Dacă Popcornul ne însoțește în cinematograf, atunci este cinefil?

Dacă Popcornul ne însoțește în cinematograf, atunci și el este un adevărat cinefil? De fiecare dată când mergem la un film ne punem această întrebare și cred că răspunsul ar trebui să fie: DA! Din prima experiență la cinematograf te ademenește mirosul inconfundabil al bucățelelor de porumb explodate în formele pufoase și în același timp crocante. Sărat, cu aromă de unt sau parfumate cu pudră de cașcaval, popcornul a devenit nelipsit atât în cinematografe cât și acasă.

Happy Popcorn day!

În SUA a devenit o modă de a transforma fiecare zi în una de sărbătoare, iar pe o parte dintre aceste mici rememorări am început să le adoptăm și noi pentru a ne mai condimenta motivele de sărbătoare. Pe 19 ianuarie este Ziua Națională a Popcornului și, deși ai zice că nu prea avem ce să spunem despre popcorn, iată că sunt câteva chestii faine de spus despre el. Cu ocazia zilei de azi te invit, mai mult decât în alte dăți, să îți faci un bol de popcorn după preferințe și să-l savurezi la filmul sau serialul preferat sau, și mai bine, mergi la cinema, căci ai filme bune-bune de văzut în aceste zile și popcornul se potriveste de minune în compania lor.

Am inclus în articol și rețete interesante de popcorn cu diverse arome.

Ți-ai putea imagina vreodată sala de cinema fără popcorn?

Nu a fost întotdeauna așa, să știi… Istoria popcornului pornește acum 10 000 de ani, dar nu se cunosc detalii, se știe doar că au fost găsite boabe de porumb neexpandat în zona în care acum se află Mexicul. În anii 1800 floricelele de popcorn au ajuns o gustare ieftină și dorită de mulți americani odată cu inventarea aparatului de făcut popcorn pe bază de aburi. Floricelele au ajuns peste tot și erau prezente la târguri, talciocuri și festivaluri în aer liber. Popcornul era atat de ieftin încât oricine își permitea o astfel de gustare. La începutul secolului 20, au apărut și cinematografele în preisaj, fiind un mediu de distracție tot mai popular. Cinematografele în schimb, la fel ca sălile de teatru, își păstraseră prețurile ridicate și se desfășurau în locații fastuase care încercau să mențină un sentiment de eleganță și oarecum lux. Vânzătorii de popcorn au observat oportunitatea financiară și au început să-l vândă în fața cinematografelor, spre nemulțumirea conducerii sălilor și deliciul spectatorilor.

Michael-jackson-eating-popcorn GIFs - Get the best GIF on GIPHY

Pentru o perioadă, cinematografele au interzis popcornul deoarece nu își doreau să facă de fiecare dată curățenie, se temeau că acest obicei va distruge și banaliza experiența celei de-a 7-a arte și considerau deranjant zgomotul din timpul filmului. Marea criză financiară din America a cimentat relația dintre popcorn și cinematografe, gustarea salvând financiar industria filmelor. Popcornul devenise atât de dorit încât lumea venea la cinematograf pentru popcorn indiferent de ce film rula.

Emergent Literacy | Mysite

Prețul biletelor la film a scăzut și prețul floricelelor de porumb a fost crescut pentru a susține și cinematografele aflate în impas și care a găsit popcornul ca fiind un soi de colac de salvare și pe care l-au introdus în producție.

Îți poți imagina că și popcornul a trecut printr-o criză personală?

Minion Eating Popcorn | Reaction GIFs

După apariția televizoarelor, oamenii au început să se uite mai mult la programele tv decât să meargă la cinema. Consumul de popcorn a scăzut drastic. În momentul acela a fost căutată o metodă pentru a oferi deliciosul snack în casele oamenilor pentru a-l savura când se uită la televizor. Așa au apărut primele pungi de popcorn care se făceau pe plită.

Din acel moment până la pungile de popcorn pe care le facem singuri acasă la microunde a mai durat puțin, dar acum ne bucurăm de popcorn oricând, oriunde. Cumva, popcornul proaspăt și cald de la cinematografe a rămas de multe ori mai gustos decât cel făcut acasă.

Așa ajungem la renașterea popcornului pentru serile de film cu prietenii sau nopțile nedormite de binging. Cumva parcă popcornul simplu cu sare, popcornul cu unt sau cel cu cașcaval cu care ne-am obișnuit și ne face plăcere, nu mai este cel mai tentant snack. Și am descoperit noi rețete pentru a revoluționa și debanaliza popcornul.

Am răsfoit pentru tine mai multe cărți de bucate (Da, există mai multe astfel de cărți și fiecare are zeci sau chiar peste 100 de idei diverse) cu rețete pentru popcorn și am ales câteva tipuri de popcorn pe care nici nu le puteai imagina în castronul tău, dar pe care eu mi le-aș dori în fiecare seară.

AVERTISMENT: Acest popcorn crează dependență și trebuie consumat cu spirit de răspundere. Orice consum exagerat al acestui popcorn produce creșteri ale nivelului de serotonină și poate fi contagios ajungând la fiecare petrecere!

