După patru ani de Cinefilia

Parcă mai ieri anunțam lansarea oficială a proiectului Cinefilia și site-ul prindea viață prin minunatele articole despre filme. Au trecut deja patru ani de atunci. Am ales ziua de 28 decembrie pentru a ne conecta fix de Ziua Internațională a Cinematografiei împreună cu toți cinefilii din România. Au fost patru ani cu bune și cu rele, dar cum ți-am povestit deja cum a fost După primul an de Cinefilia și După doi ani de Cinefilia, și în al treilea an, Dana Mierluț ne-a spus ce a învâțat după 3 ani de Cinefilia. Astăzi îți voi povesti despre ce am făcut în acest an cinefil, ce filme am văzut, pe cine am cunoscut, cui îi mulțumim și ce speranțe avem în viitor.

Sufletul nostru a fost și este alături de cinematografe și soarta filmelor produse atât la nivel național, cât și internațional. Ne bucurăm pentru fiecare lansare și fiecare film care ajunge la public și este o adevărată încântare să vedem sălile pline.

Am mers la cinema cu pasiune și am savurat fiecare boabă de popcorn… care parcă a fost tot mai aromat… Estimăm că am văzut peste 300 de filme și seriale fiecare separat sau împreună în cinema, la festivaluri, pe Tv sau pe streaminguri. Am fi scris cu siguranță despre mai multe dintre ele, dar timpul are un fel aiurea de a ne pune pe fugă. Eu (Andreea) am ținut un soi de evidență pe IMDB pe care o actualizez destul de des (încă mai adaug titluri de la Animateka).

Oboseala și-a spus cuvântul în acest an pentru noi din punct de vedere personal. 24 de ore nu au fost pur si simplu de ajuns pentru a face față tuturor ideilor care ne trec prin minte, dar și activitățiilor de zi cu zi au fost copleșitoare. Am fost poate cam lipsiți de vlagă și inspirație la scris în unele perioade, însă am evoluat mult pe restul platformelor de Social Media unde am ținut flacăra aprinsă pentru a lumina drumul oricărui cinefil.

Anul 2022 a fost un an al expansiunii din perspectiva noastră. Dovadă fiind câștigarea unei mențiuni la bursa Alex Leo Șerban oferită la festivalul TIFF România, o 🏆 Mențiune Specială, în valoare de 500 de euro pe care deja am început să o alocăm proiectului Cinefilia prin investirea în produse menite să aducă îmbunătățiri (2 softbox-uri pentru filmări deja au ajuns la noi, urmează să luăm o temă profesională pentru site, microfoane și vom mai vedea).

Prima mulțumire vrem să o adresăm noii noastre colaboratoare

Pe pagina Cinefilia de Facebook, aflată în continuă creștere, am reușit să avem concursuri în fiecare săptămână cu bilete la film… și nu numai. Am ajuns la un număr de 80 de concursuri realizate anul acesta și încă 40 de concursuri pe Instagram.

Dorim să mulțumim enorm pentru această colaborare celor de la Happy Cinema care au acceptat să extindem concursurile săptămânale realizate împreună cu noi la nivel național (București, Alexandria, Bacău, Bistrița, Botoșani, Buzău, Focșani și Vaslui) și distribuitorului Ro Image care a trimis prin noi în cinematografele Cineplexx (Baneasa. Titan, Sibiu, Satu Mare și Târgu Mureș) câte patru persoane la fiecare film lansat de câtre ei. Sperăm, să continuăm colaborările și poate chiar să ne extindem concusurile și cu noi cinematografe din București și din țară.

Grupul de Facebook este deschis cinefililor de pretutindeni și îți recomandăm, dacă vezi un trailer nou sau poate o știre interesantă, postează-le și pentru comunitate, în felul acesta vom avea toți la îndemână cele mai noi trailere sau vești din lumea cinefilă și vom putea fi mai atenți la filmele care vă interesează cel mai mult.

