Emil Călinescu: Filme de la festivalul Les Films de Cannes a Bucarest 2023

S-a încheiat de ceva vreme festivalul Les Films de Cannes a Bucarest 2023. Pentru mine a fost un festival atipic, căci am fost dublu reprezentant: atât al Cinefilia.ro, cât şi al Cinemil.ro.

Am văzut ceva filme la acest Les Films de Cannes a Bucarest 2023, am văzut multe filme româneşti, însă sunt şi câteva filme care, deşi au rulat la festival, au fost văzute înaintea începerii acestuia. Voi spune câteva cuvinte despre TOATE aceste filme, aşa că pregătiţi-vă popcornul şi sucul, căci urmează un articol foarte lung. Atenţie: pe numele fiecărui fiecărui film, în subtitle, este o trimitere către articolul complet de pe Cinemil.

Filme de la festivalul Les Films de Cannes a Bucarest 2023 – 21 de rubini

Pentru mine este surpriză plăcută a acestui festival. Este fresc excelentă a societăţii actuale, dar şi a progresului pe care aceasta l-a făcut. Aşa firav cum este, progresul există. Nu poate fi negat.Acest film impresionează prin distribuţie, dar pentru mine altceva este important: multe lucruri mi s-au explicat abia după ce am aflat că regizorul este … preot ortodox. Filmul trebuie gândit, judecat, din perspectivă teologică. Credeţi-mă pe cuvânt: altfel nu-l veţi înţelege pe deplin. V-o spune un ateu (gnostic) autentic! Filmul a fost în cinematografe în noiembrie.

Filme de la festivalul Les Films de Cannes a Bucarest 2023 – Horia

Horia este filmul de debut al Anei Maria Comanescu. Pentru un film de debut este excelent.
Personajul principal este Horia, care după ce a luat bacul visează să evadeze din micuţa sa localitate din Bărăgan. Mobra primită cadou de la tatăl său pare a fi singura lui şansă. Cine este Stela, pentru cine se duce el tocmai la Cluj, cât de important, relevant, este BACUL (de pe Dunăre) şi cum se termină totul rămâne să descoperiţi singuri.
Mie mi-a plăcut mult, chiar dacă nu sunt chiar publicul ţintă. Dacă sunteţi pasionaţi de motoare, o să vă placă de 10 ori mai mult. Credeţi-mă pe cuvânt.

Filme de la festivalul Les Films de Cannes a Bucarest 2023 – Crimele din Osage County: Bani însângeraţi – Killers of the flower moon

Pentru mine, cel mai recent film al lui Martin Scorsese este filmul anului 2023. Durează aproape 3 ore jumate, aşa că nu e pentru oricine. Este doar pentru cinefilii autentici, cei care chiar se pot concentra o perioadă atât de lungă de timp.
Este despre o comunitate de mică de nativi americani (amerindieni) care au devenit brusc printre cei mai bogaţi locuitori din lume după descoperirea unor zăcăminte de petrol. Din păcate, au devenit la propriu ţinte pentru albii care le doreau averile. Cum anume făceau albii şi cum se termină totul rămâne să descoperiţi singuri.
Eu vă mai spun doar că Leonardo DiCaprio are o interpretare MULT mai bună decât cea pentru care a câştigat Oscarul. A fost în cinematografe în octombrie.

Filme de la festivalul Les Films de Cannes a Bucarest 2023 – Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii

Acest film l-am văzut la BIEFF, loc unde s-a potrivit perfect în peisaj, fiind un film experimental în adevăratul sens al cuvântului. Este regizat de Radu Jude, care face referiri la multe filme, în special ale lui, ajungând chiar la filmul său de debut, Cea mai fericită fată din lume.
Nu vreau să vă dau detalii, nu vă spun de ce Ilinca Manolache (Angela în film) merge prin tot oraşul şi ce căuta ea, nu vă spun nici ce legătură are acest film cu optzecistul Angela merge mai departe. Va trebui să descoperiţi singuri toate acestea. Dar cât mai repede, până nu iese filmul din cinematografe. A intrat în octombrie în cinema, dar mai are o proiecție chiar azi, sâmbătă, 30 decembrie, la Elvire Popesco în București. Va intra probabil pe Netflix sau Hbo din moment ce filmul său anterior, Babardeală cu bucluc sau Porno balamuc este pe ambele platforme.

