Filmul de animație Familia Addams a intrat în cinema vineri și este pornit să-și găsească locul în inima noastră.
Fie că te-a cucerit cu adaptările din anii ’60-’70, fie cu cele din anii ’90, Familia Addams și-a păstrat savoarea bizară din anii ’30 și o transmite și astăzi prin noul film animat.
Dacă te-a confuzat puțin fraza anterioară, hai să fac o scurtă trecere în revistă a familiei Addams în istoria sa ca reper cultural și apoi trecem la animația pe care o poți viziona zilele astea în cinema.
Ilustratorul Charles Addams a creat această familie în 1938 ca reprezentare a versiunii satirice, complet opusă, a familiei ideale din secolul XX. Desenele, în număr de aproximativ 150, au apărut din 1938 și până în 1988 (la moartea ilustratorului) în publicația The New Yorker. Personajele nu au avut nume inițial, iar dialoguri scurte au căpătat ceva mai târziu. Totuși, desenele vorbeau de la sine, fiind expresive și captând atenția publicului. În următorul filmuleț poți vedea o parte dintre aceste ilustrații cu Familia Addams.
În anii ’60 Charles Addams a propus realizarea un serial TV cu personajele care, cu această ocazie, au primit nume și personalități mai bine conturate. Astfel între 1964 și 1966 a fost difuzată prima ecranizare, pe micile ecrane a familiei Addams, serial care s-a bucurat de o mare popularitate. De aici au mai apărut o mulțime de adaptări atât live-action, cât și animate care au întregit povestea plină de umor negru a familiei Addams. Cea mai notabilă ecranizare ar putea fi considerată prin debutul familiei Addams pe marile ecrane în 1991 și apoi continuarea din 1993. Filmul a fost nominalizat la Oscar pentru cele mai bune costume, iar Anjelica Huston a primit o nominalizare la Globurile de Aur pentru cea mai bună actriță în rolul Morticiei Addams. Serialul animat din 1992-1993 s-a bucurat și el de un mare succes și a fost difuzat în România pe Cartoon Network și pe Boomerang în varianta în engleză. În 1998 s-a realizat un nou serial live-action pentru adolescenți, Noua Familie Addams, difuzat în anii 1999-2000 la noi pe Fox Kids și Jetix și care a fost dublat în limba română. În următorul filmuleț poți vedea toate genericele filmelor și serialelor Familia Addams. În încheierea articolului îți las versurile melodiei în caz că vrei să le cânți alături de Familia Addams.
Ar mai fi de adăugat că în 1992 a fost lansat un joc pinball bazat pe film. Acest joc a rămas și astăzi, spre surprinderea multora, cel mai bine vândut joc de pinball din toate timpurile.
Prin urmare, Familia Addams a rămas de-a lungul anilor un simbol cultural pe care îl cunoaștem și care ne amuză în continuare prin glumele macabre și savuroase.
De aceea eram nerăbdătoare să apară noul film animat. Nostalgia m-a cuprins încă de la primul trailer și, spre deosebire de alte filme la care nu am simțit nevoia unei readaptări, continuări sau orice cu „re” în față, acesta este genul acela de poveste unde vrei să vezi ce nefericite întâmplări s-au mai perindat prin viața personajelor.
O fi efectul Addams care mă face să-mi doresc ceva ce în general nu m-ar încânta… cine știe, însă chiar a funcționat. Mi-a plăcut această adaptare.
Dacă nu ai văzut până acum vreun film sau serial sau animație cu Familia Addams, atunci trebuie să menționez că toate lucrurile se petrec complet pe dos în ceea ce privește sentimentele și acțiunile. Lucruri care nouă ni se par morbide sau neplăcute, lor li se par adevărate răsfățuri. Replicile lor sunt și ele pe dos cum ar fi: „Ah! Ce deprimată e ploaia de astăzi. Mă face să mă simt excelent!”. Este interesant și amuzant, iar cei mici clar trebuie instruiți, indiferent de ce poveste cu Familia Addams urmăresc, că acest film este o ficțiune, iar oamenii nu se comportă astfel în realitate. Ei ai prins ideea. Și mă gândesc oricum că ai întâlnit măcar odată această familie bizară, așadar ar trebui să știi cu ce se mănâncă.
