Downton Abbey – 10 motive pentru care să nu îl ratezi

Downton Abbey – filmul – este continuarea mult așteptată a serialului britanic omonim care a rulat între 2010 și 2015. Zilele acestea îl poți urmări în cinematografe datorită distribuitorului RoImage și sunt sigură că te va fascina. Pentru a te convinge de acest lucru, am încropit 10 motive, bine, poate chiar mai multe, pentru care cred că nu ar trebui să îl ratezi.

Downton Abbey este o serie britanică de dramă istorică. Filmul este plasat în 1927, după ce serialul a acoperit mai multe perioade cuprinse între 1912 și 1926. Acțiunea spune povestea familiei aristrocrată Crawley, a angajaților lor loiali și a domeniului lor, Downton Abbey.

  • Fie că ai văzut serialul, fie că l-ai ratat până acum, filmul te va aduce instant în atmosfera filmelor de epocă aristocrate de la început de secol XX. Rigorile și regulile de conduită se aplică atât înaltei societăți cât și angajaților domeniului. Toți încearcă să aibă o conduită ireproșabilă, iar momentele amuzante datorate de riguroasele reguli sunt la locul lor. Nu vei simți că nu ai văzut serialul înante, iar impresia mea este că vei simți și tu urgenta nevoie de a viziona serialul după ce ai ieșit din sala de cinema. Nu pentru că trebuie, ci pentru că ai intrat în atmosferă și vrei să vezi mai mult din personaje. Noi am văzut deja jumătoate din primul sezon până la ora redactării acestui articol și suntem entuziasmați de comoara descoperită.
  • Vorbind de personaje, toată distribuția serialului se întoarce la Downton Abbey, iar acest lucru mi se pare fermecător. Avem parte de personaje carismatice, care te fascinează și care îți stârnesc empatia. Doru a fost foarte entuziasmat de majordom, Dl Carson interpretat de Jim Carter. I-a plăcut vocea sa baritonală și severă care aduce cumva a Sean Connery. Eu, recunosc, am fost imediat atrasă de Violet (evident, nu?) Crawley, Contesa de Grantham, care este jucată de Maggie Smith, o actriță care nu are nevoie de vreo introducere.
  • Ok, plecăm de la premisa că ai văzut seria Harry Potter, știi de acolo că Maggie Smith o interpretează pe profesoara Minerva McGonagall. Pentru a mări amuzamentul publicului, află că în filmul Downton Abbey Violet va intra în conflict cu Lady Maud Bagshaw interpretată de nimeni alta decât Imelda Staunton. Aceasta a interpretat-o pe Dolores Umbridge în seria Harry Potter. Așadar avem placerea și savoarea de a vedea runda a doua dintre Minerva McGonagall și Dolores Umbridge. Aparent producătorii au simțit că această intrigă va fi una savuroasă și au scos spre promovare acest clip savuros.
  • Umorul tipic englezesc este prezent în film și, desigur, în serial. Face deliciul oricărui pasionat de filmele britanice în general. Cu cât mă gandesc mai bine la episoadele văzute ieri, cu atât realizez că diferențele dintre film și serie sunt la detalii tehnice mai degrabă… și la grandoarea evenimentelor descrise în film. Filmul este filmat mult mai spectaculos, imaginea este mai grandioasă, însă dat fiind faptul că episoadele sunt destul de lungute ca timp, pot trage concluzia că dacă acțiunea nu ar fi fost ceva mai întinsă în timp, precum în orice serial de altfel, nu aș fi sărit departe de a crede că fiecare episod este ca un fel de film de epocă. Și îmi placeeee. Britanicii reușesc să scoată seriale captivante, amuzante și la calitate bună, iar Downton Abbey este un exemplu în acest sens.
  • Apropo de britanici. La vizionare am avut plăcerea de a urmări un scurt discurs al ambasadorului Marii Britanii în România, Andrew Noble, și am găsit fascinant devotamentul său pentru această serie despre care a avut numai cuvinte de laudă. Se putea observa că a urmărit cu interes seria și că este un fan al acestei povești istorice. M-a amuzat faptul că ne-a mărturisit că s-a îmbracat în violet special pentru această ocazie, personajul cu acest nume fiind favoritul său.
  • Ca să o parafrazez pe doamna Irina Margareta Nistor, filmul este într-adevăr ca un cadou de Crăciun. Realitatea este că filmul are muzică bună, cadre luminoase, îmbrăcăminți grandioase și de aceste lucruri este dificil să te saturi.