Filme de la festivalul Les Films de Cannes a Bucarest 2023 – Între revoluţii

Eu am văzut acest film asta vară, la TIFF, dar pelicula abia acum intră în cinematografe. Un film excelent, o paralelă foarte bună între Revoluţia Islamică din 1979 şi Revoluţia Română din 1989. Protagonistele sunt 2 foste colege de facultate, o iranianca şi o româncă.
Povestea merge mai departe de 1989, vedeţi voi exact ce şi cum. Vi-l recomand cu căldură, subiectul putând fi ACUM de mai mare interes decât era în vară, când l-am văzut eu. Filmul a rulat în noiembrie în cinema

Filme de la festivalul Les Films de Cannes a Bucarest 2023 – Les Meutes

Filmul ne arată lumea subterană, interlopă, din Casablanca. Doi tipi, tată şi fiu, fac nişte comisioane mărunte pentru interlopii zonei. La un moment, sunt puşi să răpească un tip şi să-l aducă. Din păcate, persoana răpită moare în portbagajul lor, aşa că acum ei trebuie să scape de cadavru.
Dacă îmi permiteţi comparaţia, Les Meutes este o variantă marocană, mult mai dură şi mai puţin amuzantă, a filmului moldovenesc Carbon. Esenţa este aceeaşi: un cadavru în portbagaj cu care nu ştim ce să facem. Este cumva irelevant că în filmul moldovenesc nu se ştia identitatea victimei. Să zicem că este o asemănare de 30%.

Filme de la festivalul Les Films de Cannes a Bucarest 2023 – Încă două lozuri

Pe scurt de tot: Încă două lozuri m-a cam dezamăgit. L-am văzut la TIFF, aşa că poate-s uşor subiectiv, acolo atmosfera TIFF alterează calitatea unui film. Uneori sunt prea obosit să înţeleg pe deplin un film ori să savurez toate glumele, alteori supraevaluez un film dacă acesta vine după o dezamăgire.
Nu (cred că) este cazul aici. Dezamăgirea mea are 2 motive: pe de-o parte, Încă două lozuri este despre o combinaţie cu criptomonede, iar pe de altă parte 70% dintre glume sunt reşapate. Ciorbă reîncălzită, cam acesta ar fi termenul.
Deşi recunosc că mulţi prieteni de-ai mei, mulţi dintre ei foarte pretenţioşi la filme, l-au apreciat. Poate am ajuns eu prea serios. Zic. Filmul a rulat în octombrie în cinema.

Filme de la festivalul Les Films de Cannes a Bucarest 2023 – The Old Oak

The Old Oak este un pub britanic autentic, old school, unul dintre ultimele rămase în picioare într-o localitate ce se află într-o continuă decădere. Declinul este cauzat de închiderea exploatării miniere.
La un moment dat, în localitatea-n cauză ajung nişte imigranţi sirieni, aşa că acum locuitorii au pe cine să dea vina pentru declinul lor. Au pe cine să se “răzbune”. Cu sau fără ghilimele.
Problema migraţiei nu se pune cu mult diferit în alte ţări, aşa că situaţia din acest film poate fi destul de uşor întâlnită şi-n multe localităţi româneşti. Din păcate, migraţia masivă din Siria a fost completată, de 1 an de zile, de migraţia masivă din Ucraina. Iar războiul actual din Israel şi Gaza poate aduce un alt val migraţionist. Aşa că filmul este mai actual ca niciodată. Și va avea premiera în cinematografele noastre de săptămâna viitoare. Așa că este filmul cu care vom deschide anul.

Filme de la festivalul Les Films de Cannes a Bucarest 2023 – Captura

Captura este un film despre protestele din Piaţa Universităţii din anul 2012. Unii oameni, chiar bucureşteni, au şi uitat de ele, au uitat de “site-ul la cultură care trebuie să intre în dubă”, au uitat de modul în care jandarmii i-au tratat şi brutalizat pe protestatari.
Regizorul acestui film a fost în Piaţa Universităţii în acei ani, însă şi-a spus propria poveste prin intermediul unei ficţiuni. O ficţiune atât de bine redată încât iniţial puteam să jur că e film documentar. Trebuie să mă credeţi pe cuvânt!

Filme de la festivalul Les Films de Cannes a Bucarest 2023 – Monster

Când eram elev şi auzeam de dispute elev – profesor, empatizam invariabil cu elevul. Profesorul era întotdeauna de vină în ochii mei. Acum însă încep să empatizez din ce în ce mai mult cu profesorii.
Iar acest film, vă invit pe voi să vedeţi de ce, chiar m-a făcut să empatizez maxim cu profesorul. Nu, nu el este monstrul. Însă voi veţi descoperi singuri cine şi mai ales de ce.
Un singur lucru mai vreau să spun despre acest film: unul dintre cele mai bune scenarii pe care le-am întâlnit. Merită toate premiile din lume pentru POVESTE şi mai ales pentru MODUL în care aceasta este spusă.

