Și noi suntem Eternals în cinema

Ai citit bine titlul cu dublu sens! În primul rând, filmul Marvel Eternals a ajuns și la noi în cinematografe și nu, dacă îl cauți acum online, nu îl vei găsi pe Netflix, Hbo sau alte platforme de streaming. În al doilea rând, am făcut o referință și la faptul că, la fel ca niște Eterni adevărați, locul nostru preferat pentru a vedea un film este în sala de cinematograf.

De această dată, locația aleasă pentru filmul Eternals a fost Cinema City Cotroceni unde, la fel ca în toate cinematografele noastre dragi, au fost respectate cu rigurozitate regulile aflate în vigoare pentru combaterea pandemiei. Hai să nu mai amân și să discutăm, desigur, fără spoilere, dar cu mare pasiune, despre cel mai nou film Marvel pe care nu ar trebui să îl ratezi.

Filmul „Eternals” / „Eternii” este cel de-al 26-lea titlu din Universul Cinematografic Marvel (MCU), care reprezintă o expansiune a acestuia, prin cei zece supereroi nemuritori care au protejat Pământul și i-au modelat istoria și civilizațiile de la începutul timpului. Când creaturile monstruoase numite Devianți, despre care se credea că sunt pierdute în istorie, revin în mod misterios, Eternii sunt forțați să se reunească pentru a apăra din nou omenirea. 

Premisa sună interesant si am fost atrași instant să vedem filmul, chiar dacă simteam putina inspirație vizuală preluată inclusiv din recentul stil al introului serialului Britanic Doctor Who. Poți citi mai jos opinia noastra despre film, iar spre finele articolului voi intra mai in detaliu cu păreri punctuale despre fiecare dintre cei 10 eroi introdusi in universal Marvel. Este o provocare să ai rabdarea de a citi detaliile despre toti cei 10 eroi și a fost o adevărată provocare și pentru realizatorii filmului să contureze o asemenea echipă aglomerată de personalități diferite. Dacă au făcut față cu brio, rămâne de văzut. Dacă vei citi până la capăt articolul, te felicităm. iar dacă renunți pe parcurs, vei înțelege și nemulțumirea noastră legată de acest film. Prin filmul Eternals, MCU pică în greșeala Universului DC care nu a oferit suficient timp personajelor pentru a fi introduse și a format o echipă cu care empatizezi mai greu. Când este introdusă o echipă mai mică într-un singur film, o abordare de acest tip este realizabilă așa cum MCU ne-a demonstrat în Gardienii Galaxiei, dar dacă vorbim deja de 10 supereroi, nu vei avea timp să îi conturezi suficient și, sincer, cu toate că ne-au fost prezentați destul de mult înainte de lansarea filmului prin numeroase mijloace de promovare, nu am reusit să creem o legătură emoțională aproape cu niciunul. 

Dincolo de acest aspect, „Filmul  are o dimensiune epică, cuprinzătoare, pe măsura multor generații, cu o echipă diversă de zece supereroi pe care suntem încântați să îi prezentăm lumii”, spune producătorul Kevin Feige și îi dăm mare dreptate, dar cred că am fi preferat să vedem acest film împărțit în două părți, deoarece prima parte a actualului film, în care ne este prezentat drumul Eternilor prin cadrul istoriei omenirii, este atât de interesantă și plină de acțiune încât am mai fi urmărit chiar și două ore de așa ceva. Filmul are o dimensiune epică poate fi una dintre explicațiile pentru lipsa de implicare a oricărui membru Avengers în ce se întâmplă. Doar dacă consideri că ce vezi are o magnitudine atât de mare încât faptele Avengers par minuscule, poți să te împaci cu lipsa lor și a Agenților S.H.I.E.L.D.. 

 „Deși continuă tradiția Universului cinematografic Marvel, filmul deschide, de asemenea, un nou drum și este un precursor al viitoarelor producții Marvel” și pentru a înțelege către ce ne îndreptăm trebuie să fi văzut filmele anterioare, dar și serialul Loki de care se leagă direct ultimul after credit (vei vedea două la finalul filmului).

