Filmele cu sport, lecții și inspirație + concurs aniversar

Filmele cu sport sunt în general conturate despre un sport, un eveniment sportiv, un atlet sau un fan al unui sport și se bazează foarte mult pe respectivul sport ca temă a filmului și pentru a ajunge la un final satisfăcător. Fanii respectivului sport nu sunt în general publicul țintă pentru astfel de filme. De-a lungul timpului, filmele cu sport s-au îmbinat frumos cu genul dramatic sau cu comedia, dar au reușit să ne aducă producții superbe și prin animații sau filme sf/fantasy.

Așa cum spuneam înainte, filmele cu sport sunt de puține ori realizate pentru fanii sportului și atunci când mă găndesc la filmele copilăriei cu sport care m-au încântat și m-au impulsionat să încerc și eu sunt SpaceJam în care am putut să visez că pot arunca la cos precum Michael Jordan și mi-am putut imagina cum ar fi să joci baschet cu Buggs Bunny, Daffy Duck, și alte personaje animate. Un alt film este BASEketball, care mi-a arătat că nu trebuie să renunți atunci când nu poți să fii un bun jucător al unui sport. Modul în care cei doi jucători amatori de baschet își definesc propriile reguli și își creează propriul joc este cu adevărat o inspirație pentru oricine.

Multe filme cu sport sunt biografice, cum este King Richard, Ford vs Ferrari, Miracle sau The blind side care ne oferă o privire în viața atleților și dificultățile pe care le-au întâțnit în drumul lor istoric. Dacă am face o listă mai completă de titluri de filme cu sport probabil ai fi surprins de undele filme, deoarece există filme care sunt cu sport cu toate că nu dau această impresie, cum ar fi Ready Player One care are o poveste sf în viitor cu o acțiune care se petrece într-un joc virtual, dar da, și jocurile sunt acum considerate sporturi. Alte exemple similare sunt: The hunger games, Slumdong millionare, Alita: Battle Angel sau A Knight’s Tale.

În final, cât timp îți poți imagina că respectiva activitate poate avea o latură competițională, îl poți considera sport și poate fi luat în considerare, pornind de la arte marțiale (exemplu evident) până la competiții de dans (Step Up) sau de cântat (Pitch Perfect).

Nu știu dacă ai observat până acum, dar aproape la fiecare gen de film am încercat să îți oferim și primul film realizat din genul respectiv.

Pentru filmele cu sport, printre primele, a fost primul meci de box filmat în 14 iunie 1894, realizat ca film experimental pentru kinetoscop și în care s-au bătut Mike Leonard cu Jack Cushing.

Filmul cu sport este genul dezbătut astăzi și prezent în concursul nostru aniversar. Este al optsprezecelea articol de concurs dintre cele 24 despre care poți citi în articolul nostru de CONCURS și unde poți descoperi toate articolele cuprinse în acest proiect.

Concursul cinefilia constă în 24 de probe care apar între 1 și 24 decembrie, și la care te poți înscrie până pe 31 decembrie, ora 23:59. Fiecare dintre cele 24 de probe are câte un premiu și reprezintă câte un gen de filme. Poți răspunde la o singură probă sau le poți urmări pe toate cele 24. Dacă nu dorești să ratezi vreun articol din concurs, abonează-te la site-ul Cinefilia sau urmărește-ne pe rețelele sociale unde vom anunța toate concursurile și premiile aferente.

Premiul pentru categoria Filme cu sport este DVDul Drumul de întoarcere / The way back (2020), regizat de Gavin O’Connor în care au jucat Ben Affleck, Al Madrigal și Janina Gavankar. Filmul reușește să ofere o serie de sfaturi pe care nu ți le oferă nimeni.

Dacă vrei să facem lucrurile mai interesante, cei care îndeplinesc 1 dintre cele 3 condiții suplimentare de concurs (răspund la toate probele, se abonează la site sau ne lasă în comentariu și o listă cu 10 filme cu sport – în acest caz – pe care le consideră de neratat) vor intra în extragerea Random pentru premiile suplimentare: bilete virtuale la un film la alegere pe platforma de filme online a cinematografului Happy Cinema, obiecte personalizate 007 Bond No Time To Die, Badge Airsoft și marele premiu – o experiență într-un poligon de tragere (premiu în valoare de aproximativ 400 lei). Mai multe detalii vei afla în articolul nostru dedicat Concursului Calendarul genurilor de filme unde poți avea acces către toate probele zilnice ale concursului.

