FanMovie – un festival interesant pentru tineri

Mă uitam zilele trecute pe programul de pe luna octombrie al Cinematecii Române, acel loc cu filme vechi, filme la cererea publicului, filme clasice, care nu trebuie să lipsească din lista cinefililor.

Și tot analizând oferta, am descoprit că în paralel cu Animest, care va avea loc la Cinema Eforie, la celălalt cinematograf al cinematecii, Cinema Union, urmează un mic festival de film destinat în special celor mai tineri spectatori cinefili.

Este vorba de Festivalul FanMovie, un eveniment micut, dar consistent care va avea loc de vineri până duminică, 4-6 octombrie. El va cuprinde 3 filme pentru adolescenți și două pentru copii despre care îți voi scrie mai jos.

FanMovie, organizat de adolescenți pentru adolescenți

Ce m-a frapat este faptul că FanMovie este un festival realizat de adolescenți pentru adolescenți. Festivalul se află deja la a treia ediție și este organizat de clubul de lectură FanBook. Festivalul de adaptări cinematografice este recomadat tinerilor cinefili și cititorilor, iar filmele selectate sunt ecranizăr ale unor cărți deosebite.

Proiectul a pornit de la dorința Ambasadorilor clubului de lectură FanBook de a crea un mediu confortabil pentru dezvoltarea culturală în domeniul cinematografiei și al lecturii.

Adolescentii și-au dorit să găsească teme de discuție cu prietenii lor, să își exprime viziunea asupra lumii și a oamenilor și să își facă vizibile pasiunile în cercul de apropiați.

Personal găsesc această inițiativă laudabilă. Este o idee bună de a analiza filmul și cartea în antiteză. Iar acesta este și planul festivalului pentru că fiecare proiecție va fi urmată de o dezbatere pe baza cărțiii și a filmului.

PROGRAMUL:

Vineri, 4 octombrie, ora 20:00: Dead Poets Society

Sâmbăta, 5 octombrie, ora 14:00: Minunea
INVITAT SPECIAL: Bianca David – moderator al clubului de lectură Fanbook Pi(ti)ci

Sâmbăta, 5 octombrie, ora 19:00: Morometii 2

Duminică, 6 octombrie, ora 14:00: Charlie și Fabrica de ciocolată

Duminică, 6 octombrie, ora 19:00: Zbor deasupra unui cuib de cuci
INVITAT SPECIAL: Alina Gherghișan – psiholog

Intrarea este liberă, iar organizatorii încurajează schimbul de cărți și de idei. Volumele strânse din donații (printre care se numără titluri precum “Matilda”, “Minunea”, “Micul Prinț” și “Cartea cu Apolodor”) vor ajunge în școlile din medii defavorizate.

Filmele oferă viziuni diferite despre lume și oameni, pe care copiii și tinerii le pot cunoaște, analiza și dezbate într-un timp relativ scurt, dobândind cunoaștere prin dialog.

Copiii și adolescenții sunt spectatori de filme de consum, iar cu ajutorul unei îndrumări atente și al unui instrumentar critic vor dobândi în scurt timp abilitatea și cunoașterea necesare alegerii individuale a produselor cinematografice importante și din punct de vedere artistic.

Cinema-ul ar putea fi (așa cum se întamplă în lume) mijloc sau material didactic extrem de util, plăcut și eficient, dar și un instrument adecvat nevoilor unei educații pe termen lung.

Pe scurt, dacă ai ceva timp liber în acest weekend și intenționezi să îl petreci calitativ alături de copilul tău, ia-l de mână și mergeți să vedeți aceste filme la Cinema Union la festivalul FanMovie. Sau, dacă ești adolescent, ia-ți gașca la film.

Recunosc, prima oară mi-au atras atenția titlurile și apoi am zărit că este vorba de un festival. Sunt filme deosebite, sensibile și cu distribuții de excepție. Nu rata aceste rare ocazii de a viziona în cinema filme care trebuie musai văzute de orice copil și adult deopotrivă. Iar dacă le puteți si dezbate dupa vizionare… atunci e și mai bine.

One thought on “FanMovie – un festival interesant pentru tineri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.