Cu toate că vei auzi opinii negative, vreau să îți spun că Eternals nu este un film prost, doar că fanii MCU ar putea fi dezamăgiți de viteza cu care sunt tratate diferitele etape prezentate în film. Eternals este un film introductiv și asta este evident în poveste, în direcția vizuală și în abordarea personalităților celor 10 eroi pe care nu apucăm să îi cunoaștem cât ne-am dori. Tot ce putem face este să așteptăm ca Eternii să revină în următorul film Marvel în care să le observăm evoluțiile personale, să îi vedem cum reacționează și cum gândesc, cum sunt ei ca „oameni”.

 

Filmul este produs de Kevin Feige și Nate Moore și regizat de Chloé Zhao, care a câștigat recent Oscarul pentru cel mai bun regizor pentru „Nomadland” / „Ținutul nomazilor”. Louis D’Esposito, Victoria Alonso și Kevin de la Noy sunt producătorii executivi. Scenariul este semnat de Chloé Zhao, Patrick Burleigh, Ryan Firpo și Kaz Firpo.

Despre interpretarea personajelor avem numai cuvinte de bine, toți joacă impresionant și ireproșabil, dar, în final, mergi să vezi un film MCU, iar acest aspect este, cel mai probabil, mai putin important decât efectele speciale.

Din punct de vedere vizual, Eternals este un film frumos realizat, cu cadre largi, peisagistice în unele momente (caracteristică a filmografiei lui Chloé Zhao) și plin de culoare. Efectele vizuale sunt realizate bine și nu îți oferă posibilitatea de a te plânge de defecte decât dacă dorești să fii cârcotaș. 

 

Cine sunt Eternii, nu ai înțeles până acum?

Volumele de benzi desenate originale „Eternals” ale lui Jack Kirby, care au fost publicate pentru prima dată în 1976, au fost sursa de inspirație a filmului. Eternii sunt o rasă de extratereștri nemuritori de pe îndepărtata planetă Olympia care au sosit pe Pământ cu mii de ani în urmă pentru a proteja omenirea de o serie de prădători extratereștri – Devianții. Eternii au fost alertați cu privire la amenințarea Deviantă de către Celestiali, o rasă de constructori cosmici care au fost întâlniți și în „Guardians of the Galaxy”.

Misiunea Eternilor de a petrece mii de ani pe Pământ pentru a proteja umanitatea, civilizația și planeta derivă din gândirea contemporană despre modul în care oamenii comunică între ei pe tot globul. Așa cum spune Nate Moore – unul dintre producători, „cred că este ceva cu care publicul va rezona pentru că începem să abordăm relația noastră cu acest pământ. Asta este o temă importantă, de explorat. Și acțiunea va fi acolo. Dar tematic, acesta este genul de povestire pe care cred că o dorește publicul, astea sunt lucrurile cu care ne confruntăm în fiecare zi”.

Eternii de pe Pământ sunt un grup divers și puternic – o combinație de gânditori și luptători, împărtășind aceeași energie cosmică, care se traduce în puteri diferite pentru fiecare. Când lucrează împreună, aceste puteri se completează reciproc.

„Ceea ce îi face diferiți de alte grupuri pe care le-am avut, inclusiv Avengers și Guardians of the Galaxy, este că își pot pune în comun energia și pot crea ceva numit Uni-Mind”, explică Moore. „Uni-Mind este un concept care a fost împrumutat de la Jack Kirby și care permite eternilor să amplifice puterea oricăruia dintre ei. Cu toate acestea, toți trebuie să fie oarecum conectați pentru a face acest lucru. Deci ei nu pot fi în părți opuse ale lumii și dacă vor să creeze o Uni-Mind”.

Povestea se desfășoară pe două perioade de timp. O parte în trecut când au funcționat ca o echipă formidabilă și o unitate familială apropiată. A doua poveste este în prezent, când grupul s-a fracturat și s-a despărțit, mulțumit să trăiască printre oameni, practic ascunzându-se la vedere. Însă amenințarea Devianților înseamnă că Eternii trebuie să-și lase diferențele deoparte și să se regrupeze.

