Happy Cinema Bucureşti organizează în perioada 11- 17 noiembrie Săptămâna Documentarelor de Artă. Publicul poate descoperi astfel o impresionantă selecţie de titluri ce abordează istoria artei, capodoperele lumii şi viaţa şi opera marilor pictori.
Evenimentul debutează vineri, 11 noiembrie, cu prezentarea în avanpremieră naţională a documentarului „Pissarro, Părintele Impresionismului”, semnat de David Bickerstaff. Oferind acces exclusiv la cea mai extinsă arhivă Pissarro, filmul explorează atât biografia sa captivantă, cât şi operele sale emblematice.
Fără Camille Pissarro, nu există curent impresionist. El este cunoscut, pe drept, ca Părinte al Impresionismului.
Pissarro a urmat o cale dramatică și, de-a lungul anilor, el a scris multe scrisori familiei sale. Prin intermediul acestor scrisori intime si revelatoare, acest film captivant dezvăluie viața și opera lui Pissarro.
Născut în Indiile de Vest, Pissarro și-a găsit pasiunea pentru pictură, tîn tinerețe, pe când era la Paris. Până la vârsta de 43 de ani adunase un grup de artiști entuziaști într-o nouă mișcare. Prima lor expoziție a fost disprețuită de critici, dar grupul căpătase un nou nume: impresioniştii.În următorii 40 de ani, Pissarro a fost forța motoare în spatele a ceea ce a devenit astăzi mișcarea artistică preferată a lumii.
Muzeul Ashmolean are o lungă tradiție, fiind primul muzeu public din Marea Britanie (și-a deschis porțile în mai 1683) care găzduiește o colecție minunată și bogată, inclusiv remarcabilele opere ale lui Pissarro.
Cu acces exclusiv la cea mai extinsă operă a unui pictor impresionist, fiind prima restrospectivă majoră despre Pissarro din ultimele patru decenii, acest film explorează și evidențiază biografia captivantă și extrem de importantă, cât și operele unui artist incredibil.
Între titlurile prezentate amintim „Floarea soarelui în picturile lui Van Gogh”, documentar ce prezintă o nouă perspectivă asupra celor mai cunoscute cinci lucrări ale sale, cele două filme ce-l celebrează pe Rafael- “Rafael – Tânărul maestru” şi “Rafael descoperit” şi „Peggy Guggenheim: Dependentă de artă”, dedicat personajului plin de culoare care a definit perioada în care a trăit şi care şi-a propus să construiască una dintre cele mai importante colecții de artă modernă, expusă acum în palatul său venețian.
Proiecţiile vor avea loc la Happy Cinema Bucureşti (Şoseaua Progresului, 151-171) şi la Sala Auditorium a Institutului Cervantes (Bulevardul Regina Elisabeta, 38).
Programul integral al Săptămânii Documentarelor de Artă este disponibil pe www.happycinema.ro, iar biletele pot fi achiziţionate online sau de la cinema.