Evenimente cinematografice ianuarie 2019

Luna aceasta este una plină de evenimente cu iz cinematografic. Am dat peste ele și dorim să le împărtășim cu cititorii bucureșteni. Ne bucurăm că există aceste alternative pentru cei pasionați de cinematografie care poate ca ar vrea să încerce și altceva decât filmele proaspăt intrate în cinematograf.

17, 24, 31 Ianuarie - Alerta: filme de/pentru rezistență // KIKI (2016) // United in Anger: A history of Act Up (2012) // Queercore: How to punk a revolution (2017)
✰ Alerta: filme de/pentru rezistență ✰ sunt niște proiecții de filme cu tematici radicale ce încep la Macaz.
Proiecțiile vor fi organizate în mai multe serii tematice: de la luptele de rezistență queer împotriva sistemului opresiv și a status quo-ului, la mișcările politice anticapitaliste și activismul pentru încetinirea schimbărilor climatice, la rezistența muncitorească&sindicate feministe, mișcările anti-imperialiste&decoloniale și organizarea politică/de muncă locală, nonierarhică și descentralizată.

✰ Prima serie de filme ALERTA sunt 3 documentare ce reprezintă mai multe lupte queer de solidarizare, emancipare și rezistență.

17.01 / 19:30 KIKI (2016)

Un grup de tineri afro-americani LGBTQ+ se întâlnesc și formează împreună un spațiu sigur pentru uniuni comunitare. Documentarul urmărește scena de drag și vogue (subcultura queer de ”ball room”), precum și viețile tinerilor LGBTQ+ de culoare din perioada efervescentă a mișcării activiste Black Lives Matter și a activismului trans.

24.01 / 19:30 United in Anger: A history of Act Up (2012)

United in Anger: A History of ACT UP este un documentar despre începutul și procesul mișcării activiste pentru drepturile persoanelor cu HIV, din perspectiva celor care au luptat cu epidemia. Folosind istorii orale a membrilor ACT UP, împreună cu filmări rare din arhive, în film sunt prezentate eforturile ACT UP de a lupta cu lăcomia corporatistă, indiferența societății și a autorităților statului.

31.01 / 19:30 Queercore: How to punk a revolution (2017)

Documentarul urmărește mișcarea culturală și activistă Queercore care își trage rădăcinile din punk și se distinge prin revolta împotriva homofobiei și a normelor rigide de gen închistate în societate. Filmul îmbină diverse elemente ale mișcării (zinele, punk-ul queer și feminist, filmele, activismul queer radical ș.a.) și interviuri cu cel/cei care i-au pus bazele.
Toate filmele sunt în limba engleză.
Intrarea este liberă

17 Ianuarie - Cineclub Film Menu: Homework

„Homework / Mašhgh-e šhab” (r: Abbas Kiarostami, 1989) va fi proiectat în ziua de joi, 17 ianuarie 2019, de la ora 19:00, în Sala Cinema de la UNATC (Str. Matei Voievod, Nr. 75-77, Corpul C), în cadrul Cineclubului Film Menu. Intrarea este liberă!

Filmul va fi subtitrat în limba engleză.

Proiecția filmului va fi urmată de o discuție moderată de Andreea Chiper și Emil C. Vasilache , redactori Film Menu. 

18 Ianuarie - Cineclub Film Menu: Scurtmetrajele lui Slavomir Popovici

Scurtmetrajele lui Slavomir Popovici (RO, 1963-1974) vor fi proiectate în ziua de vineri, 18 ianuarie 2019, ora 19:00, în Sala Cinema de la UNATC (Str.Matei Voievod, Nr. 75-77, Corpul C), în cadrul Cineclubului Film Menu. Intrarea este liberă!

După proiecție va avea loc un Q&A cu Iaromira Popovici, jurnalistă și fiica regizorului, moderat de Andra Petrescu și Călin Boto. 

