În anul centenarului său, Institutul Francez din România organizează cea de-a 28-a ediție a FESTIVALULUI FILMULUI FRANCEZ ce se va desfășura în perioada 21-31 martie la București și în alte 12 orașe din țară: Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Arad, Brașov, Brăila, Constanța, Craiova, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava și Târgu Mureș.
Tema generală a festivalului în acest an este Vertiges – vertijul și variațiile sale în cinema. Epoca noastră este marcată de schimbare, de o accelerare continuă și de o pierdere a echilibrului, semne specifice vertijului. – Oare trebuie să se schimbe totul ca să nu se schimbe nimic? Sau se schimbă oare totul cu adevărat? Și dacă mâine e deja aici, ce ne poate spune cinemaul despre aceste schimbări? – Publicul este invitat să se cufunde într-un program uluitor, care își manifestă susținerea pentru cinematografia de gen, în special, și celebrează propunerile cinematografice alternative și provocatoare.
Julien Chiappone-Lucchesi, Directorul General al Institutului Francez din România: „cele 27 de filme din cadrul Festivalului vor fi proiectate în cinematograful nostru, Elvire Popesco, și, în funcție de posibilitățile de programare, în alte douăsprezece orașe din România, grație partenerilor noștri extraordinari. În anul centenarului nostru, ne reînnoim și oferim publicului român, în toată diversitatea sa, toate motivele de a continua să ne urmărească, așa cum a făcut-o, cu fidelitate, încă de la începutul Festivalului. Mai mult, aș dori să subliniez că Festivalul își consolidează anul acesta secțiunea de industrie dedicată profesioniștilor din domeniu.”
Proiecția comediei semnate de Olivier Nakache și Éric Toledano, Une Année Difficile | Un an dificil, deschide joi, la Cinema Elvire Popesco, cea de-a 28-a ediție a FESTIVALULUI FILMULUI FRANCEZ ÎN ROMÂNIA care continuă până pe 31 martie cu un vertij amețitor al celor mai recente producții din cinemaul francez.
Întregul program este disponibil pe: https://festivalff.ro.
Una dintre noutățile festivalului este secțiunea Mauvais genres, ce cuprinde o selecție de filme franceze de gen (films de genre). În cadrul ei, publicul va putea viziona Vincent doit mourir de Stéphan Castang. Acest prim film, selectat în Semaine de la Critique la Festivalul de Film de la Cannes din 2023, spune povestea unui bărbat, Vincent, care este atacat în mod repetat și fără motiv de persoane care încearcă să îl ucidă. Tot în această secțiune va fi prezentat și filmul de animație SF Mars Express de Jérémie Périn, o poveste polițistă care se petrece pe Pământ și pe Marte, într-un viitor în care oamenii sunt înlocuiți de roboți – „un bun tribut adus filmului noir, amestecat cu cyberpunk. O adevărată plăcere“ (Screen International).
La București spectatorii îi vor putea întâlni pe actorii Félix Lefebvre (Rien à perdre), Karim Leklou (Vincent doit mourir, Goutte d’or), Sandra Parfait și Claire Duburcq (Connan), regizoarea Angela Ottobah (Paula) sau Marine Longuet care a lucrat ca asistent de regie și director de producție mai bine de 15 ani, alături de Rebecca Zlotowski, Xavier Beauvois, Céline Sciamma, Lucas Belvaux sau Léa Todorov, iar din 2023, face parte din consiliul de administrație al Collectif 50/50 și se dedică în mod special situațiilor abuzului sexual în industria de film.
Workshopul Egalitate de gen și spații sigure în industria de film din România, se va desfășura în 26 și 27 martie la Rezidența 9, în prezența Marinei Longuet și a peste douăzeci de profesioniști din industria cinematografică de la noi – actori, regizori, producători, tehnicieni, distribuitori, critici de film, directori de festivaluri, instituții, profesori UNATC care vor avea ocazia să discute și definească un prim cadru de linii directoare, recomandări și perspective de acțiune pentru a promova egalitatea între bărbați și femei, atât pe ecran, cât și în spatele camerei de filmat, și pentru a preveni și combate eficient violența și hărțuirea sexistă și sexuală.