Filme de la festivalul Les Films de Cannes a Bucarest 2023 – Warboy

Warboy este un film care ne arată cum se vede războiul prin ochii unui copil care locuieşte într-un sat izolat din Apuseni. Unica avere a lui Nicu: doi cai de care avea grijă, pe care-i iubea nespus şi care-i aduceau şi ceva de mâncare.
Perioadă în care se desfăşoară acţiunea filmului este fix perioada în care România a schimbat taberele în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial. Căci Nicu va interacţiona succesiv cu 3 “armate”: întâi cu soldaţii nemţi, ce erau pe picior de plecare (deja FOŞTII aliat), apoi cu soldaţii autohtoni şi la final cu soldaţii ruşi. Între timp, lui i se alătură un american al cărui avion se prăbuşise şi care dorea să ajungă … în Rusia.
Americanul voia în Rusia, Nicu voia să ajungă la Roşia, la unchiul său, deci vă puteţi imagina cum se înţelegeau cei 2. Rămâne să descoperiţi singuri cum se termină totul. Filmul a rulat în noiembrie în cinematografe.

 

Filme de la festivalul Les Films de Cannes a Bucarest 2023 – A brighter tomorrow

A brighter tomorrow ne spune povestea lui Giovanni, un regizor care cu greu se mai regăseşte în zilele actuale. El are o tonă de alte probleme: coproducătorul său este în pragul falimentului, căsnicia sa este pe ducă, iar societatea în sine nu mai este pe placul său.
În toată această nebunie, el vrea să facă un nou film, unul după mine mai interesant decât povestea sa. Unul despre Invazia sovietică din Ungaria (1956), invazie văzută din perspectiva unor membri ai Partidului Comunist Italian.
Pentru mine, problemele existenţiale ale regizorilor mi se pare puţin importante şi deloc interesante, însă pot recunoaşte că un film este bun, excelent construit, chiar şi atunci când subiectul nu mă atrage foarte mult. Cum este cazul aici.
Recunosc însă că mi-aş dori să văd filmul la care lucra Giovanni.
Şi, ca bonus: Giovanni este interpretat chiar de regizorul filmului, Nanni Moretti.

Filme de la festivalul Les Films de Cannes a Bucarest 2023 – MMXX

MMXX este cel mai recent film al lui Cristi Puiu, însă este un film atipic: este un omnibus de 4 scurtmetraje, 3 dintre ele fiind rezultate în urma unui workshop. Cele 4 scurtmetraje au legătură între ele, pentru că preiau personajele de la unul la altul.
Cel mai important scurtmetraj pare a fi al patrulea, ultimul, căci acela este scris şi gândit 100% de Cristi Puiu. Preferatul meu rămâne însă primul.
Nu vă zic foarte multe despre ele, însă trebuie să vă spun subiectul principal: pandemia. Cu asta sper că v-am convins să le vedeţi. Filmul a rulat în cinematografe în noiembrie.

Filme de la festivalul Les Films de Cannes a Bucarest 2023 – Le ravissement

Un film franţuzesc extrem de dubios despre singurătate a încheiat periplul meu de Cannes de anul acesta. O tipă, Lydia, care lucrează ca moaşă suferă de singurătate. În jurul ei este însă numai fericire, fericire la care ea pune umărul datorită meseriei pe care o practică.
La ea la spital naşte şi cea mai bună prietenă a ei. Copilul acesteia devine pentru Lydia o adevărată obsesie. De aici până la răpire nu mai este decât un pas. Vedeţi singuri cum se termină totul şi câte minciuni este nevoită Lydia să spună.
Nu vă spun mai multe, vă îndemn doar să mergeţi să-l vedeţi.

Cam atât de la festivalul Les Films de Cannes a Bucarest 2023. Dacă vreţi să vedeţi ce altceva mai scriu în afară de filme, mă puteţi vizita pe alte zece bloguri. Nu vi le spun pe toate, pe unele trebuie să le descoperiţi singuri, însă vă dau 2 dintre ele: blogul de teatru şi blogul de carte. Pe cel de film l-aţi tot întâlnit în link-urile de mai sus.

Eu am fost Emil Călinescu, representant al Cinefilia şi Cinemil la festivalul Les Films de Cannes a Bucarest 2023.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.