18 Ianuarie - Seara Filmului Italian - Federico Fellini (Amarcord)

Deschidem seria proiecțiilor de film din acest an cu ”Amarcord „ al lui Federico Fellini, recompensat cu premiul Oscar pentru cel mai bun film străin în anul 1975.
”Amarcord„ rămâne una dintre cele mai frumoase povești despre adolescență, această vârstă inefabilă și magnifică, spre care nu poți privi, oricăți ani ai avea, altfel decât cu îngăduință și emoție. Dacă despre ”Dolce Vita„ s-a spus că descrie ireproșabil mediul urban, „Armacord”, plasat într-un orășel italian din anii 30 ce evocă locul natal al lui Fellini, Rimini, este considerat portretul perfect al micii urbe provinciale, cu toate emoțiile sale desuete, descrise cu o tandrețe infinită (după cum spune criticul de film Andreea Chiriac Hentea).
Pentru participare vă invităm să ne scrieți pe adresa: office@kaleidoscope.com.ro. Locație: Kaleidoscope book.a.rest – Bd. Marasti 35, București
Taxa de participare: 30 Ron ( include cafea,ceai sau suc la alegerea dvs). 

20 Ianuarie - Primul Cineclub One World Romania - Adio, iarnă!

Duminică, 20 ianuarie, de la ora 18:00, la POINT are loc lansarea noului proiect dezvoltat de Asociația One World Romania – Cineclubul OWR. De două ori în fiecare lună din 2019 vedem împreună filme documentare care au lăsat urme în istoria genului.
Primele patru cinecluburi, organizate până pe 3 martie, inclusiv, vor acționa ca o încălzire a publicului bucureștean pentru cea de-a 12-a ediție a Festivalului de Documentar și Drepturile Omului One World Romania, abordând teme pe care le regăsim și în selecția festivalului.

Cu această ocazie vom proiecta filmul „Adio, iarnă!” („Winter Adé”, regia: Helke Misselwitz). Realizatoarea Helke Misselwitz va fi prezentă la Cineclub pentru a discuta cu cei doi coordonatori ai proiectului, Vanina Vignal și Andrei Rus, totodată coordonatorii selecției ediției a 12-a a festivalului. Fimul durează 110 minute și va fi subtitrat în limba engleză.

„Adio, iarnă!” a fost realizat de Helke Misselwitz la mijlocul anilor ’80, într-o Germanie de Est care trecea printr-o perioadă de liberalizare, dar unde reprezentarea intimității rămăsese o raritate în fața limbajului de lemn și a raportării idealizante la realitate. Cineasta parcurge țara cu trenul intervievând femei, de vârste și categorii sociale diferite, încercând să afle ce le lipsește și ce și-ar dori de la viitor. Nu de puține ori, ele ajung să povestească detalii extrem de intime ale vieții lor profesionale, sau ale vieții de mame sau de soții, transformând filmul într-unul dintre cele mai prețioase documente despre felul în care femeile est-germane se raportau la ele însele și la societatea ultimilor ani de comunism.

Helke Misselwitz s-a născut la Planitz, în Germania. Între 1978 și 1982 urmează cursurile de regie ale Academiei de Film și Televiziune din Potsdam-Babelsberg. În 1985 își începe masteratul la Academia de Arte a Germaniei de Est, sub îndrumarea regizorului Heiner Carow. În această perioadă realizează și documentarul „Adio, iarnă!”. Între 1988 și 1991 este angajată a Studioului de Film Documentar din cadrul DEFA. În 1992, Misselwitz regizează primul său lungmetraj de ficțiune – „Herzsprung”, urmat de „Englechen”. Din 1997 face parte din catedra de regie a Universității de Film „Konrad Wolf”, din Babelsberg.

Pentru următoarele ediții ale Cineclubului am pregătit proiecții ale unor filme de Peter Forgacs, Andrei Ujică și Jonas Mekas și dezbateri speciale.

Intrarea la evenimentele din cadrul Cineclubului este liberă, dar primim cu bucurie donații, la fața locului, de la toți cei care apreciază și doresc să susțină demersurile Asociației One World Romania. Donații se pot face și online în cadrul programului „Prietenii OWR”, despre care puteți afla detalii aici: https://www.oneworld.ro/ro/prietenii-owr.

