Cui nu-i place un mister? Genul de film din această probă este misterul. Dezleagă misterul sau descoperă-l pe parcursul unui film.
Majoritatea filmelor sunt cu mistere polițiste sau cu detectivi și aventura lor de deducție folosită pentru a descoperi secrete care duc la rezolvarea cazului. Cele mai de succes filme cu mistere sunt împărțite în două tipuri: deschis și închis. Stilul de mister închis sau cine a făcut-o, ascunde identitatea persoanei responsabile până spre final adăugând elemente de suspans pentru capturarea suspectului deoarece audiența nu este niciodată sigură cine este cu adevărat. Stilul de mister deschis, sau cum să prindem vinovatul, anunță vinovatul de la începutul poveștii și se axează mai mult pe a arăta cum a fost realizată crima perfectă, pe care publicul o urmărește pe măsură ce protagonistul o povestește.
Nu știu dacă ai observat până acum, dar aproape la fiecare gen de film am încercat să îți oferim și primul film realizat din genul respectiv.
Pentru filmele cu mister, a fost filmul din 1900 Sherlock Holmes Baffled, regizat de Arthur Marvin în care Sherlock Holmes intră în camera lui și descoperă că tocmai era jefuit. Sherlock este surprins când hoțul dispare ca prin minune atunci când este confruntat, restul va trebui să îl vezi singur în filmulețul sub un minut.
Filmele cu mister sunt de multe ori și o subcategorie în film de alte genuri, cum ar fi horror sau SF și cu siguranță ai văzut și tu astfel de filme. Pentru că am fost surprinși și noi că aceste filme au suficient mister încât să reprezinte genul, iată câteva mențiuni din ultima perioadă la care nu te-ai fi gândit: Last night in Soho, The Batman, franciza Harry Potter, The girl with the dragon tattoo, Ad Astra, The Bourne identity, National Treasure, Codul lui Da Vinci, etc.
Misterul este genul de film dezbătut astăzi și prezent în concursul nostru aniversar. Este al optelea articol de concurs dintre cele 24 despre care poți citi în articolul nostru de CONCURS și unde poți descoperi toate articolele cuprinse în acest proiect.
Concursul cinefilia constă în 24 de probe care apar între 1 și 24 decembrie, și la care te poți înscrie până pe 31 decembrie, ora 23:59. Fiecare dintre cele 24 de probe are câte un premiu și reprezintă câte un gen de filme. Poți răspunde la o singură probă sau le poți urmări pe toate cele 24. Dacă nu dorești să ratezi vreun articol din concurs, abonează-te la site-ul Cinefilia sau urmărește-ne pe rețelele sociale unde vom anunța toate concursurile și premiile aferente.
Premiul pentru categoria Filme cu mister este o un DVD cu filmul Codul lui Da Vinci, o ecranizare frumoasă a cărții omonime realizată de Ron Howard în care, după ce are loc o crimă în faimosul muzeu Luvru, este descoperit un adevărat mister ascuns în picturile lui Da Vinci.
Dacă vrei să facem lucrurile mai interesante, cei care îndeplinesc 1 dintre cele 3 condiții suplimentare de concurs (răspund la toate probele, se abonează la site sau ne lasă în comentariu și o listă cu 10 filme cu mister – în acest caz – pe care le consideră de neratat) vor intra în extragerea Random pentru premiile suplimentare: bilete virtuale la un film la alegere pe platforma de filme online a cinematografului Happy Cinema, obiecte personalizate 007 Bond No Time To Die, Badge Airsoft și marele premiu – o experiență într-un poligon de tragere (premiu în valoare de aproximativ 400 lei). Mai multe detalii vei afla în articolul nostru dedicat Concursului Calendarul genurilor de filme unde poți avea acces către toate probele zilnice ale concursului.
Te poți înscrie la fiecare dintre cele 24 de concursuri, dar nu vom valida mai multi concurenți cu același IP sau email pe același articol. Concursul este valabil pentru persoanele de peste 18 ani aflate pe teritoriul României. Pentru regulamentul general poți consulta Regulament Concursuri Cinefilia.