Te poți înscrie la fiecare dintre cele 24 de concursuri, dar nu vom valida mai multi concurenți cu același IP sau email pe același articol. Concursul este valabil pentru persoanele de peste 18 ani aflate pe teritoriul României. Pentru regulamentul general poți consulta Regulament Concursuri Cinefilia.

La ce trebuie să răspunzi pentru a intra în concurs!

În curioasa noastră statistică, filmele cu sport au fost pe locul 18 dintre preferințele în materie de genuri de filme și dacă până acum te-am întrebat care sunt genurile tale favorite de filme, astăzi suntem curioși care este relația ta cu filmele cu sport. Care sunt acele filme la care îți ții respirația de fiecare dată? Ce amintiri interesante ai despre filmele cu sport și căror filme sau actori le mulțumești pur și simplu că există? Sigur, nu îți cer să răspunzi neapărat ca la un chestionar, ci mai degrabă spune-ne ce ai pe suflet în legătură cu filmele cu sport. Dacă îți plac, de ce îți plac? Dacă nu, păi de ce nu? Care sunt mai savuroase? Cele vechi, ori cele noi? Ce stil de filme cu sport te-a captivat cel mai des? 

Cum fiecare gen de filme poate avea și o listă a celor mai faine 10 filme din toate timpurile (din perspectiva fiecăruia), fiecare persoană care, pe lângă răspunsul la întrebare în comentariu, adaugă și o asemenea listă, intră cu aceasta în extragerea finală. Completezi cu Lista celor mai bune/faine filme din genul respectiv de filme în toate cele 24 de mini-concursuri, ai 24 șanse să câștigi premiul cel mare sau restul celorlalte premii oferite prin Random.org.

Mult succes și așteptăm cu nerăbdare comentariile tale!

3 comentarii la „Filmele cu sport, lecții și inspirație + concurs aniversar

 • decembrie 19, 2021 la 9:41 pm
  Legătură permanentă

  Filmele cu sport de dragul sportului mă atrag mai puțin, aici sunt de preferat, după părerea mea, documentarele, ultimul pe care l-am văzut Pelé(2021) a fost interesant. Nu mă atrag nici filmele americane cu patinatoarea sau gimnasta ambițioasă care ajunge campioană în ciuda șicanelor și problemelor de familie, la fel de puțin și cele cu baschet, fotbal american sau hochei, făcute doar pe baza popularitășii sporturilor respective în SUA. În schimb sunt destule filme remarcabile în care sportul este cadrul sau suportul unor drame psihologice sau al unor povești originale și interesante:

  1.The Loneliness of the Long Distance Runner (1962) – Tony Richardson
  2.The Big Lebowski (1998) – Joel Coen, Ethan Coen
  3.This Sporting Life (1963) – Lindsay Anderson
  4.Invictus (2009) – Clint Eastwood
  5.Rocky (1976) – John G. Avildsen
  6.Le grand bleu/Marele albastru (1988) – Luc Besson
  7.Million Dollar Baby (2004) – Clint Eastwood
  8.Victory (1981) – John Huston
  9.Két félidö a pokolban/ Două reprize în iad (1963) – Zoltan Fabri
  10.Somebody Up There Likes Me (1956) – Robert Wise

  Răspunde
 • decembrie 23, 2021 la 1:43 pm
  Legătură permanentă

  Îmi plac filmele sportive care au un mesaj, poveste de viata am multe filme favorite de la Millon Dollar Baby pana la cel mai nou cu Will Smith foarte frumoase și emoționale.
  Top 10 filme sportive
  1. The fighter
  2. Million dollar baby
  3. Invictus
  4. Athlete A
  5. Forrest gump
  6. The grand challenge
  7. Money Ball
  8. Cinderella man
  9. Southpaw
  10. King Richard

  Răspunde
 • decembrie 30, 2021 la 7:51 pm
  Legătură permanentă

  primul film care imi vine in minte este Remember the titans. vazut cand eram mica, pe caseta si m-a impresionat f tare. fredonez si acum „Ain’t No Mountain High Enough”. pe langa Sailor moon, princess bride si inca cateva filme, e unul din motivele pt care am crescut acceptand pe toata lumea asa cum l-a lasat D-zeu.
  Rolul acestor filme, asa cum el vad eu, este sa inspire spre dorinta de reusita, de succes, de mai bine.
  in esenta acesta e sentimentul general cu care te lasa Rocky, million dollar baby, rush, ford vs ferrari, raging bull, the blind side, the battle of the sexes, king richard

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.