Despre Radio în filme

Toată lumea iubește un film muzical bun, și cu siguranță filmele presărate cu puțină magie radio sunt în top. N-or fi mulți care știu acest lucru despre mine, însă prima mea iubire jurnalistică, cea pe care nu o voi uita vreodată, este radioul. Au fost cei mai frumoși trei ani (adunați) din viața mea și poate cândva mă voi întoarce la microfon. Poate se va întâmpla mai curând decât ne putem imagina…

Astăzi este Ziua Internațională a Radioului și nu puteam lăsa această zi să treacă fără să îți povestesc despre filmele cu și despre lumea radioului care mi-au marcat primii ani din carieră. Unele le urmăresc cu drag și astăzi și muzica lor este THE BEST.

Iată, așadar, zece filme cu și despre radio pe care ți le recomand cu drag. Tu pe care le-ai văzut? Care îți fac cu ochiul? Care te inspiră? Ai și alte propuneri pentru lista noastră?

 

The Boat That Rocked (2009)

Zis și Pirate Radio, acest film are unul dintre cele mai îndragite playlist-uri. În anii ’60 Radioul Public Britanic considera muzica pop și rock nepotrivită pentru a fi difuzată On Air, așa că un grup de DJ a pus de un radio pirat pe o barcă în Marea Nordului care difuza toată ziua și toată noaptea muzică și emisiuni molipsitoare. Personalitatea DJ-ilor este diversă și șarmantă și din punctul meu de vedere e genul de film pe care să îl vezi cu plăcere oricând vrei o porție sănătoasă de voie bună.

Bună dimineața, Vietnam! (1985)

„Goooood mooooorniiiing, Vietnam!” Așa urla în fiecare dimineață personajul interpretat de Robin Williams în radioul unității plasate în zona de conflict din Vietnamul anului 1965. Adrian Cronauer este un DJ real care a servit în armată în Vietnam și a contribuit din plin la realizarea acestui film care îl are într-un fel sau altul în rol principal. Să motivezi soldații să meargă la luptă nu este o treabă ușoară, așa că filmul este unul inspirațional. Este una dintre cele mai amuzante comedii de război pe care le-am vazut.

NewsRadio (1995-1999)

Un sitcom este în general amuzant. Dar atunci când au in sitcom despre radio… lucrurile devin și mai și. Am apreciat atât glumele, cât și relația între personaje. Deși este considerat deja un serial cam vechi, mie mi-a plăcut și ți-l recomand cu drag.

Radio Rebel (2012)

Acesta este un film Disney creat pentru TV care este dedicat, ce-i drept adolescenților. Deși nu mai eram în target-ul său atunci când l-am văzut, mi-a plăcut mult detașarea personajelor și felul în care a rezonat cu mine ca personalitate. Mi s-a părut drăgut și vesel, și, deși acțiunea este cumva puerilă, emoțiile On Air sunt ceva real oricând, la orice vărstă și pentru oricine.

Pirate Radio USA (2006)

Este un documentar pe care l-am văzut cu mare interes dorind să aflu mai multe despre lumea asta. Ce-i drept… asemănarea la nume cu cel mai sus menționat m-a făcut curioasă, iar filmul nu m-a dezamăgit. Are o estetică interesantă și s-ar putea să îți placă.

FM (1978)

Nimic nu se compară cu un film din anii ’70 în care un post de radio liberal introduce reclame de recrutare în armată spre nemulțumirea DJ-ilor care se revoltă față de această decizie. Mie, dragilor, îmi sună a comedie.

Airheads (1994)

O trupă rock amenință un post de radio cu pistoale de apă pentru a le fi cântată piesa în eter. Brendan Fraser, Steve Buscemi, Adam Sandler o fac lată într-o comedie de zile mari.

Born in Flames (1983)

O distopie interesantă care povestețe într-un mod comedic și dramatic despre feminism și alte mișcări din anii ’70. E un film care îți dă de contemplat asupra a o mulțime de lucruri.

Private Parts (1997)

Un film biografic despre celebrul prezentator radio, Howard Stern, care prin rebeliunea sa reușește să ofere o comedie interesantă. Chiar a crezut că poate să filmeze întreg filmul improvizând replicile așa cum face de obicei la radio, însă a fost luat deoparte la filmări și i s-a comunicat că trebuie să își învețe replicile. Și așa a făcut… până la monologul de final pe care a avut voie să îl improvizeze… și l-a făcut bestial… dintr-o singură scenă filmată. That’s magic!

Al cincilea element (1997)

Nu putem să vorbim despre radio și cinema în aceeași propoziție fără a-l menționa pe cel mai sexy DJ din viitor. Ruby Rhod este o personalitate radio fantastică în celegrul film al lui Luc Besson. Iar emisiunea lui este cea mai populară din întreaga galaxie. Și să nu uităm că Ruby transmite live chiar și în timpurile periculoase… He’s a heroooo…

2 comentarii la „Despre Radio în filme

  • februarie 13, 2021 la 11:12 am
   Legătură permanentă

   Într-adevăr, în filmul 2012 era un personaj cam nebun care transmitea un soi de radio show despre sfarsitul lumii din Parcul Național Yellowstone, locul unde începe filmul.

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.