10 filme românești de văzut înainte de Bacalaureat

Pandemia a (cam) trecut și se apropie examenul maturității cu pași repezi. Dacă ești un elev ce a sperat până în ultima clipă că se anulează Bacul și nu te-ai prea omorât cu învățatul, trebuie să recuperezi cumva timpul pierdut și, în loc să stai să citești romanele obligatorii (e poate cam târziu să faci asta), să te uiți la o serie de filme românești pentru Bacalaureat.

Noi ne-am gândit la tine și rolul acestui articol este de a-ți ușura munca. Nu mai e nevoie să faci tu lista filmelor românești de văzut pentru Bac, fiindcă o ai aici.

Ca să nu zici că sunt rea și te acuz de ce e mai rău pentru că ai ajuns pe această pagină, poate că nu ți se potrivește descrierea de mai sus. Ceea ce e super bine. Peliculele enumerate în continuare sunt bune de vizionat și pentru a recapitula într-un mod relaxant operele studiate.

Atenție, însă! Aceste filme nu înlocuiesc complet studierea la școală a operelor menționate şi pot conține pe alocuri răsturnări de situație ușor diferite față de operele pe care le ecranizează.

Sincer, recomand un weekend plin cu aceste filme oricui își dorește chiar să-și amintească de anii de liceu… E o terapie pe cinste!

10 filme românești de văzut înainte de Bacalaureat

1. Felix și Otilia (1972)

Filmul reprezintă o ecranizare a romanului Enigma Otiliei de George Călinescu. Iar povestea, deși face parte din categoria filmelor românești vechi, e mai actuală decât ai putea crede.

Felix este un tânăr ambițios ce își dorește să devină doctor. Nimic deosebit până aici, însă el merge să locuiască în casa unchiului său Costache Giurgiuveanu, pentru a studia la Facultatea de Medicină din București.

Acolo descoperă rapid că rudele bătrânului îi așteaptă cu nerăbdare moartea și, odată cu ea, moștenirea. Totuși, Otilia, fiica adoptivă a lui moș Costache, e altfel… Oare ce se va întâmpla între cei doi tineri?

Vestea bună este că poți găsi DVD-ul filmului Felix și Otilia pe Provideo.

2. Dincolo de pod (1976)

În cazul în care numele nu îți sună cunoscut, află că aceasta este o ecranizare după Mara lui Ioan Slavici. Îmi amintesc că este unul dintre puținele filme românești (dacă nu chiar singurul) pe care le-am văzut la școală.

Mara este o femeie de la țară, hotărâtă, care, asemenea oricărei mame, vrea ce crede că e mai bine pentru copiii ei. Luptă, așadar, cu înverșunare să-și depășească condiția.

Sida, fiica Marei, n-o ascultă și se mărită cu un neamț. Întrebarea este: va sări așchia departe de trunchi? Cum va decurge căsnicia și cum vor evolua personajele noastre?

3. Harap Alb (2005)

Este o animație simpatică făcută după Povestea lui Harap Alb de Ion Creangă. Ce altceva ne putea transporta mai ușor într-un basm?

Îi întâlnim în film, desigur, și pe prietenii protagonistului: Gerilă, Setilă, Flămânzilă (eu mereu l-am reținut ca Fomilă, dar crede-mă că botezarea lui nu-ți aduce puncte bonus la Bac), Ochilă și Păsărilă-Lați-Lungilă. Prin ce aventuri vor trece eroii noștri și care e miza?

Cartea nu e nici ea foarte greoaie sau stufoasă, însă cu siguranță e mai plăcut să te bucuri de filmele românești pentru copii.

4. O scrisoare pierdută (1982)

Filmul acesta românesc se referă la opera cu același nume de Ion Luca Caragiale. Da, este cel care ne-a încântat în copilărie cu Domnul Goe, Vizită și alte comedii nemaipomenite.

Ideea e că nu știi cât de mult înseamnă o scrisoare până ce nu o… pierzi. Asta se întâmpla chiar și în secolul al XIX-lea, când deja politica se împletea în mare stil cu viața personală.

Unde e scrisoarea? Cine a găsit-o? Sunt doar câteva întrebări ce nu doar că te vor ține cu sufletul la gură, dar și amuza teribil.

5. Patul lui Procust (2001)

După cum ți-ai dat seama deja, este vorba despre opera lui Camil Petrescu. Cum nu este o lectură extrem de ușoară, nimeni nu te învinovățește dacă optezi pentru a vedea filmul românesc online.

