De la 1 la + infinit in cinematografie

Nimic nu se compara cu prima data, este? Prima iubire, primul sarut…primul film dintr-o serie de succes. Evident ca urmeaza si al doilea sarut si o alta iubire de multe ori dar intotdeauna un film de success este urmat de un al doilea, al treilea, al patrulea pana cand se dilueaza atat de mult incat cineva care vede ultima parte nu ar intelege absolut nimic despre prima.

Va propun sa discutam astazi despre filmele de succes care au continuari. Si nu vreau sa ma refer la o serie gen Star Wars sau James Bond ci mai mult la filmele gen Terminator, Alien, Rocky sau Greu de ucis. Toate fiind 1/2/3/4… etc. Sau cati bani poti sa storci dintr-un film pana se usuca si cade!

Cum incepe?

Un scenariu genial, o distributie super cu un nume mare in prim plan si un succes atat financiar cat si critic. Toate bune si frumoase, toata lumea fericita. Atat noi spectatorii cat si producatorii, actorii, studiourile etc. In lumea moderna orice lucru reusit merita continuat. Insa uneori se depaseste masura si totul devine nu numai previzibil ci de multe ori bate spre penibil.

Timpul

Filmele de genul asta, se intampla pe o perioada lunga de timp. Una e sa il vezi pe Arnold in primul Terminator amenintand ca “ma voi intoarce’ si cat de mult poti sa gresesti bazandu-te pe brandul Terminator incat sa faci o a shpea parte cu alt rol principal pentru ca pur si simplu a trecut atat de mult timp incat Arnold e mai degraba un mosneag senil decat un robot ucigas. Sau Bruce Willis in seria lui cu Greu de ucis  ce are aceeasi problema a varstei. Cred ca dintre toate Misiune Imposibila inca tine steagul sus din acest punct de vedere, Tom Cruise fiind practic neschimbat de la primul pana la ultimul. Un fel de Highlander…

Asta ar fi un aspect.

Povestea

Primul film este epic. O poveste de cele mai multe ori simpla dar extrem de interesanta, bazata pe lupta rau/bine. Usor de inteles pentru oricine intra in sala de cinema si condimentata de fel de fel de efecte, avand si sprijinul vedetei. Care conteaza enorm. Rar filme cu trei parti cu actori no name.

Daca prima parte iti ramane in amintire clar, pe masura ce apar filmele 2…3…4…povestea se dilueaza. Rolul principal e pus in situatii din ce in ce mai stranii si mai nereale. Pana la ultimul in care te bufneste rasul de ceea ce face protagonistul si te gandesti cu mila ca eroul din prima parte l-ar bate cu lantul pe eroul din ultima. Care evident ca reuseste sa duca la bun sfarsit cee ce are de facut si invinge! Doar ca toti stim ca “binili invinge! toate femeili stie ca binili invinge” vorba unui spot de la Guerilla. De fapt se asteapta rezultatul financiar. Poate poate, povestea prinde si umple salile. Ce nu e ok, este ca de obicei scenariile la ultimul sunt scrise de persoane care pe vremea primului erau copii si duc filmul in directia gresita. Eroii copilariei lor nu pot face chiar orice isi imagineaza ei. Mai ales ca au imbatranit grav.

Efectele speciale

Un film facut in anii ’80 nu are cum sa se compare cu unul facut dupa 2015. Este imposibil. Nici Mercedesul de atunci nu se compara cu cel de astazi. Efectele special ajuta tot ce inseamna brand. Fiecare parte vine cu mai mult si cu mai mult, incercand sa compenseze ceea ce pierde prin efectul timpului. Este unul dintre lucrurile care ajuta sa tarasca de multe ori seria pana hat departe. Suntem fascinati de IMAX, 3D si alte d-astea. Mergem de multe ori la cinema doar pentru ca pe televizor sau laptop experienta este un fas amar si lasam povestea si jocul actorilor in planul doi.

Marketingul

Poate cel mai mare avantaj al unei asemenea serii! Iti vand oamenii astia ceva atat de frumos imbrobodit  si impachetat incat chiar si cand il deschizi si esti dezamagit tot iti susura in ureche “cel mai tare/cel mai bun/de neratat…” Marketingul a evoluat in aceeasi masura cu efectele special ba de multe ori chiar le-a depasit.

Nostalgia

Nostalgia noastra, a celor care am fost si am vazut prima parte si avem amintiri frumoase despre ea. Si nu numai despre film. Identificam unele filme cu perioade din viata noastra. “Cand a aparut primul era necasatorit/a, eram tanar/a, eram in facultate, l-am vazut cu x,y,z la Cinema Patria” sau mergem cu prieteni vechi sau cu copii nostri ce acum stiu sa citeasca si sa inteleaga un film ce la prima aparitie ii gasise la gradinita. Mergem la cinema si punem o bucatica din dragostea noastra pentru amintirile frumoase, in fiecare parte noua a filmului ce apare. Mergem cu sperante din ce in ce mai mici, sa vedem un film care pe vremuri ne-a fost tare drag. Si asta este un punct pe care producatorii se bazeaza.

Concluzii

Nu militez pentru a nu se face continuari. Ar fi pacat. Vreau doar sa atrag atentia ca uneori a continua un drum ce a devenit batatorit duce la penibil nu doar din punct de vedere financiar ci si pentru actorul din rolul principal. Evident ca vor fi si de acum inainte filme de success cu continuari. Dar cred ca este mai bine uneori ca ceea ce e frumos sa se si termine!

Cu drag pentru Cinefilia

Dan Coscai de la Calatoria perfecta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.