  • Oricine iubește să observe puțină dramă, puțină intrigă, iar Downton Abbey are puțin fin fiecare dramă pe care ne-o putem imagina. Dar drama nu este doar în serial și implicit în film. Actorul Jim Carter, majordomul Dl Carson, este căsătorit în realitate cu actrița Imelda Staunton despre care scriam și mai sus. Maggie Smith nu a văzut niciun episod din Downton Abbey cât timp a jucat în serie. Nu a dorit să fie influențată sau să aibă îndoieli asupra interpretării. După finalizarea seriei a declarat că acum se poate bucura și ea în sfârșit de film și că a primit de la colegii de platou un boxset cu întreaga serie. Așa cum se povestește și în film că Downton Abbey a devenit o casă de recuperare pentru soldați în timpul primului Război Mondial, așa și actualul castel prezentat în film, Highclere Castle a fost transformat în spital de contesa de Carnarvon, reala posesoare a acestui castel fascinant. Unde pui că una dintre poveștile din sezonul 1, cea in care îl întâlnim pe dl Pamuk și care deschide o serie interesantă de evenimente prin simplul fapt că… moare, este bazată pe o poveste reală pe care a aflat-o Julian Fellowes, creatorul seriei, dintr-un jurnal al vremii deținut de strămatușa unui amic care povestește despre cum au plimbat femeile un diplomat mort prin casă. Uuuu… palpitant, nu?
  • Downton Abbey este cel mai nominalizat serial dramatic la premiile Emmy, dintre care a avut 16 nominalizări numai în 2012. În total, serialul a primit numai puțin de 59 de nominalizări de-a lungul anilor, dintre care a câștigat 12. Nu e rău ținând cont că producția fiecărui episod a costat aproximativ 1 milion de lire.

  • Downton Abbey a inspirat și inspiră și acum o mulțime de persoane pasionate de stilul și moda anilor de început ai secolului XX dat fiind acuratețea și atenția la detalii a producătorilor acestui fenomen. Ba chiar am aflat că multe dintre rochiile purtate în film și serie sunt rochii originale din acea perioadă și după cum au recunoscut actrițele, pe lângă că erau extrem de fragile, unele miroseau chiar neplăcut.
  • Și știi ce? Nu am mai fost atât de entuziasmată cu privire la un film de epocă de mulți ani. Defapt de când am văzut pentru prima dată musicalul Hello Dolly în copilărie și nu am mai putut adormi de entuziasm. Era ca un vis fascinant. Și zilele astea am trăit acest sentiment. Diferența este că dacă filmul mi-a deschis apetitul, serialul îmi va stinge setea. Rochii elegante, cadre luminoase și grandioase, replici pline de umor britanic și clar un subiect pe care voi mai scrie curând, după ce vom termina de vizionat serialul. Mulțumim încă o dată distribuitorului RoImage și Grand Entertainment Cinema Băneasa pentru invitație și te invităm la film.

Ai vizionat serialul? Cum ți s-a părut? Ești entuziasmat pentru film? Ce părere ai?

Articole similare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Rămâi aproape

7,234FaniÎmi place
9,969CititoriConectați-vă
3,864CititoriConectați-vă
62CititoriConectați-vă
158AbonațiAbonați-vă

Poate te vor fascina și...