Instagram-ul Cinefiliapunctro a fost pe val în acest an și este doar o chestiune de câteva zile pana vom ajunge la pragul de 10 000 de urmăritori când vom face un nou concurs mai mare pentru a marca aniversarea. Contul nostru de Intstagram a fost monopolizat de un proiect de amploare: Selecția programului TV. Proiectul a avut ca scop realizarea unei selecții zilnice de 8-16 filme din lista de peste 100 de filme care sunt anunțate zilnic la televizor și care unori se pierd în volum. Crema filmelor de la TV a fost apreciată de voi și vă mulțumim pentru aprecieri. Aniversații cinefili ai zilei a fost unul dintre cele mai dedicate proiecte de acest fel pentru care am realizat eforturi enorme și sper că a fost apreciat în 2021. Pentru anul 2023 suntem încă în căutarea proiectului ideal pe care să îl adăugăm, părerea voastră este importantă așa că puteți să ne lăsați un comentariu cu ce vă doriți mai mult de la noi.

2022 ne-a prins în pline pregătiri pentru Youtube unde vom începe să fim din ce în ce mai activi acum că avem cam gata noua zonă de filmări.

Dacă tot am vorbit de o nouă zonă de filmări, Tik Tok-ul este altă platformă socială pe care activăm și am prins avânt și pe care explorăm noi metode de filmare mai ales cu green screen-ul pe care l-am achizioționat în acest an, așa cum s-a putut vedea în primele 3 concursuri organizate pe platformă. Dacă nu ai avut plăcerea de a ne găsi acolo, trebuie să îți spun că pe Tik Tok nu sunt reguli. Cinefilia pe Tik Tok va continua și în 2023 să vină cu recomandări de filme din Colecția Cinefilia de dvd-uri (avem peste 2000 în bibliotecă) și din premierele apărute în cinema sau pe platformele online.

Alături de noi au fost, sau mai bine zis, am fost alături de echipele de distribuitori de filme din România. Am remarcat lupta lor de a reveni la un normal după pandemie și toate gândurile de bine se duc către ei și filmele pe care le-au distribuit și difuzat în acest an. Dorim să le mulțumim, să ne amintim cu drag de colaborări și să sperăm că ne vom revedea cât mai curând cu: RoImage 2000Forum Film(Ran Communication), Bad UnicornVoodoo FilmsIndependența FilmFollow Art DistributionVertical EntertainmentTransilvania FilmInterComFilm, Micro FILM, ROLLERCOASTER PR, THE SHAPE OF E,
Anca Maco, Disney+, NetflixHBOMaxAMC și Warner Tv.

Nu am lipsit nici de la festivaluri unde am avut oportunitatea de a fi parteneri media pentru: ediția 10 a Festivalului Internațional de Artă Făcută de Adolescenți SUPER la care am fost încântați de dezbaterile de după filme, Festivalul de animație japoneză IZANAGI unde biletele s-au dat ca pâinea caldă și nu ne miră pentru că a fost o ediție bogată în filme emoționale, Bucharest International Dance Film Festival la a VIII-a ediție unic în peisajul festivalurilor de film din România, Nordic Film Festival o pauză de la cotidian cu filme speciale, Festivalul Internațional de Film de Animație Animest care a oferit iubire din toate punctele de vedere și nu a uitat de cinefilii din țară care au fost alături de festival online în perioada pandemiei prin secțiunile competiționale prezente pe platforma online, Astra Film Festival cu porția bine meritată de documentare pline de farmec, Les Films de Cannes à Bucarest care ne-a adus din nou crema filmelor de la Cannes și Caravana filmului românesc – care a colindat țara în lung și-n lat cu filme românești de mai mare dragul să le vezi.

Am obținut acreditări de presă pentru: Festivalul Internațional de Film Transilvania – TIFF– la care nu ne-am bucurat doar de filmele bune, dar am fost și apreciați prin mențiunea primită la bursa Alex Leo Șerban, Buzău International Arts Festival unde am avut plăcerea de a participa la conferința de presă cu celebrul actor Michele Placido care l-a interpretat pe comisarul Corado Catani în Caracatița (La Piovra), Animateka International Animated Film Festival a fost prima acreditare de presă la un festival din altă țară. Experiența noastră la Animateka a fost mult mai frumoasă mulțumită participării la workshop-ul GoCritic!, o adevărată provocare din care am avut multe de învățat și pe care abia așteptăm să le punem în aplicare. Ca urmare a cursului de critică de film patru articole scrise de Andreea au fost postate pe Cineuropa și Zippy Frames: un articol despre premiile oferite la festivalul Animateka, un review al scurtmetrajului din 1932 realizat de artistul ceh Berthold Bartosch, o trecere în revistă a tinerelor speranțe din programului de festival Animateka și un interviu cu Zoel Kastelic despre filmul ei, New Home.