Nate Moore mai spune: „Vrem ca publicul să descopere un colț al universului Marvel pe care nu l-a mai văzut până acum. Vrem ca ei să descopere o nouă mitologie care stă la baza unui film SF, dar care are și multă emoție. Și vrem să întâlnească zece eroi cu care, sperăm, să poată empatiza”.

Eternii, pe scurt
SERSI (Gemma Chan)

O mare parte din povestea filmului este centrată pe Sersi. Ea are abilitatea de a manipula materia anorganică. Este de încredere, grijulie și își folosește mintea și puterile pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie.Chan spune că „Ea poate să modifice lucrurile și în diverse moduri a ajutat omenirea de-a lungul istoriei cu eforturi minore. Într-un mod aparte, Sersi poartă o dragoste și un respect real omenirii. În prezent, Sersi este curator de muzeu și are o viață personală relativ normală: un loc de muncă stabil, un iubit (Dane Whitman, un om aparent normal despre care vom afla mai multe în următoarele film și putem discuta în privat, spoiler…) și o colegă de apartament care îi tot oferă sfaturi de relație. În trecut, Sersi a fost iubita lui Ikaris cu care a avut o relație… puțin spus de durată.

Aceasta nu este prima apariție a actriței Gemma Chan în universul Marvel. Ea a apărut și în 2019 în filmul Captain Marvel în rolul Minn-Erva, diferența majoră fiind că în noul rol nu trebuie să aștepte 4 ore pentru a i se pune machiajul albastru și nu se îngrijorează că la săptămâni bune după filmare poate găsi urme de vopsea albastră…

IKARIS (Richard Madden)

Ikaris este unul dintre cei mai puternici Eternali, el poate zbura și poate trage cu raze puternice din ochi la fel ca Superman. Ikaris își ia în serios responsabilitățile ca Etern și este foarte hotărât. Este independent, cu o mentalitate clară și îi place să dețină controlul.

Pentru actorul care a jucat și în Game of Thrones, cea mai mare dificultate a fost imaginarea evoluției lui Ikaris în decursul a 7000 de ani.

Cum ar reacționa o ființă cu super puteri care a trăit și a văzut tot ce putea fi văzut în acest timp?

AJAK (Salma Hayek)

Ajak este singura dintre Eterni care are o legătură directă cu Celestialii. Ea este simbolul matriarhatului și conducătorul spiritual al Eternilor. Are o putere foarte importantă, cea de a vindeca. 

Personajul era inițial bărbat, dar Zhao a considerat că acesta trebuie să își tragă instinctul matern și responsabilitatea de a conduce întreaga echipă din feminitatea ei. Hayek s-a îndrăgostit instant de personajul Ajak pe care l-a interpretat cu o naturalețe și încredere vizibilă.

THENA (Angelina Jolie)

Thena este un Etern foarte puternic și o luptătoare incredibilă care poate să își creeze arme din nimic. Alături de prietenul ei apropiat, Ghilgameș, este unul dintre cei mai puternici războinici ai grupului. Cu toate că Angelina Jolie nu este străină filmelor mari, a fost surprinsă de scala Eternals considerând că este cel mai mare film în care a jucat. Pentru a se pregăti pentru acest rol, Jolie a luat lecții de balet în același timp în care a învățat să folosească diverse arme.

DRUIG (Barry Keoghan)

Druig are puterea de a controla mintea. El își poate folosi puterea pentru a-și influența semenii Eterni și a folosit-o pentru a controla mintea oamenilor în momente de violență și neliniște socială care putea duce la lupte și război.

Cu toate că personajul lui respectă indicațiile de a nu se amesteca prea des în luptele dintre oameni, Druig poartă o luptă constantă cu propria conștiință care îl indeamnă să impună pacea.