Cele mai interesante rețete de popcorn

Cam toate rețetele despre care voi vorbi încep cu popcornul deja expandat, eventual nesărat în proces, deci făcut la aparatul cu aburi cel mai probabil că acela are sarea sau untul opționale. Cantitatea vehiculată în majoritatea rețetelor era de un bol cu capacitate de cam 1,5 kg plin cu popcorn. Sigur, popcornul cântărește mai puțin 😉 . Zic asta ca să nu ne pierdem în rețete complete. Nu am inclus cantitățile complete pentru că fiecare are gusturi diferite, dar pot oferi în comentarii mai multe detalii sau dacă ne scrii mesaj pe Facebook sau Instagram sau… ai prins ideea.

Trebuie să menționez, totuși, că multe dintre rețete implică operațiuni cu amestecuri periculos de fiebinți și trebuie să vă luați toate mijloacele necesare de protecție. Unele rețete par simple, dar nu sunt, iar caramelul în general e periculos, deci aveți grijă! Nu știu dacă are sens să menționez că nu sunt rețete de încercat de către copii, și aș puncta chiar să nu fie în preajmă la prepararea rețetelor care implică pași cu reacții rapide pentru a nu fi „victime colaterale”. Asta nu înseamnă sau îndeamnă pe cineva să abandoneze ideea, dar a se lucra cu ceva atenție și dexteritate. 

Nu am testat încă rețetele… dar azi e o zi bună de a le încerca.

Popcorn cu fructe

Dacă vorbim de popcorn cu fructe, treaba este destul de ușoară.

Tot ce trebuie să ai sunt fructe feliate uscate precum mere, căpșuni și ce idei mai ai (mă refer cum sunt chipsurile de fructe, știu în acest moment de chipsurile de mere de la Lidl ca exemplu). Ei bine, le bagi la blender cu un pic de zahăr și sare după gust până se face ca un praf. Topești două linguri de unt pe care îl amesteci uniform cu popcornul (untul va fi elementul de lipire) și apoi adaugi pudra aceea fructată amestecând bine. Acest popcorn se consumă imediat.

Popcorn în stil asiatic

Nu te așteptai la asta, dar e foarte simplu să amesteci ulei de cocos topit, praf curry, praf ghimbir, sare și piper și să le amesteci bine cu popcornul până s-au incorporat. Ai grijă totuși în ce vas pui acest popcorn pentru că se poate păta de la curry dacă e vasul de plastic. Aceeași recomandare poate fi valabilă și la condimente precum turmeric sau paprika.

Popcorn cu brânză sau cașcaval

Sigur, în cărți e menționată brânza cheddar, însă dacă stăm să ne gândim, cred că merge orice brânză rasă (sau cașcaval) care se topește. Rețeta zice că se asezonează un vas larg plin cu popcorn cu brânză rasă și sare, se amestecă bine și apoi se pune totul pe o tavă cu foaie de copt și se pune la cuptor (preîncălzit la 100 grade Celsius) cam 20 de minute sau până când se topește brânza, cu mențiunea că se amestecă agitând tava la fiecare 5 minute. Se lasă la răcit complet după scoaterea din cuptor.

Popcorn cu parmezan

Nu e musai nevoie de cuptor pentru a face popcorn cu brânză. Parmezanul este mereu rapid de amestecat și dacă adaugi în castronul de parmezan ras un pic de paprika, turmeric, usturoi praf și piper, distracția va fi garantată. Repeți procedura cu untul ca la versiunea cu fructele și amesteci bine și uniform cu întreaga combinație. Tot așa, se consumă imediat.

Popcorn Gourmet

Dacă vrei să fii fancy și rețeta de mai sus nu era îndeajuns, poți încerca o altă idee compusă din Parmezan, praf de ceapă, rozmarin fresh tocat bine, sare și piper mix. De adăgugat la untul topit și un pic de ulei de trufe și povestea e aceeași. Poți adauga după amestecare mai mult Parmezan ras, după gust.

Popcorn Barbecue

Tot pe acolo este acest popcorn pe care îl amesteci uniform și treptat cu o mixură de zahăr brun, cu praf de ceapă, praf de usturoi, paprika afumată, sare, ulei de măsline și de cocos. Asta e tot! Altă variantă înclude amestecarea de zahăr brun, sirop de care am mai scris, sos barbecue pus la foc 3-4 minute și stins cu puțin praf de copt și ardei iute tocat. Se amesecă cu popcornul uniform și se pune la cuptor pe foaie de copi timp de 15 minute la 15o de grade Cesius. Se lasă la răcit 10-15 minute și apoi se transferă într-un bol și se servește.

Popcorn cu alune și vanilie

Sună prea bine ca să nu îl încerci. Într-un blender amesteci 2 linguri unt topit sau ulei vegetal, alune, nuci după gust însumând 3 linguri, esență de vanilie, 1 lingură de apă. Amesteci cu popcornul și pui pe foaie de copt în cuptorul preîncălzit la 150 grade Celsius pentru 10 minute sau până devine popcornul crocant, amestecând la fiecare 2 minute. Scoți din cuptor și lasi la răcit complet. Dacă s-au lipit bucăți între ele, le poți separa și stoca într-un vas sau pungă închise.