Doresc să menționez că toate festivalurile de film la care am fost în acest an au revenit cu forțe proaspete și chiar au întrecut edițiile anterioare fiind experiențe memorabile, momente despre care tot povestesc și povestesc. La unele dintre ele a fost prima noastră interacțiune și suntem extrem de încântați că am cunoscut oameni faini și am dat peste festivaluri de suflet pe care dorim să le reprezentăm și la anul, și oricând va fi cazul.

Dacă tot am discutat despre concursurile noastre, trebuie să ne bucurăm, am ofert în concursuri și alte obiecte cinefile, iar în acest context vrem să mulțumim și frumoasei colaborări cu ProVideo, care ne-au ajutat cu DVD-uri cu filme. Cel mai important concurs al nostru din acest an a fost și este rezultat din colaborarea cu Disney+, cu ajutorul lor am spart pragul de 1500 de participanți la concursul Disney plus, partener nou căruia îi mulțumim pentru susținere și pentru că s-au implicat și în concursul nostru de final de an, Concurs! Cea mai cea listă de Crăciun de pe Disney+!, unde te mai poți înscrie până pe 31 decembrie. Sperăm ca această colaborare să continue și chiar să evolueze și să vă aducă și vouă din ce în ce mai multe beneficii.

În acest an am mai realizat ceva semnificativ. Ne-am unit destinele într-o nuntă cinefilă de poveste, presărată în pași de dans pe muzică din filme, cu popcorn învelit în ciocolată și candybar personalizat, cu clapete de film pe post de numere de masă, cu hortensii în cutii pe popcorn, photobooth retro, trash the dress în cinema și luna de miere la TIFF.

Anul acesta am dat startul și la primele întâlniri în offline organizate la 1UP Gamers Pub, o locație care ne-a încântat de la prima vizită atât prin personal, prin clientelă și prin interiorul localului care spune clar că este un loc bun pentru cinefili. Le mulțumim pentru că ne-au primit cu mâinile deschise pentru primele două evenimente anul acesta, întâlnirea Cinefilia generalistă și întâlnirea magică Cinefilia – Wizarding World care va fi urmată de o primă întâlnire în ianuarie pe tema Sailor Moon (data TBD). Vom încerca să menținem frecvența lunară a evenimentelor și tematica se va modifica în funcție de preferințele persoanelor participante la întâlniri.

Suntem siguri că am fi putut realiza și mai multe în 2022, însă ne mândrim cu proiectele cinefile pe care le-am întreprins și sperăm din suflet că am avut articole și pe gusturile tale. Am învățat și în acest an o mulțime de lucruri noi. TIFF-ul a fost, un moment important care ne-a validat munca depusă și worksop-ul de critică de film GoCritic! mi-a schimbat cu totul optica în ceea ce privește analiza de film, am devenit mai ambițioasă și mi-am propus să studiez mai mult fenomenul cinematografic de la începuturi până în prezent.

Ne propunem, desigur să scriem mai mult, să acoperim mai multe filme și să vedem și mai multe.

2022 a fost un an în care ne-am împărțit în toate direcțiile și ne-am dat seama cât de mult ne lipsesc colaboratorii vechi care ne ajutau, ne-am adaptat și am analizat mai mult și sperăm ca în 2023 să ne mărim echipa.

Noi suntem Andreea Vraja și Teodor Moroșanu, doi pasionați de filme. Timpul nostru liber este la intersecția dintre ficțiune și realitate și îl dedicăm pe tot către această comunitate care ne este foarte dragă. Ne dorim să oferim cititorilor cât mai multe articole bine documentate și interesante despre filme din toate timpurile. Credem în cea de-a 7-a artă, cinematografia, și suntem convinși că educația cinematografică este o parte importantă în cultura generală.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.