După un an de Cinefilia

Am pornit oficial în această aventură numiă Cinefilia.ro acum un an, pe 28 decembrie, de Ziua Internațională a Cinematografiei.

Este incredibil cât de multe am învățat în acest an și de aceea dorim să trecem în revistă alături de tine câteva dintre reușitele noastre.

Cinefilia nu sunt eu, sau X, sau Y. Suntem noi, această comunitate de oameni care vedem filme, discutăm și scriem despre ele din plăcere… oricând, la orice oră. Ne place să fim informați și să informăm despre noutăți cinematografice, să discutăm despre istoria filmului, să comparăm și să analizăm filme care ne-au plăcut mai mult sau mai puțin, să căutăm curiozități și să descoperim misterele filmelor.

Am spus-o, și încă o cred, că Cinefilia a crescut, precum Făt Frumos, într-un an cât alții-n zece. Nu că ar fi vreo concurență în acest sens. De fapt, considerăm că oricine care scrie despre filme este un coleg de breaslă pe care îl respectăm și pe care îl citim cu mare drag. Vezi tu… părerile sunt întotdeauna împărțite cu privire la filme. Deși nu intrăm mereu pe aceeași lungime de undă, am considerat că dacă o recenzie este argumentată, doar experiența poate să decidă cum bate vântul. Am cunoscut oameni, cinefili, jurnaliști sau bloggeri de film de la care am învățat atât de multe lucruri frumoase și suntem mândri că facem parte din nișa lor.

Parteneri media la festivaluri deosebite

În acest an am fost parteneri media la mai multe festivaluri de film și a fost o reală încântare să descoperim o altă față a cinefiliei. Mergeam și în trecut la diverse festivaluri de film, însă ca spectator lucrurile erau cumva mai simple. Visul meu era să fim parteneri media la Animest pentru că animația este subiectul meu favorit. Dar ușile ni s-au deschis în mod natural și am descoperit noi festivaluri deosebite pe care le așteptăm cu încântare la anul. Am fost la FanMovie, un mic reminder pentru faptul că educația tinerei generații este fezabilă prin film. Am pășit în mod surprinzător la Astra Film Festival de la Sibiu unde am descoperit arta cinefilă a documentarelor și am fost fascinați de subiectele abordate. Nordic Film Festival a venit ca o surpriză pentru noi și suntem entuziasmați că am putut scrie despre cele două ediții ale lor, de la Sibiu și Chișinău, iar în februarie Nordic Film Festival ajunge și la București. Încheiem pleiada de festivaluri din acest an cu Festivalul de animație japoneză IZANAGI care ne-a surprins în mod plăcut prin subiectul abordat și filmele selectate. Ne-am fi dorit să fi ajuns la mai multe festivaluri în acest an, însă am simțit că trebuie mai întâi să fim stăpâni pe noi pentru a ieși practic în lume. Și bine am făcut pentru că astfel am putut să privim aceste festivaluri la adevărata lor valoare și să ne prezentăm, sperăm noi, respectabil în loja cinefililor avansați. Acum am făcut doar încălzirea, însă în anul 2020 ne dorim să nu lăsăm festivalurile de film să ne scape printre degete. Au fost o mulțime de festivaluri unde ne-am fi dorit să mergem, însă timpul nu a fost mereu de partea noastră. Cu toate acestea, am încercat în mod constant să ne invităm cititorii la ele prin intermediul Social Media.

Filme, filme și iar filme

Ar fi dificil să spun câte filme am văzut numai în acest an. Darămite în toată viața! Urmărim filme la ordinea zilei și în acest an am văzut chiar mai multe decât de obicei. În general nu a trecut vreo zi în care să nu vedem un film sau un serial, fie la cinema, fie la Tv, fie din colecția noastră de peste 1300 de filme pe DVD. Prin urmare, dacă aș face un calcul lejer, ținând cont că am făcut și nenumărate maratoane de filme în weekenduri, am văzut lejer cel puțin 350 de filme în acest an. Am postat în jur de 500 de articole pe Cinefilia dintre care peste 150 au fost analize și recenzii de filme sau seriale. Am învățat foarte multe despre cum se scrie o recenzie și încă suntem în acest proces de acumulare de experiență.

Un site, multe idei

Încă de acum 4 ani, când am cumpărat domeniul Cinefilia.ro și am început procesul de creare a site-ului, am avut mai multe idei decât putem duce singuri. Așa ne-am procopsit cu o mulțime de rubrici cinefile pe care le îndrăgim și în cadrul cărora ne-am dori să apucăm să scriem mai des. De aceea avem constant ușile deschise celor care vor sa își exerseze aptitudinile scriitoricești în domeniul cinefil. Toată experiența acumulată în timp o punem la bătaie pentru a ajuta pe oricine care își dorește să fie inițiat în cinefilie.