Am vizionat noua animație zilele trecute și pot spune că nu este nici dezamăgitor și nici în vreun fel extraordinar. Este exact ceea ce căutam de la un film cu această tematică. Criticii consacrați au vorbit cam despre aceleași lucruri pe care le-au interpretat ca find ori de bun, ori de rău augur. Pe scurt, nemulțumirea unora a fost interpretată drept entuziasmul altora și viceversa. Această chestie a oferit și un scor destul de liniar pe site-urile de profil, filmul fiind mai degrabă la mijloc. Nu am lucruri să îi reproșez și consider că mi-a oferit exact ce voiam să văd.
Povestea desfășurată în acest film este centrată în special pe copiii familiei, Wednesday și Pugsley care trebuie să se ridice la așteptările clanului Addams din care fac parte. În ajutorul lor vin părinții Gomez și Morticia, Unchiul Fester, bunica, majordomul Lurch și Thing. Toată familia va fi reunită în această savuroasă animație care ne aduce Familia Addams la zilele noastre prin tehnologii și activități bizare pentru „ciudații goth”. Și în acest caz avem parte de o animație cu voci consacrate care joacă „ooki”. Oscar Isaac – Gomez Addams, Charlize Theron – Morticia Addams, Chloë Grace Moretz – Wednesday Addams, Finn Wolfhard – Pugsley Addams, Nick Kroll – Uncle Fester, Bette Midler – Grandmama, Conrad Vernon – Lurch, Snoop Dogg – Cousin Itt.
Animația a luat cele mai reușite elemente din întreaga franciză și le-a concentrat astfel încât să nu ne plictisim nicio clipă în sala de cinema. Umorul negru transformă filmul în unul porivit pentru a sărbători bizara sărbătoare americană Halloween alături de copii.
Ca stil de animație filmul este clar ancorat la origini. Personajele sunt ilustrate fidel desenelor lui Charles Addams, iar elementul distinctiv îl constituie faptul că sunt create digital, și nu desenate de mână. Inițial m-am gândit că mă duc cu gândul la noile tendințe de animație minimalistă de pe Disney Channel, însă realizez că până și ei se întorc la origini.
Glumele sunt, desigur, în ton cu povestea, însă sunt ușor-ușor ponderate pentru a fi ok pentru toate vârstele, iar faptul că acțiunea este centrată pe copii scade din tensiunea romantică dintre Gomez și Morticia pe care o întâlneam în special în adaptările live action. Într-un fel mă bucur că s-a ales crearea unei animații. Un nou film cu actori ar fi părut nereușit în comparație cu filmele din 1991 și 1993 și chiar cu serialul din 1964-66.
Conrad Vernon și Greg Tiernan semnează regia filmului. Dacă primul are experiență în voci pentru animații și a regizat inclusiv Shrek 2 și Madagascar 3, cel de-al doilea este un priceput animator care a lucrat intens cu Disney în trecut. Cei doi au mai regizat împreuna animația din 2016, Sausage Party care a fost prima animatie CGI care a fost marcată „R” – Nerecomantat copiilor sub 17 ani ( în SUA)/ „N15” – La noi din ce observ limita echivalată e 15 ani. Experiența celor doi regizori pare să fie de bun augur pentru a înțelege cum funcționează filmele de animație. Iar ca să fie clar, Familia Addams este marcat ca fiind film de Audiență Generală.
Continuarea poveștii a fost deja anunțată pentru 22 Octombrie 2021.
Ca să trag o scurtă concluzie, filmul de animație Familia Addams este o adaptare modernă a clasicei povești care păstrează savoarea și elementul de comedie neagră care ne-a încântat de-a lungul timpului. Publicul de toate vârstele se va distra vizionând acest film și cred că realizatorii au făcut o treabă excelentă cu el. Este un film de familie care pe lângă umorul puțin cam negru oferă elemente moralizatoare pe care micii cinefili le vor putea înțelege. Este un film potrivit atât pentru cei mici, cât și pentru adulți care vor găsi în el momente pline de amuzament și nostalgie. În încheiere ți-am lăsat versurile melodiei în caz că vrei să le cânți alături de Familia Addams. Ah da! Și trailerul filmului, desigur.