La ce trebuie să răspunzi pentru a intra în concurs!
În curioasa noastră statistică, filmele cu mister au fost pe locul 8 dintre preferințele în materie de genuri de filme și dacă până acum te-am întrebat care sunt genurile tale favorite de filme, astăzi suntem curioși care este relația ta cu filmele cu mister. Care sunt acele filme la care îți ții respirația de fiecare dată? Ce amintiri interesante ai despre filmele cu mister și căror filme sau actori le mulțumești pur și simplu că există? Sigur, nu îți cer să răspunzi neapărat ca la un chestionar, ci mai degrabă spune-ne ce ai pe suflet în legătură cu filmele cu mister. Dacă îți plac, de ce îți plac? Dacă nu, păi de ce nu? Care sunt mai savuroase? Cele vechi, ori cele noi? Ce personaje din filmele cu mistere te-au captivat cel mai des? Preferi mister simplu sau îmbinat cu horror, sau poate SF sau ce alt ce a acompaniat bine filmul?
Cum fiecare gen de filme poate avea și o listă a celor mai faine 10 filme din toate timpurile (din perspectiva fiecăruia), fiecare persoană care, pe lângă răspunsul la întrebare în comentariu, adaugă și o asemenea listă, intră cu aceasta în extragerea finală. Completezi cu Lista celor mai bune/faine filme din genul respectiv de filme în toate cele 24 de mini-concursuri, ai 24 șanse să câștigi premiul cel mare sau restul celorlalte premii oferite prin Random.org.
Mult succes și așteptăm cu nerăbdare comentariile tale!
Cuvântul ”mister” asociat unui film este automat un motiv de atracție. Fie că este vorba de a găsi vinovatul într-un caz de crimă, de aflarea unui secret teribil, sau pur și simplu de evenimente și întâmplări ciudate sau imposibil de explicat, ești automat prins în acțiunea filmului și trebuie să participi la rezolvarea misterului. Dacă la finalul filmului, elucidarea misterului oferită de realizatori, nu te dezamăgește, e perfect! Și asta se întâmplă dacă filmul este bine conceput și realizat, iar în domeniul misterului și suspansului există maeștri: regizori ca Alfred Hitchcock, sau scriitori ideali de ecranizat ca Stephen King. Am ales în top mai multe filme clasice, unele dintre ele avînd și versiuni moderne.
1) Rear Window (1954) – Alfred Hitchcock
2) Rashomon (1950) – Akira Kurosawa
3) Mulholland Drive (2001) – David Lynch
4) Basic Instinct (1992) – Paul Verhoeven
5) Rebecca (1940) – Alfred Hitchcock
6) Blow-Up (1966) Michelangelo Antonioni
7) Gone Girl (2014) – David Fincher
8) Dolores Claiborne (1995) – Taylor Hackford
9) Män som hatar kvinnor/The Girl with the Dragon Tattoo (2009) – Niels Arden Oplev
10) Murder on the Orient Express (1974) – Sidney Lumet
Filmele cu mister au ceva aparte ma atrag și le vad pana la capăt. Am unele preferate cele vechi cât și unele noi, pe vremuri serialul meu preferat era Hercule Poirot urmaream fiecare episod cu multa atenție și pot spune ca sunt fana „mystery”.
Top 10 filme mister
1. The birds
2. Notorius
3. Limitless
4. 24 hours
5. Zodiac
6. The usual suspects
7. Run
8. Secret Windows
9. The loft
10. The girl on The train
[…] Pingback: Dezleagă misterul + concurs aniversar – Cinefilia […]
ooo mister ! da. imi place misterul ! mai ales in combinatie cu horror, crime sau thriller. multe filme au ceva mister, dar putine sunt catalogate ca gen mister, unde acesta reprezinta o mare parte din subiect si actiunea filmului.
the prestige, shutter island, memento, gone girl, donnie darko, 12 monkeys, l.a. confidential, oldeuboi si multe altele 🙂