării poate îmbunătăți incluziunea diferitelor origini ale creațiilor de dans și poate dezvolta noi rețele internaționale de colaborări bazate pe mișcare. Weronika Lewandowska va prezenta la BIDFF un studiu de caz, ‘Nightsss’: From Erotic Poem to Immersive Poetry to Neuroscience Research, despre VR și procesul de creare a experiențelor imersive.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.