Revine moda cinematografelor în aer liber – Hai să ne bucurăm!

După trei luni de izolare am început să mai ieșim din când în când pe afară și lucrul care ne lipsește cel mai mult dintre toate este mersul la cinema. Iar pentru că lucrurile oinedite apar mereu atunci când devenim creativi și adaptabili, iată că s-a găsit o soluție pentru nevoia noastră de a vedea filme.

În cele ce urmează, vom face o scurtă trecere în revistă a istoriei cinematografelor în aer liber, ce soluții ai dacă vrei să organizezi un astfel de cinema și cum a fost la primul cinematograf în aer liber deschis în București după pandemie.

Scurtă istorie a filmelor proiectate în aer liber.

Proiecția de filme în aer liber nu este ceva nou. De fapt, primele cinematografe în aer liber au apărut prin 1916 în Berlin, Germania după ce în 1914 a apărut cinematograful mixt drive-in în Las Cruces, New Mexico (USA). Cel mai vechi cinematograf în aer liber care încă este în funcțiune azi și a fost înregistrat în Cartea Recordurilor este Sun Pictures, localizat în Broome, Australia și a fost inaugurat pe 9 decembrie 1916. În scurt timp, prin anii ’20 foarte multe acoperișuri au fost transformate în cinematografe în aer liber. Cinematograful drive-in a devenit o „chestie” reală abia în 1933 când a fost patentat de Richard M. Hollingshead în Camden, New Jersey (SUA). Anual, pe 6 iunie este sărbătorită în mod neoficial  Ziua vizionării filmelor în aer liber, eveniment ce marchează reușita lui Richard M. Hollingshead de a deschide un cinema drive-in în adevăratul sens al cuvântului.

Momentul culminant al cinematografelor în aer liber sau drive-in a fost atins în jurul anilor ’50 și ’60 când numai în Atena, Grecia erau peste 90 de astfel de cinematografe deschise în timpul verilor.

Apoi această activitate a întrat într-un declin din care abia zilele acestea se gândește să se ridice. Datorită pandemiei Covid-19 s-au închis cinematografele la nivel global, lansările noilor filme și producția de film s-au amânat și reprogramat, iar noi stăm cuminți în case și vedem filme la TV, pe DVD sau pe streaminguri precum Netflix sau HBO go.

Așteptăm cu mare nerăbdare vești despre deschiderea Cinematografelor pe meleagurile mioritice și, încet, încet, lucrurile vor reveni la normal.

Deja am auzit despre câteva cinematografe din țară, care au grădini de vară și organizează cinematografe în aer liber. Vom reveni cu vești centralizate.

Surpriza istorică este că la sfârșitul lunii aprilie, în plină pandemie, Iranul a lansat primul său cinematograf drive-in din istorie în Teheran. Filmul proiectat a fost unul autohton, numit Exodus și, din ce se pare, ideea cu cinema-ul drive-in a prins la iranieni și se organizează încă vizionări pentru mai multe filme.

La noi în țară nu a prins drive-in-ul. Am avut un astel de cinematograf la Mall Baneasa și nu a avut foarte mare succes la public. Recent am citit că Romexpo organiează zilele acestea un cinema drive-in și rămâne să vedem cum va evolua experiența.

Cum putem transforma un vis în cinema în aer liber?

Răspândirea rapidă a pandemiei de COVID-19 în lumea întreagă a avut un impact major și a afectat toate sectoarele artistice. Cei de la ProVideo vin însă cu o propunere tentantă pentru a readuce oamenii în fața marelui ecran. Mai exact, își oferă experiența și își pun la îndemână filmele la un preț special pentru oricine dorește să organizeze un cinema în aer liber conform legislației actuale.

Chiar dacă cinematografele rămân închise pentru o perioadă nedefinită, trebuie să ne reinventăm pentru a respecta recomandările autorităților și a menține distanțarea socială. Pentru o vreme, evenimentele vor funcționa diferit de algoritmul obișnuit, iar natura capătă o importanță extraordinară pentru socializarea responsabilă.

Ne-am mutat de pe o canapea pe alta, sau chiar am organizat un cinematograf acasă – dar avem nevoie de evadare și de divertisment. Marele ecran ne fascinează, ne stârnește încă imaginația și încântarea. În plus, experiența cinematografică este și o încurajare a activităților sociale si culturale. De ce nu am combina-o cu o ieșire în aer liber, în parc, la picnic, la plajă sau la o terasă, la teatrele de vară, în grădinile publice sau… la un cinema drive-in?

Cinema-ul drive-in funcționează cam așa: Filmele sunt proiectate pe un ecran de mari dimensiuni, iar sunetul este transmis pe o frecvență pe care spectatorii o pot recepționa în propriul sistem audio al mașinii.

Pentru vizionarea filmelor în afara domiciliului este necesară o autorizație legală (licență), în vederea evitării încălcării drepturilor de autor.

Dacă ai o grădină de vară, terasă mai mare sau un spațiu pe care îl poți amenaja pentru un cinematograf în aer liber, Pro Video își propune nu doar să informeze asupra pașilor de parcurs pentru obținerea și exploatarea Licenței de Difuzare Publică, dar să și atragă atenția cu privire la condițiile legale de difuzare a filmelor în spații publice, altele decât cinematografele.

Prin urmare, Pro Video pune la dispoziție licența video de difuzare publică pentru cele mai recente filme lansate de Warner Bros, Sony si Fox în format DVD sau Blu-Ray, dar și pentru pelicule clasice, documentare sau animații. Colecția cuprinde peste 9000 de titluri, care pot crea ambianța perfectă pentru seri tematice, întâlniri speciale pentru copii, evenimente organizate de instituții culturale, sau orice altă ocazie care include vizionarea unui film.

Este o idee inedită și, după îndelungi negocieri, Guvenul a acceptat această metodă de recreere. Hai să profităm cât mai mult de vară, să ne clătim ochii și să ne descrețim frunțile urmărind filme deosebite pe marele ecran în aer liber.

Dacă ai vreo inițiativă de a crea un cinematograf în aer liber, scrie-ne! Ne dorim să împărtășim vestea către toți cinefilii.

Între timp, cinematograful Elvira Popescu și-a deschis și el porțile în aer liber și am fost și noi la prima lor proiecție în aer liber. Urmărește filmulețul următor să vezi cum arată un cinema în aer liber pe vremea asta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.