CINEFILIA CINEFILIA SALVEAZĂ ROMÂNIA!

Când, firește, la Cinema City, am fost rugată să scriu câteva rânduri la un nou site, am cerut un mail, ca să știu unde să le trimit!

După adresă, m-am prins imediat că e un demers autohton, că numai la noi (Dumnezeu știe de ce!) se sună de 2 ori și se încuie, cu cheia, tot de 2 ori. Poate vreun psy ar putea interpreta că ni se trage, în subliminal, de la Nea Nicu’ care era… bâlbâit!

Odată întoarsă de la un Reveion de Marriott, cu un cuplu ca-n filme și muzica Irinei Sîrbu, (o excelentă Maria Tănase, dacă se va încumeta vreodată cineva să facă un biopic, să imortalizeze halucinantul ei destin), am petrecut, un sequel, în ton cu mulți români, așa cum e trendul, mai nou, și m-am uitat, pe Netflix, (normal) , nu la un serial maraton, ci la Leul de Aur venețian, deja propus la Globurile de Aur, din noaptea de Bobotează spre Sfântul Ion, când, parcă văd, că iar nu preia nici un post, de-al nostru, Ceremonia!

Și asta ca să fiu pregătită, la curent, că l-am ratat la Băneasa Grand Entertainment, la unica reprezentație, în cadrul Festivalului Les Films de Cannes, ediția a 9-a (tot nu mi-a ieșit clonarea), și am mers, tot pentru asta, cu proiecțiile și Q &A, cu publicul, la Timișoara și Iași. Am profitat că, din fericire, din 14 decembrie, deja trecut, „Roma” e pe platformă, și în Franța și în România! și nu numai! O programare selectă!

Alfonso Cuarón (57 de ani, regizor , scenarist, editor și co-producător , de astă dată) a reușit o splendidă performanță: o peliculă alb/negru (ca recentul „Moromeții” de Stere Gulea, alt mare succes), cu o poveste, semi-biografică, despre Mexicul anilor ’70, cu personaj principal o… bonajeră (termenul deja împământenit pe aici, îi corespunde perfect lui Cleo), din cartierul Roma, care trece, alături de o familie cu 4 copii, cam prin aceleași drame, cu stăpânele, dar la altă scară!

Cea mai frumoasă scenă și cu siguranță cea mai tulburătoare e cu mersul la cinematograf, unde sunt câteva momente cu Funès și Bourvil, în „Marea Hoinăreală”, a genialului Gérard Oury, din 1966 (cel mai vizionat din Hexagon), și când se lasă cu un sărut, și o dispariție, ca măgaru’ în ceață, a tipului, extrem de dubios și de violent, ulterior, totul în niște fotolii formidabil de confortabile, prin contrast, ea îngrijorându-se că a rămas singură și părăsită. În acel moment se lasă cortina peste genericele finale, care sunt întrerupte, nepermis, ca o aluzie, de tipul: Așa, niciodată, NU!

Și un al doilea mare ecran, rapel, la oscarizatul „Gravity” al aceluiași realizator, care în copilărie a fost fascinat de „Pierduți în spațiu”, din 1969, cu Gregory Peck și Gene Hackman!

Culmea coincidenței, în scenariu e și un moment de Anul Nou,(doar îl vizionam  în prima zi a lui 2019!) cu brad și chef, dar și cu o vânătoare sordidă și cu capete împăiate, nu ale animalelor împușcate, ci ale câinilor familiei!
Puștiul, care e convins că întâi a fost om mare, e o găselniță perfectă, pentru definirea timpului imponderabil și el!

Birocrația în spital, chiar și la nașteri urgente, revolta studenților, înăbușită cu lacrimogene și soldată cu victime, la ordinul unui dictator, dă dimensiunea unei lumi, unde există de toate, de la splendidul ocean, care poate fi ucigător, și până la figura paternă, mereu dorită și absentă, la o solidaritate de familie, exclusiv feminină, printre adulți, în care Mary Poppins, veșnica salvatoare fermecătoare și la propriu și la figurat, e înlocuită cu perdanta indispensabilă, și în cele din urmă, atât de atașantă!

Prietenii mei, Miha și Grig, cu o căsnicie de invidiat, au interpretat titlul, ca o ROMA văzută în oglindă, citită de la coadă la cap, și care devine: AMOR! Cred că știu ei mai bine, din proprie experiență!

Pentru mine, Iubirea celei de-a 7-a Arte e necondiționată și cea mai fidelă, în ambele sensuri!

Ceea ce le urez și accesorilor (eu am inventat cuvântul, cu conotația de cititori) acestui site!

La mulți ani de vizionări, leacul ideal antidepresiv!

IRINA-MARGARETA NISTOR

One thought on “CINEFILIA CINEFILIA SALVEAZĂ ROMÂNIA!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.