Joi, 28 martie, la ora 18:00, în Atriumul Institutului Francez din București va avea loc o dezbatere publică pentru a prezenta concluziile rezultate în urma atelierului. În cadrul evenimentului publicul va fi invitat să discute despre aceste subiecte.
Festivalul își diversifică experiențele cu care își așteaptă publicul, iar anul acesta găzduiește, în premieră, o sesiune de filme în realitate virtuală, organizată în parteneriat cu CINETic. Publicul este invitat să se cufunde în universul creat de cinci filme care oferă o varietate de experiențe din punct de vedere al temei, formatului și gradului de interactivitate. Filmele din programul VR sunt recomandate publicului cu vârste de peste 12 ani.
Pe lângă noutățile acestei ediții, festivalul își păstrează și secțiunile tradiționale: Panorama filmelor anului, Competiția tinerelor talente – lungmetraj și Competiția tinerelor talente – scurtmetraj.
În Panorama de anul acesta spectatorii vor putea vedea, tot în premieră, și: Le Procès Goldman pe care cei de la Screen îl consideră „pur și simplu fascinant“, Chronique d’une liaison passagère – un film la care ar trebui să ne gândim ca la o vacanță de 90 de minute dacă ar fi să ne luăm după îndemnul celor de la The Jerusalem Post, Simple Comme Sylvain – „un răsfăț sexy și amuzant, al treilea al Moniei Chokri, spune câteva adevăruri despre dorință și familiar, dar nu în detrimentul comediei.“ (Variety) sau Le Livre des solutions – un film „tandru și melancolic“ (Screen Daily) despre un regizor bipolar și paranoic care fuge cu materialul filmat vrând să-și termine filmul așa cum își dorește el, nu cum vor producătorii. Despre o altfel de criză este vorba și în filmului lui Stéphane Brizé, Hors-saison, în care un actor celebru se retrage într-un oraș-stațiune unde întâlnire o fostă iubire care-i stârnește sentimente nerezolvate din trecut.
Secțiunea Mauvais genres, una dintre noutățile ediției de anul acesta, cuprinde o selecție de filme franceze de gen: Mars Express de Jérémie Périn, este o poveste polițistă care se petrece pe Pământ și pe Marte, într-un viitor în care oamenii sunt înlocuiți de roboți, Le Gang des bois du temple – drama urbană „întunecată și poetică“ (The Hollywood Reporter) a regizorului Rabah Ameur-Zaïmeche, Salem regizat de Jean-Bernard Marlin – o continuare a poveștii din filmul său de debut, Shéhérezade, Connan care va fi proiectat în prezența actrițelor Sandra Parfait și Claire Duburcq și Vincent doit mourir de Stéphan Castang, „o pildă plină de duh, obraznică dar binevenită pentru era noastră persecutată și paranoică“ (Variety) la proiecția căruia (de la Cinema Elvire Popesco) vă veți putea întâlni cu actorul din rolul principal, Karim Leklou.
O altă noutate este secțiunea Vertiges VR care cuprinde cinci filme captivante, ce vor putea fi experimentate în Atriumul Institutului Francez din România (Bulevardul Dacia 77) în zilele de sâmătă, 23 și 30 martie, între orele 10:00 și 19:00. Proiecțiile sunt recomandate publicului cu vârste peste 12 ani.
Și anul acesta Competiția tinerelor talente – lungmetraj pune în valoare regizorii aflați la început de drum. Filmele care intră în cursa pentru Premiul publicului, o bursă de 1000 euro oferită de Institutul Francez din România, sunt: Chien de la casse, Rien à perdre, Àma Gloria și Paula unde festivalul o are invitată pe regizoarea Angela Ottobah.
Competiţia Tinere Talente – scurtmetraj va prezenta cinci scurtmetraje realizate de noua generaţie de cineaşti francezi, care vor fi evaluate de un juriu format din tineri critici de film români: Ramona Aristide, Dalesia Cozorici și Laura Săvuțiu.