Popcorn cu unt de arahide

Dacă tot suntem la alune, poți pune într-un vas o lingură de unt de arahide și două de sirop de… ei spuneau de porumb, dar cum la noi nu e asa popular cred că merge și cu sirop de arțar sau chiar miere bănuiesc. Pui vasul pe foc mediu și amesteci constant cam 3-4 minute până se uniformizează. Adaugi la final esență de vanilie și sare. Amesteci uniform compoziția într-un fol cu popcorn și o întinzi la răcit și uscat pe o tavă tapetată cu foaie de copt ca să nu se lipească.

Popcorn multicolor

Ei zic prin cărțile astea că e popcornul bunicii, eu încă mai sper să găsesc și o versiune mai sănătoasă a poveștii. Împarți popcornul în 3, pregătești 3 culori preferate de colorant alimentar și pui un vas pe foc cu 60 ml de smântână de gătit, un praf de sare, 160 gr zahăr, o linguriță mică de sirop (cum povesteam mai sus) și niște esență de vanilie timp de 3-4 minute până se dizolvă. Amesteci bine, pui 5 picături din prima culoare, uniformizezi și amesteci foarte rapid cu primul bol de popcorn. Pui pe foaie de copt la uscat și treci la următoara culoare. După uscare și răcire le separi dacă s-au lipit și le amesteci spre deliciul privirii.

Probabil că merge cu bomboane colorate care se topesc, dar tot coloranți sunt deci…

Popcorn caramelizat cu mere uscate

Merele uscate se întorc într-o combinație ce-mi aduce aminte de filmul Enchanted. Spueam de chipsurile acelea de mere, nu e ca și cum nu le poți face și pe ele acasă, dar pentru reteța asta trebuie mărunțite și amestecate înainte cu popcornul. Într-un vas pui unt nesărat, sirop (dap, același), zahăr brun, scorțișoară și faci caramelul pe care îl stingi dupa 4-5 minute cu puțin praf de copt, puțină sare și esență de vanilie. Amesteci compoziția cu popcornul, întinzi pe foaie de copt și pui la cuptorul preîncălzit la 100 grade Celsius timp de o oră, amestecând la fiecare 15 minute. Lași la răcit complet și apoi îl separi și îl consumi. Poate rezista mai multe zile dacă e închis ermetic.

Popcorn cu caramel sărat

E o nouă modă a caramelului sărat, la fel cum este și cea a popcornului dulce. Rețeta e similară cu cea de mai sus doar că în vasul de pe foc amesteci unt, miere, zahar brun timp de 4-5 minute și apoi îl stingi cu un pic de praf de copt (încă nu m-am prins care e treaba cu el), cam 1-2 lingurițe de sare și esență de vanilie. amesteci cu popcornul, pui la cuptor o oră la 100 grade Celsius amestecând la 15 minute și lasi la racit complet.

Popcorn cu cremă de ciocolată

Cred că toată lumea s-a gândit la această versiune. Best of both worlds. Zahăr, apă, un pic de sirop (d-ăla), un praf de sare se topesc la aragaz verificând cu termometrul de dulciuri până ajunge la 115 grade Celsius. Se adaugă treptat unt, esență de vanilie, ciocolată după preferințe (și de aici apare un infinit de posbilități de arome).  Se amestecă rapid si uniform cu popcornul până compoziția nu mai e așa lucioasă și apoi se întinde pe o foaie de copt pentru răcire. Mă tenta să zic că se pune și aceasta la cuptor, dar sunt rețete diferite și au alte metode. Tot în aceeași carte spunea de cele cu caramel că termometrul de dulciuri tre să arate cam 150-155 grade celsius și nu mai zicea nimic de pus la cuptor.

Popcorn cu orice vrei tu

Dacă stăm să ne gîndim, popcorn poți face în orice combinații, important e să ai idee de operațiunile de bază. Și dacă vrei să bifezi dublu calorii, poți chiar să marunțești chipsuri de diverse arome si să le amesteci cu popcorn. Ehee… cine nu a mâncat popcorn cu sos de nachos la cinema? Ei… prin cercetările noastre am mai dat peste popcorn cu lime și condimente de taco, popcorn cu bezele, cu dovleac sau cu ananas, cu pește sau fructe de mare, popcorn pus pe friptură, în merele caramelizate sau chiar pe budinca Mac&cheese. Și da… am găsit și cu Pizza….

 

Indiferent de arome, popcornul merge mereu bine cu un film sau serial așa că te invităm să ne scrii în comentarii ce popcorn s-ar potrivi cu un anume film? Sau ce filme potrivești cu anumite filme? Prerferi popcornul clasic cu sare, sau cel cu brânză, sau cel cu unt? Îl preferi pe cel caramelizat sau poate ți-am dat câteva idei noi acum?

Noi ne-am decis să ridicăm vizionările de film de acasă la un alt nivel, tu ce mănânci de obicei când te uiți la un film sau la un serial? Ce tip de popcorn ai încerca?

 

 

 

 

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.