13 filme și seriale celebre inspirate din cărți

De când suntem mici și până ajungem mari, cărțile fac parte din viața noastră și ne învață o mulțime de lucruri. Cu ajutorul lor ne dezvoltăm vocabularul și imaginația, călătorind adesea în locuri inedite și impresionante.

Eu fac parte din categoria celor care nu s-au putut ține la distanță de cărți nici după terminarea școlii. Le-am rămas loială și le iubesc acum poate chiar mai mult ca în acea perioadă.

De aceea, apreciez enorm filmele inspirate din cărți și nu puteam să nu le celebrez cu un articol fix de ziua lor, a cărților. Andreea a venit cu propunerea, iar eu nu am putut-o refuza.

Am selectat, așadar, o serie de filme celebre ecranizate după cărți la fel de celebre și câteva seriale care le-au avut cel puțin pe post de punct de pornire. Ordinea lor din listă este aleatorie, dar m-am străduit să includ câte un titlu pentru mai toate gusturile. Cu siguranță sunt multe alte titluri care merită menționate și te invit să ne lași favoritele tale în comentarii pentru a le menționa în viitoarele noastre articole.

Înainte de a începe enumerarea filmelor și serialelor făcute după cărți, mai am de făcut o urare din partea întregii echipe Cinefilia: La mulți ani cu lecturi frumoase tuturor cititorilor mari și mici!

13 filme și seriale celebre inspirate din cărți

1. The Godfather (1972)

Experiențele prin care trec mafioții nu se vor demoda niciodată, iar The Godfather este o capodoperă de film ce a devenit cu mult mai celebru decât cartea de la care a pornit. Cele trei premii Oscar oferite de Academia Americană de Film confirmă acest lucru. Întreaga serie The Godfather poate fi urmărită pe Netflix.

2. Gone with the Wind (1939)

Iubirea dintre Scarlett O’Hara și Rhett Butler a creat istorie. Și chiar dacă acțiunea se desfășoară în timpul Războiului Civil (în urmă cu mai bine de un secol), regăsim și azi în societate aceeași patimă pentru bani, care vine, bineînțeles, însoțită de sacrificii.

3. Bridgerton (2020)

Valoarea acestui serial Netflix e discutabilă. Cert este că absolut nimeni nu-i poate contesta notorietatea. Romantismul de epocă prinde și face tot publicul feminin să suspine (mai ales urmărindu-l pe actorul din rolul principal). Găsești recenzia aici – Bridgerton – cel mai popular serial romantic de epocă produs de Netflix.

4. Schindler’s List (1993)

Povestea lui Oskar Schindler este cu atât mai uimitoare, cu cât aflăm că este de fapt desprinsă din realitate. Se spune că totul e permis în război, iar uneori asta înseamnă și emoție presărată printre nenorociri. Schindler’s List poate fi urmărit pe Netflix.

5. The Silence of the Lambs (1991)

Doctorul Hanibal sau, mai bine spus, “Canibalul”, nu este tocmai o persoană cu care ți-ai dori să ai de-a face. Și totuși, ce te faci atunci când nu te poți baza pe nimeni altcineva ca să îți ofere detalii despre un psihopat aflat în libertate?

6. The Hunger Games (2012, 2013, 2014 și 2015)

Am devorat aceste filme ecranizate după cărțile celebre cu același nume. Ambele variante sunt de excepție, iar pentru mine au și o importanță sentimentală: a fost prima recenzie de carte pe care am scris-o (acum 4 ani). Te va cuceri lumea în care trebuie să ucizi pentru a supraviețui! Toate cele patru filme ale seriei The Hunger Games pot fi urmărite pe Netflix.

7. Anne with an E (2017 – 2019)

Am fost în totalitate subiectivă când am ales acest serial. Este celebru, doar că are un potențial mult mai mare. S-au făcut mai multe filme și seriale după cărțile Anne of Green Gables pentru copii, dar serialul de față, prezent și el pe Netflix, e mai actual. E imposibil să nu te marcheze situația acestei fetițe orfane. Citește articolul Anne with an E – un serial despre maturizare, iubire și compasiune pentru a afla mai multe despre el.

8. The Notebook (2004)

Filmele făcute după cărți de dragoste reușesc mereu să aducă speranța în rândul doamnelor și domnișoarelor. Iar Nicholas Sparks smulge o mulțime de lacrimi cu această relație interzisă din cauza statutului social. Noi știm însă că iubirea învinge tot, nu-i așa? The Notebook este prezent pe Netflix pentru vizionare sau revizionare.

9. Moromeții (1988, 2018)

N-am fost eu mare fană a romanelor românești în liceu, dar nu puteam concepe această listă fără a include Moromeții. Cărțile și filmele vorbesc deschis despre țăranul autentic român din trecut, care se lupta să își țină familia unită (nu întotdeauna prin metode ortodoxe). Din păcate pentru Ilie Moromete, la fel ca pentru mulți tărani din acea perioadă, se dovedește a fi o adevărată provocare. Primul film Moromeții poate fi urmărit gratuit pe Cinepub, iar Moromeții 2 este pe Netflix.

10. To Kill a Mockingbird (1962)

Filmul prezintă un avocat care își propune să salveze un om nedreptățit, ce are totodată și doi copii curioși și cu valori morale înduioșătoare (în special fetița – Jean Louise). Este un fir narativ din care ai ce învăța la orice vârstă. Totuși, odată cu trecerea timpului, înțelegi parcă tot mai multe din el.

11. Scent of a Woman (1992)

Al Pacino nu s-a mulțumit să facă istorie doar în The Godfather, așa că a continuat cu o mulțime de alte filme, printre care se regăsește și Scent of a Woman. Pierderea vederii și un trecut cu multe provocări nu poate rezulta decât în frământări psihologice, însă oare ce va urma? Scent of a Woman poate fi savutat pe Netflix.

12. Outlander (2014 – prezent)

Dacă dragostea nu are vârstă, Outlander este serialul după cărți ce demonstrează că și timpul, respectiv spațiul sunt relative. Cine n-ar vrea să călătorească în vremuri de mult apuse, să se înfrunte nebunește și să treacă prin fel și fel de aventuri? Outlander este disponibil pe Netflix.

13. To All The Boys I’ve Loved Before (2018, 2020 și 2021)

Este o trilogie de dragoste adolescentină amuzantă și spumoasă. Acțiunea începe cu o liceană visătoare, care constată cu stupoare că toate cele cinci scrisori pe care le-a scris băieților pentru care a avut vreodată o pasiune (care erau păstrate bine în dulapul ei), au fost… expediate. Poți vedea aceste filme făcute după cărți pe Netflix.

Câte dintre aceste filme și seriale bazate pe cărți ai urmărit? Care ți-a plăcut cel mai mult? Ai trăit vreo dezamăgire legată de ele? Ce alte titluri bune ne recomanzi?

Dacă îți place cum scriu și vrei să afli ce îmi mai trece prin mintea asta colorată, te invit să „mă” citești: Be Special, Be You.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.