Accesul la proiecția „Adio, iarnă!” din data de 20 ianuarie se va face pe baza unei rezervări prealabile. Vă rugăm să ne trimiteți un e-mail la adresa info@oneworld.ro care să conțină numele dumneavoastră și numărul de locuri pe care doriți să îl rezervați. Așteptăm cererile dumneavoastră de rezervare până vineri, 18 ianuarie, ora 19:00. 

24 Ianuarie - Cineclub Film Menu: New American Cinema (SUA,1959-1966)
Scurtmetraje New American Cinema  (SUA,1959-1966) vor fi proiectate în ziua de joi, 24 ianuarie 2019, de la ora 19:00 în Sala Cinema de la UNATC (Str.Matei Voievod, Nr. 75-77, Corpul C) în cadrul Cineclubului Film Menu: New American Cinema 3.
 
Filmele vor fi subtitrate în limba engleză.
 
Proiecția filmului va fi urmată de o discuție moderată de Călin Boto și Bogdan Balla, redactori Film Menu.
26 Ianuarie - LinoFilm - MR. GAGA

LINOTIP continua seria evenimentelor dedicate filmelor de dans cu o noua proiectie #LinoFILM

Locație: Linotip – Centru Independent Coregrafic – Ion Brezoianu nr 23-25, București

Bilete disponibile la eventbook.ro

MR.GAGA

Mr. Gaga spune povestea lui Ohad Naharin, un geniu artistic care a redefinit limbajul dansului modern.

Ohad Naharin, director artistic al Companiei de Dans Batsheva, este considerat unul dintre cei mai importanti coregrafi din lume. Întâlnindu-l într-un moment de cotitură critic în viața sa personală, acest documentar vă va prezenta un om cu o mare integritate artistică și o viziune extraordinară. Filmat pe o perioadă de opt ani, regizorul Tomer Heymann combină înregistrări intime de la repetiții cu o arhivă vastă nevăzută și secvențe de dans care iti taie respiratia.

”Rădăcinile pentru acest film au fost plantate cu aproximativ 20 de ani în urmă, când am văzut prima oară pe scenă compania de dans Batsheva apartinand lui Ohad Nagharin. Capul și inima mea au cunoscut o revoluție gigantică, ca un cocktail superb de alcool și droguri, dar fără alcool și fără droguri. Un continuu de mișcare, muzică, energie, sexualitate, senzualitate și dansatori de care te-ai putea îndrăgosti fără să știi de ce. Din acea seară, am devenit un consumator obsesiv al artei dansului de la Batsheva. Naharin este o o personalitate foarte complexă și contradictoriu, ceea ce îl face un subiect fascinant pentru o imagine de film documentar.” – Tomer Heymann, Regizor

Premii:
Final Nominationfor Best Documentary –European Academy Awards
Best Dance Film ex-eaquo Prize-MEDIAWAVE International Film Festival
Audience Award -SXSW film festival, USA, 2016
International Documentary Award-Tempo Documentary Film Festival, Sweden,2016
Best Documentary Award -Sofia International film festival, Bulgaria, 2016
Special Jury Award and Audience Choice Award-IDFF CRONOGRAF, Moldova,2016
Audience Award–Tirana International Documentary Film Festival, Albania, 2016
Audience Award for Best Documentary–Aspen Film Fest USA 2016
Audience Award-Reykjavik International Film Festival, Iceland, September 2016
Public award for best documentary–Sao Paolo International Film Festival, Brazil
RIDM -WOMEN INMATES’ AWARD –SPECIAL MENTION-RIDM Montreal international documentary film festival, Canada November 2016
Best Documentary Award-Montreal Israeli Film Festival, Canada, June 2017
#3 place audience choice -IDFA-International Documentary Film Festival Amsterdam, Netherlands, November 2015
Cinema del reale award-Festa di cinema del reale, Italy , July 2017 

În încheiere am dori sa îți lăsăm și un link către revista-program a Cinematecii Române care ne încantă adesea cu filme noi și mai ales vechi în cele două săli ale sale: Eforie și Union. Sunt o mulțime de filme pe care am dori să ți le recomandam, însă de această dată îți sugerez sa răsfoiești revista și să ne spui apoi ce film ai ales și cum ți s-a părut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.