KINGO (Kumail Nanjiani)

Kingo este un luptător și este capabil să creeze explozii puternice de energie cosmică din mâinile sale. Este entuziast și încrezător și are și atitudine și fler. Kingo îl admiră foarte mult pe Ikaris și vrea să fie un erou important ca el. Cu toate că majoritatea Eternalilor au încercat să aibă vieți care să nu îi scoată în evidență, Kingo este excepția de la regulă. El trăiește în prezent ca o vedetă a Bollywood-ului. Pentru rolul său, Nanjiani s-a antrenat extensiv pentru a ajunge într-o formă fizică de erou și a urmărit filme cu Errorl Flynn și Zorro pentru a ajunge la un stil de luptă voios și lipsit de efort.

Cu toate că antrenamentul lui a fost intens, pregătirea pentru un dans Bollywood a fost adevărata provocare deoarece actorul admite că nu are ritm și că nu este un dansator.

PHASTOS (Brian Tyree Henry)

Phastos are puterea de a ajuta la progresul omenirii. El este unul dintre cei mai deștepți oameni din univers, fiind tehnopat și maestru inventator. La fel ca Sersi, Phastos a format un atașament față de oameni și se bucură de compania lor.

El este probabil singurul Etern care își întemeiază cu adevărat o familie pe Pământ și are un motiv suplimentar pentru a-l proteja.

GILGAMESH (Don Lee a.k.a. Ma Dong-Seok)

Ghilgameș este cel mai puternic Etern. El își poate folosi energia cosmică pentru a crea un exoschelet care îi amplifică puterea. Când nu este în luptă, Ghilgameș este amabil și relaxat și îi place să se bucure de viață. 

Actorul corean își descrie personajul ca fiind extrem de puternic, protectiv față de familie și oameni, și își ajută permanent coechipierii în lupte. În același timp, Gilgamesh este un erou cu simț al umorului căruia îi place să gătească. El are o connecțiune puternică cu Thena și preferă să își folosească pumnii în lupte. Rolul s-a potrivit ca o mănușă pentru că actorul a fost boxer timp de 30 de ani.

MAKKARI (Lauren Ridloff)

După filmul Avengers Age of Ultron, universul Marvel a avut o lipsă intensă de supereroi care se pot deplasa cu viteze incredibile.

Makkari este speedsterul de care aveam nevoie, fiind cea mai rapidă femeie din univers. Ea face totul în viteză, de la alergare până la lectură. Aleargă mai repede decât viteza sunetului. În prezent, ea este dezamăgită și un pic plictisită de viața de pe Pământ.

Antrenamentul actriței Ridloff a fost cel puțin bizar ținând cont de rolul pentru care se antrena. Ea a primit instructaj pentru a-și dezvolta masa musculară și i s-a recomandat să nu mai alerge. Makkari este primul supererou surd din MCU.

SPRITE (Lia McHugh)

Sprite (supereroul, nu băutura) are puterea de a crea iluzii din energia ei cosmică și se poate face invizibilă pe sine și pe ceilalți. Are 7.000 de ani la fel ca și coechipierii ei, dar este captivă în corpul unei fete de 11 ani, ceea ce este frustrant pentu că nu mai suportă să fie tratată ca un copil. Este mereu pusă pe șotii și, fiind un copil bătrân, duce o luptă interioară care nu-i dă pace.

DANE WHITMAN (Kit Harington)

Deși nu este Etern, Dane Whitman este surpriza plăcută a filmului și viziunea către viitorul MCU. Dane lucrează la Muzeul de Istorie Naturală din Londra actuală și are o legătură specială cu Sersi. Aparent un om obișnuit, personajul lui va ajunge în viitor să fie un Avenger în lupta împotriva lui … (vezi serialul Loki) sau benzile desenate pentru a afla cine este și de ce este un personaj important.

Dacă ai ajuns să citești până aici înseamnă că ori acest articol a fost captivant, ori îți plac filmele Marvel, ori poate chiar ambele variante.

Îți recomandăm să vezi acest film în cinema și, indiferent cum sau când ajungi să îl vezi, ne-ar face plăcere să ne lași un comentariu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.