De ce s-a sinucis ziaristul și poetul Ladima? Cine este Doamna T. și ce amestec are în toată această situație nefericită?

Fred Vasilescu, prietenul poetului, este decis să afle misterul din spatele sinuciderii. Ce zici, ești gata să îi fii alături?

6. Moromeții (1988) și Moromeții 2 (2018)

Liviu Rebreanu a reprezentat o adevărată identitate socială, cea a țăranului tipic românesc în opera sa, iar filmele (mai ales primul) se descurcă de minune să îl pună în valoare. Al doilea este unul dintre filmele românești noi ce încă fac impresie.

Moromeții este, așadar, considerat a fi în top cele mai bune filme românești. Iar subiectul lui este cât se poate de interesant…

Avem șansa să vedem cu ochii noștri cum se destramă familia tradițională, în timp ce capul familiei se străduiește din răsputeri să evite inevitabilul. Ce se va alege de copii și de avere?

Poți urmări primul film Moromeții în mod gratuit și legal pe Cinepub.

7. La Moara cu noroc (1955)

Este ecranizarea celebrei nuvele Moara cu noroc de Ioan Slavici, făcând parte dintre filmele românești ale genului dramă.

Filmul ne prezintă frământările prin care trece un hangiu, Ghiță, ce își dorește cu orice preț să-și depășească condiția. El se asociază cu banda tâlharului Lică, iar asta nu îi va aduce doar destrămarea familiei, ci și sfârșitul.

Dramele psihologice sunt fără doar și poate unele dintre cele mai interesante tipuri de filme, pentru că ne dau ocazia să asistăm la schimbări majore din viețile omenești.

8. Ultima noapte de dragoste (1980)

Deși conține doar prima parte a numelui, e clar că pelicula face referire la romanul Ultima noapte de dragoste. Întâia noapte de război al lui Camil Petrescu.

Ce-i drept, nu e o simplă ecranizare. Mai exact, avem o adaptare aici, ținând cont că până și numele protagoniștilor au fost modificate: Ștefan a devenit Tudor și Ela s-a transformat în Lena.

E unul dintre relativ puținele filme românești despre Primul Război Mondial și ne pune în lumină conflictul dintre iubire (gelozie) și datoria față de patrie. E sau nu soția infidelă? Reușește Ștefan/Tudor s-o prindă asupra faptului?

9. Blestemul pământului, blestemul iubirii (1980)

În acest caz, filmul are o denumire mult mai semnificativă decât cartea. De ce? Pentru că este ecranizarea romanului Ion de Liviu Rebreanu.

Ion este un tânăr țăran care se luptă pentru a urca pe scara socială. Astfel, o seduce pe Ana și se însoară cu ea pentru avere, chit că el o iubește cu patos pe Florica. Va merge totul după cum și-a propus sau se vor întoarce acțiunile împotriva lui?

Nu mi-a plăcut de nicio culoare povestea, însă, când am fost pusă la examen să aleg despre ce roman din perioada interbelică să scriu, a fost singurul pe care mi l-am amintit. Mi-a adus nota 10, așa că te sfătuiesc să cauți neapărat acest film românesc pentru Bacalaureat online.

10. Baltagul (1969)

Este ecranizarea romanului eponim de Mihail Sadoveanu. Este o lectură care pe vremea mea (oficial mă simt bătrână la 24 de ani) se cerea în clasa a VIII-a.

Firul narativ urmărește tragedia dispariției unui cioban și a pragmatismului unei femei de la munte, care nu cedează în fața disperării, ci face chiar și imposibilul pentru a afla ce a pățit soțul ei.

Pornim într-o călătorie misterioasă de reconstituire a traseului ciobanului. Va avea ea sorți de izbândă? E mort Nichifor Lipan?

O mulțime de filme românești au fost premiate sau la un pas de a fi. De exemplu, La Moara cu noroc a fost nominalizat la Cannes în 1957. Asta denotă că sunt bine făcute, iar cele de față reflectă destul de fidel acțiunea din cărțile ecranizate.

Nu ezita să urmărești filmele românești pentru Bacalaureat enumerate în acest articol și să ne spui părerea ta despre ele în comentarii.

Dacă îți place cum scriu și vrei să afli ce îmi mai trece prin mintea asta colorată, te invit să „mă” citești: Be Special, Be You.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.