Social Media

Grupul Cinefilia a fost prima noastră formă de închegare a unei comunități cinefile. Ne doream un loc unde pasionații de filme să poată discuta despre filmele care le-au plăcut. Asta era acum 8 ani și în tot acest timp am fost constanți în activitate pe acest grup. Apoi a apărut pagina de Facebook care a evoluat timid, foarte timid până acum un an când am lansat site-ul. Avea 700 de urmăritori la sfârșitul lui 2018, iar acum tocmai am bătut eroic palma cu peste 3 000 de urmăritori. Pe Facebook postăm atât cele mai noi articole, dar și știri proaspete din cinematografie, curiozități, postere, trailere și nu în ultimul rând concursuri… multe concursuri. Și contul nostru de Twitter este unul foarte activ și distribuim mereu articolele de pe site. Prin luna mai am debutat pe Instagram cu un cont care crește și el în mod susținut și se apropie de 600 de urmăritori. Suntem mereu prezenți și înercăm să oferim comunității mereu cele mai noi și documentate informații din lumea filmelor. Iar reușita noastră se vede în impactul postărilor care crește constant alături de interacțiuni.

Concursuri

Am simțit mereu dorința de a le oferi cititorilor oportunitatea de a câștiga diverse premii. Vedem Cinefilia ca pe o comunitate și dorim să împărțim cu toți bucuria de a fi cinefil. Cinefilia este o „boală contagioasă” și în acest caz… ne dorim să „se ia”.

În 2019 am organizat 55 de concursuri pe Facebook, două pe Instagram și nouă pe site-ul Cinefilia. Un al zecelea concurs de pe site continuă să ruleze până de anul nou și a strâns deja aproape 170 de comentarii în total. Media tuturor concurenților este de 83 de participanți pe concurs.

Concursurile cu obiecte cinefile cele mai comentate au fost Frozen 2 pe Instagram cu 288 de comentarii, urmat aproape de concursul Aquaman. La capitolul bilete la film, Avengers Endgame pe Facebook cu 157 de comentarii umat îndeaproape de concursurile pentru After, Five Feet Apart și Last Christmas. Am oferit în jur de 90 de invitații duble la filme și un abonament de festival, premii diverse precum căști, cărți, șepci, borsete, jucării și multe alte obiecte cinefile. Prin urmare am făcut cel puțin 200 de oameni fericiți câștigând premiile Cinefilia și sperăm ca la anul să avem oportunitatea de a oferi și mai multe premii cititorilor fideli.

Premiile oferite au fost obținute fie din surse proprii (din colecția noastră, sau achiziționate special pentru concursuri), din partea distribuitorilor de filme care au fost mereu receptivi la ideile noastre și diverși cinefili care ne-au donat diverse premii din colecțiile lor special pentru comunitate.

Această prezentare necesită JavaScript.

Am colaborat foarte bine în acest an, și ținem să le mulțumim în mod special, cu: RoImage 2000, Forum Film(Ranevents), InterComFilm, Odeon Film, Vertical Entertainment, Transilvania Film, History și  AMC.

Colaboratori

Deși aș putea recunoaște că o parte dintre cei care ne-au dat o mână de ajutor s-au arătat în special în momente aniversare, doresc să le mulțumesc tuturor celor care ne-au încântat cu guest-posturi în aceste 12 luni. Unii au revenit spre bucuria noastră și au devenit colaboratori mai mult sau mai puțin ocazionali, iar alții ne-au fost alături în momente cheie, cum sunt aceste aniversări cinefile.

Sunt alături de noi ca și colaboratori: Dana Mierluț – care ne-a surprins mereu cu articole bine documentate și pline de un romantism incurabil; Cătălina Bănică – care ne-a motivat de fiecare dată să vedem jumătatea plină a paharului; Ana Maria Groza – un copil care ne-a arătat ce este ambiția; Alexandra Bratu – o pasionată a filmelor horror; Ana Lucia Moroșanu – pentru care filmele și serialele psihologice sunt un deliciu. Țin să le mulțumim celor care ne-au ajutat încă de la început în popularizarea grupului și paginii de Facebook: Bianca Rus și Vlad Macarie.

Au scris guestpost-uri deosebite pe Cinefilia și: Irina Margareta Nistor, Luciana Corlan, Emil Călinescu, Alexandru Ion, Dorin Apăvăloaie, Dan Coscai, Oana Păduraru-Bonu, Valerica Oprișanu, Andreea Coscai, articole pentru care ținem să le mulțumim din tot sufletul și pe care îi așteptăm cu drag și cu alte ocazii pe la noi. O multumire specială merge și către regizorul Bogdan Mureșanu care ne-a oferit zilele acestea un interviu în exclusivitate despre ideile din spatele filmului „Cadoul de Crăciun” – care are șanse reale la Oscaruri, dar și despre problemele pe care le-a avut cu instituțiile însă, cel mai important, despre toate speranțele sale cu privire la impactul acestei reușite cinefile românești.

Noi suntem Andreea Vraja și Teodor Moroșanu, doi pasionați de filme. Timpul nostru liber este la intersecția dintre ficțiune și realitate și îl dedicăm pe tot către această comunitate care ne este foarte dragă. Ne dorim să oferim cititorilor cât mai multe articole bine documentate și interesante despre filme din toate timpurile. Credem în cea de-a 7-a artă, cinematografia, și suntem convinși că educația cinematografică este o parte importantă în cultura generală.

6 comentarii la „După un an de Cinefilia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.